Romania-exportator net de inteligenta. Cum putem scapa de criza muncitorilor calificati

Fundația Europeană Titulescu a organizat joi, 13 februarie, o dezbatere pe tema ‘Impactul liberalizării pieței europene a muncii: România — exportator net de inteligență’, în cadrul căreia domnul Ambasador Valeriu Tudor, specialist pe teme de migrație și schimbări demografice, a expus o cercetare științifică pe acest subiect.

Conferința a fost moderată de Secretarul General al Fundației, domnul Adrian Marius Dobre, discuția fiind deschisă tuturor participanților, printre care s-au numărat cercetători, experți, profesori universitari, reprezentanți ai mediului diplomatic și tineri studenți.

Domnul Ambasador Valeriu Tudor a subliniat că ‘80% din valoarea unui produs o reprezintă inteligența umană. Trebuie remarcat că baza de cercetare științifică dispunea în 1985 de 215 institute și centre de cercetare. În anul 2013 șomajul în rândul tinerilor depășise 22%’.

Probleme precum acutizarea fenomenului de ‘brain drain’, îmbătrânirea și scăderea populației, gradul de calificare și șomajul în rândul tinerilor au fost prezentate atât de dl Ambasador Valeriu Tudor cât și de moderatorul dezbaterii, care a accentuat urgența reglementării acestui fenomen de către ‘statele donatoare’.

Adrian Marius Dobre‘Este o problemă care ne doare, care ne preocupă, care ne costă și pe care nu o putem controla, a declarat Adrian Marius Dobre. Este un proces care are loc în fiecare zi și care ne depopulează țara de oameni inteligenți și de oameni pregătiți. Se numește fenomenul de brain drain, care a preocupat toate guvernele. Este un proces care ne inversează scara valorilor. Oamenii pregătiți aleg să își reconstruiască viața în alte state și acest lucru ne costă foarte mult.

Într-o Românie care este dezindustrializată, în care bugetul pentru cercetare si dezvoltare este scăzut, într-o țară care nu își găsește drumul din punct de vedere economic, toți oamenii în care investim pleacă. Noi plătim impozite și taxe pentru educarea acestor oameni, iar ei, prin plecare, nu mai pot returna societății investiția minimă.

Migrația forței de muncă este asemenea comerțului liber și urmează principiul vaselor comunicante. Oamenii calificați pleacă către alte orizonturi. Singura realitate pentru schimbarea acestui lucru este orientarea economiei naționale la una pe valoare adăugată. Se poate face prin două lucruri, creșterea investițiilor în cercetare și dezvoltare și printr-un sistem de educație vocațional și orientat către piața forței de muncă.

Este important să asemănăm două concepte, cel de liberă circulație al persoanelor nu trebuie să fie diferit de cel al liberei circulații a forței de muncă. O persoană duce cu ea în mod automat o forță de muncă într-un anumit domeniu.

Oamenii nu pleacă neapărat din cauza lipsei banilor. Mulți pleacă din cauza lipsei de respect, din cauza lipsei de viitor, din cauza lipsei unui statut profesional adecvat și a respectului societății față de ei.

Potențialul demografic al unei națiuni este extrem de important pentru dezvoltarea acestei națiuni. Una dintre cheile dezvoltării statelor emergente este potențialul demografic. Înseamnă ca oamenii să fie pregătiți, să aibă vârsta potrivită pentru muncă.

Să nu uităm că pleacă exact cei care nu ar trebui să plece, că rata șomajului se diminuează cu persoanele care ar trebui să aducă plus-valoare României. Toate rapoartele spun că Europa și România se vor confrunta cu criza muncitorilor calificați. În timp ce Europa mai poate fi un miracol pentru populația altor state, România nu poate face acest lucru’, a avertizat Secretarul General al Fundatiei ‘Nicolae Titulescu’.

La finalul mesei rotunde, au fost conturate câteva concluzii care pot genera teme de reflecție ulterioară:

– este necesară adaptarea curriculei școlare astfel încât tinerii să dobândească competențele solicitate de mediul de afaceri,

– trebuie reconsolidat învățământul profesional,

– este necesară crearea unor legături între mediul universitar si antreprenori pentru existența unor stagii de practică,

– statul trebuie să elaboreze planuri și măsuri concrete pentru menținerea tinerilor înzestrați în economia țării,

– este necesară o finanțare adecvată a programelor de cercetare și inovație.

One Response to Romania-exportator net de inteligenta. Cum putem scapa de criza muncitorilor calificati

  1. Pingback: Romania-exportator net de inteligenta. Cum putem scapa de criza muncitorilor calificati | Radio GRADO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.