Connect with us

NATO

România găzduiește reuniunea liderilor Conferinței de Securitate de la München, în ajunul ministerialei de externe a NATO de la București. Pentru prima dată, această întrunire are loc pe flancul estic al NATO

Published

on

© Munich Security Conference

România va găzdui în perioada 28-29 noiembrie, în ajunul reuniunii miniștrilor de externe din țările NATO de la București, și întrunirea “Munich Leaders Meeting” a Conferinței de Securitate de la München, a transmis, joi, ministrul de externe Bogdan Aurescu, într-o postare pe Twitter.

Șeful diplomației române a semnat un memorandum de înțelegere cu Conferința de Securitate de la München pentru co-organizarea reuniunii la nivel înalt “Munich Leaders Meeting” înainte de ministeriala de externe a NATO pe care Aurescu o va găzdui la București și la care este așteptat inclusiv secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

La finalul lunii mai, ministrul Aurescu și MSC au anunțat că România va găzdui în luna noiembrie reuniunea “Munich Leaders Meeting”.

Conferința de Securitate de la München a precizat că, după reuniunea de la Washington din luna mai, a ales capitala României ca gazdă a viitoarei reuniuni “Munich Leaders Meeting”.

Reuniunea va aduce laolaltă 75 de participanți din 25 de state. Pentru prima dată, o astfel de reuniune are loc pe flancul estic al NATO

MLM București va reuni peste 75 de participanți la nivel înalt din peste 25 de state, actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti renumiți, formatori de opinie, pentru a aborda subiecte de interes major pe agenda regională, europeană şi euroatlantică, precizează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Găzduirea de către România a Reuniunii Liderilor de la München reconfirmă profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional pe dimensiunea de politică externă și securitate, precum şi recunoașterea rolului activ pe care ţara noastră îl joacă la nivel regional, european şi transatlantic, inclusiv în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Desfășurarea acestei reuniuni la București, pentru prima dată într-un stat de pe Flancul Estic al NATO, are și o încărcătură simbolică, având în vedere faptul că România este țara europeană și aliată cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, în contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva statului vecin, precum și al creșterii importanței strategice a Mării Negre.

MLM București este organizat înaintea Reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele NATO, pe care ministrul Bogdan Aurescu o va găzdui la București în perioada 29-30 noiembrie 2022.  Astfel, acest eveniment va avea și rolul de platformă de dezbateri pentru orientarea discuțiilor din cadrul Reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO, inclusiv cele privind securitatea la Marea Neagră, implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid și implementarea Noului Concept Strategic. Reuniunea din 29 şi 30 noiembrie a miniştrilor de externe din NATO este prima de acest fel pe care România o găzduieşte, după ce a organizat Summitul Alianţei în 2008. De asemenea, în octombrie 2004, la jumătate de an de la aderarea la NATO, România a găzduit la Poiana Brașov și o reuniune a miniștrilor apărării din NATO.

Suntem onorați că România va găzdui un eveniment atât de important, sub marca Munich Security Conference, mai ales într-un moment critic pentru securitatea regională și euroatlantică. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat semnificativ echilibrul de securitate din vecinătatea noastră, inclusiv în regiunea Mării Negre, ceea ce are impact asupra securității europene și euroatlantice în ansamblul său. Aceste provocări de securitate fără precedent pentru întreaga comunitate euroatlantică subliniază necesitatea constantă de a rămâne uniți și vigilenți. Trebuie să fim bine pregătiți pentru orice scenariu. Pe de altă parte, această criză a generat o ambiție reînnoită a comunității euroatlantice, care este mai hotărâtă ca oricând să apere și să consolideze democrația, prin toate mijloacele disponibile. Reuniunea Liderilor de la München desfășurată la București în perioada 28-29 noiembrie va oferi o oportunitate deosebită de  a aborda o gamă largă de subiecte de maximă actualitate, inclusiv evoluțiile din regiunea Mării Negre, măsurile pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Madrid și a Noului Concept Strategic al NATO. Mulțumesc Conferinței de Securitate de la München pentru alegerea României pentru desfășurarea acestei reuniuni de relevanță, ne bucură faptul că, pentru câteva zile la sfârșitul lunii în curs, cele mai importante subiecte pentru securitatea regională, europeană și euroatlantică vor fi dezbătute aici, la București, atât în cadrul MLM, cât și al ministerialei NATO, și abia aștept să le urez bun-venit participanților marcanți la aceste evenimente., a declarat ministrul Bogdan Aurescu cu acest prilej.

Dezbaterile interactive ale MLM se desfășoară cu ușile închise, în baza regulilor de tip Chatham House. Reuniunea MLM București este parte a programului anual MSC și este organizată în pregătirea Conferinței de Securitate de la München din luna februarie 2023, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Conferința de Securitate de la München reprezintă cel mai prestigios forum consacrat securității transatlantice și internaționale și a devenit, de la înființarea sa în 1963, o întâlnire esențială anuală pentru comunitatea strategică internațională. MSC s-a transformat într-un forum independent dedicat promovării soluționării pașnice a conflictelor și a cooperării internaționale și dialogului. În plus, față de conferința emblematică anuală din februarie, MSC găzduiește în mod regulat alte evenimente de mare amploare în capitalele din întreaga lume.


În ultimii cinci ani, CaleaEuropeana.ro a relatat de la acest important for de dezbateri consacrat securității și apărării la nivel internațional. (Urmăriți aici corespondența premieră CaleaEuropeană.ro de la ediția din 2018, aici corespondența de la ediția din 2019, aici corespondența din 2020, aici relatările din 2021 și aici corespondența virtuală din 2022).


Potrivit MAE, decizia Conferinței de Securitate de la München ca România să găzduiască Reuniunea Liderilor de la München reconfirmă profilul diplomatic activ al țării noastre la nivel internațional pe dimensiunea de securitate și rolul pe care țara noastră îl joacă la nivel regional, european și transatlantic, inclusiv în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Această decizie vine în continuarea convorbirii purtate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu cu vicepreședintele și Chief Executive Officer al Conferinței de Securitate de la München, dr. Benedikt Franke,  la 4 mai 2022, când au fost discutate perspectivele concrete de cooperare a autorităților române cu MSC pentru organizarea reuniunii din noiembrie.

Citiți și România va găzdui în premieră o reuniune a miniștrilor de externe din NATO: Țările aliate se vor reuni la București, pe flancul estic, pe 29-30 noiembrie

Totodată, organizarea evenimentului înaintea reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, care va avea un rol substanțial în implementarea deciziilor care vor fi fost luate la Summitul NATO de la Madrid din iunie, va oferi, la București, o platformă de dezbateri deosebit de utile, inclusiv din perspectiva aplicării Noului Concept Strategic al NATO și a continuării adaptării posturii de descurajare și apărare a Alianței.

Reuniunea Liderilor de la München va reuni lideri de nivel înalt, alți actuali și foști oficiali, experți și analiști, pentru a aborda subiecte de interes major pentru securitatea regională, europeană și euroatlantică. Reuniunea va avea o relevanță deosebită, mai ales în actualul context de securitate afectat de războiul ilegal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Cea mai recentă ediție a Reuniunii Liderilor de la München din acest an a avut loc, în perioada 9-11 mai 2022, la Washington DC, în Statele Unite ale Americii.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

Published

on

© NATO

Președintele Israelului, Isaac Herzog, aflat joi într-o vizită la Bruxelles pentru a susține un discurs în plenul Parlamentului European cu ocazia comemorării Holocaustului, a efectuat și o vizită istorică la NATO, fiind pentru prima dată când un președinte israelian s-a adresat aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic.

“Acesta este un semn al aprofundării parteneriatului nostru”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit acestuia, aliații NATO și președintele Israelului au discutat despre cooperarea strânsă dintre cele două părți și sprijinul pentru Ucraina.

“Pe măsură ce observăm o cooperare tot mai mare între statele autoritare, este mai important ca niciodată să ne apărăm libertatea și democrația”, a mai spus Stoltenberg.

 

Timp de aproape 30 de ani, NATO și Israelul au colaborat îndeaproape în multe domenii diferite, inclusiv în domeniul științei și tehnologiei, combaterea terorismului, pregătirea civilă, combaterea armelor de distrugere în masă, rolul femeilor în domeniile păcii și securității și multe alte domenii.

Continue Reading

NATO

Trilaterală România-Franța-Olanda: Ministrul de externe îi găzduiește vineri pe omologii francez și olandez la grupul de luptă NATO de la Cincu și la București

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu îi găzduiește vineri, în România, pe ministrul afacerilor externe din Republica Franceză, Catherine Colonna, și pe ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, cu ocazia vizitei pe care cei doi omologi o efectuează la invitația șefului diplomației române.

Vizita comună a celor doi miniștri de externe în România reprezintă o reconfirmare a cooperării foarte bune a României cu Franța și cu Olanda, în plan bilateral, dar și pe plan european și în cadrul NATO, precum și a interacțiunii trilaterale eficiente între București, Paris și Haga, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va efectua, cu acest prilej, alături de vice-premierul și ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, și de ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, o vizită la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu.

Programul deplasării șefilor celor trei diplomații va cuprinde interacțiuni cu personalul militar, mai ales francez și olandez, precum și vizitarea unor facilități militare utilizate în comun de trupele aliate desfășurate în România.

În context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va reitera mesajul de apreciere deosebită al României pentru contribuția substanțială la Grupul de Luptă NATO din România a Franței, în calitate de națiune cadru, și a Țărilor de Jos, ca unul dintre principalii participanți.

Ulterior deplasării la Cincu, miniștrii afacerilor externe ai României, Franței și Olandei vor avea, la București, o rundă de consultări politice în format trilateral, discuțiile urmând a se concentra pe teme de actualitate ale agendei europene și de securitate, inclusiv pe demersurile în curs pentru promovarea, în continuare, a obiectivului aderării României la Spațiul Schengen, pe care atât Franța, cât și Regatul Țărilor de Jos o susțin activ. Șefii celor trei diplomații vor avea un schimb de opinii și privind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, evoluțiile din Republica Moldova și cooperarea în cadrul NATO.

După consultări, cei trei oficiali vor susține o conferință comună de presă.

Continue Reading

NATO

Exerciții comune ale trupelor de elită ale României și militarilor francezi din grupul de luptă NATO: Alianța este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat

Published

on

© NATO via MApN

Trupele de elită montane ale României se antrenează alături de aliații lor francezi desfășurați în cadrul Grupului de luptă multinațional al NATO demonstrând că “NATO este pregătită, dispusă și capabilă să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat”, arată Alianța într-o postare pe Facebook în care ilustrează secvențe din exercițiile comune româno-franceze.

Separat, Ministerul Apărării Naționale a informat că aproximativ 600 militari francezi și 200 vehicule militare din cadrul Grupului de Luptă dislocat în România (ROU BG – FRAN FN), cu Franța ca națiune-cadru, și elementul național de sprijin francez vor desfășura, în perioada 23 – 27 ianuarie, exercițiul cu trageri de luptă ,,EAGLE MEDA 23”, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române, din localitatea Smârdan, județul Galați.

Scopul principal al exercițiului este antrenarea forțelor din cadrul Grupului de Luptă privind capacitatea rapidă de dislocare și executarea unei misiuni de luptă, într-un scenariu fictiv, în cadrul unei operațiuni NATO – Apărare colectivă, în conformitate cu articolul 5, desfășurate pe flancul de sud-est al Alianței.

În cadrul exercițiului vor fi executate și trageri de luptă cu principalele mijloace de lovire ale Grupului, tancurile Leclerc.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Presa americană: Joe Biden ar putea vizita Europa în jurul datei de 24 de februarie pentru a marca un an de la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei

NATO8 hours ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA8 hours ago

Miniștrii sănătății din România și Franța au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru organizarea sistemelor de sănătate, donarea și transplantul de organe, prevenirea și controlul bolilor transmisibile

ROMÂNIA DIGITALĂ9 hours ago

Ministerul Digitalizării și ADR au lansat aplicația mobilă ghișeul.ro. Sebastian Burduja: Orice român va putea plăti cu câteva click-uri taxele și impozitele

Daniel Buda9 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda, întâlnire cu ministrul agriculturii din R. Moldova: Eliminarea contingentelor tarifare pentru produsele moldovenești pe piața UE trebuie să fie următorul pas în intensificarea relațiilor

CONSILIUL UE9 hours ago

Consiliul JAI: Ministrul de interne a solicitat un plan concret pentru deblocarea aderării României la Schengen și a cerut Austriei să își reconsidere poziția

U.E.9 hours ago

Platforma de coordonare a donatorilor internaționali în sprijinul redresării și reconstrucției din Ucraina își începe activitatea

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

Eugen Tomac10 hours ago

Eugen Tomac avertizează că în absența unei decizii pentru un calendar clar în Consiliul JAI privind aderarea României la Shengen, „situația va rămâne neschimbată pentru mult timp”

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Aer curat: Comisia Europeană solicită României și altor 13 țări membre UE să reducă emisiile generate de mai mulți poluanți atmosferici

NATO8 hours ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

INTERNAȚIONAL1 day ago

SUA aprobă trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina. NATO afirmă că “împreună, tancurile americane, britanice și germane” pot face diferența în lupta împotriva Rusiei

NATO3 days ago

Secretarul general al NATO are încredere că decizia trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina va veni în curând: Este un moment crucial al războiului

POLITICĂ3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române din 1859

INTERNAȚIONAL6 days ago

Șeful diplomației române, la Forumul de la Davos: Nu ne permitem niciun fel de ambiguitate strategică. Ucraina este victima agresiunii, iar Rusia este agresorul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Secretarul general NATO cere o creștere a sprijinului militar pentru Ucraina: Armele sunt calea spre pace. Negocierile depind în totalitate de forța de pe câmpul de luptă

NATO1 week ago

Mircea Geoană a deschis reuniunea Șefilor de Stat Major din țările NATO: Trebuie să investim mai mult în apărare și să ne pregătim pentru potențiale viitoare războaie

Team2Share

Trending