Connect with us

EVENIMENTE

Rezultatele proiectului “Angajaţi sănătoşi şi motivaţi! Prevenţie pentru sănătate şi securitate la locul de muncă”

Published

on

În cadrul unui eveniment dedicat presei, desfăşurat luni, 21 noiembrie 2012 la Rin Grand Hotel din Bucureşti, SC PULS Medica a prezentat public rezultatele proiectului “Angajaţi sănătoşi şi motivaţi! Prevenţie pentru sănătate şi securitate la locul de muncă”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Beneficiind de o finaţare de aproape 200.000 Euro, proiectul şi-a propus ca obiectiv general să eficientizeze activitatea SC PULS Medica SRL în sensul creşterii protecţiei şi securităţii angajaţilor şi, indirect, a clienţilor. Acest obiectiv este îndeplinit prin dezvoltarea competenţelor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a angajaţilor, prin creşterea nivelului de informare a acestora în domeniu, precum şi prin utilarea cu echipament performant şi complet în domeniul securităţi şi protecţiei sănătăţii.

Pentru a defini nevoile de informare şi de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a angajaţilor, într-o primă etapă, SC PULS Medica SRL a desfăşurat un studiu care a evaluat stresul la locul de muncă.

În baza acestuia, în următoarea etapă a proiectului, au fost desfăşurate o serie de cursuri care au urmărit să ofere angajaţilor soluţii practice pentru o mai bună gestionare a stresului și a efectelor sale. Astfel, prin implementarea proiectului, un număr de 146 angajaţi ai SC PULS Medica SRL –medici, asistente, şoferi ai ambulanţelor, personalul administrativ şi din conducerea companiei – au beneficiat de cursuri de management al timpului, managementul stresului, management comportamental şi instruiri privind legislaţia în domeniul securităţii şi protecţiei sănătăţii la locul de muncă.

„Cursurile de managementul şi organizarea muncii, care includ şi managementului timpului, de genul celor derulate în acest proiect, ajuta în sensul că, psihologic, persoana poate fi învăţată să „câştige timp” prin modificarea vulnerabilităţii personale şi prin controlul îngrijorărilor. Adoptând un mod de gandire şi un comportament adecvat, putem obţine o creştere a randamentului muncii şi a puterii de concentrare, cu mai puţină presiune pusă asupra noastră. Sunt multe lucruri care sunt în controlul nostru şi pe care le putem modifica, astfel încât să „câştigăm” timp şi să reducem stresul şi presiunea. Acest timp de instruiri sunt validate ştiinţific şi utilizate cu succes, în Programele pentru Asistenţa Angajaţilor, în companiile din  SUA, Marea Britanie şi Australia, unde legislaţia impune acest lucru” a precizat psihologul clinician Bogana Bursuc, trainer în cadrul proiectului.

Despre studiu:

Studiul a fost efectuat prin metode calitative şi a cuprins un număr de 120 chestionare şi 4 focus grupuri efectuate cu medicii, asistentele, şoferii ambulanţelor şi personalul de conducere din companie. Prima etapă a fost reprezentată de aplicarea a două chestionare care au vizat evaluarea factorilor de risc de la locul de muncă (solicitările aferente locului de muncă, în ce măsură există un control asupra deciziilor, sprijinul în echipă şi relaţiile interpersonale, înţelegerea rolurilor şi modul în care sunt gestionate schimbările) şi, respectiv, vulnerabilitatea individuală faţă de stresul la locul de muncă (perfecţionismul – nevoia de a face lucrurile cât mai bine, gânduri autocritice, anxietatea socială – teama de evaluare negativă, teama de eşec, discomfortul personal sau în relaţia cu autoritatea). Chestionareale au fost anonime. În a doua parte au avut loc discuţii de grup focusate care au urmărit să identifice factorii principali de stres în opinia respondenţilor.

Studiul a indicat faptul că foarte mulţi angajaţi (în jur de 60%) au ca vulnerabilitate personală perfecţionismul. Un al doilea astfel de factor este reprezentat de autoctitică (32%). Din segmentul factorilor de risc de la locul de muncă, zona cu cel mai mic scor este cea legată de percepţia asupra controlului în luarea deciziilor.

Evaluarea efectuată în cadrul acestui proiect confirmă rezultatele altor studii realizate în ţări precum USA, Canada, Australia. Toate indică faptul că factorii de risc pentru sănătatea în domeniul serviciilor de sănătate sunt mai degrabă de natură emoţională (presiunea timpului, efectele emoţionale ale expunerii permanente la problemele de sănătate ale oamenilor etc.). Astfel, un studiu realizat în 2002 de Center for Health Promotion din Canada arată faptul că 3 din 10 angajaţi au o problemă de natură emoţională anual. Cele mai frecvente sunt stările de anxietate şi depresie. Aşadar domeniul medical este o profesie cu risc mult mai mare comparativ cu alte profesii. Cele mai multe studii indică faptul că domeniile cele mai expuse la stres emoţional sunt domeniul bancar, medical şi relaţiile cu publicul. Iar problemele de sănătate emoţională şi socială se anticipează că vor deveni cele mai frecvente boli profesionale începând cu anul  2020, ca urmare a globalizarii şi tehnologizării (arată un studiu realizat de National Institute of Occupational Health and Safety, USA, 2005).

