Rigoare versus șarm. După Emmanuel Macron, Angela Merkel, ”aversul” binomului franco-german, merge la Washington pentru a discuta cu Donald Trump

de Teodora Ion 

Cancelarul german, Angela Merkel, efectuează astăzi o vizită la Washington, la doar o zi după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a încheiat vizita de stat de trei zile în Statele Unite, caracterizată de o atmosferă relaxată, presărată cu momente de soft diplomacy (a se vedea, în acest caz, cadoul liderului de la Palatul Elysee acordat lui Donald Trump, și anume stejarul care provine dintr-o pădure din nordul Franței, unde au murit cel puțin 2000 de soldați americani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care a fost plantat pe peluza Casei Albe), dar și cu strângeri de mână amicale și îmbrățișări.

Foto: Bundesregierung/Kugler

După întâlnirea cu președintele Emmanuel Macron, pe care Donald Trump l-a numit ”un prieten adevărat”, liderul de la Casa Albă va avea astăzi o întrevedere cu ”partea mai sobră” a binomului franco-german, cancelarul Angela Merkel.

Dacă ocupantul fotoliului de la Palatul Elysee s-a bucurat de o primire fastuoasă, 21 de salve de tun fiind lansate la sosirea sa la Casa Albă, de un dineu privat la fosta reședință a primului președinte al SUA, George Washington, dar și de onoarea de a se adresa Congresului american, fiind primul președinte fracez, după 11 ani, care a rostit un discurs în clădirea Capitaliului, o onoare rezervată doar aliaților apropiați ai Statelor Unite, se așteaptă ca gesturile cordiale în cadrul întâlnirii Merkel-Trump să lipsească cu desăvârșire.

De altfel, ultima vizită a Angelei Merkel la Casa Albă, din luna martie a anului 2017, a fost caracterizată de un moment stânjenitor, când președintele american a refuzat să dea mâna cu aceasta. Se așteaptă ca și vizita care a început astăzi să nu fie departe, ca atmosferă, de precedenta. Berlinul a și precizat că întrevederea de trei ore dintre cei doi lideri va fi ”o sesiune de lucru”, în care chestiuni precum dosarul iranian, situația din Siria, schimbările climatice sau exceptarea permanentă a Uniunii Europene de la tarifele americane impuse la importurile de aluminiu și oțel vor domina întâlnirea dintre Donald Trump și Angela Merkel care se anunță a se desfășura sub o atmosferă caracterizată de sobrietate. În acest caz, Angelei Merkel nu-i rămâne decât să depună eforturi pentru a face ca relația cu Trump să funcționeze.

Scopul principal al misiunii sale de la Washington ar putea fi cel mai bine descris de expresia ” damage control”.

Emmanuel Macron poate că reușit să capteze atenția omologilor europeni, popularitate care vine și pe fondul faptului că Angela Merkel se află la conducere de 12 ani și că s-a confruntat anul acesta cu probleme privind formarea guvernului, un vid de putere pe care liderul de la Palatul Elysee este bucuros să-l umple, dar acesta este conștient că Franța are nevoie de o Germanie puternică care să contribuie la reformarea Uniunii Europene. Iar prosperitatea economică a statului german, depinde, în mare parte, și de o relație cordială cu Statele Unite. Industria germană exportă mai mult în SUA decât în oricare altă țară – doar în 2017, bunurile exportate au ajuns la valoarea de 112 miliarde de euro. Automobilele pe care Germania le tranzacționează pe piața americană sunt nucleul economiei germane și, in extenso, al Europei.

Taxele impuse de președintele american importurilor de aluminiu și oțel, printre subiectele dezbătute

Foto: Bundesregierung/Kugler

La fel ca și Macron, probabil că și Angela Merkel va ridica problema exceptării permanente a Uniunii Europene de la taxele impuse de liderul de la Casa Albă la importurile de aluminiu și oțel, cei doi – cancelarul german și președintele francez – consultându-se înainte de efectuarea vizitei în SUA. 

Trump a decis în martie impunerea unor taxe de 25% la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu, acuzându-i pe partenerii comerciali ai SUA de practici neloiale. UE beneficiază de o scutire până la 1 mai, în schimbul unei mai mari deschideri a pieţelor europene.

La rândul lor, europenii au anunţat deja că vor fi luate măsuri de retorsiune comercială în privinţa unor produse americane emblematice. Trump a evocat în schimb alte taxe punitive, vizând în special sectorul strategic al automobilelor din Germania, ţară al cărei excedent comercial pare să-l exaspereze pe preşedintele american.

Acordul cu Iranul, din nou pe masa discuțiilor 

Celălalt obiectiv al vizitei Angelei Merkel este – la fel ca al preşedintelui francez – de a-l convinge pe Trump ca acordul din 2015 privind dosarul nuclear iranian să fie menţinut, în caz contrar Teheranul putând relua demersurile vizând obţinerea armei atomice.

Se pare însă că Trump se pregăteşte să denunţe tratatul negociat de predecesorul său Barack Obama, înainte de termenul limită de 12 mai pe care l-a dat principalelor puteri europene semnatare ale acestui acord pentru a ”remedia deficienţele groaznice” ale acestuia, altfel ameninţând că va refuza să extindă suspendarea sancţiunilor împotriva Teheranului prevăzută de document.

Establishmentul politic german militează pentru o lume multipolară, Statele Unite jucând un rol central în crearea acesteia. O posibilă retragere a Washingtonului din acordul nuclear cu Iranul va avea repercusiuni asupra ordinii internaționale. De aceea Merkel va depune eforturile necesare pentru a menține acest acord în viață, chiar dacă aceast lucru presupune o revizuire, o propunere anunțată, de altfel, și de Emmanuel Macron, în încercarea de a răspunde unora dintre revendicările SUA.

Fie că este vorba de Iran sau de comerţ, marea necunoscută rămâne dorința președintelui Trump privind relația cu Europa, dacă va dori o relansare a acesteia sau o va submina în continuare. 

Pe fondul lipsei de popularitate a lui Trump pe bătrânul continent, mulți europeni au devenit reticenți în recunoașterea unui adevăr simplu: Europa rămâne profund dependentă de SUA, atât pentru a asigura securitatea regiunii, cât și pentru prosperitatea acesteia.

Această situație îi oferă cancelarului german puține opțiuni, Angela Merkel neavând altă alternativă decât ”să se lase condusă” de Donald Trump în acest tango americano-german.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.