Connect with us

NATO

România, apreciată în raportul anual NATO: 2% din PIB alocați apărării, mai mulți militari trimiși în Afganistan și țara care a dat primul est-european în conducerea Alianței

Published

on

© NATO/ Twitter

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut joi statelor membre ale Alianței să îşi păstreze obiectivul de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru apărare, în ciuda presiunii pe care pandemia de coronavirus o va pune pe bugetele naţionale. Înaltul oficial aliat a făcut aceste precizări în contextul lansării raportului anual 2019 al Alianței Nord-Atlantice, document prezentat în premieră într-o conferință de presă virtuală în contextul măsurilor de precauție luate pentru evitarea răspândirii pandemiei de coronavirus. Asemenea anilor precedenți, raportul anual prezentat de secretarul general cuprinde peste 60 de referiri la România, la contribuția țării noastre în NATO și la măsurile luate de aliați pentru a asigura securitatea țării noastre.

Cheltuielile de la nivelul Alianței au crescut în termeni reali cu 4,6% (…) Trăim într-o lume incertă. Focarul de coronavirus a arătat că multe dintre provocările cu care ne confruntăm sunt prea mari pentru ca orice națiune sau organizație să le confrunte singure”, a spus Stoltenberg, în debutul conferinței de presă a abordat provocarea coronavirusului, asigurând că NATO va continua să lucreze ”pentru depășirea acestei crize”.

România, în raportul anual al NATO din 2019

Asemenea anilor precedenți, raportul anual prezentat de secretarul general cuprinde peste 60 de referiri la România, la contribuția țării noastre în NATO și la măsurile luate de aliați pentru a asigura securitatea țării noastre.

Raportul de anul acesta (disponibil aici) plasează România pe locul al 6-lea în rândul țărilor aliate care alocă minim 2% din PIB pentru apărare, dintr-un total de 9 state membre.

De altfel, mai multe state din NATO şi-au majorat cheltuielile de apărare în 2018, dar numai șapte ţări au atins ţinta de 2% din PIB convenită la summit-ul din Țara Galilor din 2014 şi cerută insistent de administrația lui Donald Trump. Alături de SUA, care alocă peste 3,4% din PIB pentru bugetul Pentagonului, au mai alocat cel puțin 2% din PIB pentru Apărare aliați precum Bulgaria (3,25%), Grecia (2,28%), Marea Britanie (2,14%) Estonia (2,14%), România (2,04%), Lituania (2,03%), Letonia (2,01%) și Polonia (2%).

©️ NATO Report 2019

Germania, țara vizată de cele mai multe critici din partea SUA, a crescut alocarea la 1,38% din PIB, departe de ținta de 2%, pe care Germania a asigurat în dese rânduri că o va îndeplini în anul 20130. De asemenea, trei țări – Belgia, Luxemburg și Spania – au alocat sub 1% din PIB pentru Apărare. Franța președintelui Emmanuel Macron, cel care a rostit celebra frază privind ”moartea cerebrală a Alianței”, a alocat 1,84% din Produsul Intern Brut pentru Apărare.

Cu toate acestea, raportul anual al NATO indică faptul că pe lângă cei 9 aliați care alocă minim 2% din PIB pentru Apărare, alți șapte aliați sunt mai aproape de nivelul de alocare 2% din PIB.

Alocând 2% din PIB pentru cheltuieli militare România rămâne în primii zece aliați NATO în ce privește procentul din bugetul Apărării investit pentru înzestrare militară. Țara noastră se află pe locul al 8-lea în ce privește alocarea a minim 20% din bugetul apărării pentru dezvoltarea capabilităților militare, cheltuind 25,7% din buget pentru înzestrare.

©️ NATO Report 2019

Astfel, România a cheltuit cu peste cinci puncte procentuale peste ținta de 20% stabilită la nivelul Alianței Nord-Atlantice, dar în scădere față de anii trecuți. În 2018, România a cheltuit 34% din bugetul său militar pentru dezvoltarea capabilităților sale militare, iar în 2017 a fost pe primul loc la acest capitol, cheltuind 33% din buget pentru investiții militare.

