Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ce facem cu clasa mijlocie?

Published

on

Centrele de cercetare, cotidianele si revistele specializate, in special cele internationale, au pus accent in anul 2012 pe evolutiile statelor emergente si pe impactul acestora asupra dinamicii ordinii mondiale.

Ideile mele prezentate in articolele postate pe blog despre acest subiect au vizat mai curand aspectele de substrat: „De ce au ajuns sa fie state emergente?” , „Ce avantaje au si cum si le-au construit?”, „Ce putem invata din experientele acestor state?”.

In acelasi set de intrebari se incadreaza si urmatoarea abordare: “Care este rolul clasei mijlocii in dezvoltarea economica?”, o tema extrem de complexa si de actuala nu numai in statele emergente. Un rol important al clasei mijlocii se poate observa si in statele europene, lovite de valul austeritatii, in cadrul carora clasa mijlocie nu joaca un rol, ci mai curand sunt obligate sa danseze dupa cum li se dicteaza.

In cazul statelor emergente se poate considera ca in ultimii ani a aparut o noua clasa de mijloc care a declansat premisele crearii de bogatie si de noi aspiratii. Practic schimbarea nu a fost un obiectiv in sine, ci s-a intamplat firesc, dar, important de mentionat, aceasta schimbare a decurs din  cresterea economica.

Reversul medaliei il vedem in statele europene unde cresterea economica lipseste cu desavarsire iar exponentii clasei de mijloc (acolo unde mai exista) cunosc o rata a somajului covarsitoare (de aproximativ 11%). Protestele si manifestarile de strada au devenit deja un stil de viata.

Ce inseamna clasa mijlocie pentru dezvoltare?

Analizele specialistilor si istoria dezvoltarii economice a statelor conchid catre o apreciere contestata de unii : clasa de mijloc poate fi motorul real al cresterii economice. Cetatenii integrati in clasa de mijloc nu formeaza o piata diferita, dar cu siguranta gandesc si se comporta diferit.

Unii ar putea spune ca ma indrept catre o abordare marxista (asa cum este ea inteleasa la nivel general), dar clasa de mijloc inclina spre piete libere si democratie, principii care raspund mai bine intereselor lor. Aceasta clasa sociala echilibreaza societatea si aduce un aplomb de optimism, investeste in produse noi si in tehnologii, chiar mai increzatori decat cei bogati (acestia tind sa isi apere activele).

Un alt trend generat de clasa mijlocie, pe care il consider extrem de important in dezvoltarea si prosperitatea unui stat este apetitul investitiei in educatie si pregatirea capitalului uman.

Clasa mijlocie europeana si nu numai, este supusa unei presiuni si chiar unei continue amenintari. Patura saracilor nu are prea multe trepte la dispozitie sa coboare, in schimb, clasa mijlocie, este afectata de locurile de munca instabile, de criza creditelor, de scaderea preturilor activelor, iar prabusirea lor este cea mai dureroasa si cea care poate produce cele mai grave dezechilibre.

La nivel mondial clasa mijlocie este estimata la cifra de 2,5 miliarde de oameni ale caror atitudini si comportamente conteaza, iar o recesiune prelungita poate afecta democratia, stabilitatea politica, progresele lumii in curs de dezvoltare.

In mod evident criza economica a obligat guvernele sa isi orienteze atentia catre entitati financiare mari, afectand astfel coeziunea sociala prin generalizarea responsabilitatii pierderilor unor organizatii in tandem cu diminuarea veniturilor cetatenilor. O povara mult prea grea, imposibil de suportat si de realizat.

Clasa mijlocie in statele emergente : un factor de crestere

Aminteam despre rolul clasei de mijloc in statele emergente si nu intamplator. Cresterea economica a generat in primul rand locuri de munca, a impulsionat pregatirea cetatenilor pentru a accesa anumite posturi si nu in ultimul rand prin cresterea veniturilor s-a declansat un val de consumerism, multe dintre familii avand astfel sansa unui trai mai bun.

Printre criticile unei evolutii atat de rapide care incumba si schimbarea raporturilor dintre saraci si clasa mijlocie, se numara sustenabilitatea trendului de crestere a clasei mijlocii, in special prin neglijentele fiscale si financiare. O previziune valida, dar in acelasi timp supusa probei veridicitatii in timp.

Tot acest mecanism in care se inscrie si clasa de mijloc defineste un cerc al cresterii, in care fiecare element are rolul sau. Evolutia dezvoltarii, inclusa intr-o strategie sustenabila si coerenta, cu atentie sporita acordata vulnerabilitatilor si amenintarilor, poate concretiza o oportunitate intr-o realitate pozitiva.

Un scenariu ce se poate aplica si statelor europene, daca vor reusi sa se desparta de prima lor iubire, AUSTERITATEA, si sa dea o sansa masurilor de CRESTERE ECONOMICA.

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Studenții români se pot înscrie în programul bursier ”Fulbright Student” pentru a studia în SUA în anul academic 2021-2022

Published

on

© Fulbright-Facebook

Comisia Fulbright Româno-Americană a deschis competiția de burse Fulbright Student pentru anul academic 2021-2022. Candidaturile pot fi depuse online până la 11 mai 2020.

Bursele ”Fulbright Student” se adresează absolvenților, masteranzilor, studenților aflați în an final, dar și doctoranzilor români de la toate disciplinele, exceptându-le pe cele clinice.

Mai multe detalii despre Fulbright Student Award se găsesc aici.

© Fulbright-Facebook

Pentru a aplica la acest program, candidații trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate: să aibă cetățenie română, să dețină diplomă de licență/ să fie în ultimul an la studii de licență, master sau doctorat și să cunoască limba engleză la un nivel avansat. Programul are o durată de un an academic (9 luni, începând cu luna august a anului 2021).

Persoanele care doresc să aplice la acest program trebuie să completeze formularul de înscriere, în cadrul căruia vor include trei scrisori de recomandare din partea unor profesori sau specialiști recunoscuți în România sau în străinătate, precum și varianta scanată a diplomei de licență/masterat/doctorat, însoțită de traducerea acesteia. Toate aceste documente trebuie trimise până la 11 mai 2020.

Câștigătorii competiției Fulbright Student Award vor beneficia de următoarele facilități: transport gratuit, plata taxelor de studiu în limita bugetului stabilit, cărți și alte materiale de studiu, asigurare medicală și o bursă pentru anul academic 2021-2022.

Continue Reading

NEWS

În România, doar unul din cinci lucrători beneficiază de prevederile unui contract colectiv de muncă (Cartel ALFA)

Published

on

© Confederatia Nationala Sindicala ”Cartel ALFA”/ Facebook

În România, doar unul din cinci lucrători beneficiază de prevederile unui contract colectiv de muncă, atrage atenția CNS ”Cartel ALFA”.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, ”acoperirea prin contracte colective a scăzut în 22 din cele 27 de state membre ale UE din 2000, ca urmare a politicilor deliberate implementate de statele membre și avizate de Comisia Europeană, deseori din cauza unei idei greșite că nivelurile ridicate ale negocierii colective ar avea un impact negativ asupra economiei.”

Citiți și:
Bogdan Hossu, președintele Cartel ALFA: Contractul Colectiv de Muncă este un instrument de blocare a dumpingului social, la care România este sursă principală în Europa

Astfel, milioane de lucrători sunt perdanți din cauză că statele membre ale Uniunii Europene nu reușesc să protejeze negocierile colective, mai spune sursa precizată anterior. 

În comunicatul amintit mai sus este precizat că cea mai mare scădere a procentului de lucrători acoperiți de prevederile unui contract colectiv a fost în România (de la 100%, procent înregistrat în perioada 2000-2002, la 23%, în intervalul 2016-2018), Grecia (de la 100% la 25%) și Bulgaria (de la 56% la 23%), potrivit datelor de la Universitatea din Amsterdam.

Există, de asemenea, o discrepanță în ceea ce privește acoperirea între țările din Uniunii Europeană: doar 7% din lucrători beneficiind de negocieri colective în Lituania, comparativ cu 98% în Austria.

© Confederatia Nationala Sindicala ”Cartel ALFA”/ Facebook

Avertismentul privind aceste statistici apare în contextul în care Comisia Europeană a lansat în luna ianuarie a acestui an o consultare cu privire la salariile minime juste.

Confederația Europeană a Sindicatelor, din care face parte și Confederația Națională Sindicală ”Cartel ALFA” consideră că inițiativa Comisiei pentru stabilirea de salarii minime juste este o ocazie care trebuie utilizată pentru a proteja negocierile colective în cazul în care acoperirea prin contracte colective este deja ridicată și să le extindă în țările unde negocierile colective sunt la un nivel scăzut, pentru a reduce inegalitățile, pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și a crește productivitatea.

”Creșterea salariilor minime naționale este minimul necesar pentru a menține oamenii deasupra pragului sărăciei, dar negocierea colectivă este cea mai bună metodă de a permite lucrătorilor să primească în mod real salarii echitabile, precum și de a oferi condiții bune pentru lucrătorii atipici. Eșecul statelor membre de a acționa pentru a promova dreptul lucrătorilor și capacitatea de negociere colectivă ține salariile jos. Negocierea colectivă scăzută înseamnă și salarii minime mai mici: salarii minime corecte pot fi create doar acolo unde piața muncii include sisteme de negociere colectivă eficiente și care asigură un proces adecvat de acoperire.”, a precizat secretarul general adjunct al Confederației Europene a Sindicatelor, Esther Lynch.

Aceasta a salutat ”faptul că Comisia Europeană a recunoscut că negocierile colective sunt esențiale pentru o economie echitabilă”.

”Acum este logic ca aceasta să promoveze negocierile colective, în special în cazul în care numărul de lucrători acoperit de contracte colective este redus. Acest lucru poate începe cu cerința ca cele 2 trilioane de euro (14% din PIB) pe an care reprezintă cheltuielile publice pentru servicii, lucrări și achiziții să meargă către firme care au un contract de negociere colectivă.”, a completat secretarul general adjunct al Confederației Europene a Sindicatelor.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la București, primit de Majestatea Sa Margareta la Palatul Elisabeta

Published

on

© romaniaregala.ro

Adrian Zuckerman, noul ambasador al SUA la București, a fost primit de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, la Palatul Elisabeta, potrivit comunicatului familiei regale.

De asemenea, la întâlnire a participat Alteța Sa Regală Principele Radu.

Custodele Coroanei și Principele Radu au purtat cu ambasadorul SUA la București un dialog pe teme legate de cooperarea româno-americană în domeniul economiei și educației, științelor și artelor, precum și despre acțiunile și contribuția României în plan internațional.

România și Statele Unite ale Americii au stabilit relații diplomatice acum  140 de ani, la 14 iunie 1880, în vremea Principelui Suveran Carol I și a Președintelui Rutherford B. Hayes.

Familia Regală reamintește că Regele Mihai a primit la Palatul Elisabeta trimișii Statelor Unite ale Americii în anii 1944-1947.

În timpul întrevederii, Majestatea Sa Margareta a ținut să arate ambasadorului Zuckerman încăperile istorice ale palatului, cu precădere Biroul Regal, Salonul Alb și Sala Regilor unde, s-au defășurat întâlniri care au marcat destinul României în secolul XX.


Adrian Zuckerman a fost confirmat  la 21 noimebrie de Senatul american în funcția de ambasador în România, avocatul propus de președintele Statelor Unite Donald Trump pentru această funcție devenind astfel cel l-a succedat pe Hans Klemm.

Adrian Zuckerman, de profesie avocat, a fost admis în Baroul din New York în 1984, şi partener în cadrul firmei internaţionale de avocatură Seyfarth Shaw LLP.

Acesta a ocupat în trecut funcția de co-președinte pentru proprietăţi imobiliare şi servicii corporate la Epstein Becker & Green New York, iar înainte de aceasta a fost preşedinte pentru proprietăţi imobiliare la Lowenstein Sandler, LLP, New York.

În plus, acesta a fost, de asemenea, și judecător în cadrul Real Estate Board – New York. Activ în ceea ce priveşte iniţiativele filantropice şi educaţionale, Zuckerman este membru în board-ul Kids Corp. şi în board-ul absolvenţilor Facultăţii de Drept din New York.

Potrivit Casei Albe, Zuckerman a emigrat în Statele Unite din România la vârsta de 10 ani şi vorbeşte fluent limba română. El are diplomă de absolvire de la Massachusetts Institute of Technology (1979), iar diploma în drept este obţinută la New York Law School (1983).

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending