Connect with us

ROMÂNIA

România a predat Croației președinția la Strategia UE pentru Regiunea Dunării: MAE: Mandatul României s-a încheiat cu un bilanț pozitiv

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Preşedinţia română la Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) s-a încheiat, joi, cu un bilanţ pozitiv, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit MAE, evenimentul de încheiere a fost marcat prin organizarea Forumului Naţional SUERD, ce a avut loc luni la Palatul Parlamentului şi a reunit peste 200 de reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi neguvernamentale, societăţii civile, mediului academic şi de afaceri.

“Participanţii au dezbătut teme importante despre politicile şi proiectele concrete, prezente şi viitoare, care pot aduce valoare adăugată coeziunii regionale şi pot contribui la diminuarea disparităţilor economice şi sociale din regiunile bazinului Dunării”, susţine MAE.

În cadrul dezbaterilor au fost abordate subiecte precum corelarea obiectivelor europene cu cele naţionale de dezvoltare în contextul oferit de viitorul Cadru financiar multianual al UE 2021-2027, rolul administraţiei publice şi cel al societăţii civile în implementarea obiectivelor SUERD, precum şi evaluarea desfăşurării Preşedinţiei române a SUERD, cu propuneri de cooperare pe viitor.

“A fost subliniat faptul că implementarea Strategiei prin proiecte concrete a adus beneficii în timp, iar acest format de cooperare, sub umbrela UE şi cu finanţare, în principal, de la Uniunea Europeană, are încă un potenţial important. Tocmai din această perspectivă, România a depus eforturi susţinute şi a coordonat, în calitate de Preşedinţie a SUERD, revizuirea Strategiei UE pentru a o face mai eficientă, mai facil de implementat şi mai apropiată de interesele identificate la nivelul comunităţilor locale. Astfel, sub mandatul României, au avansat considerabil demersurile la nivelul celor 14 ţări SUERD privind revizuirea strategiei şi a planului de acţiuni aferent. Totodată, prin cele peste 50 de acţiuni derulate într-o largă paletă tematică în mandatul României la SUERD, a fost posibilă sporirea vizibilităţii strategiei şi avansarea acesteia pe un loc proeminent pe agenda politică a Uniunii Europene”, conform MAE.

La eveniment au participat, ca vorbitori, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Melania-Gabriela Ciot, coordonatorul naţional SUERD, Răzvan Rab, secretarul de stat Virgil-Alin Chirilă (MDRAP), secretarul de stat Sirma Caraman (MDRAP), secretarul de stat Victor Alexeev (MRP), ministrul demis al Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi ministrul demis al Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu.

Forumul s-a încheiat cu ceremonia de predare a Preşedinţiei Strategiei UE pentru Regiunea Dunării către Croaţia, la eveniment fiind prezentă o delegaţie a Ministerului Dezvoltării Regionale şi al Fondurilor UE din această ţară.

Preşedinţia română a SUERD a debutat anul trecut pe 1 noiembrie, fiind preluată de la Bulgaria. Asemenea României, care a deținut președinția SUERD și în timpul asigurării primei sale președinții la Consiliul UE, Croația va deține președinția Strategiei Dunării și în contextul în care în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020 exercită prima sa președinție la Consiliul Uniunii Europene.

SUERD este o iniţiativă politică a României şi Austriei, fiind un instrument comunitar de cooperare macro-regională al statelor riverane, destinat dezvoltării sociale, economice şi teritoriale a macroregiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor şi legislaţiei Uniunii Europene. SUERD este a doua strategie macroregională a Uniunii Europene, după Strategia UE pentru Marea Baltică, la ora actuală mai existând şi Strategia UE pentru regiunea Adriatico-Ionică şi Strategia UE pentru regiunea Munţilor Alpi.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Premierul Ungariei, Viktor Orban, prezent la spectacolul ”Libertate 89” din Timișoara: ”Suntem gata ca împreună cu românii să construim o nouă Europă Centrală”

Published

on

© Facebook/ Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă seara, la spectacolul ‘Libertate 89’, organizat la Timişoara de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, că în urmă cu trei decenii foarte mulţi nu credeau că este posibilă răsturnarea comunismului, iar cei 45 de ani de comunism au lăsat multe repercursiuni în ţările Europei Centrale, informează Agerpres.

Premierul de la Budapesta a punctat faptul că ungurii sunt pregătiţi ca, împreună cu românii, să construiască o nouă Europă Centrală care să fie una dintre cele mai competitive zone din lume.

“În calitate de premier al Ungariei spun că văd şanse nemaipomenite ca în viitor românii şi maghiarii să aibă ţeluri comune. Noi, maghiarii, vrem să ieşim din acea situaţie în care să fim în linia a doua a Europei. Vrem să ne numărăm printre ţările europene unde este cel mai bine să trăieşti, să munceşti. Ungaria vrea să rămână una dintre ţările cele mai sigure din lume. Noi, maghiarii, credem că acest ţel poate fi mai uşor de înfăptuit împreună decât de unul singur. Suntem gata ca împreună cu românii să construim o nouă Europă Centrală, care să fie una dintre cele mai competitive din lume. Oraşele să fie legate prin cale ferată rapidă, cu locuri de muncă”, a afirmat Viktor Orban.

Premierul de la Budapesta a punctat faptul că ungurii sunt pregătiţi ca, împreună cu românii, să construiască o nouă Europă Centrală care să fie una dintre cele mai competitive zone din lume.

Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. Înainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație. România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, îl va primi pe ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman

Published

on

© Adrian Zuckerman/ Linkedin

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, îl va primi sâmbătă pe ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare, a informat MAE, potrivit Agerpres.

De profesie avocat, Zuckerman a emigrat în Statele Unite din România la vârsta de 10 ani şi vorbeşte fluent limba română.

El îl înlocuieşte la Bucureşti pe Hans Klemm care a fost ambasadorul SUA în România din data de 21 septembrie 2015.

Adrian Zuckerman a fost confirmat miercuri de Senatul american în funcția de ambasador în România, avocatul propus de președintele Statelor Unite Donald Trump pentru această funcție devenind astfel cel care îl va succeda pe Hans Klemm, informează Digi24

Senatul american a acordat 65 de voturi în favoarea lui Zuckerman și 30 împotrivă.

Astfel, Adrian Zuckerman poate să-și preia acum postul de la București, după ce președintele Donald Trump îi va semna scrisorile de acreditare.

Adrian Zuckerman, cel care îl va succeda pe Hans Klemm, a primit la 26 septembrie avizul Comisiei pentru Relații Externe a Senatului Statelor Unite.

La 31 iulie, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a trimis către Senatul SUA nominalizarea lui Adrian Zuckerman pentru funcția de ambasador extraordinar și plenipotențial al Statelor Unite în România, după ce, anterior, la 24 iulie, șeful statului american îl nominalizare pe Zuckerman, un avocat care la 10 ani a emigrat din România în SUA şi care este vorbitor fluent de limba română, pentru acest post.

Continue Reading

CHINA

Președintele Chinei, Xi Jinping, l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru realegerea sa în funcția de președinte al României

Published

on

Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis un mesaj de felicitare lui Klaus Iohannis pentru realegerea sa în funcția de președinte al României, a anunțat vineri Xinhua vineri, citat de Agerpres.

China şi România se bucură de o prietenie tradiţională, iar vastul lor parteneriat de prietenie şi cooperare a cunoscut o dezvoltare continuă în ultimii ani, declară liderul chinez în mesajul datat cu 9 decembrie.

Xi Jinping a reamintit de schimbul de mesaje de felicitare cu președintele Iohannis în luna octombrie, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Președintele chinez a precizat că promovarea prieteniei și consolidarea cooperării între cele două țări servește interesele fundamentale ale ambelor popoare.

Preşedintele Chinei a adăugat că acordă o importanţă deosebită dezvoltării relaţiilor între China şi România şi este pregătit să lucreze cu omologul său român pentru a profita de oportunităţile istorice create de cooperarea în cadrul iniţiativei ”Belt and Road” şi de cooperarea dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est, pentru a extinde permanent schimburile bilaterale şi cooperarea pe baza respectului reciproc, a egalităţii şi beneficiilor reciproce şi pentru a aduce beneficii mai mari pentru ambele popoare.

Klaus Iohannis a obținut cel de-al doilea mandat de președinte în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc la 24 noiembrie, clasându-se pe primul loc, la o distanță covârșitoare față de contracandidata sa, Viorica Dăncilă.

Astfel, actualul președinte a obținut cel mai mare procent din istoria alegerilor prezidențiale pentru un candidat de dreapta, obținând 66.06% din totalul voturilor exprimate.

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending