Connect with us

MEDIU

Robert Negoiță, primarul S3 al Capitalei: Rata de colectare selectivă va crește de la 60% la 90% în următorii doi-trei ani, pentru a ne păstra poziția de campioni ai României la capitolul salubritate ecologică

Published

on

© CaleaEuropeană.ro/ Diana Zaim

Rata de colectare selectivă a sectorului 3 al Capitalei va crește de la 60% la 90% în următorii doi-trei ani, pentru a ne păstra poziția de campioni ai României la capitolul salubritate ecologică, a declarat primarul Robert Negoiță în contextul unui interviu acordat CaleaEuropeană.ro privind o agendă urbană durabilă, care să se conecteze la obiectivele în domeniu ale progresiștilor europeni, din rândul cărora face parte și edilul bucureștean.

„Pe partea de mediu, salubritatea este o componentă foarte importantă. Nu există o structură de salubritate mai mare și mai performantă decât Direcția de Salubritate din sectorul 3. Mai mult decât atât, noi ne îndeplinim sarcinile de a devia depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi în proporție de peste 60%, în condițiile în care România are un obiectiv de 35% anul acesta”, a declarat Negoiță, adăugând că „contribuția locală a sectorului 3 al Capitalei este cu atât mai importantă, cu cât România a reușit să atingă doar 4-5%” din obiectivul menționat. 

Edilul, de formație social-democrată, a făcut aceste declarații în contextul în care reprezentanții Partidului Socialiștilor Europeni (PES) din orașele și regiunile Europei își unesc forțele pentru viitorul unei politici urbane progresiste care se conturează în jurul unei agende care va promova echitatea socială, eradicarea sărăciei, diversitatea și egalitatea, precum și combaterea poluării și a degradării mediului urban. 

Într-un proiect de politică privind orașele progresive și durabile elaborat de Rețeaua PES pentru mediu, schimbări climatice și energie (grup de lucru format din experți naționali în politici, deputați în Parlamentul European și reprezentanți ai ONG-urilor), este subliniat rolul important pe care trebuie să îl joace orașele, echipate cu competențe și resurse adecvate, în asigurarea unei tranziții echitabile pentru toți cetățenii Europei.

În context, Robert Negoiță, care este și liderul Delegației Naționale a României în cadrul Comitetului European al Regiunilor, a explicat că „devierea de la groapă” presupune colectare selectivă și selecție, adică existența cel puțin a unei stații de sortare:

© CaleaEuropeană.ro

„Când vorbim de plastice, noi aruncăm în pubelă de la pungă până la pet, bidon, cutii, ele fiind pentru noi plastice cu toate, însă nu se reciclează așa. Ele trebuie selectate și se procedează în felul următor: nici peturile nu rămân toate la grămadă, pentru că ai pet incolor, ai pet albastru, ai pet maro; ele trebuie trimise la reciclare fiecare în baloți diferiți, deci ele trebuie sortate. Nicăieri în lume nu se colectează pe fiecare material în parte, deci avem nevoie de stații de sortare care să facă treaba asta. Iar noi avem cea mai performantă fabrică de selectare a deșeurilor”.

Întrebat dacă există planuri de dezvoltare locală în această direcție în următorii ani, șeful de la sectorul 3 a declarat că Primăria are „în intenție ca în următorii doi-trei ani să ajungem cu nivelul de „deviere de la groapă” la peste 90%”. 

De asemenea, Robert Negoiță a vorbit și despre asigurarea eficienței energetice a clădirilor în contextul eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, unde administrația sectorului 3 este „campion al reabilitării termice”.

„Eficiența energetică este unul dintre pilonii importanți pe tot ce înseamnă a fi <<prietenos cu mediul>>; un consum redus de energie înseamnă poluare redusă în consecință, așa că în mod evident noi suntem campioni pe mai multe domenii, inclusiv pe acesta al reabilitării termice, care este cu impact atât pe zona de mediu, cât și pe zona de oraș mai confortabil, cetățeni mai mulțumiți, un nivel de trai superior; pentru că scade factura, crește confortul, îmbunătățește aspectul urban – cum arată un bloc reabilitat și cum arată un bloc nereabilitat?”, a mai explicat edilul. 

Potrivit unui bilanț făcut de acesta pentru ultimii opt ani, „suntem comunitatea care a atras cele mai multe fonduri europene destinate acestei activități (peste 85% din fondurile destinate României pentru această perioadă), și am reușit să finalizăm nu mai puțin de 1.456 de blocuri , adică peste 100.000 de apartamente”.

Robert Negoiță a menționat și realizările pentru mobilitate curată la nivel de primărie, amintind, în primul rând zonele pietonale și pistele de biciclete, al căror număr plasează sectorul 3 din nou printre campionii României. 

„Am făcut zone pietonale, piste de biciclete. Din nefericire, noi nu suntem eligibili pe mobilitate urbană sau nu am fost până acum – acum avem promisiuni că vom fi și noi – de ex., pistele de biciclete nu le avem în atribuții, dar cu toate astea, noi am făcut mai multe piste. La alei pietonale cred că suntem campinoni; nu cred că există în România alei pietonale mai ofertante decât cele din sectorul 3”, a precizat edilul, care a vorbit și despre faptul că încurajează dezvoltarea de cătare Municipalitate a rețelelor de alimentare pentru mașini electrice, Primăria pe care o conduce având cel mai mare parc de mașini electrice din țară.


Robert Negoiță este la al treilea mandat ca primar al sectorului 3 din București, reușind în opt ani să înființeze cea mai performantă direcție de atragere a fondurilor europene din administrația locală, cu ajutorul căreia au fost realizate și semnate proiecte care totalizează nu mai puțin de o jumătate de milliard de euro în 8 ani de zile, echivalentul a peste 60 de milioane de euro anual. Această performanță a dus la dezvoltarea sectorului 3 într-o comunitate în care digitalizarea, salubritatea ecologică și mobilitatea „verde” au devenit pilonii agendei urbane locale pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și a serviciilor publice. 

Totodată, Robert Negoiță este liderul Delegației Naționale a României în cadrul Comitetului European al Regiunilor. 

MEDIU

COP26. Emmanuel Macron apreciază drept „utilă” Conferința ONU privind schimbările climatice: Cu regrete, dar și cu progrese

Published

on

© European Union, 2021

Președintele Franței Emmanuel Macron a apreciat marţi drept „utilă” Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26) încheiată la sfârşitul săptămânii trecute, cu „regrete, dar şi cu progrese” în compromisul final pentru a încerca limitarea încălzirii climatice, informează AFP, potrivit Agerpres

Șeful statului francez şi-a exprimat mulţumirea în legătură cu angajamentul a circa 200 de ţări pentru „accelerarea diminuării recurgerii la cărbune. „Rămânem mobilizaţi pentru a reuşi următoarea etapă: un anunţ pentru renunţarea la cărbune semnat de marii emițători  de dioxid de carbon”, a continuat Macron într-o serie de tweet-uri.

„COP26 a reafirmat importanța îndeplinirii de către noi toți a obiectivului de mobilizare a 100 de miliarde de dolari pentru a sprijini tranziția țărilor sărace. Solidaritatea nu poate aștepta”, a punctat acesta.

 

Emmanuel Macron a amintit că metanul este cel mai important gaz cu efect de seră rezultat din activitatea umană, după CO2. Mai mult de 100 de țări care reprezintă jumătate din totalul emisiilor de metan s-au angajat să își reducă emisiile cu 30% până în 2030. „Acum avem nevoie ca cealaltă jumătate să se angajeze”, a spus el.

COP26 s-a încheiat sâmbătă seară la Glasgow, unde țările participante au aprobat ,două săptămâni de discuții intense și negocieri, un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale. „Pactul climatic de la Glasgow”, combinat cu o ambiție sporită din partea țărilor, își propune să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. 

Peste 100 de țări s-au alăturat eforturilor depuse de Statele Unite și Uniunea Europeană privind reducerea emisiilor de metan – gaz responsabil pentru efectul de seră – cu cel puțin 30% până în 2030 în raport cu nivelul global din 2020, în cadrul unui acord care vizează una dintre principalele cauze ale schimbărilor climatice.

Parteneriatul a fost lansat în urmă cu două săptămâni, după ce, peste 100 de lideri mondiali, printre care președinții SUA, Comisiei Europene și României, Joe Biden, Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis, și-au luat angajamentul de a pune capăt defrișărilor până în 2030

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE consideră că noua strategie forestieră europeană trebuie să includă o dimensiune internațională menită să reducă defrișările la nivel mondial

Published

on

© European Commission/ Facebook

În concluziile Consiliului UE adoptate în cadrul reuniunii de luni privind agricultura și pescuitul, miniștrii au salutat noua strategie forestieră a Uniunii și au evidențiat rolul esențial al pădurilor pentru sănătatea umană, sănătatea animalelor și pentru un mediu natural sănătos în cadrul abordării “O singură sănătate”, informează comunicatul oficial. 

Miniștrii agriculturii din UE au convenit, de asemenea, că silvicultura poate juca un rol esențial în tranziția Uniunii Europene către o bioeconomie circulară ecologică, neutră din punctul de vedere al climei și competitivă și au subliniat importanța cooperării și a unui dialog constructiv între statele membre, Comisie, părțile interesate și societatea civilă.

Cu toate acestea, concluziile Consiliului UE au evidențiat necesitatea unui echilibru între aspectele de mediu și cele sociale și economice și au subliniat importanța respectării și menținerii diversității pădurilor și a practicilor de gestionare a pădurilor în diferite state membre și regiuni.

„Fiind una dintre cele mai dens împădurite țări din Europa, Slovenia a apreciat întotdeauna importanța gestionării durabile a pădurilor. Concluziile Consiliului reflectă necesitatea ca toate părțile interesate să colaboreze și să adopte o abordare echilibrată pentru a face față provocărilor fără precedent cu care se confruntă pădurile noastre, protejând în același timp comunitățile ale căror mijloace de trai depind de resursele forestiere”, a transmis Jože Podgoršek, ministrul sloven al agriculturii.

În plus, țările membre și-au exprimat îndoiala cu privire la elaborarea planurilor strategice naționale pentru silvicultură și au încurajat utilizarea proceselor internaționale existente de monitorizare și raportare. În cele din urmă, miniștrii au fost de părere că o nouă strategie forestieră a UE ar trebui să includă o dimensiune internațională menită să reducă defrișările la nivel mondial.

Comisia Europeană a luat deja decizii pentru a proteja și reface pădurile din Uniunea Europeană, stabilind prin strategia lansată la mijlocul lunii iulie o serie de măsuri pentru atingerea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030 și a neutralității climatice în UE până în 2050.

Recent, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în cadrul celei de-a 26-a Conferințe a părților la schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, un miliard de euro reprezentând contribuția Uniunii Europene la angajamentul de finanțare a pădurilor la nivel mondial. 

Continue Reading

MEDIU

Delegația PE la COP26 consideră problematic faptul că „o țară precum China” nu dorește să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2 înainte de 2060

Published

on

© European Union 2019- Source : EP

În urma acordului la care au ajuns țările participante la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, deputații europeni din delegația oficială a Parlamentului European la COP26 au analizat rezultatul negocierilor. Delegația a fost condusă de Pascal Canfin (Renew, FR), avându-l ca vicepreședinte pe Peter Liese (PPE, DE), potrivit comunicatului oficial. 

„Paharul este cu siguranță mai mult decât pe jumătate plin, dar mai sunt încă multe de făcut. Deși este foarte pozitiv faptul că toți acceptă acum neutralitatea climatică, este o mare problemă faptul că există prea puține ambiții până în 2030. De asemenea, rămâne problematic faptul că o țară precum China nu dorește să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2 înainte de 2060, ceea ce este în mod clar prea târziu. Trebuie să acționăm mai repede, astfel încât copiii și nepoții noștri să aibă o șansă de a controla schimbările climatice”, a declarat Peter Liese, vicepreședintele delegației.

Citiți și: COP26: Reprezentanții PE la Glasgow vor insista pentru obținerea unor angajamente care să evite „o catastrofă climatică”

În timpul COP26, deputații europeni s-au întâlnit cu miniștri, parlamentari și alți delegați din mai multe țări din afara UE, printre care China, Brazilia, SUA, Rusia, Pakistan, Africa de Sud, Turcia, Bangladesh și Maldive, precum și cu reprezentanți ai unor organizații internaționale și ONG-uri din Europa și din țările în curs de dezvoltare. 

Mai mult, săptămâna trecută Parlamentul European a organizat un eveniment privind stabilirea unui preț pentru emisiile de dioxid de carbon în UE. Sesiunea a analizat, de asemenea, taxa vamală pe CO2 propusă de UE și sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) pentru sectorul aviatic și cel maritim.

Reamintim că în urmă cu două săptămâni, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că  UE este pregătită să se angajeze cu partenerii internaționali în vederea impunerii unui preț pentru emisiile de dioxid de carbon. 

COP26 s-a încheiat sâmbătă seară la Glasgow, unde țările participante au aprobat ,două săptămâni de discuții intense și negocieri,un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale. „Pactul climatic de la Glasgow”, combinat cu o ambiție sporită din partea țărilor, își propune să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. 

Mai mult, acordul menționează în mod explicit cărbunele, care este cel mai mare contribuitor la schimbările climatice. Niciun acord de la cele 25 de conferințe COP dinainte de Glasgow nu a menționat cărbunele, petrolul sau gazul, sau chiar combustibilii fosili în general, ca factori ai crizei climatice. 

China și Rusia două dintre ţările cu cele mai mari emisii de carbon nu au fost prezente la COP26. Președintele chinez, Xi Jinping, liderul celei mai poluante țări din lume a transmis o declarație scrisă la Conferința ONU privind schimbările climatice, în vreme ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a înregistrat un mesaj video pentru participanţii la conferinţa privind silvicultura şi utilizarea pământurilor. 


Parlamentul a făcut presiuni pentru o legislație mai ambițioasă a UE în domeniul climei și a declarat o urgență climatică la 28 noiembrie 2019. În iunie 2021, Legea europeană privind clima a fost adoptată de Parlament. Aceasta transformă angajamentul politic al Pactului verde european privind neutralitatea climatică a UE până în 2050 într-o cerință obligatorie pentru UE și statele membre. De asemenea, aceasta mărește obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 de la 40 % la cel puțin 55 %, comparativ cu nivelul din 1990. În iulie 2021, Comisia a prezentat pachetul “Fit for 55 in 2030” pentru a permite UE să atingă obiectivul mai ambițios pentru 2030.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
SUA2 hours ago

Secretarul Apărării din SUA: Activitatea militară a Chinei în apropierea Taiwanului pare a fi o „repetiție” pentru operațiuni viitoare

RUSIA3 hours ago

Joe Biden și Vladimir Putin vor discuta telefonic despre masarea forțelor Rusiei la granița cu Ucraina. Casa Albă pregătește o serie de inițiative menite să descurajeze o invazie rusă

U.E.6 hours ago

Liderii partidelor naționaliste și de extremă dreapta din UE nu au reușit să formeze alianța suveranistă în PE după reuniunea de la Varșovia

U.E.8 hours ago

Orașul Luxemburg câștigă premiul “2022 Access City Award” pentru angajamentul său de a fi mai accesibil pentru persoanele cu dizabilități

Vlad Nistor22 hours ago

Vlad Nistor: Concentrarea excesivă a SUA asupra regiunii Indo-Pacific poate duce la creșterea gradului de agresivitate a Federației Ruse

Vlad Nistor23 hours ago

Vlad Nistor: Din perspectiva guvernanților din Republica Moldova, viitorul poporului de pe ambele maluri are Prutului este în UE

Vlad Nistor1 day ago

Vlad Nistor, concluzii după vizita în R. Moldova: Opțiunea pentru Europa, sprijinită de o largă majoritate parlamentară, iar viteza cu care se încearcă schimbările, extrem de mare

U.E.1 day ago

Înaintea părăsirii funcției de cancelar, Angela Merkel face un ultim apel la germani să se vaccineze împotriva COVID-19

U.E.1 day ago

Global Gateway: UE și partenerii din G7 stabilesc o nouă abordare și măsuri concrete pentru reducerea decalajului în materie de investiții în infrastructura de la nivel mondial

U.E.1 day ago

Emmanuel Macron anunță eforturi concertate la nivelul UE pentru deschiderea unei misiuni diplomatice comune în Afganistan

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE4 days ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.6 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending