România, cu un pas mai aproape de aderarea la OCDE: Țara noastră a dobândit statutul de participant la Comitetul de Asistență pentru Dezvoltare al organizației

România a dobândit în luna aprilie statutul de țară participantă Comitetul de Asistență pentru Dezvoltare (DAC) al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), anunță Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat în care salută anunțul OCDE în această privință.

”În ultimii ani, România și-a intensificat eforturile de participare la formatele de lucru ale OCDE și de preluare a standardelor, bunelor practici și recomandărilor organizației. În prezent, România deține statutul de participant, asociat sau invitat în 42 de structuri ale OCDE și a adoptat 35 de instrumente juridice ale organizației”, precizează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

FOTO: OECD/ Flickr

MAE subliniază, totodată, că „acceptarea ţării noastre ca participant la DAC constituie un atuu suplimentar la dosarul de aderare al României la OCDE”. 

În calitate de participant la DAC, România va avea oportunitatea de a se implica activ în dezbaterile din cadrul acestui format, inclusiv în reuniunile la nivel înalt,  în subiecte importante din domeniul cooperării pentru dezvoltare și asistenței umanitare.

În scrisoarea de acceptare a invitației OCDE ca România să devină participant la DAC, ministrul afacerilor externe al României a arătat că ”suntem bucuroși să contribuim la activitatea DAC, prin împărtășirea perspectivei și experienței României, și să preluăm din experiența membrilor Comitetului pe măsură ce dezvoltăm propriile programe și sisteme de cooperare pentru dezvoltare”.

Un alt pas important pentru pavarea drumului privind aderarea la OCDE a fost făcut și anul trecut, când România a devenit membru al Agenției pentru Energie Nucleară a organizației. Ulterior, la Ziua Anuală a Diplomației Române din 2017, ministrul Teodor Meleșcanu a precizat că aderarea la OCDE, alături de președinția la Consiliul UE și candidatura la Consiliul de Securitate al ONU, reprezintă un jalon esențial în politica externă a României.

Comitetul de Asistență pentru Dezvoltare din cadrul OCDE are un rol larg recunoscut pe plan internațional în sfera cooperării pentru dezvoltare. Formatul reunește cei mai importanți donatori globali de asistență pentru dezvoltare și ajutor umanitar, având atribuții în definirea Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare (AOD) și a standardelor în materie, actualizarea listei statelor beneficiare, asigurarea analizei de specialitate, precum și în diseminarea bunelor practici în domeniul cooperării pentru dezvoltare.

Solicitarea României de a participa la activitatea DAC, adresată în decembrie 2017, a fost aprobată la 8 martie a.c. în Consiliului OCDE, procedura continuând cu o scrisoare de invitare transmisă de Secretarul general OCDE la 14 martie 2018 și, pentru formalizarea demersurilor, cu o scrisoare de acceptare a invitației din partea ministrului afacerilor externe al României, datată 30 martie 2018.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.