România este una dintre principalele surse din Europa de proveniență a victimelor rețelelor de traficanți, relevă ultimul raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite privind traficul de persoane, prezentat joi de secretarul de stat al SUA Mike Pompeo și în care România este din nou criticată, menținându-se supravegherea pentru al doilea an consecutiv pentru lipsa de măsuri în gestionarea fenomenului infracțional.
Vorbind în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul MAI pe marginea acestui subiect, minstrul afacerilor interne Marcel Vela a anunțat că a luat act de raportul Departamentului de Stat și a manifesta preocupare pentru combaterea traficului de persoane și și-a arătat dorința de a colabora pentru a obține o îmbunătățire în 2020, astfel încât să fie evitat un al treilea raport negativ.
“Am luat notă de publicarea raportului Departamentului de Stat al Statelor Unite privind evaluarea activității privind combaterea traficului de persoane din 2019. Conturează imaginea generală a activităților anti-trafic din România și recomandări pentru domenii care pot cunoaște progrese. Autoritățile din România manifestă preocupare pentru combaterea traficului de persoane”, a afirmat Marcel Vela, citat de Digi24 și Radio Europa Liberă.
La conferința de presă au participat și ministrul justiției Cătălin Predoiu, procurorul general al României Gabriela Scutea și ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.
Ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, a arătat că România rămâne pe lista de supraveghere pentru că executivul român nu a sporit eforturile în 2019, iar traficul de persoane a continuat.
“Una dintre prioritățile SUA este să pledeze pentru statul de drept. Din păcate România rămâne pe lista de supraveghere, înseamnă că Guvernul nu și-a intensificat eforturile de combatere a traficului de persoane. Sub fostul guvern, eforturile au fost reduse. La scurt timp de la venirea mea în România m-am întâlnit cu reprezentanții Guvernului Orban. Am încredere în eforturile acestui guvern de eradicare a acestui fenomen. M-am întâlnit regulat cu ministrul Justiției, de Interne și alte persoane. Au depus eforturi susținute pentru urmărirea penală în combaterea traficului, dar trebuie făcut mai mult”, a afirmat ambasadorul american.
Diplomatul a insistat pentru toleranță zero în fața traficului de persoane și a manifestat dorința SUA de a ajuta în combaterea fenomenului.
“Bandele au traficat cu nerușinare oameni, știind că probabil vor scăpa nepedepsiți, așa cum s-a întâmplat în trecut. Astăzi ne angajăm într-un nou program de toleranță zero pentru traficul de persoane. SUA se angajează să ajute autoritățile. Dacă ești traficant de persoane, te vom găsi, te vom aresta și te vom pune sub acuzare! Nu va exista refugiu pentru traficanți. Nu te vei putea ascunde, s-a terminat! Mă adresez Parlamentului. Începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a prinde infractorii și pentru a recupera prejudiciile cauzate de fostul guvern și care i-au ajutat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine”, a mai declarat ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman.
Guvernul a menținut eforturi insuficiente de protecție a populației în fața traficului de persoane, arată raportul Departamentului de Stat. Funcționarii publici și ONG-urile au identificat 698 de victime în 2019 (518 trafic pentru sex; 138 trafic de muncă, inclusiv pentru a forța victimele să cerșească și să fure; și 42 de victime ale tentativei de trafic), o creștere de la 497 în 2018 și 662 în 2017.
Ca și în anii trecuți, mai puțin de jumătate dintre victimele identificate au primit asistență. În 2019, 49% (339) dintre victimele identificate au primit asistență de la instituții publice, parteneriate public-privat și ONG-uri, comparativ cu 48% în 2018 și 46% în 2017.
Raportul Departamentului de Stat mai arată că Guvernul României nu îndeplinește pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului, dar depune eforturi semnificative în acest sens. Aceste eforturi includeau creșterea semnificativă identificării mai multor victime ale traficului, participarea la de două ori mai multe investigații internaționale și desfășurarea mai multor campanii de sensibilizare.
Prin urmare, România a rămas pe lista de veghe de nivel 2 pentru al doilea an consecutiv.