ENERGIE
România ar putea juca rolul de furnizor de energie pentru industria germană. Ambasadorul Peer Gebauer: Energia va fi un pilon major al relațiilor bilaterale
Published
2 months agoon
Energia și apărarea sunt domenii cu “mult potențial” de creștere și intensificare a relațiilor dintre Germania și România, susține ambasadorul german la București, Peer Gebauer, diplomatul subliniind că energia va fi “un pilon major al relațiilor noastre bilaterale”.
Diplomatul german a acordat un interviu pentru CaleaEuropeană.ro cu ocazia împlinirii a 34 de ani de la Reunificarea Germaniei și a 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului în care a vorbit despre sprijinul pentru Ucraina, viitorul competitivității europene prin prisma raportului întocmit de Mario Draghi, finalizarea aderării României la spațiul Schengen, dar și oportunitățile relației strategice dintre București și Berlin.
“În ceea ce privește baza noastră industrială din Europa, ne dăm seama că nu avem nicio garanție pentru viitor că vom continua să fim lideri în diverse domenii“, a spus ambasadorul Germaniei, referindu-se la nevoie de securitate economică și la faptul că raportul privind îmbunătățirea competitivității europene este punct bun de plecare.
În continuare, el a identificat apărarea și energia ca piloni importanți ai cooperării bilaterale.
“Relațiile bilaterale dintre Germania și România sunt (…) mai importante ca niciodată. Eu văd mult potențial în domeniul energiei și al apărării”, a afirmat Gebauer, explicând atuurile pe care România le aduce în această privință.
“România are atât de multe surse de energie diferite, convenționale și regenerabile și, în același timp, este situată la intersecția culoarelor energetice, a conductelor și a conexiunilor dintre continentul asiatic și restul Europei. Sunt convins că România va juca un rol crucial ca furnizor de energie și hub energetic pentru Europa. Și având în vedere nevoile energetice pe care le avem în Germania, în industrie, este o oportunitate evidentă pe care o putem exploata pentru a extinde această cooperare energetică. Sunt sigur că va fi un pilon major al relațiilor noastre bilaterale“, a continuat Peer Gebauer.
Germania va rămâne un pilon de stabilitate în Europa, în pofida avansului extremei-drepte pe scena politică a celei mai puternice economii din Uniunea Europeană, într-o perioadă în care Uniunea Europeană caută soluții pentru a-și relansa competitivitatea, iar sprijinul Berlinului pentru Ucraina nu va urma o schimbare de curs, ci va rămâne constant pentru că singura soluție pentru pace nu este cea dictată de Rusia, ci aceea care aduce securitate Ucrainei și Europei. Asigurările vin din partea ambasadorului Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer, și au fost exprimate într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro cu ocazia împlinirii a 34 de ani de la Reunificarea Germaniei și a 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului. În interviu, diplomatul german a explicat și rațiunile de securitate din spatele deciziei Germaniei de a introduce controale temporare la frontiere, care reprezintă o “formă mult mai puțin invazivă de control” decât cea de la frontiera externă a spațiului Schengen. Ambasadorul a subliniat totodată că Berlinul “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen deoarece este în interesul Europei ca acest lucru să se întâmple. Peer Gebauer a analizat și sfera relațiilor bilaterale evocând “mult potențial” de cooperare “în domeniul energiei și apărării”. În privința sezonului electoral din România, ambasadorul german s-a referit la moștenirea unei Românii de încredere în UE și NATO a președintelui Klaus Iohannis, aflat la final de mandat, și a subliniat că este în interesul Germaniei, al Europei și al României ca viitoarea conducere de la București să susțină un “curs pro-european și pro-transatlantic”.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: România a trecut “prin cel mai mare atac hibrid pornit de Rusia împotriva oricărei țări”. Bucureștiul trebuie să invoce articolul 4 al NATO
Ucraina: Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO, afirmă șeful diplomației de la Kiev
Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
ENERGIE
Guvernul a aprobat noua Strategie Energetică a României 2025-2035, anunță Sebastian Burduja: „Este viziunea pentru un viitor sigur, competitiv și curat în domeniul energiei”
Published
2 weeks agoon
November 21, 2024By
Andreea RaduGuvernul a aprobat noua Strategie Energetică a României 2025-2035, a anunțat joi ministrul Energiei Sebastian Burduja, subliniind că aceasta reprezintă viziunea pentru un viitor sigur, competitiv și curat în domeniul energiei, pentru România de mâine.
„După 17 ani, am făcut astăzi un pas esențial: Guvernul a aprobat noua Strategie Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050. Este mai mult decât un document – este viziunea pentru un viitor sigur, competitiv și curat în domeniul energiei, pentru România de mâine. Un plan al investițiilor inteligente, al pragmatismului și al mobilizării resurselor proprii, astfel încât România să devină cu adevărat o forță în regiune și dincolo de ea. Prin noi înșine înseamnă dezvoltare, locuri de muncă, o economie competitivă, o țară respectată în România și în lume”, a scris Burduja, pe Facebook.
Ministrul Energiei a avertizat că suntem într-un nou moment critic, în care ne confruntăm cu fluctuații majore ale pieței, crize geopolitice și securitare, precum și dificultăți economice.
„Răspunsul nostru este ambițios: folosirea resurselor proprii și reducerea importurilor, investiții masive în capacități de producție a energiei și în rețeaua de transport și distribuție, producție locală de echipamente, digitalizare și tehnologii de vârf, toate în slujba unui sector energetic, care oferă energie sigură, ieftină și curată”, a punctat acesta.
De asemenea, făcând referire la noua Strategie Energetică a României, Sebastian Burduja a declarat că aceasta este „declarația unei națiuni care refuză să mai fie dependentă de alții, ci își asumă să devină un lider – pentru sine, pentru regiune și pentru un viitor sustenabil”.
„Este timpul să transformăm resursele și inteligența noastră în putere economică, în siguranță și în competitivitate. România clădește un viitor în care niciun român nu va mai suferi din cauza sărăciei energetice și nicio companie nu va fi nevoită să închidă porțile din cauza costurilor mari la energie. Înainte, împreună”, a conchis ministrul.
ENERGIE
Ministrul Energiei semnalează Comisiei Europene problema prețurilor mari la energie pentru statele din Estul Europei: Situația este de ”neacceptat” pentru români
Published
3 weeks agoon
November 20, 2024By
REDACTIAMinisterul Energiei, Sebastian Burduja, a discutat cu reprezentanți ai Comisiei Europene despre problema prețurilor mari pe care statele din Estul Europei le platesc la energie, subliniind, totodată, că situația este de „neacceptat” pentru cetățenii români.
„În urma demersului comun pe care România, Grecia și Bulgaria l-au făcut în aceste săptămâni pentru a pune pe masa Uniunii Europene problema prețurilor mari pe care statele din Estul Europei le plătesc, am discutat în această dimineață, la Ministerul Energiei, cu reprezentanții Comisiei Europene veniți special la București pentru a găsi soluții la această situație dureroasă. Am fost foarte ferm în a transmite faptul că, pentru cetățenii români și pentru firmele românești, situația este de neacceptat. Dacă vrem să avem cetățenii de partea Europei, atunci trebuie să le demonstrăm că există o piață integrată europeană de energie, în care prețurile sunt juste pentru toți”, a transmis Ministrul Energiei în urma reuniunii.
Ministrul Sebastian Burduja le-a subliniat oficialilor de la Bruxelles că încă sunt state membre UE care refuză și în anul 2024 să își îndeplinească obligațiile din sectorul energetic, chestiuni pe care România le-a îndeplinit odată cu aderarea la UE: „Am subliniat faptul că România, în cadrul procesului de aderare la UE, a trebuit să implementeze reforme foarte grele, să ia decizii care au lăsat urme, inclusiv în sectorul energetic, dar alte state membre ale Uniunii, în anul 2024, refuză să își îndeplinească obligațiile. Este de neînțeles cum două state cheie, de tranzit pentru fluxurile energiei între Vest și Est, Austria și Slovacia, nu au nicio interconexiune. Nu este drept față de țările care își fac treaba, așa cum este România, nu este drept față de români și companiile românești.”
Ministrul Energiei a cerut în cadrul întâlnirii soluții pentru a accelera interconexiunile, acolo unde ele trebuie realizate, dar și evaluarea imediată a infrastructurii existente, din perspectiva capacității la care aceasta este utilizată: „Am solicitat, totodată, să discutăm despre soluțiile pe termen scurt pe care le avem pentru a proteja consumatorul final, nu doar cetățeni, dar și companii. Cum poate fi o firmă competitivă chiar în interiorul Uniunii Europene, când costurile sale cu energia sunt mult mai mari decât pentru o firmă din Vestul Europei?”
Sebastian Burduja a ridicat problema vârfurilor de consum, în contextul sezonului rece: „Una dintre soluțiile pe care le-am pus pe masa reprezentanților Comisiei Europene este utilizarea instrumentelor financiare ale UE pentru a stimula relocarea capacităților de producție pe gaz, un lucru care va ajuta inclusiv Ucraina și Republica Moldova, aflate acum sub o presiune imensă.”
„Situația din regiune nu poate fi uitată, în raport cu problema prețurilor la energie – am văzut din nou asaltul Federației Ruse asupra sistemului energetic ucrainean, iar asta înseamnă că va crește cererea, iar iarna ce urmează e dificilă pentru toți. Noi ne vom face treaba, însă trebuie mai multă solidaritate la nivel european. Înainte, împreună”, a conchis Ministrul Energiei în intervenția sa.
ENERGIE
Contractul pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă a fost semnat la Baku, cu prilejul COP29. Sebastian Burduja: „Este cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii”
Published
3 weeks agoon
November 15, 2024By
Andreea RaduMinisterul Energiei anunță că la Baku, cu prilejul COP 29, a fost semnat contractul pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă între Nuclearelectrica şi consorţiul companiilor Flour, Sargent & Lundy (SUA), Atkins Realis (CANDU – Canada) şi Ansaldo (Italia).
Potrivit comunicatului oficial, ministerul a votat joi, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica SA, pentru semnarea contractului cel mai important pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Vineri, în cadrul unei ceremonii festive la Baku, reprezentanții Nuclearelectrica și Energonuclear (compania de proiect) au semnat contractul de Inginerie, Achiziții și Management al Construcției (EPCM), faza LNTP, pentru dezvoltarea Unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.
Evenimentul are loc în cadrul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice, COP 29, și marchează o etapă critică în consolidarea securității energetice și a tranziției către o energie accesibilă și curată pentru România.
„Este cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii. Avem alături cei mai puternici parteneri internaționali pentru a-l duce la bun sfârșit până în 2031-2032. Semnarea contractului de astăzi a necesitat un efort considerabil, pe toate palierele: diplomatic, financiar, juridic. Mulțumesc tuturor autorităților statului român, de la toate nivelurile, pentru susținerea constantă a acestei investiții vitale pentru generațiile viitoare. Și pentru echipa noastră este o zi aparte, încununarea mandatului la conducerea ministerului energiei. Energie sigură, accesibilă și curată pentru România de mâine”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Acesta a prrecizat că cifrele proiectului sunt impresionate, deoarece cele două noi reactoare vor însemna o putere instalată adițională de peste 1400MW la Cernavodă, o creștere a producției anuale de energie în România cu peste 11 milioane MWh, pentru cel puțin 30 de ani de operare, peste 19.000 de locuri de muncă bine plătite și evitarea a minim 10 milioane de tone de emisii de CO2 în fiecare an.
„Pe baza producției estimate, Unitățile 3 și 4 vor putea acoperi echivalentul consumului anual de astăzi pentru peste 7 milioane de gospodării în România”, a adăugat Burduja.
El a că odată finalizată această investiţie, peste 7-8 ani, România va asigura peste 30% din necesarul de energie la nivel naţional doar prin producţia de energie nucleară.
.„Mai mult, țara noastră va avea un preț la energie competitiv la nivel regional și european, ceea ce va susține întreaga economie românească și va reduce facturile pentru toți românii. Pasul istoric de astăzi este și unul simbolic: iată că România este capabilă să ducă mai departe proiecte strategice gândite acum 50 de ani și blocate de decenii de ezitări, nepăsare sau lipsă de decizie”, a mai spus ministrul Energiei.
Contractul EPCM a fost încheiat între EnergoNuclear, filială deținută integral de Nuclearelectrica, și compania mixtă FCSA formată din companiile Fluor B.V., Fluor Energy Transition Inc. Wilmington Bucharest Branch, AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare S.p.A., S&L Engineers, Ltd. și Sargent & Lundy Energie S.R.L. Acest contract este structurat în două faze esențiale: LNTP (Limited Notice to Proceed) și FNTP (Final Notice to Proceed).
„Ziua de astăzi marchează o etapă majoră în dezvoltarea și, în cele din urmă, finalizarea proiectului strategic al României privind Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Contractul EPCM reprezintă fundamentul proiectului. Unitățile 3 și 4, tehnologie CANDU, vor oferi României securitate energetică și energie curată într-un mod sigur și durabil. Odată ce Unitățile 3 și 4 vor fi conectate la rețea, 66% din energia curată a României va fi furnizată de energia nucleară, demonstrând, încă o dată, rolul critic al energiei nucleare în decarbonizare”, a declarat Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica.
În cadrul fazei LNTP, prin contractul EPCM se furnizează servicii de proiectare, dezvoltare și management de proiect, inginerie, asistență tehnică și asistență pentru achiziții, toate orientate spre a asigura un sistem integrat de asigurare a calității, astfel încât Unitățile 3 și 4 să fie pregătite pentru punerea în funcțiune comercială. După finalizarea acestei faze și reexaminarea fezabilității pe baza indicatorilor tehnici și economici actualizați, se va putea trece la decizia finală de investiție, care va permite debutul efectiv al construcției în teren.
Extinderea Unităților CANDU 3 și 4 are un impact major asupra economiei și sustenabilității energetice a României. Prin acest proiect ambițios, România va crea aproximativ 19.000 de locuri de muncă indirecte și va contribui cu 33% la producția totală de energie la nivel național prin energie nucleară. De asemenea, emisiile de CO2 vor fi reduse cu 20 de milioane de tone anual odată ce cele patru unități vor fi operaționale.
În plus, proiectul nuclear va impulsiona dezvoltarea lanțului național de aprovizionare, stimulând o gamă largă de industrii conexe. Ministerul Energiei felicită partenerii implicați și reafirmă sprijinul total pentru succesul acestui proiect de importanță strategică națională și regională.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: România a trecut “prin cel mai mare atac hibrid pornit de Rusia împotriva oricărei țări”. Bucureștiul trebuie să invoce articolul 4 al NATO
Ucraina: Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO, afirmă șeful diplomației de la Kiev
Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă
Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev
EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.1 week ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ5 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI4 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ3 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO3 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității