Rata de colectare selectivă a sectorului 3 al Capitalei va crește de la 60% la 90% în următorii doi-trei ani, pentru a ne păstra poziția de campioni ai României la capitolul salubritate ecologică, a declarat primarul Robert Negoiță în contextul unui interviu acordat CaleaEuropeană.ro privind o agendă urbană durabilă, care să se conecteze la obiectivele în domeniu ale progresiștilor europeni, din rândul cărora face parte și edilul bucureștean.
„Pe partea de mediu, salubritatea este o componentă foarte importantă. Nu există o structură de salubritate mai mare și mai performantă decât Direcția de Salubritate din sectorul 3. Mai mult decât atât, noi ne îndeplinim sarcinile de a devia depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi în proporție de peste 60%, în condițiile în care România are un obiectiv de 35% anul acesta”, a declarat Negoiță, adăugând că „contribuția locală a sectorului 3 al Capitalei este cu atât mai importantă, cu cât România a reușit să atingă doar 4-5%” din obiectivul menționat.
Edilul, de formație social-democrată, a făcut aceste declarații în contextul în care reprezentanții Partidului Socialiștilor Europeni (PES) din orașele și regiunile Europei își unesc forțele pentru viitorul unei politici urbane progresiste care se conturează în jurul unei agende care va promova echitatea socială, eradicarea sărăciei, diversitatea și egalitatea, precum și combaterea poluării și a degradării mediului urban.
Într-un proiect de politică privind orașele progresive și durabile elaborat de Rețeaua PES pentru mediu, schimbări climatice și energie (grup de lucru format din experți naționali în politici, deputați în Parlamentul European și reprezentanți ai ONG-urilor), este subliniat rolul important pe care trebuie să îl joace orașele, echipate cu competențe și resurse adecvate, în asigurarea unei tranziții echitabile pentru toți cetățenii Europei.
În context, Robert Negoiță, care este și liderul Delegației Naționale a României în cadrul Comitetului European al Regiunilor, a explicat că „devierea de la groapă” presupune colectare selectivă și selecție, adică existența cel puțin a unei stații de sortare:

© CaleaEuropeană.ro
„Când vorbim de plastice, noi aruncăm în pubelă de la pungă până la pet, bidon, cutii, ele fiind pentru noi plastice cu toate, însă nu se reciclează așa. Ele trebuie selectate și se procedează în felul următor: nici peturile nu rămân toate la grămadă, pentru că ai pet incolor, ai pet albastru, ai pet maro; ele trebuie trimise la reciclare fiecare în baloți diferiți, deci ele trebuie sortate. Nicăieri în lume nu se colectează pe fiecare material în parte, deci avem nevoie de stații de sortare care să facă treaba asta. Iar noi avem cea mai performantă fabrică de selectare a deșeurilor”.
Întrebat dacă există planuri de dezvoltare locală în această direcție în următorii ani, șeful de la sectorul 3 a declarat că Primăria are „în intenție ca în următorii doi-trei ani să ajungem cu nivelul de „deviere de la groapă” la peste 90%”.
De asemenea, Robert Negoiță a vorbit și despre asigurarea eficienței energetice a clădirilor în contextul eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, unde administrația sectorului 3 este „campion al reabilitării termice”.
„Eficiența energetică este unul dintre pilonii importanți pe tot ce înseamnă a fi <<prietenos cu mediul>>; un consum redus de energie înseamnă poluare redusă în consecință, așa că în mod evident noi suntem campioni pe mai multe domenii, inclusiv pe acesta al reabilitării termice, care este cu impact atât pe zona de mediu, cât și pe zona de oraș mai confortabil, cetățeni mai mulțumiți, un nivel de trai superior; pentru că scade factura, crește confortul, îmbunătățește aspectul urban – cum arată un bloc reabilitat și cum arată un bloc nereabilitat?”, a mai explicat edilul.
Potrivit unui bilanț făcut de acesta pentru ultimii opt ani, „suntem comunitatea care a atras cele mai multe fonduri europene destinate acestei activități (peste 85% din fondurile destinate României pentru această perioadă), și am reușit să finalizăm nu mai puțin de 1.456 de blocuri , adică peste 100.000 de apartamente”.
Robert Negoiță a menționat și realizările pentru mobilitate curată la nivel de primărie, amintind, în primul rând zonele pietonale și pistele de biciclete, al căror număr plasează sectorul 3 din nou printre campionii României.
„Am făcut zone pietonale, piste de biciclete. Din nefericire, noi nu suntem eligibili pe mobilitate urbană sau nu am fost până acum – acum avem promisiuni că vom fi și noi – de ex., pistele de biciclete nu le avem în atribuții, dar cu toate astea, noi am făcut mai multe piste. La alei pietonale cred că suntem campinoni; nu cred că există în România alei pietonale mai ofertante decât cele din sectorul 3”, a precizat edilul, care a vorbit și despre faptul că încurajează dezvoltarea de cătare Municipalitate a rețelelor de alimentare pentru mașini electrice, Primăria pe care o conduce având cel mai mare parc de mașini electrice din țară.
Robert Negoiță este la al treilea mandat ca primar al sectorului 3 din București, reușind în opt ani să înființeze cea mai performantă direcție de atragere a fondurilor europene din administrația locală, cu ajutorul căreia au fost realizate și semnate proiecte care totalizează nu mai puțin de o jumătate de milliard de euro în 8 ani de zile, echivalentul a peste 60 de milioane de euro anual. Această performanță a dus la dezvoltarea sectorului 3 într-o comunitate în care digitalizarea, salubritatea ecologică și mobilitatea „verde” au devenit pilonii agendei urbane locale pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și a serviciilor publice.
Totodată, Robert Negoiță este liderul Delegației Naționale a României în cadrul Comitetului European al Regiunilor.