România continuă ofensiva pentru aderarea la Schengen: Ministrul pentru afaceri europene Victor Negrescu merge astăzi la Berlin

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, efectuează marți o vizită oficială la Berlin, la o lună distanță după ce oficialul român a punctat că pentru a adera la Spațiul Schengen este nevoie ca România să fie proactivă, precizând că va întreprinde vizite de lucru în țările în care manifestă reticență.

Potrivit agendei MAE publicate pe site, pe 10 octombrie are loc ”vizita oficială a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, la Berlin”.

FOTO: Ministerul Afacerilor Externe

Pe 14 septembrie, la o zi distanță după ce președintele Comisiei Europene a solicitat țărilor UE în discursul privind Starea Uniunii să deschidă ”ușile Schengen pentru România și pentru Bulgaria”., ministrul Victor Negrescu a transmis că România își va reîncepe ofensiva diplomatică într-o manieră deschisă și transparentă pentru aderarea la spațiul Schengen.

“Este nevoie ca România să fie mai proactivă, nu doar să fie în așteptarea unui răspuns din partea țărilor membre. Avem sprijinul Comisiei Europene, avem sprijinul unei bune părți a statelor membre. Este important să fim prezenți acolo în statele care au anumite reticențe. Avem în vedere ca în perioada următoare să avem întâlniri și vizite importante atât în Olanda, în Germania, cât și în Franța. Am avut întâlniri cu omoloaga mea din Franța, aici la București, avem programată pentru luna octombrie o întâlnire cu ministrul pentru Afaceri Europene din Germania, iar de asemenea Olanda este pe agendă pentru a fi prezenți acolo și a da toate informațiile necesare, cu un nou dosar precis în care avem argumentele politice și tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen”, a afirmat atunci Negrescu.

Între timp, Comisia Europeană a adoptat pachetul pentru un spațiu Schengen mai puternic, în care invită Consiliul (statele membre) să ia decizia politică necesară pentru a ridica controalele de frontieră dintre România și Bulgaria și restul Uniunii Europene.

Ulterior, președintele Parlamentului European s-a alăturat președintelui Comisiei Europene și a solicitat aderarea Bulgariei și a României la spațiul liberă circulație Schengen, după ce plenul reunit al eurodeputaților a votat săptămâna trecută în favoarea unei rezoluții privind punerea în aplicare a anumitor dispoziții ale acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de informații privind vizele în Bulgaria și în România.

Finalizarea procesului de aderare la Spațiul Schengen este supusă deciziei unanime a statelor membre, la nivelul Consiliului Uniunii Europene, amintește MAE pe site-ul său, care notează că în prezent România aplică majoritatea dispozițiilor acquisului Schengen și acționează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuție semnificativă la însăși securitatea Spațiului Schengen, gestionând peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.