Connect with us

ROMÂNIA

România: Comisia Europeană aprobă redirecționarea a 550 milioane de euro din fondurile de coeziune pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de COVID-19

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Comisia Europeană a aprobat modificarea programului operațional „Competitivitate” din România, redirecționând 550 de milioane de euro din finanțarea aferentă politicii de coeziune pentru a amortiza efectele negative ale crizei coronavirusului asupra economiei țării, potrivit unui comunicat. Sprijinul financiar acordat va ajuta mai mult de 120.000 de întreprinderi micro, mici și mijlocii (IMM-uri) și implemenetarea inițiativelor de digitalizare și educație electronică.

„Datorită flexibilității oferite de inițiativa Comisiei de răspuns la coronavirus (CRII), companiile românești pot beneficia de acest sprijin vital pentru a rezista dificultăților provocate de pandemie și pentru a salva locuri de muncă. Împreună cu fondurile UE orientate deja către sectorul de sănătate din România, formare, educație și infrastructură, aceasta este o oportunitate unică pentru o redresare economică promptă. Acum este extrem de important să punem rapid în aplicare aceste măsuri”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme.

România a mobilizat deja 350 de milioane de euro din fonduri UE pentru a sprijini lucrătorii din domeniul sănătății  aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

Modificările sunt posibile datorită flexibilității excepționale din cadrul Inițiativei de investiții pentru răspunsul la coronavirus (CRII) și a Inițiativei de investiții pentru răspunsul la coronavirus (CRII +), care permit statelor membre să utilizeze finanțarea aferentă politicii de coeziune pentru a sprijini sectoarele cele mai expuse pandemiei.

Acestea vor consolida efectul transformator pe care îl au fondurile politicii de coeziune asupra economiei românești prin finanțarea inovației, cercetării, instruirii, educației, gestionării moderne a apei, sistemelor de canalizare, drumurilor noi și a altor infrastructuri.

Fondurile UE aferente politicii de coeziune sprijină sectorul sănătății, ajută economia și protejează locurile de muncă. În perioada 2014-2020, UE investește în România 30,3 miliarde EUR prin politica de coeziune.

Datorită Inițiativei de investiții pentru răspunsul la coronavirus, un total de 1,35 miliarde de euro sunt mobilizate acum în cadrul finanțării aferente politicii de coeziune pentru a aborda criza actuală și efectele acesteia în România.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

Published

on

© ICI București/ Facebook

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și al instituțiilor, a subliniat directorul general al institutului, Adrian-Victor Vevera.

Acesta a participat la evenimentul aniversar care a marcat 30 de ani de activitate ai companiei Danubius, un actor cu rol semnificativ în domeniul echipamentelor fiscale și al soluțiilor moderne de plată din România.

Potrivit unui comunicat al ICI București, de-a lungul acestor trei decenii, parteneriatul între cele două instituții a avut un rol important în dezvoltarea și consolidarea unor soluții fiscale durabile, în sprijinul autorităților și al mediului economic.

”Danubius Exim a demonstrat că inovația și responsabilitatea merg mână în mână. Felicit echipa Danubius Exim pentru viziunea, profesionalismul și determinarea cu care a construit, timp de 30 de ani, un pilon solid al modernizării fiscale în România”, a subliniat Adrian-Victor Vevera.

Cu acest prilej, ICI București și-a reafirmat angajamentul de a susține inițiativele strategice care contribuie la digitalizarea administrației publice și la crearea unui ecosistem fiscal transparent, sigur și eficient.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul, iar România trebuie să fie pregătită, a transmis vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu.

„Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă în economie, în educație, ca societate în general. La evenimentul Digital Series: AI and the Next Digital Decade, am vorbit despre ce am făcut și trebuie să facem concret”, a scris europarlamentarul, pe Facebook.

El a subliniat că noile tehnologii trebuie să fie accesibile tuturor în domeniul educației și a amintit proiecte precum „Learning from the Extremes”, prin care educația digitală ajunge în cele mai izolate școli.

„Ne trebuie resurse și reglementări adecvate și inteligente pe măsura impactului produs de AI: am negociat şi am obținut mai multe fonduri europene pentru educația digitală și AI”, a mai spus Victor Negrescu.

Potrivit acestuia, competitivitatea europeană depinde de capacitatea de a inova și de a dezvolta soluții autohtone. „Am propus ca o parte din Planul European pentru Competitivitate să fie alocată educației digitale și tehnologiei de vârf”, a spus el.

Vicepreședintele Parlamentului European a atras atenția că trebuie să fim pregătiți pentru proiectele pe care Europa urmează să le lanseze, precum:

  • Planul pentru Competitivitate, cu investiții masive în digitalizare și inovație;
  • Planul European pentru Educație Digitală 2.0;
  • Programul AI academy, dedicat formării pentru toți.

„România trebuie să fie în prima linie pentru a nu rata schimbările profunde care vor surveni în economie! Mulțumesc Smart Everything Everywhere pentru invitație și ocazia de a prezenta viziunea mea ministrului educației și cercetării, Daniel David, mediului asociativ și de afaceri prezent la eveniment”, a conluzionat Victor Negrescu.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar Ilie Bolojan a subliniat, marți, în cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, importanța strategică a conectivității în dezvoltarea regiunii și rolul activ pe care România îl joacă în acest proces. 

Șeful interimar al statului la segmentul dedicat șefilor de stat și de guvern a evidențiat angajamentul României pentru consolidarea cooperării regionale în contextul unui climat geopolitic și economic în continuă schimbare.

“Traversăm o perioadă complicată, în care noile realități afectează țările noastre, iar peisajul economic se reconfigurează constant, ceea ce ne obligă să ne adaptăm continuu. Deciziile și măsurile pe care le luăm în această etapă vor determina nu doar viitorul Inițiativei celor Trei Mări, ci și viitorul Europei”, a afirmat Bolojan în deschiderea intervenției sale, atrăgând atenția asupra contextului complex în care are loc acest summit. 

 

În fața reconfigurării forțelor politice și economice la nivel global, liderul român a subliniat necesitatea consolidării parteneriatelor cu toți actorii interesați de stabilitatea și prosperitatea regională. În această ecuație, Inițiativa celor Trei Mări capătă o relevanță din ce în ce mai mare, iar conectivitatea, esența acestui format de cooperare, este văzută ca o oportunitate majoră pentru dezvoltarea regiunii.

România, prin poziția sa geostrategică și prin capacitățile economice în creștere, joacă un rol important în asigurarea conectivității regionale. În discursul său, Ilie Bolojan a structurat contribuțiile țării noastre în trei direcții prioritare: interconectarea energetică, infrastructura de transport și transformarea digitală.

Pe componenta energetică, România se remarcă prin dezvoltarea unor proiecte strategice, în parteneriat cu sectorul privat. Printre acestea, se numără avansarea planului pentru construirea reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară de la Cernavodă și continuarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, proiect esențial pentru securitatea energetică a întregii regiuni.

“Estimăm că producția va începe în 2027”, a precizat Bolojan. De asemenea, el a evidențiat dezvoltarea coridoarelor regionale de transport energetic, menționând importanța gazoductului Iași–Chișinău și proiectele pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, care beneficiază în prezent de electricitate și gaze în mare parte din România.

În ceea ce privește infrastructura de transport, președintele interimar a punctat nevoia acută de a dezvolta coridoarele nord–sud, insuficient acoperite în prezent. Proiectele prioritare pentru România rămân Via Carpathia și Rail-2-Sea.

“Pe lângă tronsoanele de autostradă realizate deja, întregul proiect Via Carpathia de pe teritoriul României este în faza de contractare a lucrărilor, pe o lungime de aproape 200 de kilometri”, a spus el.

Portul Constanța, cel mai mare de la Marea Neagră, își consolidează rolul de nod strategic în Coridorul Internațional de Transport Europa–Caucaz–Asia, în special în contextul conflictului din Ucraina și al aderării României la spațiul Schengen.

De asemenea, Bolojan a prezentat proiectele comune cu Republica Moldova, printre care construcția de noi poduri peste Prut, inclusiv cel de la Ungheni, aflat în faza de execuție. În raport cu Ucraina, România urmărește extinderea punctelor de frontieră și creșterea capacității de tranzit pentru cele existente.

Un alt pilon esențial în strategia României este transformarea digitală. Președintele interimar a subliniat că, în contextul unei competiții globale pentru inovare și tehnologie, este necesară cooperarea regională pentru dezvoltarea unei infrastructuri digitale de ultimă generație.

“Sectorul IT din România poate avea o contribuție semnificativă pe acest palier”, a adăugat el.

În încheierea intervenției, Ilie Bolojan a transmis un apel clar pentru mobilizarea capitalului privat în sprijinul dezvoltării regiunii. “Statul nu poate și nu trebuie să fie singurul motor al dezvoltării. Companiile private aduc nu doar resurse financiare, ci și inovație și eficiență”, a afirmat el.

Totodată, a subliniat rolul esențial al unității și solidarității în depășirea provocărilor actuale și a încurajat transformarea acestora în oportunități.

“Îndemnul meu este să transformăm provocările în oportunități și să construim împreună o regiune mai prosperă, mai sigură și mai conectată”, a conchis președintele interimar.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA5 hours ago

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

ROMÂNIA6 hours ago

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

U.E.6 hours ago

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

NATO6 hours ago

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

ROMÂNIA7 hours ago

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic 

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

ROMÂNIA5 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending