Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

România a fost desemnată a treia cea mai influentă țară din punct de vedere politic în Parlamentul European, devansând Franța, Italia sau Olanda

Published

on

© European Union 2016 - Source : EP

România a fost desemnată a treia cea mai influentă țară din punct de vedere politic în Parlamentul European, în urcare cu o poziție față de anul trecut și cu patru locuri față de precedentul legislativ, conform clasamentului “Influence Index 2021: Top 100 most politically influential MEPs” realizat de think tank-ul VoteWatch Europe.

Urmând tendința identificată de Indicele de influență din anul precedent, cele mai performante patru grupuri naționale, indiferent de mărimea lor, rămân în primele patru poziții: Germania, Spania, România și Portugalia. Astfel, România devansează țări precum Belgia, Polonia, Olanda, Italia sau Franța.

Potrivit sursei citate, deputații europeni din aceste patru state membre reușesc să obțină poziții proeminente în cadrul Parlamentului European și în cadrul celor mai influente grupuri politice.

© VoteWatch Europe

“În acest sens, performanța lor indică în mod clar importanța de a avea o pondere mare de deputați europeni din cele mai influente trei grupuri politice – S&D, Renew și PPE. În schimb, statele membre cu o pondere mare de deputați europeni din grupurile cele mai puțin influente, cum ar fi ID, ECR sau Stânga, sunt afectate negativ de acest fapt, după cum demonstrează cazurile Franței și Italiei, care au obținut rezultate relativ mai mici decât se așteptau, având în vedere dimensiunea lor”, mai transmite VoteWatch Europe.

În ce privește România, VoteWatch Europe constată că aceasta și-a sporit influența politică în Parlamentul European față de clasamentul de anul trecut, când s-a clasat pe locul patru.

“În prezent, România este al treilea cel mai influent stat membru al UE din punct de vedere politic – dacă ne uităm la influența proporțională. Acest lucru poate fi explicat prin concentrarea eurodeputaților săi în PPE, care nu numai că este cel mai mare grup politic din PE, cu 187 de membri, dar se numără și printre cele mai influente politic, după cum demonstrează Index Influence 2021

În mod colectiv, eurodeputații români dețin șaisprezece poziții de vicepreședinte de comisie și trei titluri de președinte de comisie.

Românii care dețin funcții de vicepreședinți în comisii de specialitate sunt: Carmen Avram (PSD, S&D, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest), Traian Băsescu (PMP, PPE, Delegația Parlamentară la Comitetul de Asociere UE – Ucraina), Dragoș Benea (PSD, S&D, Comisia pentru dezvoltare regională), Vlad Botoș (USR, Renew Europe, Comisia pentru dezvoltare regională și Delegația Parlamentară UE – Albania), Daniel Buda (PNL, PPE, Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală), Tudor Ciuhodaru (PSD, S&D, Delegația pentru relațiile cu India), Maria Grapini (PPU, S&D, Comisia pentru piață internă), Mircea Hava (PNL, PPE, Delegația pentru relațiile cu Canada), Dan Motreanu (PNL, PPE, Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară), Victor Negrescu (PSD, S&D, Comisia pentru cultură și educație), Dan Nica, (PSD, S&D, Delegația la Adunarea Parlamentară ACP – UE), Nicolae Ștefănuță (USR, Renew Europe, Delegația pentru relațiile cu SUA), Lorant Vincze (UDMR, PPE, Comisia pentru afaceri constituționale), Iuliu Winkler (UDMR, PPE, Comisia pentru comerț internațional).

Români care dețin funcții de președinți de comisii sunt: Cristian Bușoi (PNL, PPE, Comisia pentru industrie, cercetare și energie), Siegfried Mureșan (PNL, PPE, Delegația parlamentară la Comitetul de Asociere UE – Republica Moldova) și Dragoș Tudorache (USR, Renew Europe, Comisia specială pentru inteligența artificială în era digitală).

Siegfried Mureșan și Rovana Plumb sunt vicepreședinți pentru grupul PPE și, respectiv, grupul S&D, cele două grupuri politice deținând cea mai mare putere de influență în cadrul PE.

VoteWatch îl menționează și pe “europarlamentarul Dacian Cioloș, care se află la primul mandat parlamentar și care a  fost președinte al Renew din 2019 până foarte recent, ceea ce a contribuit fără îndoială la clasamentul general al influenței politice a României”. După retragerea lui Cioloș din fruntea Renew Europe, eurodeputatul Dragoș Tudorache a fost ales vicepreședinte al grupului Renew Europe.

România este reprezentată în Parlamentul European de 33 de eurodeputați. 14 dintre aceștia fac parte din grupul PPE, cel mai influent grup politic, 10 din S&D, 8 sunt membri ai grupului Renew Europe și un europarlamentar român face parte din grupul ECR.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Comemorarea Holocaustului rămâne un pilon esențial pentru a ne asigura că istoria nu va fi niciodată uitată

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) a transmis cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului că această tragedie a omenirii nu trebuie uitată vreodată. 

„Victimele Holocaustului nu trebuie uitate niciodată! Combaterea antisemitismului și sprijinirea societății civile în lupta împotriva antisemitismului se numără printre obiectivele Uniunii Europene, iar acest moment, cel al Comemorării Holocaustului este și va rămâne un pilon esențial pentru a ne asigura că istoria nu va fi niciodată uitată. Avem datoria să nu uităm vreodată ce a însemnat Holocaustul și ura față de un popor”, a punctat europarlamentarul Gheorghe Falcă. 

Supraviețuitoarea Holocaustului, Margot Friedländer, în vârstă de 100 de ani s-a adresat în cadrul sesiunii plenare speciale, după deschiderea ceremoniei de către președintele Parlamentului European, doamna Roberta Metsola. Momentul comemorativ, la 77 de ani de la eliberarea de la Auschwitz, a fost deschis și închis prin interludii muzicale.

În 2005 această zi, cea de 27 ianuarie, a fost desemnată de către Organizația Națiunilor Unite ca fiind Ziua Internațională de Comemorare a victimelor Holocaustului. Memoria victimelor Holocaustului trebuie cinstită, iar eforturile privind dezvoltarea de programe educaționale în această direcție trebuie susținute. Milităm pentru conservarea siturilor Holocaustului și prevenirea oricărui act de genocid viitor.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Trebuie să veghem cu vigilenţă asupra respectării valorilor noastre europene, iar populismul necruțător să nu se mai repete

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PPE, PMP), prezent la ședința plenară excepțională dedicată Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului, a reiterat importanța ca tânăra generație să înțeleagă lecțiile trecutului şi să nu accepte niciodată injustiția, intoleranța, rasismul, xenofobia și ura împotriva celor din jurul lor. 

„Trebuie să ne amintim mereu aceste clipe negre spre a ne asigura că o astfel de tragedie de proporții nu se repetă în viitor. Iar aici, educația are un rol esențial. Copiii noștri trebuie să înțeleagă lecțiile trecutului şi să nu accepte niciodată injustiția, intoleranța, rasismul, xenofobia și ura împotriva celor din jurul nostru. Trebuie să veghem cu vigilenţă asupra respectării valorilor noastre europene şi a respectării drepturilor omului, astfel încât populismul necruțător şi istoria dezumanizării aproapelui să nu se mai repete”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Margot Friedländer s-a născut în 1921 la Berlin. În 1943, mama și fratele ei au fost deportați la Auschwitz, unde au fost uciși. La vârsta de 21 de ani a reușit să se ascundă, dar a fost găsită în 1944 și deportată în lagărul de concentrare Theresienstadt. Ea a fost singurul membru al familiei sale care a supraviețuit. Împreună cu soțul său, Adolph Friedländer, pe care l-a cunoscut la Berlin și l-a întâlnit din nou la Theresiensadt, Margot s-a mutat în SUA în 1946. Aceasta s-a mutat înapoi la Berlin în 2010. Margot Friedländer călătorește încă în Germania, povestindu-și experiența de viață, în special în școli. „TInerii mă ascultă cu interes”, a spus ea într-un interviu. „Am primit – nu știu – o mie de scrisori. Vorbesc în numele celor care nu pot vorbi. Și nu doar în numele celor șase milioane de evrei. Vorbesc în numele tuturor celor care au fost uciși și care au suferit.”

Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau şi marchează comemorarea la nivel internațional a victimelor Holocaustului. Potrivit Rezoluţiei 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele membre sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaționale cu privire la Holocaust.

Urmăriți aici sesiunea plenară extraordinară:

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: UE trebuie să identifice rapid soluții pentru contracararea creșterii prețurilor la energie

Published

on

© Vasile Blaga / Facebook

Eurodeputatul Vasile Blaga (PNL, PPE) susține că Uniunea Europeană trebuie să aibă un răspuns unitar la criza energetică cu care se confruntă, dar și unul care să atace problema pe fond.

„Nu este suficient ca fiecare stat să adopte măsuri protecționiste față de propriii cetățeni. Această abordare nu poate rezolva problema creșterii prețurilor decât pe termen scurt. Fundamentală este o strategie care să identifice noi surse de furnizare, dar și capacități suplimentare de depozitare”, a declarat Vasile Blaga pentru CaleaEuropeană.ro.

Eurodeputatul a mai adăugat că este vitală, de asemenea, includerea gazelor și energiei nucleare pe lista energiilor verzi ca soluții tranzitorii pentru atingerea neutralității climatice în Uniunea Europeană.

„State precum România nu pot aborda trecerea către un viitor verde precum o face Danemarca sau Suedia. România are nevoie de mai mult timp pentru a tranșa neutralitatea climatică, iar această perioadă-tampon nu se poate derula fără a lua în considerare rezervele interne de gaze naturale și energia nucleară”, a concluzionat europarlamentarul Vasile Blaga.      

Reamintim că Ministrul energiei a evidențiat demersurile României în efortul colectiv european pentru atingerea obiectivelor UE în domeniu și importanța menținerii unui cadru flexibil pentru Statele Membre în alegerea celor mai rentabile măsuri din punct de vedere economic, cu considerarea circumstanțelor naționale.

Săptămâna trecută, Ministrul Energiei Virgil Popescu, a evidențiat interesul României pentru accelerarea dezvoltării hidrogenului produs din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon și a infrastructuri corespunzătoare.

În contextul dezbaterilor actuale la nivel european pe tema definirii regulilor de finanțare sustenabilă (taxonomia) pentru activitățile economice din sectorul gazelor naturale și a energiei nucleare, a propus, alături de alte state membre, ca arderea în comun (blending) a hidrogenului în capacitățile de producție a energiei pe bază de gaze naturale și în cogenerare să reflecte condițiile pieței locale și disponibilitatea tehnologiilor pentru producerea hidrogenului. 

Citiți și: Ministrul Energiei: Criza prețurilor la energie, o preocupare în toate statele UE. Am informat Comisia Europeană asupra planurilor autorităților române de a intensifica sprijinul acordat consumatorilor finali

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL11 mins ago

Nicolae Ciucă: Deschiderea negocierilor de aderare a României la OCDE, cel mai notabil rezultat după aderarea la NATO și UE

ROMÂNIA17 mins ago

Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, la București: Sperăm că procesul de aderare a României la OCDE se va desfășura pe cât de rapid posibil

ROMÂNIA20 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă, conferință de presă cu secretarul general al OCDE: Guvernul își focalizează atenția pe creșterea nivelului de trai al cetățenilor

RUSIA24 mins ago

Franța pune presiune pe Rusia înaintea convorbirii Macron – Putin: Dacă va fi confruntare sau colaborare, Vladimir Putin o va decide

RUSIA29 mins ago

Viktor Orban speră că va obține suplimentarea livrării gazelor naturale în urma întâlnirii cu Vladimir Putin: Situația actuală este împovărată de prețuri mari la energie

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Ministrul francez de externe avertizează că sancțiunile împotriva Rusiei în cazul unei invazii asupra Ucrainei vor viza gazoductul Nord Stream 2

SUA2 hours ago

Olaf Scholz va fi primit de Joe Biden la Casa Albă pe 7 februarie pentru a discuta despre ”agresiunea rusă împotriva Ucrainei”

Gheorghe Falcă3 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Comemorarea Holocaustului rămâne un pilon esențial pentru a ne asigura că istoria nu va fi niciodată uitată

CHINA3 hours ago

Statele Unite fac apel la Beijing să-și folosească „influența” asupra Moscovei pentru a descuraja un atac împotriva Ucrainei

ROMÂNIA3 hours ago

Digitalizare: Guvernul a aprobat Proiectul de Lege privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public

U.E.20 hours ago

Din Bundestag, președintele Parlamentului israelian face apel la apărarea democrației: Zidurile acestei clădiri, martori tăcuți, ne reamintesc că avem obligația să o apărăm

NATO2 days ago

Klaus Iohannis: Planificarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei este accelerată. România se pregătește să gestioneze efectele situației de securitate

NATO2 days ago

Klaus Iohannis: România are un dialog permanent cu NATO, SUA, UE și OSCE. Acțiunile Rusiei încearcă să modifice în mod inacceptabil arhitectura europeană de securitate

NATO2 days ago

Klaus Iohannis: Suntem gata să găzduim o prezență NATO crescută pe teritoriul României. Suntem în contact cu SUA și Franța în acest sens

NATO2 days ago

Klaus Iohannis: CSAT a adoptat un plan de măsuri ca România să fie pregătită pentru orice scenariu. Ca membru al NATO, ne bucurăm de toate garanțiile de securitate

ROMÂNIA3 days ago

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu: Vom continua să condamnăm public, fără ezitare, orice încercare de a nega sau distorsiona Holocaustul

ROMÂNIA3 days ago

Președintele Klaus Iohannis: Suntem un model de bune practici în regiune prin extinderea și consolidarea programelor educaționale despre istoria evreilor și a Holocaustului

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

Daniel Buda1 week ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

Advertisement

Team2Share

Trending