Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Roberta Metsola: Vom continua să avansăm cu R. Moldova și Ucraina privind statutul de candidat la UE. Parlamentul European este pregătit să vă sprijine pentru a vă îndeplini ambițiile

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Parlamentul European va continua să susțină partenerii estici în relația cu UE, indiferent dacă obiectivele acestora sunt de a adera la familia europeană sau de a dezvolta și menține o cooperare strânsă cu blocul, a transmis preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un mesaj video adresat participanţilor la cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic  Euronest PA), care s-a deschis oficial luni la Chişinău.

„Permiteți-mi să vă asigur că Parlamentul European rămâne pe deplin angajat în sprijinirea partenerilor noștri estici în construirea unor societăți puternice, reziliente și sigure. Vă respectăm și suntem pregătiți să vă sprijinim în ambițiile voastre respective în ceea ce privește relația cu Uniunea Europeană. Fie că este vorba de aspirațiile dumneavoastră de aderare, fie că este vorba de o cooperare consolidată cu Uniunea Europeană. Vom continua să avansăm în ceea ce privește statutul de candidat la UE cu Republica Moldova și Ucraina. Vom colabora cu Georgia pentru a obține și ea statutul de candidat la UE, odată ce va finaliza reformele necesare. Ne vom consolida parteneriatul cu Armenia în cadrul Acordului de parteneriat cuprinzător și consolidat. Ne vom concentra asupra cooperării cu Azerbaidjanul în cadrul acordului de parteneriat și cooperare. Și vom face toate acestea, continuând să fim alături de toți democrații din Belarus”, a afirmat Roberta Metsola.

Șefa Legislativului european a punctat, totodată, importanța și succesul diplomației parlamentare pentru sprijinirea partenerilor estici în dezvoltarea lor și în abordarea provocărilor comune.

„De-a lungul anilor, Adunarea Parlamentară Euronest ne-a ajutat să înțelegem realitățile celuilalt și, datorită acestui fapt, ne-a apropiat. A oferit un forum pentru critici constructive, dar și pentru a ne lăuda reciproc succesele. A facilitat consensul asupra soluțiilor dificile la provocările comune. Și, mai ales în acest ultim an, ne-a permis să reflectăm asupra unor chestiuni geopolitice foarte dificile și să ne arătăm solidaritatea cu Ucraina și cu poporul său. Este clar că am parcurs un drum lung. Și cred că putem fi cu toții de acord că Adunarea Parlamentară Euronest s-a dovedit a fi un mare exemplu al rezultatelor pe care le poate aduce diplomația parlamentară. Și astfel, în timp ce privim spre viitor, este important să rămânem dedicați valorilor și obiectivelor noastre de cooperare sporită și înțelegere reciprocă”, a punctat Roberta Metsola în continuare.

Oficialul european a îndemnat la continuarea dialogului, cooperării și unității în cadrul Euronest în ceea ce privește promovarea valorilor democratice, a statului de drept, dar și gestionarea riscurilor și amenințărilor comune. Astfel, Metsola a pus accentul pe solidaritatea cu Ucraina și tragerea la răspundere a Rusiei pentru războiul declanșat, care aniversează un an pe 24 februarie.

„Iată ce am realizat prin dialog, cooperare și unitate. Și cred că încă mai este loc pentru mai mult, încă mai avem atât de multe lucruri pe care ni le putem oferi unii altora. Acest lucru este valabil atunci când vine vorba de susținerea valorilor democratice, a drepturilor omului și a statului de drept. Este adevărat atunci când vine vorba de abordarea amenințărilor hibride și a interferențelor străine în societățile noastre. Și este, de asemenea, adevărat atunci când vine vorba de abordarea agresiunii nejustificate a Rusiei asupra Ucrainei. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat o imensă suferință umană, moarte și distrugere. Ne-a zdruncinat arhitectura de securitate, a provocat un vârf al inflației, a făcut să crească prețurile la energie și a adăugat și mai multă instabilitate la ceea ce era deja o situație economică post-pandemică dificilă. Peste patru zile, se va împlini deja un an de la începutul războiului Rusiei. Trebuie să fim solidari cu poporul ucrainean. Este imperativ să urmărim alinierea răspunsului nostru, fie prin adoptarea de sancțiuni împotriva președintelui Putin și a președintelui Lukașenko, fie prin eliminarea lacunelor care permit eludarea sancțiunilor sau prin consolidarea izolării internaționale a Kremlinului. Această adunare rămâne un forum unic pentru o astfel de discuție”, a afirmat președinta Parmentului European.

La final, Metsola le-a transmis partenerilor estici ai UE că „nu împărtășim doar o istorie comună, ci și un destin comun”.

Membrii Adunării Parlamentare Euronest s-au întrunit la Chișinău, Republica Moldova, pentru cea de-a 10-a sesiune ordinară, în perioada 19-21 februarie. Adunarea este alcătuită din 60 de deputați și 10 membri din fiecare dintre parlamentele participante ale partenerilor est-europeni (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina).

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a deschis sesiunea plenară luni, 20 februarie. Reuniunile din marja Adunării vor fi coprezidate de eurodeputatul Andrius Kubilius (PPE, Lituania) și de Ina Coșeru, membră a parlamentului din Republica Moldova.

Sesiunea de deschidere a Adunării a fost precedată de reuniuni ale diferitelor comitete și grupuri de lucru Euronest. 

Agenda discuțiilor va fi dominată de subiecte precum impactul războiului din Ucraina asupra Parteneriatului Estic și noile provocări în materie de securitate din regiune. Participanții vor adopta, de asemenea, rezoluții privind afacerile politice, integrarea economică, securitatea energetică și aspectele sociale.

Eugen Tomac

Eugen Tomac anunță că peste 50.000 de români au semnat pentru România în Schengen: Mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European

Published

on

© Partidul Mișcarea Populară

Eugen Tomac (PMP, PPE) a anunțat că peste 50.000 de români au semnat pentru România în Schengen, astfel că ”mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European”.

Întrucât consideră că României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu anulează însă demersurile diplomatice.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

”În calitate de deputat european, am depus această acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene având calitatea de reclamant neprivilegiat. Pentru a reuși să avem un proces cât mai rapid în interesul a douăzeci de milioane de cetățeni români, am lansat campania <<Semnează pentru România în Schengen>>. Prin acest demers, am invitat cetățenii români să susțină petiția adresată Parlamentului European prin care îi cerem intervenția în procesul deschis la CJUE. De ce? Pentru că Legislativul are calitate de reclamant privilegiat. În urma campaniei, am reușit să convingem peste 50.000 de români să semneze pe platforma www.romaniainschengen.ro. Mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European!”, a anunțat Tomac într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta le-a mulțumit tuturor și fiecăruia în parte, ”fiecărui cetățean român care a contribuit la acest succes”.

”Dăm dovadă astfel de solidaritate și unitate spre apărarea intereselor României într-o Europă pe care ne-o dorim liberă. Semnătura dumneavoastră ne dă curajul să luptăm mai departe prin toate mijloacele împotriva acestei mari nedreptăți. Sunt convins că vom reuși să o corectăm în Justiție.  Le mulțumesc, de asemenea, sutelor de colegi din întreaga țară care s-au mobilizat extraordinar pentru a-i convinge pe români să ne fie alături în acest demers atât de necesar.  România merită în Schengen, românii merită să fie liberi în Europa. Împreună vom reuși să ne facem dreptate acolo unde Guvernul nu a vrut!”, a mai spus eurodeputatul.

România trebuie să intre în spațiul Schengen cât mai curând posibil, anul acesta, a fost răspunsul oferit recent de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrisorii înaintate de Eugen Tomac.

Tot recent, Comisia Europeană a prezentat cel de-al doilea raport privind starea Schengen în care a solicitat din nou Consiliului Uniunii Europene să ”consolideze în continuare unitatea europeană” prin acceptarea aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Raportul va servi drept bază pentru discuțiile politice și pentru orientarea în cadrul Consiliului Schengen din 8 iunie 2023.

Continue Reading

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu respinge ”cu fermitate” gestul președintei Ungariei: A făcut declarații total inacceptabile

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, respinge cu fermitate gestul președintei Ungariei, Katalin Novak, care ”a făcut cu ocazia unui pelerinaj religios pe teritoriul României declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei”.

”Lumea întreagă a aflat că românii sunt un popor tolerant, care știe să își primească musafirii cu o ospitalitate fără cusur. Totul are însă o limită! Românii nu vor mai accepta ca vreun demnitar maghiar să vină în țara noastră și să facă asemenea declarații sfidătoare, care pot genera tensiuni sociale!”, a menționat oficialul român într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a completat că România ”își dorește relații normale cu țara vecină, însă asta nu înseamnă că trebuie să tăcem în fața unor asemenea situații scandaloase.”

”Doamna Novak, fiți fără grijă! Dumnezeu nu va lăsa vreodată ca Transilvania să aibă alt destin decât acela scris cu sângele milioanelor de români:  să fie sufletul etern al națiunii române”, a conchis Marcel Ciolacu.

O reacție a venit și din partea Ministerului Afacerilor Externe care a anunțat duminică seara că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la București după ce, în cadrul vizitei private a președintei Novak Katalin în România, ”au fost lansate mesaje publice neadecvate”.

 

Continue Reading

PPE

Liderul PPE, Manfred Weber, consideră că procesul de aderare a Turciei la UE trebuie sistat după realegerea președintelui Erdogan

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European, consideră că procesul de aderare a Turciei la UE trebuie sistat, în urma realegerii lui Recep Tayyip Erdogan în funcția de președinte, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Ultimii ani au arătat că un parteneriat strâns este important, dar că nimeni nu doreşte ca Turcia să devină membră cu drepturi depline a UE, nici Turcia, nici Uniunea Europeană”, a declarat Manfred Weber într-un interviu apărut luni în publicaţii aparţinând Funke Media Group.

Acesta a detaliat care sunt așteptările după victoria electorală a lui Erdogan. ”În special, în ceea ce priveşte obiectivul instaurării păcii între Ucraina şi Rusia, politica privind migraţia, modernizarea economică şi problema Ciprului, noi avem nevoie de cooperare. Erdogan ar trebui să fie imediat de acord cu aderarea Suediei la NATO”, a detaliat Manfred Weber.

Uniunea Europeană și Turcia sunt în dezacord în multe privințe, iar problemele vor persista probabil și după ce Recep Tayyip Erdogan a fost reales în funcția de președinte.

Citiți și: Liderii instituțiilor UE îl felicită pe președintele Erdoğan pentru obținerea unui nou mandat: UE are un interes strategic în continuarea unei relații de cooperare și reciproc avantajoase cu Turcia

În raportul lor privind Turcia pentru anul 2022, Comisia Europeană a criticat regimul din ce în ce mai autoritar al lui Erdogan. ”Preocupările serioase ale UE cu privire la deteriorarea continuă a democrației, a statului de drept, a drepturilor fundamentale și a independenței sistemului judiciar nu au fost abordate”, menționează oficialii europeni în documentul mai sus amintit, conform Deutsche Welle.

Mai mult, liderii UE au criticat puternic gesturile amenințătoare ale Turciei față de statele membre Grecia și Cipru, prin încălcări teritoriale repetate ale forțelor aeriene și navale.

De asemenea, UE a solicitat în repetate rânduri autorităților turce să respecte hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului și să îl elibereze pe activistul Osman Kavala, care a fost condamnat la închisoare pe viață în 2022 pentru că a participat la protestele antiguvernamentale din 2013 din Istanbul.

Cu toate acestea, Turcia rămâne un partener important din punct de vedere strategic în ceea ce privește migrația, protecția climei și securitatea energetică.

Cu armata sa bine echipată, membrul NATO joacă, de asemenea, un rol important în calitate de intermediar al acordului comercial de cereale dintre Rusia și Ucraina.

Să nu uităm că Uniunea Europeană rămâne un partener strategic important pentru Turcia, care invocă deseori importanța unui acord din 2015 care i-a menținut pe sirienii strămutați în interiorul țării, în loc să le permită să treacă în UE. Aproximativ 3,5 milioane de sirieni trăiesc acum în Turcia, care a primit plăți și promisiuni de asistență financiară care se ridică la aproape 9 miliarde de euro (9,65 miliarde de dolari).

În pofida acestui fapt, acordul a fost folosit de Recep Tayyip Erdogan drept monedă de șantaj, deschizând în 2020 pentru scurt timp frontiera Turciei cu Grecia.

Când privește aderarea la UE, Guvernul turc își menține acest obiectiv dacă, potrivit Ministerului de Externe, UE va reuși să rezolve problemele sale interne.

Discuțiile de aderare ar putea fi reluate după alegerile prezidențiale, dar mai întâi Turcia ar trebui să recunoască, cel puțin indirect, Ciprul ca membru al UE. Trupele turcești au ocupat partea de nord a țării timp de aproape 50 de ani.

În 2018, Uniunea Europeană a suspendat efectiv negocierile de aderare cu Turcia, care erau în curs din 2005, dar nu le-a întrerupt complet.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA56 mins ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.6 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE6 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.6 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO7 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA7 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.8 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.8 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA8 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO5 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ5 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA6 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending