Pe 25 aprilie se împlinesc 11 ani de când România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, devenind astfel stat membru al UE pe 1 ianuarie 2007.
Cererea de aderare la Uniunea Europeană a fost depusă de către România, în 1995. În 1999 Consiliul European de la Helsinki a decis deschiderea negocierilor cu o parte dintre statele membre care înaintaseră deja cererea de aderare, printre acestea aflându-se și România. Negocierile au fost deschise în anul 2000 și au durat până la finele anului 2004, când Consiliul European a marcat încheierea negocieirilor.
Din partea României, cei care au semnat tratatul au fost președintele țării de la acea vreme, Traian Băsescu, prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, și negociatorul șef cu Uniunea Europeană, Leonard Orban.
„Pentru noi, calitatea de membru al Uniunii Europene va reprezenta îndeplinirea unui vis mai vechi de o jumătate de secol, de a depăşi toate barierele şi de a deveni parte a comunităţii europene de valori, prosperitate şi securitate. Astăzi am semnat pentru viitorul nostru într-o Uniune bazată pe performanţe economice, dezvoltare durabilă, coeziune socială şi economică. O Uniune fondată pe principiile libertăţii, democraţiei şi statului de drept. O Uniune devotată practicării toleranţei, justiţiei şi solidarităţii. O Uniune angajată în dezvoltarea respectării demnităţii umane, libertăţii şi drepturilor omului”, a menționat președintele României de la acea vreme, Traian Băsescu, după semnarea tratatului.
La 10 ani de la semnarea tratatului de aderare, presedintele Klaus Iohannis a transmis că “România a demonstrat că este un partener credibil și predictibil care pledează consecvent pentru adțncirea proiectului european , pentru respectarea principiilor și valorilor fundamentale ale Uniunii Europene. Există, încă, procese de integrare nefinalizate, precum aderarea la Spațiul Schengen și adoptarea monedei unice. Rămânem profund atașați realizării acestor două obiective cât mai curând posibil.”
La 11 ani de la semnarea actului de apartenență la UE, România este un beneficiar net de pe urma fondurilor europene, obținând peste 20 de miliarde euro de la momentul aderării încoace, declara într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro actualul consilier prezidențial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.
Potrivit ultimelor date, România a încheiat anul 2015 cu o absorbție de 74.3% pentru exercițiul financiar 2007-2013. Pentru Cadrul Financiar 2014-2020 România beneficiază de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune. Pentru exercițiul financiar 2007-2013, Romania a avut o alocare totală de 33,5 miliarde euro.
În toți anii de apartenență la UE (2007-2016) România a avut o contribuție anuală de 1% din PIB (ceea ce înseamnă cu aproximație – 1.6 miliarde de euro/ an).
Mai mult, și nivelul încrederii publice în Uniunea Europeană rămâne ridicat la 11 ani de la semnarea Tratatului de Aderare și la 9 ani de la accederea în UE.
Peste 50% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj INSCOP publicat la finele anului trecut, în vreme ce un sondaj realizat de un Institut britanic arată faptul că românii sunt cetățenii care susțin în cel mai mare procent rămânarea țării lor în UE – 85%.
.