ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
România avansează pe drumul aderării la OCDE, iar călătoria e la fel de importantă precum destinația, subliniază Luca Niculescu: Nu suntem singuri pe acest drum. Există exemple de urmat
Published
2 months agoon
By
Teodora IonRomânia avansează pe drumul aderării la OCDE, iar călătoria e la fel de importantă precum destinația, a subliniat Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru procesul de aderare a României la OCDE.
Acesta a participat la o conferință organizată de Ambasada Italiei și de Banca Națională a României sub semnul aderării la OCDE.
Temele abordate au fost următoarele: lupta împotriva spălării banilor și educația financiară.
”Mulți specialiști din Italia și din România s-au exprimat pe cele două subiecte și au făcut schimb de experiență. Am aflat astfel de la procurorul general al României, Alex Florența, că țara noastră este în topul țărilor europene care fac anchete în comun cu alte state, în timp ce secretarul de stat de la ministerul Educației, Florin Lixandru a amintit că, de doi ani, ziua de 11 aprilie este Ziua Națională a Educației Financiare”, a dezvăluit Niculescu.
Invitatul principal al sesiunii a fost conducatorul uneia dintre cele mai importante direcții din OCDE, Direcția pentru Afaceri Financiare și Întreprinderi, Carmine Di Noia.
”În discursul său, a vorbit despre parcursul (bun) al României în drumul către organizație și a punctat elementele care trebuie îndeplinite pentru aderare”, a dezvăluit secretarul de stat.
Luca Niculescu a fost cel care a tras concluziile evenimentului printr-un citat al cunoscutei luptătoare pentru drepturi civile civice, Nannie Burroughs, care spunea că ”educația și justiția reprezintă polița de asigurare pe viață a unei democrații”.
”Am subliniat că educația financiară și lupta împotriva spălării banilor merg mână în mână. Că România avansează pe drumul aderării la OCDE, iar călătoria e la fel de importantă precum destinația. Și, mai ales, că nu suntem singuri pe acest drum. Există exemple de urmat, cunoștințe care pot fi împărtășite și soluții care pot fi găsite”, a mai spus acesta.
El a mulțumit Băncii Naționale a României, Ambasadei Italiei și ambasadorului Alfredo Mangoni pentru excelenta organizare.
Evenimentul este cu atât mai important cu cât România este deficitară când vine vorba de educație financiară.
Un Eurobarometru din 2023 dedicat acestui domeniu relevă că doar 12% dintre români au un nivel ridicat de cultură financiară.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Luca Niculescu: Drumul României către OCDE, posibil și grație alegerilor făcute. Aderarea rămâne al treilea obiectiv național după UE și NATO
România, evaluată în Comitetul pentru politici de reglementare OCDE. Mircea Abrudean: Accentul va fi pus în continuare pe implementarea reformelor, aflate pe un parcurs bun
Ligia Deca a participat la sesiunea de evaluare a României în cadrul procesului de aderare la OCDE: „Aderarea va consolida drumul către un sistem educațional modern”
Cadrul legislativ al PNC pentru Conduita Responsabilă în Afaceri a fost actualizat, anunță președintele ARICE: „Noul cadru sporește capacitatea PNC de a sprijini conformitatea cu standardele OCDE”
Raport OCDE: România este țara din UE care investește cel mai puțin în sănătate. Doar 5,7% din PIB merg la serviciile medicale, față de 12,6% în Germania
25% dintre țări încă permit politicienilor să facă parte din consiliile de administrație ale întreprinderilor de stat, relevă un raport al OCDE. Care este situația în România
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Luca Niculescu: Drumul României către OCDE, posibil și grație alegerilor făcute. Aderarea rămâne al treilea obiectiv național după UE și NATO
Published
1 day agoon
December 6, 2024By
Diana ZaimRomânia se află în plin proces de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Potrivit secretarului de stat Luca Niculescu, țara noastră se apropie la sfârșitul anului de încheierea a aproape jumătate dintre capitolele pe care le are de străbătut.
„Aderarea la OCDE este un proiect de țară, al treilea mare obiectiv național după aderarea la NATO și Uniunea Europeană. Va aduce mai multe investiții in România, va însemna o administrație mai performantă, va conduce la politici mai bune pentru vieți mai bune, după cum sună, atât de inspirat, motto-ul OCDE. De asemenea, va da posibilitatea țării noastre să iși spună cuvântul in stabilirea unor standarde și norme internaționale. România va fi mai influentă pe plan mondial”, a transmis Luca Niculescu într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Mediul academic, împreună cu mediul de afaceri, semnalează zilnic riscurile economice cu care s-ar confrunta țara noastră, dacă în urma acestor alegeri prezidențiale România s-ar îndepărta de proiectul european.
Reamintim că ieri, 5 decembrie, s-a inițiat o scrisoare deschisă către români prin care se semnala că procesul de aderare al României la OCDE ar putea fi pus în pericol, dacă noul președinte ales de cetățeni ar fi candidatul independent.
„Acest parcurs depinde de eforturile noastre, de implicarea celor care și-au făcut din aderarea la OCDE o misiune, de interacțiunile cu democrațiile cele mai dezvoltate din lume. Pentru că România nu este o insulă, iar toate aceste legături ne îmbogățesc și, in egală măsură, îi imbogățesc și pe ceilalți. Drumul bun către OCDE a fost posibil și grație alegerilor făcute. Iar unele alegeri sunt mai importante decât altele”, a conchis Luca Niculescu în mesajul său.
Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.
În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
Surse MAE au declarat pentru CaleaEuropeană.ro că până la finalul anului România va fi reușit să înfăptuiască jumătate din cele 26 de condiții.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Ioana Petrescu, scrisoare deschisă pentru cetățeni. Procesul de aderare al României la OCDE, pereclitat de alegerea lui Călin Georgescu
Published
2 days agoon
December 5, 2024By
Diana ZaimIoana Petrescu, fost ministru de finanțe, este inițiatoarea unei scrisori deschise pentru cetățeni, prin care atrage atenția asupra riscurilor economice cu care s-ar confrunta România, dacă ar fi ales candidatul independent Călin Georgescu.
„De la aderarea la NATO și Uniunea Europeană, România a cunoscut un salt uriaș în evoluția sa economică și socială, comensurabil în termeni concreți. De asemenea, declarații conspiraționiste, admirative la adresa unor personaje sau regimuri asociate cu crime împotriva umanității izolează România de partenerii săi europeni și internaționali și periclitează procesul de aderare la OECD. România are nevoie de lideri raționali, cu o viziune clară și orientată spre dezvoltare, capabili să colaboreze cu partenerii internaționali și să propună soluții reale pentru bunăstarea cetățenilor și a societății noastre”, este menționat în mesajul scrisorii.
Semnatarii:
- Dr. Ioana-Maria Petrescu, fost ministru de finanțe
- Dr. Clara Volintiru, profesor universitar, ASE
- Dr. Alexandra Zbuchea, profesor universitar, SNSPA
- Dr. Florina Pinzaru, profesor universitar, SNSPA
- Dr. Viorel Stanică, conferențiar universitar dr., prodecan, UBB Cluj
- Dr. Diana Iancu, conferentiar universitar dr., SNSPA
- Dr. Carmen Boghean, conferențiar universitar dr., Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava
- Dr. Florin Boghean, conferențiar universitar dr., Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava
- Dr. Dan Sultanescu, conferențiar universitar dr., SNSPA
- Dr. George Ștefan, lector universitar, ASE
- Dr. Cristina Stanică, Assistant Teaching Professor, Northeastern University
- Dr. Dumitru Goldbach, profesor asociat, ASE
- Dr. Cristina Dima, economist, Asociația Pur și Simplu Verde
- Dr. Dana Sultănescu, cercetător, SNSPA
- Dr. Anca Bălășoiu, cercetător
- Madalina Viviana Jitaru, economist, Boston College
- Luminița Chihai, economist, Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri din IMM Suceava
- Cristina Gavrilovici, economist
- Anda Rara, economist, Office Consult
- Petronela Badelita, economist
- Corina Postelnicu, Pur și Simplu Verde
- Ana-Maria Paladus, economist
- Bogdan Gioara, politolog
Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.
În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
Surse MAE au declarat pentru CaleaEuropeană.ro că până la finalul anului România va fi reușit să înfăptuiască jumătate din cele 26 de condiții.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
România, evaluată în Comitetul pentru politici de reglementare OCDE. Mircea Abrudean: Accentul va fi pus în continuare pe implementarea reformelor, aflate pe un parcurs bun
Published
2 weeks agoon
November 21, 2024România a fost evaluată joi în Comitetul pentru Politici de Reglementare al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), delegația țării noastre fiind condusă de Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, informează un comunicat al SGG.
Discuțiile purtate cu reprezentanții statelor membre au fost ghidate de proiectul raportului elaborat de Secretariatul OCDE, care face o evaluare a legislației, politicilor și practicilor din România în domeniul unei mai bune reglementări din perspectiva instrumentelor Organizației.
Printre temele abordate în raport se numără evaluarea impactului reglementărilor, consultarea publică și reducerea birocrației pentru cetățeni și mediul de afaceri.
Reprezentanții delegației României au avut intervenții legate de progresele privind transparentizarea procesului decizional, îmbunătățirea calității reglementărilor prin utilizarea analizelor de impact și transformarea digitală.
“Ca parte a procesului de aderare la OCDE, România s-a concentrat pe dezvoltarea unei arhitecturi instituționale care prioritizează reformele în domeniul unei mai bune reglementări, coordonate de Secretariatul General al Guvernului. În continuare, ne propunem consolidarea practicilor de reglementare prin planificare strategică, politici publice fundamentate pe date și mecanisme de participare incluzivă la luarea deciziilor. În urma discuțiilor avute în cadrul Comitetului s-a desprins concluzia că accentul din partea Organizației va fi pus pe continuarea implementării măsurilor de reformă, aflate pe un parcurs bun, în acord cu principiile și standardele OCDE”, a declarat secretarul general al Guvernului.
O informare oficială din partea Comitetului cu privire la rezultatul evaluării de astăzi este așteptată până la sfârșitul anului 2024.
Delegația României a fost alcătuită din coordonatorul național pentru aderarea României la OCDE, Luca Niculescu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, experți din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, precum și din agenții și autorități de reglementare.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă
Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev
EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă
ICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional
SUA, “alături de poporul român” și de “instituțiile democratice din România”: Voința democratică a poporului român trebuie să fie lipsită de influențe străine maligne
Metsola, către protestatarii din Georgia: Vă cunoaștem aspirațiile europene, vedem steagurile UE fluturând, vă auzim
Polonia, Lituania și Franța, solidare cu România după interferența străină în alegeri: “Democrația a prevalat” prin “soluția în conformitate cu Constituția”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.1 week ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ5 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI3 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ2 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO3 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității