Connect with us

ROMÂNIA

România caută soluții inovatoare pentru valorificarea gazelor din Marea Neagră

Published

on

© MEAT

Specialiști din cadrul Ministerului Energiei, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE) – Biroul de Promovare Comercială și Economică Londra, companiei ROMGAZ, precum și experți din partea Fertilizer Industrial Services, respectiv Dan Cojocaru – Ammonia process safety expert și Bogdan Bretescu – Reliability & Maintenance Advisor, s-a reunit luni, la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), în cadrul unui un workshop dedicat explorării posibilităților de dezvoltare a unui proiect pentru producerea amoniacului albastru la nivel național.

Discuțiile au debutat cu un schimb de idei referitoare la identificarea celor mai bune variante de a exploata, cât mai profitabil pentru România, gazele din Marea Neagră. O soluție cu beneficii majore pentru țara noastră o poate reprezenta un astfel de proiect de producere a amoniacului albastru. Acest tip de amoniac obținut printr-un procedeu inovator de capturare și stocare a carbonului ne poate repune într-o poziție favorabilă și pentru relansarea producției de îngrășăminte chimice, dând astfel o considerabilă valoarea adăugată gazului românesc. Avantajele principale ale României sunt reprezentate de faptul că dispune de gaz natural din producția proprie, de resursa umană calificată și existența unei tradiții industriale în domeniu dar mai ales, de posibilitatea de captare și stocare a dioxidului de carbon în rezervoarele de gaz natural epuizate, existând premise de export atât în Uniunea Europeană, cât și Japonia sau Coreea de Sud.

„Cred că împreună putem să identificăm proiecte care să valorifice gazul românesc! Am inițiat, astfel, un dialog tehnic pentru a coagula eforturile și pentru a explora oportunitățile privind amoniacul albastru, pe baza expertizei fiecărui participant la discuții. În prezent, observăm un dezechilibru macroeconomic în balanța comercială a fertilizatorilor. Mai mult, este cunoscut faptul că, pentru producțiile poluate de CO2, inclusiv cele din industria de îngrășăminte, vor fi impuse taxe suplimentare la nivelul UE, ceea ce va face importurile mai costisitoare. Dacă valorificăm resursele de gaze naturale din România, țara noastră va avea de câștigat din punct de vedere economic. Nu trebuie să uităm, totodată, că avem un avantaj istoric în industria petrolieră, Ploieștiul găzduind prima rafinărie din lume. Astfel, stocarea carbonului ar putea fi o soluție viabilă”, a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea.

© MEAT

Factorii de creștere a cererii pentru un astfel de produs se referă, spre exemplu, la întrebuințările din agricultură sau la generarea de energie în regiunile cu resurse regenerabile sau cu teren limitat. Totodată, amoniacul poate fi folosit drept combustibil pentru transportul maritim, putând fi utilizat în calitate de purtător de hidrogen pentru a transporta energie curată pe distanțe mari.

„În prezent, această tehnologie se află încă în etape de început, fiind necesară o analiză cost-oportunitate. Cu toate acestea, trebuie să privim în perspectivă și, treptat, în funcție de ingredientele de care dispunem, să construim un proiect. De altfel, consider că amoniacul albastru poate fi cea mai bună soluție de tranziție la un viitor «verde». Și, în acest sens, există și potențial de atragere a investitorilor”, a mai declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

Un potențial punct de plecare, conform experților, ar putea fi la combinatul chimic de la Turnu Măgurele. Locația este avantajoasă și permite, astfel, un proces de reconstrucție rapid. Există deja un port propriu, capacități de stocare, acces la căi ferate și rutiere, precum și o suprafață mare de teren disponibil. Totodată, uzina de îngrășăminte chimice, deși relativ mică (emite 317.000 tone/an), este situată ideal pentru a se integra în clusterul propus în sud-vest. Dezvoltarea proiectului ar putea dura între 3 și 5 ani, iar finalizarea acestuia ar putea coincide cu începerea extracției de gaze din Marea Neagră.

În primă instanță, pentru dezvoltarea unei strategii, menită să fundamenteze proiectul privind amoniacul albastru, este necesară o etapă de evaluare și planificare. Ulterior, se va avea în vedere infrastructura și consolidarea capacităților, cercetarea și dezvoltarea, inclusiv a forței de muncă, precum și expansiunea pieței interne și promovarea exporturilor. La final vor fi stabiliți indicatorii de performanță pentru monitorizare, fiind stabilite și standardele de mediu, practicile durabile și managementul carbonului. În context, s-a explorat posibilitatea ca un prim pas să fie realizat de MEAT, prin comandarea unui studiu de prefezabilitate. Concomitent, ROMGAZ intenționează să realizeze o analiză referitoare la structura geologică a zăcămintelor, respectiv la capacitatea de înmagazinare a CO2 în România.

În încheiere, s-a agreat constituirea unui grup de lucru, a cărui activitate va fi coordonată de MEAT. Din componența acestuia vor face parte reprezentanți ai Ministerului Energiei, Ministerul Mediului și ROMGAZ, alături de consultanții Fertilizer Industrial Services. Totodată, vor fi transmise invitații de participare și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului, CONPET și OMV Petrom.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA DIGITALĂ

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

Published

on

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță semnarea luni, 15 iulie, a contractului pentru dezvoltarea platformei de e-learning aferentă investiției 19 „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri” finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta C7 – Transformare digitală, Operațiunea D „Competențe digitale capital uman și utilizarea internetului”, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Aducem viitorul mai aproape! În platforma de e-learning a cărei implementare începe astăzi, angajații a peste 2000 de IMM-uri vor găsi cursuri pentru meseriile viitorului. Avem 17.000 de euro pentru fiecare IMM românesc și peste 2000 de IMM-uri beneficiare. Prin fonduri totale de 36 de milioane de euro, pregătim următoarea generație de specialiști IT a României”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Acest proiect este esențial pentru creșterea competitivității IMM-urilor românești. Angajații vor învăța să utilizeze tehnologii avansate, să fructifice potențialul imens al datelor și să implementeze soluții de inteligență artificială în afacerea lor. Astfel, vom sprijini digitalizarea și inovarea în sectorul privat”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR.

Proiectul va sprijini transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii prin consolidarea competențelor digitale ale angajaților lor și specializarea forței de muncă în nouă domenii tehnologice avansate:

 1. Internet of things
 2. Cloud technologies
 3. Big Data
 4. Învățarea Automată
 5. Inteligența Artificială
 6. Automatizarea proceselor robotice
 7. Blockchain
 8. Cyber-Physical Systems
 9. Additive manufacturing

Proiectul va aborda direct necesitatea de recalificare și perfecționare a angajaților din IMM-uri, oferindu-le acces la traininguri finanțate integral din fondurile PNRR. Aceste programe vor ajuta companiile să adopte tehnologii moderne și să îmbunătățească procesele de business, crescând astfel competitivitatea și capacitatea de inovare.

MCID, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, implementează proiectul „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri,” Proiectul are termen de finalizare 16 decembrie 2025 și vizează îmbunătățirea nivelului de cunoștințe, competențe și aptitudini ale angajaților din IMM-urile românești.

Proiectul are o valoare totală de 36 de milioane de euro, iar fiecare IMM poate primi până la 17.000 de euro pentru participarea angajaților la aceste cursuri.

Pentru mai multe informații despre proiect și înscriere, folosiți adresa office@mcid.gov.ro.

Continue Reading

ROMÂNIA

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că instituția pe care o conduce face tot posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur.

Astăzi, 15 iulie 2024, acesta a prezidat Comandamentul de Vară pentru Sectorul Energetic și am adoptat măsuri imediate pentru a asigura funcționarea eficientă a rețelei energetice.

”Știu că mulți dintre voi treceți printr-o perioadă dificilă, cu zile foarte fierbinți, care generează o stare profundă de disconfort, și vreau să vă asigur că facem tot posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur”, a menționat Burduja într-un mesaj publicat pe Facebook.

Printre măsurile adoptate pentru o bună funcționare a rețelei energetice se numără:

 • Monitorizarea Permanentă a Rețelelor: Ministerul intensifică monitorizarea și intervine rapid în caz de avarii.
 • Coordonare cu Transelectrica și Operatorii de Distribuție: Ministerul Energiei gestionează consumul de energie pentru a preveni supraîncărcările.
 • Creșterea Capacității de Producție: Dispeceratul Energetic Național și centralele electrice sunt pregătite să funcționeze la capacitate maximă.

Ministrul Energiei a lansat un apel la populație pentru a evita supraîncărcarea rețelei, sugerând următoarele acțiuni:

 • Eficientizarea Consumului de Energie: ”Utilizați energia electrică responsabil, evitând consumul excesiv în orele de vârf (18:00 – 22:00)”, a menționat Sebastian Burduja.
 • Utilizarea Responsabilă a Aparatelor de Aer Condiționat: ”Setați termostatele la 24-26°C pentru a evita suprasolicitarea rețelei. Prioritatea noastră este siguranța energetică și confortul fiecăruia dintre voi”, a sugerat ministrul.

Ministerul Energiei dă asigurări că ”va continua să monitorizeze situația și să asigure furnizarea continuă și sigură a energiei electrice”.

”După 34 de ani de investiții reduse în sectorul energetic, nu ne putem aștepta la miracole peste noapte. Cu toate acestea, într-un singur an, am reușit să atragem finanțări nerambursabile de 13,6 miliarde de euro pentru producție, transport și distribuție. România este pe drumul cel bun!”, a conchis Sebastian Burduja.

Continue Reading

ROMÂNIA

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanții Google și a participat la semnarea unui memorandum de înțelegere între Guvernul României și această companie, în contextul proiectelor pe care țara noastră le va dezvolta în infrastructura digitală, inovare și cercetare, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Memorandumul de înțelegere a fost semnat, din partea Guvernului, de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

“Avem proiecte ambițioase de reformă a administrației publice, care implică utilizarea tehnologiilor moderne precum Inteligența Artificială, îmbunătățirea eficienței operaționale, creșterea securității digitale, promovarea inovației în sectorul public și adoptarea cloud-ului. Avansăm în ceea ce privește transformarea digitală a serviciilor publice, suntem în linie dreaptă cu modernizarea sistemului fiscal pentru detectarea fraudelor și creșterea colectării, iar fiecare zi ne arată cât este de importantă creșterea rezilienței cibernetice. De asemenea, ne-am asumat operaționalizarea cloud-ului guvernamental. Expertiza și contribuția Google sunt esențiale pentru a pune în practică servicii publice performante și sigure pentru români”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a subliniat că România este o piață atractivă pentru investitorii din domeniul tehnologiei informațiilor, atât prin oportunitatea proiectelor majore în centre de date și servicii de cloud, cât și datorită specialiștilor cu înaltă formare profesională și a legislației avansate.

“A fost o onoare să mă întâlnesc cu Marcel Ciolacu, premierul României, și cu ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, pentru a discuta despre accelerarea transformării digitale pentru serviciile publice din România și oportunitățile de implementare a inteligenței artificiale”, a spus Thomas Kurian, CEO al Google Cloud.

“Google Cloud este dedicat să contribuie la creșterea adoptării tehnologiilor cloud și la facilitarea serviciilor publice digitale inovatoare, în conformitate cu obiectivele României de transformare digitală și cu țintele Deceniului Digital al Europei pentru 2030”, a continuat reprezentantul Google.

Reprezentanții Google și-au reafirmat, de asemenea, sprijinul pentru a contribui la creșterea rezilienței cibernetice a structurilor guvernamentale prin schimbul de bune practici, consolidarea competențelor digitale de bază și avansate și adoptarea tehnologiilor de cloud computing.

Această colaborare vizează utilizarea tehnologiilor moderne precum Inteligența Artificială, îmbunătățirea eficienței operaționale, îmbunătățirea experiențelor cetățenilor, sporirea securității digitale a Guvernului și promovarea inovației în sectorul public.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ2 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.4 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.5 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA5 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA7 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA8 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA9 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA11 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO3 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending