Connect with us

ROMÂNIA

România a exportat cereale de aproape un miliard de euro în primele patru luni ale anului 2020, cu aproape 40% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut (INS)

Published

on

©Wikipedia

România a exportat în primele patru luni ale acestui an cereale în valoare de 988,7 milioane de euro, cu 38,8% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică, informează Agerpres.

Pe de altă parte, importurile de cereale s-au cifrat la 236,8% milioane de euro (plus 48,3%), rezultând un excedent de aproape 752 milioane de euro.

Exporturile de grâu şi meslin au totalizat 395,834 milioane de euro, reprezentând 40% din total exporturi de cereale, iar cele de porumb 526,941 milioane de euro (53,3% din total).

În țările din Uniunea Europeană, în perioada mai sus amintită au fost exportate cereale în valoare de 235,9 milioane de euro. Principalele destinații au fost Spania (37,1 milioane de euro), Franţa (36,6 milioane de euro) şi Italia (31,8 milioane de euro).

Referitor la importurile din țările membre ale Uniunii Europene, acestea au însumat 221,1 milioane de euro, provenind cu precădere din Ungaria (importuri de cereale de 107,7 milioane de euro), Bulgaria (58,2 milioane de euro) şi Franţa (31 milioane de euro).

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Ministerul Sănătății: România va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiți pentru decontarea testelor RT-PCR efectuate la nivel național în vederea identificării infecțiilor cu SARS-CoV 2

Published

on

© Guvernul României

România va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiți pentru decontarea testelor RT-PCR efectuate la nivel naţional în vederea identificării infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, în cadrul Programului naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătății a depus spre finanţare 4 proiecte europene în cadrul apelului privind consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 lansat în luna mai 2020 de Ministerul Fondurilor Europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Activităţile principale ale proiectelor vizează decontarea din fonduri europene a costurilor cu servicii medicale de testare RT-PCR pentru identificarea infecţiilor active cu virusul SARS-CoV-2 la nivel naţional realizate sau ce se vor realiza în cadrul Programului naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare în perioada februarie 2020 – ianuarie 2021.

”Am început lupta în această pandemie în condiţii de austeritate şi am fost nevoiţi ca în câteva luni să recuperăm pentru a putea gestiona în condiţii de siguranţă prima etapă. Vom solicita ca banii pe care îi vom recupera în cadrul acestor proiecte retrospective de la UE să fie redirecţionaţi pentru a fi utilizaţi tot în sectorul sanitar”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, potriivt sursei mai sus citate.

Proiectele depuse de Ministerul Sănătății, atât retrospective, dar si care privesc cheltuieli viitoare, au ca obiectiv și cresterea numarului de teste RT-PCR efectuate la persoanele eligibile, la nivel national, în vederea identificării infecțiilor active cu virusul SARS-CoV 2 si controlul evoluției sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19). Evaluarea proiectelor va începe după 30 septembrie 2020, estimându-se ca în luna martie să fie aprobată finanțarea.

Bugetele celor patru proiecte însumează aproximativ 949 milioane lei (aprox.200 milioane de euro).

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul britanic la București, după ce România a devenit “piață emergentă”: Mai mulți investitori britanici se vor uita către România

Published

on

© British Embassy Bucharest/ Facebook

Marea Britanie este țara de origine a celor mai mari fonduri de investiții din Europa, iar oportunitățile din România sunt extraordinare, a declarat luni ambasadorul Regatului Unit în România, Andrew Noble, în cadrul unui eveniment găzduit la sediul Ambasadei, cu participarea premierului Ludovic Orban, pentru a marca prima zi în care trecerea pieței de capital din România de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară a intrat în vigoare.

Reclasificarea, realizată de agenția financiară britanică FTSE Russell, lider mondial de clasificare a indicilor bursieri, a avut loc în septembrie anul trecut, o evoluție extrem de importantă care a fost descrisă de analiști drept echivalentul integrării României în Uniunea Europeană, arată Ambasada Marii Britanii într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

‘’Acesta este un exemplu clar al faptului că economia românească poate depăși obstacolele de pe drumul său și poate obține rezultate foarte bune atunci când legislația și reglementările sunt favorabile. Acum, că piața de capital este liberă să își dezvolte adevăratul potențial, sunt sigur că mai mulți investitori britanici se vor uita către România. Marea Britanie este țara de origine a celor mai mari fonduri de investiții din Europa, iar oportunitățile din România sunt extraordinare! În contextul noului parteneriat economic, vom putea să dezvoltăm și mai mult relația bilaterală, comerțul cu bunuri, dar în mod deosebit cel de servicii’’, a declarat Noble, conform comunicatului citat.

Reclasificarea va contribui la dezvoltarea pieței din România, la multiplicarea canalelor de finanțare a sectorului de business și la diversificarea riscurilor. Marile fonduri de investiții, care până acum aveau restricții în a investi în România, o pot face de acum înainte, contribuind astfel la dezvoltarea pieței de capital.

Ca piață de frontieră, România era percepută drept o piață mai puțin sigură, cu mai puține lichidități și riscuri mai mari. Sursele de finanțare a economiei erau limitate.

Acesta este rezultatul a ani de eforturi din partea Bursei de Valori București, a comunității de investitori din România și a autorităților de a crea lichiditate și de a îndeplini toate criteriile necesare acestui progres.

Piaţa de capital din România a fost promovată oficial la statutul de “piaţă emergentă”, în urma unei decizii istorice luate de agenţia de evaluare financiară FTSE Russell.

Momentul istoric a fost marcat printr-o ceremonie oficială de deschidere a şedinţei de tranzacţionare de luni, 21 septembrie și la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, ministrul finanțelor Florin Cîțu și președintele Bursei de Valori București. Radu Hanga.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, despre promovarea României la statutul de piață emergentă: Piața românească de capital este la un click distanţă de miliarde de euro care vor să fie investiţi

Published

on

©Bursa de Valori București/ Facebook

Trecerea pieței de capital românești la statutul de piață emergentă înseamnă că firmele din România se află la un click distanță de miliardele de euro care vor să fie investiți, a precizat, luni, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, la Bursa de Valori București, potrivit Agerpres

”Am mai vorbit despre acest moment şi cred am trecut foarte uşor în societate peste ceea ce înseamnă să intri în indicele FTSE Russell. Echivalează, şi am spus atunci, echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană. Pentru că atunci am avut dintr-o dată acces la o piaţă foarte mare. Făceam parte dintr-o piaţă comună şi bineînţeles toate companiile din România aveau acces dintr-o dată la o piaţă mai mare. Asta înseamnă şi să intri în acest indice FTSE Russell. Înseamnă că dintr-o dată, companiile din România, piaţa de capital din România este văzută, este la un click distanţă de miliarde de euro care vor să fie investiţi. Sunt oameni care se uită în fiecare zi la pieţe, unde să investească bani. Sunt miliarde şi miliarde de euro în lumea asta, şi de acum pot să investească printr-un click şi în România. Companiile din România pot să se finanţeze mult mai uşor”, a menționat Florin Cîțu la evenimentul care a marcat promovarea României la statutul de piață emergentă secundară.

Piaţa de capital din România a fost promovată oficial luni la statutul de “piaţă emergentă”, în urma unei decizii istorice luate de agenţia de evaluare financiară FTSE Russellinformează Bursa de Valori Bucureşti. Anterior acestei decizii, România avea statul de “piaţă de frontieră”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending