Băsescu convoacă un nou referendum pentru Parlament unicameral cu 300 de membri. “Atitudinea Parlamentului de a ignora referendumul din 2009 nu este compatibilă cu statul de drept”

traian basescuConvocarea unui nou referendum cu aceleaşi întrebări ca în 2009 – Parlament unicameral cu maximum 300 de membri – este în pregătire la Palatul Cotroceni. Anunţul a fost făcut în această seară de preşedintele Traian Băsescu, , noteaza Gandul.info, seful statului  argumentand ca Parlamentul ignoră rezultatul referendumului validat în 2009 încălcând, practic Constituţia.

Şeful statului spune că a declanşat procedura, dar aşteaptă, înainte de a stabili data, prin decret, să vadă care va fi rezultatul procesului de revizuire a Constituţiei în plen, ce se va întâmpla la Curtea Constituţională cu proiectul noii legi fundamentale şi cum vor evolua lucrurile cu legea referendumului, aflată pe masa judecătorilor CCR.

“Aştept nişte evoluţii. Poate se îndreaptă lucrurile la plen, poate există o decizie a CCR care obligă la respectarea rezultatului referendumului. Dar am vrut să declanşez procedura înainte de vacanţa parlamentară. Ca omul gospodar, îmi fac vara sanie şi iarna car. Am început să construiesc sania”, s-a justificat preşedintele.

Convocarea referendumului se poate face după consultarea Parlamentului, care poate da un punct de vedere în termen de 20 de zile. Acesta este însă consultativ şi nu poate bloca un referendum.

Declaratia de presa a sefului statului:

Bună seara. Este mai mult o declaraţie decât o conferinţă de presă şi ea se referă la procesul de revizuire a Constituţiei şi reacţia mea la ceea ce s-a întâmplat şi continuă să se întâmple în Parlament. Aş pleca de la o premisă esenţială în poziţionarea mea, şi anume aceea că eu nu mai am interese politice legate de revizuirea Constituţiei. Nu mai pot candida, nu mai pot fi preşedintele României, nu mai am deci un interes politic. De aceea privesc lucrurile cu neutralitate şi în interesul românilor. Aşa cum bine ştiţi, mi-am început cel de-al doilea mandat sau, premergător celui de-al doilea mandat, obiectivul susţinut în campanie a fost modernizarea statului. Unele lucruri le-am reuşit, altele nu. Dar unul esenţial a vizat flexibilizarea statului, construcţia unui sistem al unui stat flexibil, uşor, ieftin. De aceea a şi fost procesul de reducere a personalului bugetar, care a însemnat peste 200.000 de oameni care au ieşit din aparatul bugetar. De aceea au fost şi multe alte măsuri. Printre altele, un obiectiv a fost şi revizuirea altor instituţii, nu numai subţierea aparatului de stat. Şi una din instituţiile fundamentale care trebuiau revizuite este Parlamentul României. Un parlament care poate fi caracterizat, de multe ori, ineficient şi desprins chiar de realităţile legislative, dacă ne gândim că, marţea sau miercurea, nu mai ştiu care este ziua, se adună în plen şi votează 50 de legi, fără să ştie despre ce este vorba mulţi dintre parlamentari. De asemenea, avem un parlament bicameral, în care cele două Camere au atribuţiuni diferite, ceea ce înseamnă că, practic, funcţionarea pe fond este a unui parlament unicameral. Sunt foarte multe legi, majoritatea legilor, care, prin Camera care nu este Cameră decizională, trec fără ca măcar să fie dezbătute, pur şi simplu, în virtutea prevederilor constituţionale. După 30 de zile, legea trece la Camera următoare. Deci România funcţionează ca şi cum ar avea un parlament unicameral. Plecând de la aceste premise, în noiembrie 2009 am declanşat un referendum în care am pus două întrebări. Una, dacă poporul român este de acord cu un parlament unicameral şi cea de-a doua, dacă poporul român este de acord să avem un parlament cu maxim 300 de parlamentari. Ambele întrebări au primit un răspuns pozitiv, da, în jurul a 80 de procente, în cadrul unui referendum valid, la care au participat peste 51% din electori. În aceste condiţii, am iniţiat procesul de revizuire a Constituţiei, împreună cu Guvernul şi. în 2010, dacă nu mă înşel, în luna februarie, am transmis Parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei care punea în aplicare rezultatul referendumului, rezultat pe care l-am considerat obligatoriu, în baza articolului 2 din Constituţia României, care spune, printre altele, că suveranitatea poporului se manifestă prin referendum, nu numai indirect, prin parlamentari. Deci cea mai puternică formă de suveranitate, exercitarea în mod direct a suveranităţii.

Din păcate, acum circa o lună, fără a fi luat în discuţie, deşi primise aviz pozitiv de la Comisia juridică, plenul Parlamentului a respins propunerea de revizuire a Constituţiei. Mai mult decât atât, s-a trecut la elaborarea unei noi Constituţii, în care în niciun caz nu se ţine cont de rezultatul referendumului din 2009. Cred că această atitudine a Parlamentului României, a majorităţii USL, este o atitudine care nu este compatibilă cu statul de drept şi o atitudine care creează un precedent extrem de periculos, un precedent în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor. Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a referendumului din 2009, nu are nimic comun cu democraţia şi nici cu respectarea voinţei poporului în numele căruia Parlamentul susţine că îşi exercită mandatul.

Asta este atitudinea Parlamentului, dar mie îmi este foarte greu să spun: „Asta a fost, nu am ce face, la revedere, popor român!” Misiunea mea este să apăr interesele poporului român până la capăt. De aceea, în această după-amiază, am declanşat procedura unui nou referendum, cu două întrebări: dacă românii doresc Parlament unicameral şi dacă doresc să aibă un parlament cu 300 de membri. Sigur, procedura este la început. Revizuirea Constituţiei nu s-a încheiat şi mai există şansa ca plenul Parlamentului să vină la respect faţă de poporul român. De asemenea, există posibilitatea ca însăşi Curtea Constituţională să respingă o lege de revizuire a Constituţiei care nu ţine cont de referendum. Dar eu am declanşat procedura şi voi emite decretul în funcţie de ce se întâmplă în Parlament şi la Curtea Constituţională. Voi emite decretul în aşa fel încât să dau posibilitatea românilor să se pronunţe din nou dacă doresc Parlament unicameral şi dacă doresc un Parlament cu 300 de parlamentari. Încă o dată, repet, este obligaţia mea să nu spun: „Asta este, dragi români”. Este obligaţia mea să utilizez toate mijloace constituţionale pentru a da şanse ca democraţia să învingă voinţa majorităţii parlamentare şi să se aşeze deasupra intereselor politicienilor, să fie în interesul celor 22 de milioane de români şi nu în interesul celor 588 de paralamentari. De asemenea, fac precizarea că voi emite decretul şi funcţie de ce se întâmplă cu Legea referendumului. Dacă Legea referendumului va fi modificată şi vom avea un cvorum de 30%, le voi emite în aşa fel încât acest referendum să beneficieze şi el de avantajul de a fi validat cu o prezenţă de 30%. În acest context voi gestiona emiterea decretului. Vreau să subliniez că sunt hotărât să îi determin pe parlamentari să respecte votul cetăţenilor. A fost un referendum validat de Curtea Constituţională, un referendum la care au participat peste 50% dintre români şi este obligaţia politicului să respecte un astfel de referendum. Cam asta în câteva cuvinte. Nu aş vrea să comentez prea mult pe problemele ridicate în procesul de revizuire a Constituţiei, la stadiul ca care se află acum. Ca atare, vă rog limitaţi-vă la întrebări legate de ceea ce am spus şi nu de ceea ce se comentează.

Întrebare: Articolul 90 din Constituţie – referendumul – Preşedintele României, după consultarea Parlamentului poate cere poporului să îşi exprime prin referendum voinţa cu privire la probleme de interes naţional. Ştim că Parlamentul are la dispoziţie douăzeci de zile, potrivit Legii referendumului, să vă dea un punct de vedere. V-aş întreba dacă veţi ţine cont sau dacă veţi aştepta până la urmă aceste 20 de zile?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Cum să nu ţin cont de cele 20 de zile, este în interesul meu să fie respectată integral procedura. În cele 20 de zile se şi petrec nişte lucruri, extrem de interesante, va fi dezbaterea în plen, vor fi decizii ale Curţii Constituţionale, voi aştepta şi decizia Curţii Constituţionale cu privire la proiectul de Constituţie pe care îl va trimite Parlamentul, ce nu am vrut eu, nu am vrut să lansez procedura de organizare a unui nou referendum pe aceeaşi temă, datorită nerespectării rezultatului de către Parlament, în timpul vacanţei. Am dorit să lansez această procedură când parlamentarii sunt la serviciu.

Întrebare: Şi, dacă îmi permiteţi, încă o întrebare. În aceste 20 de zile veţi avea şi discuţii sau poate veţi merge dumneavoastră în Parlament, veţi discuta cu copreşedinţii, cu premierul?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Bun, cu premierul am avut discuţii şi m-a pus la curent cu ce s-a stabilit între domnia sa şi domnul Crin Antonescu. Deci, nu a-i reproşa nimic premierului, m-a informat care au fost deciziile politice, ei au o reprezentare de 70%,, eu nu am mijloace să îi conving, altfel decât utilizând pârghiile constituţionale. Nu am ce să negociez în procesul acesta şi asta este.

Întrebare: Deci, nu luaţi în calcul să mergeţi şi în Parlament?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: În Parlament nu numai că nu prea văd de ce să merg, deşi, dacă aş fi invitat, m-aş duce cu plăcere. Însă eu am trimis Parlamentului un punct de vedere şi vreau să ştiţi următorul lucru: Constituţia României este o Constituţie bună, care, oricât am privi la perspectiva de evoluţie a României, principiile pe care le stabileşte, drepturile, instituţiile, sunt în regulă, îndeplinesc toate standardele europene, în momentul de faţă un singur standard nu este îndeplinit, acela care vizează voinţa poporului de a avea Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Deci nu mai există rostul revizuirii Constituţiei dacă referendumul nu se pune în aplicare. Sigur, pot specula care ar mai putea fi rostul, dar nu vreau s-o fac aici, la Cotroceni; poate într-o emisiune televizată.

Întrebare: Am înţeles motivul principal pentru modificarea Constituţiei. Ar trebui să fie punerea în aplicare a rezultatului referendumului.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Numai aceasta!

Întrebare: V-aş întreba, domnule preşedinte, ce altceva din actualul proiect de modificare a Constituţiei credeţi că ar duce la un blocaj în stat? Ce prevederi? Că presupun că aţi urmărit.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Deci, n-aş vrea să intru aici, la Cotroceni, într-o dezbatere pe ce este la Comisie. Ce vă spot spune, însă, că, spre exemplu, proiectul de revizuire a Constituţiei pe care eu l-am trimis la Parlament mai avea două paliere, dincolo de respectarea referendumului din 2009 pentru parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Un palier era legat de tratatul fiscal şi se introducea în Constituţie obligaţia de a nu avea un deficit bugetar mai mare de 3% şi al doilea palier a fost acela care viza introducerea tuturor deciziilor Curţii Constituţionale în articolele de Constituţie care nu erau clare. Ştiţi că de-a lungul celor două mandate ale mele am avut coliziuni frecvente pe interpretarea Constituţiei şi am profitat de acest proces de revizuire, am luat hotărârile Curţii Constituţionale şi am clarificat articolele care erau neclare, în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale. Dar n-aş vrea să intru acum în analiza unei evoluţii în comisia domnului Antonescu, evoluţie care poate fi spectaculos modificată la plen.

Întrebare: Inclusiv în ceea ce priveşte modificarea?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Dar îmi menţin remarca de ieri, fără să intru în detalii.

Întrebare: Referitor nici măcar la prerogativele preşedintelui? Pentru că acea comisie ia foarte mult dintre drepturile preşedintelui.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Aici, vă rog să-mi permiteţi să speculez ceva mai târziu, într-o emisiune la B1.

Întrebare: Şi v-aş întreba, domnule preşedinte, dacă nu vă e teamă că nu vor pune în aplicare şi rezultatele unui al doilea referendum.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Atunci desfiinţăm Alineatul 3 din Articolul 1 din Constituţia României, care începe exact cu „România este stat de drept” şi această solicitare o avem în toate întâlnirile internaţionale pe care le avem. Atenţie la statul de drept. E de neconceput, cred, în toată Europa să existe un referendum valid şi clasa politică, din interese care o privesc numai pe ea, să refuze să pună in aplicare rezultatul referendumului. Ultima întrebare.

Întrebare: Domnule preşedinte, vă întreba şi colega mea, de ce credeţi că se va ţine cont de rezultatul acestui referendum din moment ce prima oară în 2009, avem deja rezultatele în acest sens, nu se ţine cont? Şi a doua întrebare, dacă se va păstra aceeaşi linie, atunci credeţi că ar fi oportun boicotul, un apel către popor să nu se ducă a vot?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Să ajungem până atunci. Dar eu cred că un al doilea referendum pe aceleaşi subiecte care ar fi din nou validat de către popor ar fi echivalentul unei respingeri totale a clasei politice, inclusiv a celor care au câştigat cu 70%.

Întrebare: Când credeţi cel mai posibil că ar avea loc acest referendum?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Deci, v-am spus că aştept nişte evoluţii, poate se îndreaptă lucrurile la plen, poate există o decizie a Curţii Constituţionale care obligă la respectarea referendumului. Dar eu am ţinut să declanşez procedura înainte de intrarea Parlamentului în vacanţă pentru că am înţeles că programul este ca săptămâna aceasta Comisia să-şi termine opera sau capodopera, urmând ca pe urmă s-o definitiveze şi s-o înalţe la Ceruri plenul, până la vacanţă, deci trebuie să-mi iau măsuri de a încerca ca împreună cu Parlamentul să punem în aplicare voinţa românilor.

Întrebare: Neparticiparea românilor la referendum ar fi o ultimă soluţie?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Mi-e greu să vă spun acum, să vedem ce fel de referendum vom avea, cu 30% sau cu 50%. Ultima întrebare.

Întrebare: Ce mesaje le transmiteţi, totuşi, românilor în ceea ce priveşte participarea la referendum, pe de o parte, la acest referendum pentru care aţi declanşat procedura, dar şi pentru cel de aprobare a noii Constituţii, aşa cum arată?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Deci, hai să vedem cum iese noua Constituţie, să vedem ce se întâmplă în procesul acesta. Eu, ca omul gospodar, îmi fac vara sanie şi iarna car. Şi declanşarea procedurii înseamnă că am început să construiesc sania.

Întrebare: Totuşi, fiind o Constituţie pentru cetăţeni şi dumneavoastră spuneaţi că apăraţi…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Totuşi, vă mulţumesc…

Întrebare: … interesul cetăţenilor…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu vi se pare?

Întrebare: … în acest stadiu, un mesaj pentru români…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Dumneavoastră aţi votat pentru Parlament unicameral?

Întrebare: Eu vă întrebam de ce mesaj aveţi dumneavoastră în acest moment pentru români.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Mesajul meu este să aibă încredere că mă voi bate pentru ca voinţa lor să fie pusă în aplicare de Parlament până la ultima resursă constituţională pe care o am.

Întrebare: Îi îndemnaţi să meargă la vot?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Să vedem ce e de votat. Da, vă mulţumesc, Vă doresc o seară bună tuturor.

 

Surse: presidency.ro, Gandul.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.