Apel international pentru abolirea pedepsei cu moartea, semnat de 42 de state europene

eu flagRomania se alatura altor 41 de tari europene care sustin apelul international la abolirea pedepsei cu moartea, pe 10 octombrie, cu ocazia Zilei Europene si Mondiale impotriva pedepsei cu moartea, pentru al 11-lea an consecutiv. 

“Justitia care ucide nu este justitie. Convinse de inumanitatea inerenta a pedepsei cu moartea, cele 42 de state reprezentate aici se opun, in totalitate, folosirii acesteia, oriunde in lume”, se arata in textul apelului.

“Îndemnăm  toate statele europene care nu au abolit încă pedeapsa cu moartea de jure în toate  circumstanțele, să facă acest lucru prin ratificarea protocoalelor relevante la Convenția  europeană a drepturilor omului.”, arată protocolul.

”Consiliul Europei și Uniunea Europeană regretă folosirea continuă a pedepsei cu moartea  în Belarus, singura țară din Europa care încă o mai aplică. Îndemnăm autoritățile din Belarus să examineze și să exploreze toate posibilitățile disponibile în vederea introducerii unui moratoriu asupra execuțiilor ca un prim pas către abolire.”

Protocolul a fost ratificat de 42 de tari din 44.

Lista statelor semnatare (reprezentate de ministrii de externe): Albania, Andorra, Austria, Belgia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Portugalia, Romania, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Marea Britanie.

Detalii aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.