Pentru informatii suplimentare puteţi contacta pe:

Manger Proiect -Laurenţiu Luca

Email: office@pulsmedica.ro sau pe Mirela Mustaţă – responsabilul de relaţia cu presa – tel: 0722.569718

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

Comitetul European al Regiunilor, autoritățile locale din Alba Iulia și Calea Europeană organizează un dialog cu cetățenii dedicat digitalizării și oportunităților smart city (LIVE, 20 februarie, ora 11:00)

Published

on

Comitetul European al Regiunilor (CoR), Delegația Națională a României la CoR, și platforma CaleaEuropeană.ro organizează, cu sprijinul Consiliului Județean Alba, al Primăriei Municipiului Alba Iulia și al Centrului de Informare al Centrului Europe Direct Alba Iulia, și în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România, un dialog local ce vizează stimularea conceptului de implicare locală pentru viitorul Europei, construit sub forma unei platforme de dialog, între autorități și cetățeni ca beneficiari, cu privire la rolul digitalizării și al noilor tehnologii în dezvoltarea oportunităților de conectivitate și smart city în Uniunea Europeană, la nivel local și regional.

Dialogul local, „Noile tehnologii și digitalizarea: oportunități smart city & connectivity”, are loc miercuri, 20 februarie, la Muzeul Principia din Alba Iulia, cu începere de la ora 11:00. Evenimentul este transmis LIVE pe CaleaEuropeană.ro și moderat de directorul publicației, jurnalistul Dan Cărbunaru.

La dialogul cu cetățenii de la Alba Iulia vor lua parte Robert Negoiță, Președinte al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor, Primar al Sectorului 3 din București (PES, RO); Ion Dumitrel, Președinte al Consiliului Județean Alba, membru supleant al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor (PPE, RO); Mircea Hava, Primar al Municipiului Alba Iulia; și Nicolaie Moldovan, City Manager al Municipiului Alba Iulia.

Dezbaterea face parte din serie de evenimente organizate sub egida noii inițiative CoR – Future of Europeși are loc și în contextul în care România va găzdui, în perioada 14-15 martie 2019 la București, Summit-ul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană, evenimentul având loc în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Acest dialog local se înscrie, totodată, și în rândul campaniei de conștientizare privind alegerile europene din 23-26 mai 2019 (www.dedataastavotez.eu), ce vor avea loc la 40 de ani distanță de la primele alegeri directe pentru Parlamentul European.

Comitetul European al Regiunilor invită cetățenii români să își exprime opinia privind viitorul Europei (click pe imagine)

În contextul desfășurării inițiativei „Reflectând asupra Europei”, Comitetul European al Regiunilor a lansat un sondaj privind principalele probleme pe care cetățenii le identifică în orașul și regiunea în care trăiesc. Până în prezent, peste 22.000 cetățeni europeni au completat sondajul, în timp ce mai mult de 1.000 dintre aceștia provin din România.

Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, șomajul, politicile pentru tineret și mobilitatea și transportul public sunt considerate principalele trei probleme la nivel local și regional.

În România, cele trei probleme menționate au fost clasificate astfel de către cetățeni: 27% dintre ei consideră că mobilitatea și transportul public este principala problemă la nivel local și regional, 24% politicile pentru tineret și 23% șomajul.

Românii se bazează pe Uniunea Europeană și pe o implicare locală pentru construirea Viitorului Europei

Întrebați pe ce nivel politic consideră că se pot baza cel mai mult, cetățenii români acordă o 82% încredere Uniunii Europene (60%) și nivelului local (22%) pentru a identifica soluții și pentru a le oferi siguranță și prosperitate. 8% dintre români se bazează pe nivelul autorităților regionale și 10% pe nivelul autorităților guvernamentale. În acest context, însăși percepția publică favorizează necesitatea unui dialog bazat pe angajament local și pe discuții cu tematici europene pentru definirea Viitorului Europei.

Continue Reading

EVENIMENTE

Comisarul european pentru Comerț Cecilia Malmstrom și ministrul pentru Mediul de Afaceri Ștefan Oprea, în dialog cu cetățenii privind relațiile comerciale ale UE (21 februarie, ora 16.10)

Published

on

Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează joi, 21 februarie, un dialog cu cetățenii despre relațiile comerciale ale Uniunii Europene cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerț, și Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Dezbaterea va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, strada Boteanu, nr. 1, între orele 16.10 și 17.40.

Cei interesați să participe la eveniment sunt rugați să completeze următorul formular până cel târziu 21 februarie, ora 12.00: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/malmstrom-bucuresti.

Participarea la dialog se poate face și online, prin intermediul rețelelor sociale Facebook și Twitter, folosind #Eudialogues și #FutureOfEurope.

Potrivit organizatorilor, din motive de securitate, accesul în sală se va face între orele 15:00-16.00.

Continue Reading

EVENIMENTE

VIDEO. ,,Locul și Rolul elitelor în conducerea statelor democratice” Conferință organizată, la București, de Marea Lojă Națională din România, în cadrul seriei de conferințe și dezbateri “Viitorul României”

Published

on

Marti, 22 ianuarie, ora 18:00, a avut loc conferința cu tema ,,Locul și Rolul elitelor în conducerea statelor democratice. ” din seria seria de dezbateri “Viitorul României” lansată de Marea Lojă Națională din România. Evenimentul se desfășoară în Pentagon Events.

Lectorii prezenți în această seară sunt dl. Academician Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR), dl. Academician Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Romane), dl. Deputat Sorin Câmpeanu (Președintele Consiliului Național al Rectorilor din România), dl. Horia Alexandrescu, jurnalist. Moderator: dl. Alecu Racoviceanu.

Partea I

Partea a II-a

Partea a III-a

,,Eu cred că a fi patriot trebuie să întelegi în primul rând interesele țării tale (ale României) și să îți dai seama dacă direcția în care mergi este bună, eu zic că direcția Europei este bună pentru România, nu avem alta. Și bineînțeles, înțelegând ce se întâmplă și în Europa. Democrația pune în prim-plan rolul maselor, fiecare având drepturi egale în fața legilor și șanse egale de afirmare. Dar fenomenul care împinge înainte mulțimile cu idei și cu forțe de exemplu îl consitutie elitele.”, a menționat Mugur Isărescu în discursul său.

,,De cate ori României i-a mers bine, am avut elite bune în fruntea noastră și de câte ori au fost momente fundamentele în istoria acestui popor, elitele s-au unit pentru binele poporului. Cu elite proaste poporul poate să fie amăgit. Elitele și poporul trebuie să intre în sintonie, să țină seamă unii de alții. Poporul acesta când a avut elite, a exercitat cu forță menirea lui în Europa. În ultimii ani pare că ne-am rătăcit și pare că nu ne mai amintim acest lucru, de aceea pentru a reînvia forțele acestui popor e absolută nevoie de elite bune.”, a menționat Academicianul Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Romane) în discursul său.

,,Într-un sistem de educație care deși se află în suferință produce încă elite, care elite însă se pierd. Este normal să se orienteze către societăți care răspund mai bine așteptărilor lor personale și profesioanle. Voi fi întotdeauna un susținător al libertății de mișcare. Este de datoria noastră sa creăm în România acele condiții care să facă din ,,a ramâne” în România o alternativă viabilă pentru tinerii noștri cei mai buni. Rolul elitelor dincolo de acela clasic care a fost amintit si susținut pe larg, este acela de a promova bunul simț și responsabilitatea, este acela de a susține un sistem de educație, pentru că altfel, mă tem la viitorul acestei țări. Elitele au un rol esențial. Țara va progresa prin creșterea mediei performanței.”, a menționat Sorin Câmpeanu (Președintele Consiliului Național al Rectorilor din România) în discursul său.

Context:

Societățile moderne sunt rodul unor viziuni generate de elitele acestora. Care sunt formele de implicare in societate a elitelor? Cum pot fi acestea recunoscute si in ce formula optima isi pot asuma rol activ in leadership-ul national?

Pentru a facilita clarificarea unor aspecte privind probleme majore care preocupă România de azi, Marea Lojă Națională din România organizează o serie de conferinte si dezbateri, într-un larg cadru, cu implicarea societății civile și a factorilor interesați.

Printre participanții invitați la dezbateri se vor număra personalitati din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic si politic. Prin acest ciclu de conferințe, societatea civilă va putea contribui la clarificarea aspectelor insuficient explicate, într-o perioadă care generează nevoia de a contura o viziune unitară și coerentă privind dezvoltarea României.

Tematicile alese reprezinta repere ale interesului manifestat de mass-media si publicul larg, dar si resurse de dezvoltare pentru viitorul tarii noastre. Urmarind nevoia de normalitate si viziune strategica in abordarea unor astfel de repere, initiativa isi propune sa reuneasca lideri de opinie si exponenti ai zonelor de expertiza vizate, astfel incat proiectia rezultata sa ofere atat oportunitatea unei dezbateri reale pe teme concrete, dar si solutii pentru evitarea unor confuzii sau distorsionari ale situatiei reale ori ale solutiilor de care Romania are nevoie in aceasta perioada.

Citiți și:

Marea Lojă Națională din România lansează seria de dezbateri “Viitorul României”, pe teme importante și de actualitate pentru societatea românească

VIDEO. Importanța preluării de către România a Președinției Consiliului UE. Conferință organizată, la Iași, de Marea Lojă Națională din România, în cadrul seriei de conferințe și dezbateri “Viitorul României”

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending