Avem datoria de a finaliza integrarea spațiului Schengen, a afirmat marți noua președintă a Parlamentului European, Roberta Metsola, în discursul său inaugural în calitate de șefă a legislativului european în care l-a onorat din nou pe predecesorul său David Sassoli, decedat subit săptămână trecută, a evocat moștenirea unor lideri precum primele femei președinte al PE, Simone Veil și Nicole Fontaine și a vorbit despre protejarea principiilor europene, apărarea femeilor, combaterea dezinformării sau sprijinirea independenței judiciare și a lucrătorilor medicali din prima linie.
Născută în Malta în 1979, Roberta Metsola este deputată în Parlamentul European din 2013 și va fi cel mai tânăr președinte ales al PE. A fost aleasă prim-vicepreședintă în noiembrie 2020 și a fost președintă în exercițiu a Parlamentului după decesul președintelui Sassoli la 11 ianuarie 2022. Este a treia femeie președintă a Parlamentului European, după Simone Veil (1979-1982) și Nicole Fontaine (1999-2002).
În debutul discursului său, Metsola i-a adus un tribut lui Sassoli: “Îl voi onora pe David Sassoli în calitate de președinte, apărând întotdeauna Europa și valorile noastre comune de democrație, demnitate, justiție, solidaritate, egalitate, stat de drept și drepturi fundamentale”.
Ea a spus că își dorește ca europenii să recapete “sentimentul de încredere și entuziasm pentru proiectul” european și a pledat pentru lupta împotriva narațiunii anti-europene.
“Dezinformarea, amplificată și mai mult în timpul pandemiei, alimentează cinismul ușor și soluțiile ieftine ale naționalismului și autoritarismului, protecționism, izolaționism. Acestea sunt o iluzie falsă care nu oferă soluții. Europa înseamnă exact contrariul. Este vorba despre modul în care toți ne susținem reciproc, apropiindu-ne unii de alții. Este vorba despre a apăra cu toții principiile părinților fondatori care ne-au condus de la cenușa războiului și a holocaustului la pace, la speranță și la prosperitate. În urmă cu douăzeci și doi de ani, Nicole Fontaine a fost aleasă la 20 ani după Simone Veil. Nu vor mai trece încă două decenii până ca următoarea femeie să se afle aici”, a afirmat Metsola.
Cea mai tânără președintă din istoria Parlamentului European a precizat că generația sa nu vede nici o Europă veche și nici una nouă. “Suntem primii din generația Erasmus, ultimii din generația Walesa și Havel“, a spus ea.
Noua șefă a hemiciclului democrației europene a apărat și promovat și rolul pe care instituția sa îl are în viitorul integrării europene, încercând să înglobeze vocile și prioritățile cât mai multor cetățeni.
“Parlamentul nostru contează. Contează pentru judecătorii noștri atacați, pentru cei care se află în fruntea sistemului de sănătate situat sub presiune, pentru fiecare femeie din Uniunea noastră care încă luptă pentru drepturile sale; pentru vulnerabile; pentru cei oprimați și abuzați. Contează pentru cei care sunt forțați să fugă de dezastrele naturale; pentru familiile celor uciși în atacuri teroriste; pentru forțele noastre armate și forțele de ordine care servesc sub condiții dificile; pentru cei care caută protecție; pentru fermierii noștri, ONG-urile și antreprenori. Contează pentru comunitățile noastre LGBTIQ, pentru cei care sunt încă discriminați din cauza religiei, a culorii pielii sau a identității de gen, pentru toți cei care cred în promisiunea Europei”, a precizat Metsola.
“Acest Parlament contează – și atunci când oamenii se vor uita la noi pentru a ne apăra valorile, vor găsi un aliat”, a făgăduit ea.
Invocând prioritățile climatice și digitale, importanța Conferinței privind viitorul Europei sau a planului de redresare pentru Europa, Metsola a pledat pentru sprijinirea modelului de economie și societate deschise ale Europei.
“Modelul nostru european de a avea economii deschise și societăți deschise este un model de care sunt mândră. Este un model care trebuie sprijinit pentru a rezista presiunii la care este supus. Presiunea de a privi spre interior, de a ridica noi bariere, de a ridica frontiere vechi și de a abandona spațiul nostru comun Schengen – un spațiu pe care avem datoria de a-l finaliza – sau orice încercare de a ne discredita valorile și principiile“, a adăugat ea.
Prim-vicepreședinta Parlamentului European, eurodeputata malteză Roberta Metsola (PPE), a fost aleasă marți drept noua președintă a Parlamentului pentru un mandat de doi ani și jumătate, devenind deopotrivă prima femeie care deține această poziție după 20 ani și a treia femeie din istorie în această ipostază politică, după franțuzoaicele Simone Veil (1979-1982) și Nicole Fontaine (1999-2002), ambele provenind din zona politică a creștin-democraților europeni, aceleași valori politice precum ale PPE.
Președintele interimar al PE, după decesul subit al președintelui David Sassoli, a fost ales în funcție din primul tur de scrutin cu 458 de voturi pentru dintr-un total de 690 de voturi. Au fost 74 de voturi nule și 616 voturi exprimate, majoritatea absolută necesară fiind de 309 voturi.
De altfel, alegerea lui Metsola a fost mai mult o formalitate având în vedere că eurodeputatul PPE nu avea oponenți din partea celorlalte grupuri majore al legislativului european, social-democrații și Renew Europe, și ținând cont de înțelegerea politică ca, în prima jumătate a mandatului, Parlamentul să fie condus de un eurodeputat social-democrat, poziție pe care a deținut-o David Sassoli. Contracandidații Robertei Metsola au fost alte două femei eurodeputat, Alice Bah Kuhnke (Verzi, Suedia), care a primit 101 voturi și Sira Rego (Stânga, Spania) – 57 de voturi.
Votul de marți a urmat unei ceremonii de omagiere a lui Sassoli, care a avut loc luni seară, în debutul sesiunii plenare.
Prin alegerea lui Metsola la șefia Parlamentului European, trei din cele patru funcții de conducere de top ale instituțiilor UE sunt deținute femei, Comisia Europeană fiind condusă de Ursula von der Leyen, iar Banca Centrală Europeană de Christine Lagarde. Singurul bărbat președinte de instituție importantă a UE este Charles Michel, șeful Consiliului European. Totodată, două dintre aceste patru funcții (Comisia și Parlamentul) revin de acum Partidului Popular European.
De asemenea, este pentru prima dată când Malta, cel mai mic stat membru al UE care a aderat la Uniune în 2004 și care deține șase mandate în Parlamentul European, dă un reprezentant de-al său la conducerea unei instituții europene.
Metsola a fost aleasă în funcție în aceeași zi în care împlinește 43 de ani, fiind născută pe 18 ianuarie 1979 și devenind și cel mai tânăr președinte al PE.
Alegerea sa în funcție a fost salutată de liderii principalelor instituții ale UE, Charles Michel și Ursula von der Leyen, de liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European, de oficiali naționali, dar și de importanți lideri ai Partidului Popular European, familia din care Metsola face parte, precum președintele formațiunii, Donald Tusk, președintele României, Klaus Iohannis, sau președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.