Riscul de default din Europa, de nouă ori mai mare decât în SUA

Planul de salvare a Greciei nu a reuşit să readucă încrederea pe pieţele financiare, unde traderii plătesc de nouă ori mai mult pentru asigurarea faţă de default a obligaţiunilor guvernamentale europene, comparativ cu titlurile Trezoreriei americane, informează Mediafax.

Acţiunile europene se îndreaptă spre cel mai bun început de an după cel din 1998, dar costul contractelor CDS, de asigurare a datoriilor, a atins un nivel record, de peste două ori mai mare decât cel din iulie anul trecut, potrivit datelor CMA.

Probabilitatea de default sau de destrămare a zonei euro s-a redus datorită acordului încheiat de Grecia cu FMI, dar investitorii nu mai recompensează guvernele europene pentru reducerea cheltuielilor în vederea limitării datoriilor, cu preţul contracţiei economice.

“Pieţele de obligaţiuni nu cred în aceeaşi poveste ca pieţele de acţiuni. Statele sunt împovărate de datorii uriaşe şi se confruntă cu încetinirea creşterii sau cu recesiune”, a declarat Robin Marshall, director la compania Smith & Williamson Investment Management în Londra.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  compliancesearch.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.