Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a lansat un apel la menținerea obiceiului de comemorare a victimelor Holocaustului deoarece ”ura încă găsește prea multe voci care o disculpă” și ”nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță”.

Într-un discurs care a deschis ședința solemnă a instituției europene pe care o prezidează, organizată în preambulul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului și în prezența președintelui Israelului, Isaac Herzog, Metsola a semnalat responsabilitatea pe care o are actuala generație în construirea unei conștientizări colective cu privire la ororile trecutului pentru a le evita.

”Este dificil să ne imaginăm ororile Holocaustului și acțiunile care au dus la el. Frica mamelor și a taților, suferința tăcută a atâtor oameni. Copilașii forțați să se ascundă în găurile din subsoluri și poduri. Rabinii care au rămas demni în timp ce erau forțați să frece trotuarele în timp ce mulțimile râdeau și își băteau joc de ei. Alegerile imposibile cu care se confruntă atât de mulți în fiecare zi în atât de multe state membre. Holocaustul nu a avut loc peste noapte. <<Auschwitz-ul nu a căzut din cer>>, așa cum spunea Marian Turski, supraviețuitor, acum trei ani. Semnalele de alarmă ar fi trebuit să sune mai devreme”, a deplâns președinta Parlamentului European lentoarea. 

Aceasta a amintit de prelegerea din 2012 a rabinului Jonathan Sacks, care a mărturisit că unul dintre lucrurile care l-au bântuit în legătură cu Holocaustul a fost oroarea tăcerii.

”Acest lucru nu s-a întâmplat într-o frenezie a urii. A durat ceva timp, a fost construit. Procesul de dezumanizare a început înainte de lagăre. Și ceea ce a fost cu adevărat înfiorător, a spus el, este absența aproape totală a groazei la acea vreme. Trebuie să vorbim pentru că generația noastră este ultima care a primit mărturii directe de la supraviețuitorii Holocaustului. Datoria noastră devine și mai mare atunci când vocile acelor supraviețuitori nu mai pot fi auzite, este responsabilitatea noastră să ne amintim și să transmitem mărturiile generațiilor viitoare. Să educăm”, a completat oficialul european.

Făcând trimitere la istoria Parlamentului European, Roberta Metsola a ținut să puncteze că primul președinte al acestei instituții a fost Simone Veil, care a înțeles că ”neutralitatea îl ajută doar pe opresor”,  ea însăși fiind o supraviețuitoare a Holocaustului care ”a crescut pentru a schimba fața Europei, iar moștenirea ei este prezentă în aceste săli și clădiri”.

”Parlamentul European va fi întotdeauna de partea respectului, a demnității umane, a egalității și a speranței”, a dat asigurări Roberta Metsola.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost stabilită la 27 ianuarie de Organizația Națiunilor Unite în 2005 pentru a comemora Holocaustul și cea de-a 60-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau.

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

POLITICĂ

Marcel Ciolacu, la 130 de ani de social-democrație în România: PSD a adus țara în familia națiunilor care-și bazează existența pe democrație, deschizând calea aderării la NATO și UE

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Partidul Social Democrat a reușit să aducă România în familia națiunilor care-și bazează existența pe democrație și pe respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor prin deschiderea căii aderării la NATO și UE, a evidențiat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Acesta a susținut un discurs în cadrul evenimentului de marcare a 130 de ani de social-democrație în România.

”Sunt mândru că PSD reprezintă progres și modernitate. Că și astăzi PSD-ul este dedicat apărării democrației și a drepturilor celor vulnerabili, dar și un susținător asumat al femeilor și bărbaților care muncesc. Mai mult, în PSD-ul de astăzi punem oamenii pe primul loc în tot ceea ce facem: în lupta noastră pentru dreptate socială, egalitate economică și respect pentru istoria și valorile noastre”, a punctat liderul PSD.

Acesta a reliefat că ”istoria noastră este ancora noastră, iar valorile noastre sunt ghidul nostru”.

”Partidul Social Democrat a fost înființat cu viziunea de a ajuta oamenii care muncesc din greu, a căror muncă stă la baza dezvoltării acestei țări și care, cu toate acestea, sunt adesea uitați. Angajamentul nostru a fost și este acela de a lupta pentru ca fiecare român să aibă oportunitatea de a prospera și de a trăi cu demnitate. Aici, în România, sau oriunde, în Europa. Drumul deschis după 1989 nu a fost unul ușor. Dar a fost calea sigură către democrație. Și calea sigură către lumea liberă! De altfel, fiecare pas parcurs de România pe drumul spre liberate și democrație a fost făcut de Partidul Social Democrat. Partidul Social Democrat a deschis calea aderării la NATO și la Uniunea Europeană. Partidul Social Democrat a reușit să aducă România în familia națiunilor care-și bazează existența pe democrație și pe respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor”, a amintit Marcel Ciolacu.

Acesta a ținut să puncteze că PSD nu s-a ferit niciodată de responsabilitatea guvernării, ”indiferent cât de grele au fost vremurile”.

”România trebuie să continue să crească economic pentru a putea oferi bunăstare tuturor cetățenilor săi. Iar noi, la PSD, nu ne-am ferit niciodată de această responsabilitate. Indiferent cât de grele au fost vremurile. Ne-am asumat guvernarea după ce unii – care își spuneau ”salvatori” – au dat bir cu fugiții, lăsând țara îngropată în datorii uriașe. Ne-am asumat guvernarea în plină criză sanitară, economică, energetică și socială. Ne-am asumat totul pentru că aceasta era singura posibilitate de a-i ajuta în mod concret pe români în acele momente grele! De când ne-am alăturat Coaliției, am demonstrat că putem guverna, că luptăm  pentru lucrurile în care credem și că putem obține rezultate. Am crescut salariul minim, am reglementat piața energiei, aruncată în haos de un guvern total incompetent și am sprijinit firmele românești”, a mai spus președintele PSD.

Ciolacu a mai spus că Partidul Social Democrat a ”lăsat în urmă vechile metode de a face politică și am devenit un partid modern, european și axat pe susținerea și creșterea economiei românești. Nu numai că ne-am reînnoit aici, acasă, dar ne-am asumat un loc important la masa partidelor social-democrate din Europa”.

El a ținut să puncteze și sprijinul pe care l-a oferit România în contextul războiului rus din Ucraina.

”Mai mult, încă din prima clipă, ne-am implicat total pentru a-i ajuta pe vecinii noștri, atacați de un regim abuziv și tiranic. Ne-am deschis porturile și calea ferată pentru a furniza grâu ucrainean în lume. Iar întregul popor și-a deschis casele și inimile pentru milioane de refugiați care fugeau de violențe și terori inimaginabile. I-am ajutat pe frații și surorile noastre din Republica Moldova, inclusiv în  aprovizionarea cu energie și gaze. Și lista poate continua”, a completat liderul PSD.

În contextul în care ”suntem în centrul unei noi paradigme strategice”, România ”este și trebuie văzută ca poarta de intrare către o lume nouă”, consideră Ciolacu.

”Contribuim la reconstrucția Ucrainei, suntem promotori ai inițiativei celor Trei Mări, suntem parteneri la construirea unei inițiative la Marea Neagră condusă de SUA, continuăm să oferim sprijin Republicii Moldova, dezvoltăm o cale durabilă pentru a aduce energie în Europa și suntem gardianul de primă linie al democrației. Vom fi întotdeauna alături de prietenii și aliații noștri. Și lucrăm împreună pentru a construi legături puternice peste Marea Baltică, Marea Adriatică, Marea Caspică și Marea Neagră. Dincolo de asta, cred că trebuie să avem un răspuns puternic împotriva extremismului. Trebuie să respingem cu toate forțele extremismul, să îmbrățișăm schimbarea democratică și să ne rezolvăm diferențele în mod pașnic. Coaliția de guvernare a dovedit de nenumărate ori că, pentru a progresa, diferențele pot fi rezolvate și vocile pot fi auzite. Dragi prieteni, am luptat prea mult și am ajuns prea departe pentru a permite ca dispariția comunismului să fie înlocuită cu ascensiunea putinismului. Trebuie să respingem defetismul și să ne amintim ce ne-a învățat istoria. Nu ne vom întoarce niciodată acolo!”, a mai spus președintele PSD.

Referindu-se la planul intern, Marcel Ciolacu a făcut apel la investiții ”în generațiile viitoare, construirea unui sistem educațional mai puternic, locuințe mai accesibile, asistență medicală mai bună și crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite”.

”Trebuie să investim în fermierii noștri și să promovăm conceptul <<Cumpără românește>>. Fermierii noștri și micii antreprenori sunt coloana vertebrală a societății și a economiei noastre. De asemenea, trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a oferi mai multe oportunități doamnelor și domnișoarelor care trebuie să joace un rol mai puternic în economia noastră. Națiunea noastră are doar de câștigat din implicarea femeilor în politică, economie și societate. Dar pe măsură ce ne creștem economia, nu trebuie să pierdem din vedere nevoia noastră de a menține frumusețea unică a mediului nostru înconjurător. Trebuie să protejăm mediul, să dezvoltăm sursele de energie curată și să oprim definitiv defrișarea ilegală!”, a conchis Marcel Ciolacu.

Continue Reading

ROMÂNIA

Fermierii români vor primi un nou ajutor financiar din partea Comisiei Europene, pe baza unei formule echitabile, anunță Marcel Ciolacu după întâlnirea cu Frans Timmermans

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Marcel Ciolacu a anunțat vineri, în urma unei întâlniri cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, că fermierii români vor primi un nou ajutor financiar din partea Comisiei Europene, pe ”baza unei formule echitabile”.

”I-am mulțumit domnului Timmermans pentru sprijinul puternic al socialiștilor europeni în ceea ce privește aderarea României la Schengen și mă bucur să constat că această susținere rămâne la fel de fermă din partea familiei noastre europene”, a menționat Ciolacu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta i-a transmis oficialului european că ”PSD va asigura implementarea integrală a PNRR și va continua efortul pentru sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova. PSD și-a asumat responsabilitatea guvernării pentru a oferi stabilitatea de care are nevoie România”.

”Astăzi, împreună cu domnul Timmermans și colegii noștri din PSD, vom sărbători 130 de ani de social-democrație în România”, a completat liderul PSD. 

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski a anunțat compensații pentru fermierii din statele aflate în prima linie de primire a cerealelor ucrainene . Ele se ridică la 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), defalcate după cum urmează: Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane şi României 10,05 milioane.

Chiar dacă aceste trei state membre au undă verde de a dubla acest sprijin prin ajutoare de stat, fermierii și-au exprimat nemulțumirea, considerând că suma este prea mică, în contextul în care 60% din cerealele ucrainene au tranzitat România.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Gheorghe Falcă: Vreau ca, indiferent de gen, românii și româncele să câștige mai bine. Voi face tot ce ține de mine în PE pentru a asigura transparența și egalitatea salarială

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) a evidențiat într-o dezbatere în Parlamentul European nevoia de transparență salarială și de mecanisme de asigurare a respectării legii în toate țările membre ale Uniunii Europene.

Legislativul european a dezbătut în ședința de plen de la Bruxelles măsurile necesare pentru consolidarea aplicării principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă, sau pentru o muncă de aceeași valoare, între bărbați și femei.

”Încă de la începutul acestui an am tot vorbit despre cât de importantă este munca de valoare egală. În esență, ne dorim transparență salarială și mecanisme de asigurare a respectării legii în toate statele UE. Personal, așa cum am mai spus și cu alte ocazii, ca fiu, ca soț dar mai ales ca tată al unei fiice minunate, îmi doresc ca și ea și fiicele dumneavoastră, să trăiască într-o lume în care șansele sunt egale pentru toți și răsplata este egală pentru toți. Nu vreau nici eu și niciun părinte normal din lumea aceasta o egalitate garantată la nivel de rezultate. Ar fi imoral și imposibil. Rezultatele sunt garantate doar de dorința de învățare, de puterea de muncă, ambiția și determinarea fiecăreia sau a fiecăruia dintre noi. Atât. Însă, și pentru asta am votat măsurile dezbătute, vreau ca fiica mea și fiicele dumneavoastră să fie plătite pentru munca lor exact ca un bărbat aflat în aceeași funcție, cu aceleași atribuții, iar aici mai avem noi de muncă, la nivel politic, în toată Uniunea Europeană! Această discrepanță de salarizare, bazată pe gen și nu pe merit, nu mai poate fi tolerată, iar ea trebuie pur și simplu anihilată. Cum? Prin transparență și prin legi clare”, a transmis europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Acesta făcut trimitere la situația din România, care are ”una dintre cele mai mici diferențe de salarizare între femei și bărbați pentru aceeași muncă”.

”Vreau ca salariile din România să crească la fel pentru toți. Vreau ca angajații, bărbați sau femei, să se poată califica, să poată deveni mai productivi, să poată avansa, vreau ca indiferent de gen, toți românii și româncele să câștige mai bine în România! Asta, desigur, așa cum voi spune mereu, depinde și de noi și de felul în care ne raportăm la munca noastră, de seriozitatea cu care o abordăm. Dar în ceea ce privește decizia politică și partea legislativă, voi face tot ce ține de mine în Parlamentul European, și nu numai, pentru ca această situație, de oportunități egale și de răsplată egală, să devină realitate pentru fiicele noastre, pentru mamele sau soțiile noastre. Pentru că așa este și drept și normal”, a completat eurodeputatul.

Parlamentul European a adoptat în plen noile norme cu 427 voturi pentru, 79 împotrivă și 76 abțineri. Astfel, structurile de salarizare care compară nivelurile de remunerare vor trebui să se caracterizeze prin neutralitate din punctul de vedere al genului, atât privind criteriile care stau la baza lor, cât și sistemele de evaluare și de clasificare a locurilor de muncă.

Conform unui comunicat al instituției europene, anunțurile de posturi vacante și titlurile posturilor vor trebui să fie și ele neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu.

Atunci când raportarea remunerațiilor indică o diferență de remunerare între femei și bărbați de cel puțin 5%, angajatorii vor trebui să evalueze salariile împreună cu reprezentanții lucrătorilor lor. Statele membre vor trebui să instituie sancțiuni eficace, proporționale și disuasive, cum ar fi amenzile, pentru angajatorii care încalcă normele. Un lucrător care a suferit un prejudiciu din cauza unei încălcări a normelor va avea dreptul de a solicita despăgubiri. Pentru prima dată, discriminarea multiplă și drepturile persoanelor non-binare au fost incluse în domeniul de aplicare al noilor norme.

Interzicerea secretului salarial

Normele prevăd că lucrătorii și reprezentanții lucrătorilor vor avea dreptul de a primi informații clare și complete despre nivelurile de salarizare individuale și medii, defalcate în funcție de gen. Secretul salarial va fi interzis, căci nu ar trebui să existe clauze contractuale care să împiedice lucrătorii să își divulge remunerația sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor.

Are loc un transfer al sarcinii probei

Privitor la aspectele legate de remunerare, sarcina probei se transferă de la lucrător la angajator. Dacă un lucrător consideră că nu a fost aplicat principiul egalității de remunerare și sesizează instanța, legislația națională ar trebui să oblige angajatorul să demonstreze că nu a existat nicio discriminare.

Consiliul va trebui să aprobe oficial acordul înainte ca textul să fie semnat și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Noile reguli vor intra în vigoare la douăzeci de zile de la publicarea lor.

Principiul egalității de remunerare este prevăzut la articolul 157 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Însă, în Uniunea Europeană, se înregistrează în continuare o diferență de remunerare între femei și bărbați de aproximativ 13 %, cu variații semnificative între statele membre. Ea a scăzut doar cu foarte puțin în ultimii zece ani.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene

NATO4 hours ago

Presa britanică scrie că Ursula von der Leyen va candida la șefia NATO, deși aceasta este președinte al Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2024

ROMÂNIA4 hours ago

82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români au fost uciși atunci de trupele sovietice din ordinul lui Stalin

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

NATO5 hours ago

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

NATO5 hours ago

Nicolae Ciucă: Regiunea Mării Negre, o graniță sau punte geopolitică între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Importanța ei strategică nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

NATO5 hours ago

“București 9”: Aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene

ENGLISH20 hours ago

130 years of social democracy in Romania. Marcel Ciolacu: PSD brought the country into the family of nations that base their existence on democracy, paving the way for NATO and EU membership

NATO21 hours ago

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până la 16 octombrie 2024

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE2 days ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA3 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA5 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Team2Share

Trending