În raportul secretarului general al Alianței pentru anul 2019, contribuțiile României la NATO sunt amintite nu numai în dimensiune financiară, ci și cele strategice, precum găzduirea brigăzii multinaționale de la Craiova, găzduirea facilității antirachetă de la Deveselu, participarea țării noastre la prezența înaintată a NATO pe întreg flancul estic, inclusiv la Marea Neagră sau organizarea de exerciții militare aliate. Țara noastră a găzduit două exerciții militare importante în 2019 – Steadfast Cobalt și Sea Shield.

În ce privește implicarea în misiuni militare ale NATO, România este a cincea națiune aliată care contribuie la misiunea aliată în Afganistan, după SUA (8.000 militari), Germania (1.300), Marea Britanie (1.100), Italia (895). România a contribuit cu 797 militari în Afganistan, un efectiv care a crescut cu peste 100 de militari față de anul 2018.

Raportul consemnează și faptul că, în 2019, fostul ministru român de externe Mircea Geoană a înlocuit-o pe Rose Gottemoeller în funcție de secretar general adjunct al NATO, devenind deopotrivă primul român și întâiul est-european în această poziție.

Totodată, în redactarea raportului au fost utilizate drept testimoniale mai multe declarații ale cetățenilor români care lucrează în cadrul NATO.

Citiți și A fost publicat cel mai amplu sondaj din istoria NATO: Românii, în top 3 cei mai euro-atlantici cetățeni

Totodată, la 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, aniversați anul trecut, NATO a efectuat cel mai amplu sondaj cu privire la activitatea sa, iar România, care a împlinit 15 ani de la aderare în 2019, se situează între primele cinci state membre ale căror cetățeni au cea mai mare încredere că apartenența la NATO le protejează țara de un atac din partea unei țări străine. De asemenea, România este pe locul al treilea între cele 29 de națiuni euro-atlantice în ce privește sprijinul cetățenilor pentru cara țara noastră să rămână stat membru al Alianța Nord-Atlantică.

Sondajul arată că o medie de 81% dintre cetățenii statelor membre consideră importantă colaborarea dintre America de Nord și Europa în materie de siguranță și securitate.

De asemenea, cetățenii aliați sunt de acord cu principiul de bază al apărării colective, 76% fiind de acord că alții aliați NATO ar trebui să-i apere dacă sunt atacați. În același timp, 71% sunt de acord că propria țară ar trebui să acționeze în apărarea altui Aliat.

O medie de 64% dintre cetățeni ar vota pentru ca țara lor să rămână în NATO în cazul în care ar fi organizat un referendum în acest sens.

Totodată, o medie de 60% dintre cetățeni consideră că apartenența țării lor la NATO îi face mai puțin susceptibili unui atac inamic.

În ce privește România, sondajul arată că 78% dintre cetățenii țării noastre consideră că apartenența la NATO ne protejează și ”face puțin probabil” un atac din partea unei țări străine. Același procent fiind valabil și pentru cetățenii Danemarcei și Norvegiei.

Cele trei țări sunt devansate doar de Polonia (87%) și Lituania (81%).

La polul opus sunt cetățenii din Franța (54%), Slovenia (54%), Statele Unite (49%) și Muntenegru (43%).

Totodată, România este între primele trei țări aliate când vine vorba despre susținerea apartenenței la Alianța Nord-Atlantică. Cu alte cuvinte, 85% dintre cetățenii români ar vota pentru ca țara noastră să rămână stat membru al NATO.

La acest capitol, România este devansată doar de Albania (95%) și Polonia (90%).

Cele mai îngrijorătoare cifre în această privinți sunt înregistrate în Franța, Islanda și Slovenia, unde numai 50% ar vota pentru păstrarea calității de țară membră a Alianței.

În 2019, NATO a aniversat 70 de ani de la înființare și a marcat, politic, acest moment prin reuniunea miniștrilor de Externe aliați la Washington (3-4 aprilie) și prin reuniunea șefilor de stat sau de guvern de la Londra, din 3-4 decembrie 2019.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

SUA, mesaj pentru România la 16 ani de la aderarea la NATO: Vom continua să sprijinim România și vom lupta împotriva dezinformării promovate de cei care amenință să distrugă alianța puternică

Published

on

© US Embassy Bucharest/ Facebook

Statele Unite vor continua să sprijine România pe parcursul tuturor provocărilor cu care se confruntă, inclusiv al actualei crize provocate de COVID-19, se arată într-un mesaj al Ambasadei SUA la București cu prilejul marcării a 16 ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică. Mai mult, misiunea diplomatică americană afirmă că SUA și România vor lupta împotriva dezinformării amplificate de noua pandemie și care ”amenință să distrugă” parteneriatul și alianța transatlantică.

“Felicitări României la aniversarea a 16 ani de la aderarea la NATO! Ani de zile înainte de acel moment, România a fost un aliat de încredere al Statelor Unite. De la aderarea la NATO, România a devenit un pilon de stabilitate în regiune”, scrie misiunea diplomatică americană într-o postare pe Facebook.

“Vom continua să sprijinim România, Aliatul nostru, pe parcursul tuturor provocărilor cu care se confruntă, inclusiv al actualei crize de COVID-19”, mai precizează Ambasada SUA.

Împreună vom asigura securitatea regiunii şi vom lupta împotriva dezinformării, inclusiv a celei legate de această pandemie, promovată de către cei care ameninţă să distrugă parteneriatul puternic şi alianţa noastră“, conchide Ambasada americană.

 

România a împlinit, la 29 martie, 16 ani de la aderarea sa la Organizația Atlanticului de Nord. Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est.

Citiți și 71 de ani de la înființarea NATO, Alianța ”clădită pentru a face față crizelor” și mai necesară ca oricând pentru unitatea Occidentului

În 2020, această aniversare coincide cu cea mai gravă criză de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – pandemia cu noul coronavirus -, iar beneficiile apartenenței României la Alianța Nord-Atlantică s-au resimțit, încă o dată, la nevoie. Săptămâna trecută, la solicitarea României, două aeronave NATO au asigurat transportul a 200.000 de combinezoane de protecție de la Seul la București pentru a sprijini eforturile țării noastre de combatere a răspândirii acestui virus. De asemenea, marcarea a 16 de ani de la aderare coincide și cu o nouă extindere a Alianței Nord-Atlantice. Pe 27 martie 2020, Macedonia de Nord a devenit oficial al 30-lea stat membru al NATO, punând capăt unui proces de aderare care ar fi trebuit să înceapă în urma summitului aliat de la București din 2008, dar care a fost amânat până în 2018 când guvernele de la Skopje și Atena au ajuns în sfârșit la o înțelegere pentru schimbarea denumirii țării în Macedonia de Nord.

Cei șaisprezece ani de NATO mai coincid și cu datele publicate recent în raportul pentru anul 2019 al Alianței Nord-Atlantice. La 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, aniversați anul trecut, NATO a efectuat cel mai amplu sondaj cu privire la activitatea sa, iar România se situează între primele trei state membre ale căror cetățeni au cea mai mare încredere că apartenența la NATO le protejează țara de un atac din partea unei țări străine. De asemenea, România este pe locul al treilea între cele 29 de națiuni euro-atlantice în ce privește sprijinul cetățenilor pentru ca țara noastră să rămână stat membru al Alianța Nord-Atlantică.

Continue Reading

NATO

Ziua NATO în România. Ministrul apărării Nicolae Ciucă: În aceste momente de cumpănă este important să ne gândim la unitatea și solidaritate care izvorăşte din însăşi raţiunea de a fi a Alianţei

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, în mesajul său transmis cu prilejul Zilei NATO, că Alianţa Nord-Atlantică are un rol important în răspunsul la criza generată de COVID-19.

În aceste momente de cumpănă, este mai important ca oricând să ne gândim la unitate, la spiritul de solidaritate care izvorăşte din însăşi raţiunea de a fi a Alianţei, la cum putem să ajutăm pe cei care au nevoie de noi sau unde putem să cerem chiar noi ajutor. Acest spirit de solidaritate a fost şi este în continuare deja evidenţiat cu rapiditate printr-o serie de acţiuni interaliate. Astfel, Republica Cehă donează echipamente de protecţie Italiei şi Spaniei, Germania primeşte pacienţi din Italia şi Franţa, medici din Albania şi Polonia merg în Italia, cel mai nou membru, Macedonia de Nord, foloseşte sistemul NATO de răspuns la crize în activităţi de informare a cetăţenilor proprii. Chiar în aceste zile, aeronave aliate transportă materiale şi ajutoare, dovedind că NATO are un rol important în răspunsul la criza generată de COVID-19″, a spus Nicolae Ciucă, în mesajul transmis de Ministerul Apărării Naţionale.

Ministrul Apărării Naționale a adăugat că Alianţa susţine eforturile autorităţilor, ale populaţiei civile, inclusiv cu suport logistic, spitale de campanie, transport de pacienţi, dezinfectarea unor zone publice şi protejarea graniţelor şi că aliaţii din NATO îşi demonstrează solidaritatea şi cooperează în lupta cu pandemia COVID-19.

România, la rândul său, a transportat cu aeronave militare proprii echipamente medicale din Turcia şi Germania, iar aeronave din cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic au adus în ţară 90 de tone de echipamente de protecţie din Coreea de Sud. (…) Pandemia COVID-19 este o provocare pentru noi toţi, poate cea mai mare provocare la adresa umanităţii de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial. Răspunsul nostru va fi, încă o dată, dat de principiile definitorii ale Alianţei: unitate, cooperare şi sprijin reciproc“, a spus ministrul Ciucă.

El a amintit rolul complex al militarilor români aflaţi în misiuni şi operaţii externe. “Ştiu că pandemia de coronavirus şi ceea ce se întâmplă acasă cu familiile lor este o provocare în plus, care se adaugă stresul inerent al misiunilor, însă sunt convins că aceştia îşi vor duce sarcinile la bun sfârşit, nouă revenindu-ne rolul de a avea grijă de familiile lor, aici, în ţară, rol pe care ni-l asumăm pe deplin de la nivelul echipei de conducere a MApN şi până la nivelul grupurilor de sprijin familial constituite la nivelul unităţilor trimiţătoare din ţară”, a afirmat ministrul Apărării.

De asemenea, el le-a transmis militarilor că este sigur că, prin respectarea procedurilor îndelung exersate şi a noilor măsuri de prevenţie şi limitare a răspândirii COVID-19, îşi vor duce până la capăt misiunile încredinţate, alături de aliaţii şi partenerii din NATO, precum şi în ţară, împreună cu colegii din Ministerul Afacerilor Interne.

Ciucă a afirmat că misiunea de bază a Alianţei, aceea a apărării suveranităţii teritoriului aliat, este astăzi mai actuală ca oricând.

“Mediul de securitate din regiune şi la nivel global rămâne neschimbat, însă după această perioadă critică pot apărea modificări în modul de înţelegere a securităţii naţionale din partea unor state. Şi din acest motiv este important, ca stat membru al celei mai puternice alianţe politico-militare din lume, să înţelegem rapid aceste schimbări, să ne adaptăm permanent, să ne instruim la cele mai înalte standarde şi să continuăm programele de dotare şi modernizare a echipamentului militar din Armata României. În aceste zile, NATO a devenit mai puternică prin acceptarea celui de-al 30-lea stat aliat: Republica Macedonia de Nord. Felicit noul stat aliat şi sunt sigur că împreună cu România va avea o contribuţie importantă la stabilitatea Balcanilor de Vest”, a menţionat ministrul Apărării.

Totodată, el a mai rememorat momentul din urmă cu 16 ani, când România devenea membră cu drepturi depline a NATO, şi a punctat că “apartenenţa la NATO ne-a adus securitate şi prosperitate, ne-a adus experienţă prin misiunile şi exerciţiile aliate la care am participat şi participăm”, dar a condus şi “la modernizarea şi profesionalizarea Armatei României”.

Cu ocazia aniversării Zilei NATO, duminică la sediul ministerului au fost înălţate pe catarg drapelul naţional al României şi drapelul Alianţei Nord-Atlantice. De asemenea, activităţi similare dedicate aderării României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord s-au desfăşurat şi în unităţi din municipii reşedinţă de judeţ şi în garnizoane locale.

 


Citiți și Ziua NATO în România. Klaus Iohannis: Nevoia unei Alianțe Nord-Atlantice puternice și unite este astăzi mai mare ca oricând

Citiți și Ziua NATO în România. Ludovic Orban: Țara noastră beneficiază de ajutorul Alianței Nord-Atlantice în lupta cu un inamic invizibil și imprevizibil


România a împlinit, la 29 martie, 16 ani de la aderarea sa la Organizația Atlanticului de Nord. Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est.

Citiți și 71 de ani de la înființarea NATO, Alianța ”clădită pentru a face față crizelor” și mai necesară ca oricând pentru unitatea Occidentului

În 2020, această aniversare coincide cu cea mai gravă criză de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – pandemia cu noul coronavirus -, iar beneficiile apartenenței României la Alianța Nord-Atlantică s-au resimțit, încă o dată, la nevoie. Săptămâna trecută, la solicitarea României, două aeronave NATO au asigurat transportul a 200.000 de combinezoane de protecție de la Seul la București pentru a sprijini eforturile țării noastre de combatere a răspândirii acestui virus. De asemenea, marcarea a 16 de ani de la aderare coincide și cu o nouă extindere a Alianței Nord-Atlantice. Pe 27 martie 2020, Macedonia de Nord a devenit oficial al 30-lea stat membru al NATO, punând capăt unui proces de aderare care ar fi trebuit să înceapă în urma summitului aliat de la București din 2008, dar care a fost amânat până în 2018 când guvernele de la Skopje și Atena au ajuns în sfârșit la o înțelegere pentru schimbarea denumirii țării în Macedonia de Nord.

Cei șaisprezece ani de NATO mai coincid și cu datele publicate recent în raportul pentru anul 2019 al Alianței Nord-Atlantice. La 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, aniversați anul trecut, NATO a efectuat cel mai amplu sondaj cu privire la activitatea sa, iar România se situează între primele trei state membre ale căror cetățeni au cea mai mare încredere că apartenența la NATO le protejează țara de un atac din partea unei țări străine. De asemenea, România este pe locul al treilea între cele 29 de națiuni euro-atlantice în ce privește sprijinul cetățenilor pentru ca țara noastră să rămână stat membru al Alianța Nord-Atlantică.

Continue Reading

NATO

Ziua NATO în România. MAE: Apartenenţa la cea mai importantă Alianţă din istorie întregeşte profilul României de stat modern şi democratic

Published

on

© NATO/ Twitter

Apartenenţa la cea mai importantă Alianţă din istorie, în care solidaritatea şi unitatea reprezintă principiile esenţiale, întregeşte profilul României de stat modern şi democratic şi contribuie la asigurarea securităţii naţionale la un nivel fără precedent, afirmă Ministerul Afacerilor Externe într-un mesaj transmis duminică cu ocazia Zilei NATO în România.

“Apartenenţa la cea mai importantă Alianţă din istorie, în care solidaritatea şi unitatea reprezintă principiile esenţiale, întregeşte profilul României de stat modern şi democratic şi contribuie la asigurarea securităţii naţionale la un nivel fără precedent. Spiritul de solidaritate şi unitatea de acţiune între aliaţi se manifestă activ şi în actualul context dificil, marcat de pandemia cu noul coronavirus. MAE îşi exprimă compasiunea faţă de toate victimele generate de COVID-19 şi faţă de cei afectaţi de consecinţele sale, precum şi recunoştinţa profundă pentru cei aflaţi în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Contribuţia NATO la susţinerea eforturilor naţionale de a gestiona această criză majoră reflectă angajamentele colective asumate de aliaţi şi capacitatea NATO de a se adapta permanent. România este parte integrantă a eforturilor pe care Alianţa Nord-Atlantică le depune în acest context”, se arată în mesajul MAE remis CaleaEuropeană.ro.

Conform sursei citate, România este, totodată, un beneficiar al capabilităţilor şi programelor aliate, precum cele în domeniul transportului aerian strategic, pe care le-a valorificat în vederea asigurării de echipamente şi materiale medicale necesare.

“În paralel cu eforturile de gestionare a pandemiei, Alianţa continuă să-şi îndeplinească misiunile fundamentale – apărarea colectivă a statelor membre, gestionarea crizelor şi asigurarea securităţii prin cooperare. Răspunsul Alianţei la provocările de securitate complexe care caracterizează contextul actual rămâne ferm, coerent şi cuprinzător, fiind susţinut prin solidaritatea între statele membre şi prin cooperare cu ţările partenere şi organizaţiile internaţionale. Cu fiecare an de apartenenţă la NATO, România şi-a consolidat capacitatea de aliat activ şi de încredere, de a contribui semnificativ atât la operaţiunile şi misiunile NATO, cât şi la conturarea politicilor şi deciziilor Alianţei. În decursul ultimului an, ţara noastră a continuat să fie un furnizor de securitate la nivel regional, euro-atlantic şi internaţional”, mai menționează diplomația română.

Ministerul Afacerilor Externe aduce cu acest prilej un omagiu tuturor militarilor români care au fost sau sunt prezenţi în teatrele de operaţii aliate şi care, prin profesionalismul şi jertfa lor, au contribuit în mod esenţial la consolidarea profilului României în cadrul NATO.


Citiți și Ziua NATO în România. Klaus Iohannis: Nevoia unei Alianțe Nord-Atlantice puternice și unite este astăzi mai mare ca oricând

Citiți și Ziua NATO în România. Ludovic Orban: Țara noastră beneficiază de ajutorul Alianței Nord-Atlantice în lupta cu un inamic invizibil și imprevizibil


România a împlinit, la 29 martie, 16 ani de la aderarea sa la Organizația Atlanticului de Nord. Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est.

Citiți și 71 de ani de la înființarea NATO, Alianța ”clădită pentru a face față crizelor” și mai necesară ca oricând pentru unitatea Occidentului

În 2020, această aniversare coincide cu cea mai gravă criză de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – pandemia cu noul coronavirus -, iar beneficiile apartenenței României la Alianța Nord-Atlantică s-au resimțit, încă o dată, la nevoie. Săptămâna trecută, la solicitarea României, două aeronave NATO au asigurat transportul a 200.000 de combinezoane de protecție de la Seul la București pentru a sprijini eforturile țării noastre de combatere a răspândirii acestui virus. De asemenea, marcarea a 16 de ani de la aderare coincide și cu o nouă extindere a Alianței Nord-Atlantice. Pe 27 martie 2020, Macedonia de Nord a devenit oficial al 30-lea stat membru al NATO, punând capăt unui proces de aderare care ar fi trebuit să înceapă în urma summitului aliat de la București din 2008, dar care a fost amânat până în 2018 când guvernele de la Skopje și Atena au ajuns în sfârșit la o înțelegere pentru schimbarea denumirii țării în Macedonia de Nord.

Cei șaisprezece ani de NATO mai coincid și cu datele publicate recent în raportul pentru anul 2019 al Alianței Nord-Atlantice. La 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, aniversați anul trecut, NATO a efectuat cel mai amplu sondaj cu privire la activitatea sa, iar România se situează între primele trei state membre ale căror cetățeni au cea mai mare încredere că apartenența la NATO le protejează țara de un atac din partea unei țări străine. De asemenea, România este pe locul al treilea între cele 29 de națiuni euro-atlantice în ce privește sprijinul cetățenilor pentru ca țara noastră să rămână stat membru al Alianța Nord-Atlantică.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending