Parlamentul European va continua să susțină partenerii estici în relația cu UE, indiferent dacă obiectivele acestora sunt de a adera la familia europeană sau de a dezvolta și menține o cooperare strânsă cu blocul, a transmis preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un mesaj video adresat participanţilor la cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic Euronest PA), care s-a deschis oficial luni la Chişinău.
„Permiteți-mi să vă asigur că Parlamentul European rămâne pe deplin angajat în sprijinirea partenerilor noștri estici în construirea unor societăți puternice, reziliente și sigure. Vă respectăm și suntem pregătiți să vă sprijinim în ambițiile voastre respective în ceea ce privește relația cu Uniunea Europeană. Fie că este vorba de aspirațiile dumneavoastră de aderare, fie că este vorba de o cooperare consolidată cu Uniunea Europeană. Vom continua să avansăm în ceea ce privește statutul de candidat la UE cu Republica Moldova și Ucraina. Vom colabora cu Georgia pentru a obține și ea statutul de candidat la UE, odată ce va finaliza reformele necesare. Ne vom consolida parteneriatul cu Armenia în cadrul Acordului de parteneriat cuprinzător și consolidat. Ne vom concentra asupra cooperării cu Azerbaidjanul în cadrul acordului de parteneriat și cooperare. Și vom face toate acestea, continuând să fim alături de toți democrații din Belarus”, a afirmat Roberta Metsola.
Șefa Legislativului european a punctat, totodată, importanța și succesul diplomației parlamentare pentru sprijinirea partenerilor estici în dezvoltarea lor și în abordarea provocărilor comune.
„De-a lungul anilor, Adunarea Parlamentară Euronest ne-a ajutat să înțelegem realitățile celuilalt și, datorită acestui fapt, ne-a apropiat. A oferit un forum pentru critici constructive, dar și pentru a ne lăuda reciproc succesele. A facilitat consensul asupra soluțiilor dificile la provocările comune. Și, mai ales în acest ultim an, ne-a permis să reflectăm asupra unor chestiuni geopolitice foarte dificile și să ne arătăm solidaritatea cu Ucraina și cu poporul său. Este clar că am parcurs un drum lung. Și cred că putem fi cu toții de acord că Adunarea Parlamentară Euronest s-a dovedit a fi un mare exemplu al rezultatelor pe care le poate aduce diplomația parlamentară. Și astfel, în timp ce privim spre viitor, este important să rămânem dedicați valorilor și obiectivelor noastre de cooperare sporită și înțelegere reciprocă”, a punctat Roberta Metsola în continuare.
Oficialul european a îndemnat la continuarea dialogului, cooperării și unității în cadrul Euronest în ceea ce privește promovarea valorilor democratice, a statului de drept, dar și gestionarea riscurilor și amenințărilor comune. Astfel, Metsola a pus accentul pe solidaritatea cu Ucraina și tragerea la răspundere a Rusiei pentru războiul declanșat, care aniversează un an pe 24 februarie.
„Iată ce am realizat prin dialog, cooperare și unitate. Și cred că încă mai este loc pentru mai mult, încă mai avem atât de multe lucruri pe care ni le putem oferi unii altora. Acest lucru este valabil atunci când vine vorba de susținerea valorilor democratice, a drepturilor omului și a statului de drept. Este adevărat atunci când vine vorba de abordarea amenințărilor hibride și a interferențelor străine în societățile noastre. Și este, de asemenea, adevărat atunci când vine vorba de abordarea agresiunii nejustificate a Rusiei asupra Ucrainei. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat o imensă suferință umană, moarte și distrugere. Ne-a zdruncinat arhitectura de securitate, a provocat un vârf al inflației, a făcut să crească prețurile la energie și a adăugat și mai multă instabilitate la ceea ce era deja o situație economică post-pandemică dificilă. Peste patru zile, se va împlini deja un an de la începutul războiului Rusiei. Trebuie să fim solidari cu poporul ucrainean. Este imperativ să urmărim alinierea răspunsului nostru, fie prin adoptarea de sancțiuni împotriva președintelui Putin și a președintelui Lukașenko, fie prin eliminarea lacunelor care permit eludarea sancțiunilor sau prin consolidarea izolării internaționale a Kremlinului. Această adunare rămâne un forum unic pentru o astfel de discuție”, a afirmat președinta Parmentului European.
La final, Metsola le-a transmis partenerilor estici ai UE că „nu împărtășim doar o istorie comună, ci și un destin comun”.
Membrii Adunării Parlamentare Euronest s-au întrunit la Chișinău, Republica Moldova, pentru cea de-a 10-a sesiune ordinară, în perioada 19-21 februarie. Adunarea este alcătuită din 60 de deputați și 10 membri din fiecare dintre parlamentele participante ale partenerilor est-europeni (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina).
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a deschis sesiunea plenară luni, 20 februarie. Reuniunile din marja Adunării vor fi coprezidate de eurodeputatul Andrius Kubilius (PPE, Lituania) și de Ina Coșeru, membră a parlamentului din Republica Moldova.
Sesiunea de deschidere a Adunării a fost precedată de reuniuni ale diferitelor comitete și grupuri de lucru Euronest.
Agenda discuțiilor va fi dominată de subiecte precum impactul războiului din Ucraina asupra Parteneriatului Estic și noile provocări în materie de securitate din regiune. Participanții vor adopta, de asemenea, rezoluții privind afacerile politice, integrarea economică, securitatea energetică și aspectele sociale.