Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

România, Germania și Franța au decis să transforme Platforma de Sprijin pentru R. Moldova într-un mecanism permanent interguvernamental: România are datoria de a ajuta Republica Moldova

Published

on

© MAE

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată în luna aprilie la Berlin de România, Germania și Franța, devine mecanism permanent de tip interguvernamental, a anunțat vineri ministrul român de externe Bogdan Aurescu, în deschiderea celei de-a doua conferințe a Platformei, care are loc la București, fiind co-prezidată de șefii diplomațiilor din România și Germania și de ministrul de stat din cadrul Ministerului de Externe al Franței. La Conferință sunt prezente alte 33 de state din Uniunea Europeană, din G7 și din alte regiuni ale lumii și peste 10 organizații internaționale, instituții europene, alte agenții, inclusiv agenții ONU.

“Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova îi va reveni un rol substanțial pentru atingerea acestor obiective, inclusiv în materie de implementare a unor reforme esențiale. Conferința de la Berlin din aprilie a reprezentat un moment cheie: a coagulat și eficientizat eforturile noastre colective în susținerea prietenilor noștri de la Chișinău, cu accent pe cinci domenii de interes central, esențiale pentru reziliența Republicii Moldova. La Conferința de astăzi, de la București, Platforma devine un mecanism permanent, de tip interguvernamental, un cadru internațional destinat mobilizării, concentrării și coordonării asistenței noastre pentru Republica Moldova“, a spus Aurescu, în deschiderea Conferinței, unde au mai luat cuvântul ministrul de externe german Annalena Baerbock, ministrul de stat francez Chrysoula Zacharopoulou, și, prin videoconferință, președinta R. Moldova, Maia Sandu.

 

Șeful diplomației române a remarcat că “lumea s-a schimbat dramatic de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei” și “că războiul trimite unde de șoc mult mai departe de granițele Ucrainei” care sunt “deosebit de severe pentru Republica Moldova – un stat vulnerabil și expus, situat în imediata apropiere a epicentrului războiului”.

Chiar și înainte de război, Republica Moldova se confrunta deja cu o serioasă criză energetică, a indicat Aurescu, punctând că odată cu declanșarea războiului, s-a adăugat un nou și complex mix de ample provocări, printre care creșterea dramatică a prețurilor la energie, inflația ridicată, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, pierderea de oportunități comerciale și urgența umanitară declanșată de afluxul masiv de refugiați.

Platforma de sprijin pentru Republica Moldova – inițiativa României, Germaniei și Franței – urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și expertiză pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare. Însă, după reuniunea inaugurală la Berlin, accentul la Conferința de la București cade pe sprijinirea efortului de reformă al Republicii Moldova și pe consolidarea eforturilor de integrare europeană, mai ales că această reuniune are loc după ce Republicii Moldova i s-a acordat statutului de candidat al UE.

“Pe acest fundal, de la reuniunea noastră de la Berlin, Republica Moldova a făcut pași uriași în ceea ce privește agenda sa europeană. La Consiliul European din 23-24 iunie, a fost acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată – o decizie cu adevărat istorică, ce a deschis calea care va conduce, în cele din urmă, când toate condițiile și criteriile vor fi fost îndeplinite, la integrarea în UE”, a spus Aurescu.

Astfel, ministrul de externe a anunțat că Platforma de Sprijin devine un mecanism permanent de tip interguvernamental, în timp ce Franța a informat că următoarea reuniune va avea loc la Paris, până la finalul acestui an.

Un alt anunț din partea României este propunerea de constituire a unui Grup de lucru nou, dedicat reformei administrației publice și managementului finanțelor publice.

România are datoria de a ajuta Republica Moldova, având în vedere comunitatea de limbă, de cultură și de istorie, dar și Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova“, a mai punctat Aurescu.

La Conferința de la București se întrunesc și cele cinci grupuri de lucru ale Platformei, create la Conferința de la Berlin. Cele cinci grupuri sunt:

  • Grupul de lucru privind situația umanitară a refugiaților din Ucraina (co-prezidat de Germania și Canada);
  • Grupul de lucru privind combaterea corupției (co-prezidat de România – la nivel de secretar de stat din Ministerul Justiției – și Marea Britanie);
  • Grupul de lucru în domeniul securității energetice (co-prezidat de Franța și Italia);
  • Grupul de lucru privind asistența financiară și consolidarea rezilienței economice a Republicii Moldova (prezidat de Comisia Europeană);
  • Grupul de lucru dedicat managementului frontierelor (prezidat de SUA).

Citiți și România găzduiește a doua conferință a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, înființată împreună cu Germania și Franța

În fața provocărilor întâmpinate de Republica Moldova în actualul context regional și internațional complex, miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței au agreat să pună bazele unui format internațional prin care Republica Moldova să beneficieze de o susținere pe fondul unui cumul de crize pe plan social, economic, energetic și financiar, cu efecte exacerbate de consecințele agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. De la debutul invaziei militare ruse în Ucraina vecină, R. Moldova a devenit țara cu cel mai mare număr de refugiați raportat la populație, a trebuit să gestioneze perturbări grave ale fluxurilor economice, comerciale și de transport, pierzând accesul la unele piețe tradiționale spre care se îndreptau exporturi de produse agricole. Prețurile la materii prime, combustibili, precum și la îngrășăminte au crescut, iar criza energetică s-a intensificat din cauza creșterii prețurilor. În plus, contextul regional de securitate se menține volatil, ceea ce face dificilă atragerea investițiilor străine.

Republica Moldova este țară prioritară în cadrul asistenței pentru dezvoltare acordată de România, Bucureștiul acordând un sprijin substanțial Chișinăului, în principal prin: acordul de asistență financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro, intrat în vigoare la 12 mai 2022; sprijinul bugetar direct de 10 milioane de euro anunțat la Conferința de la Berlin din 5 aprilie 2022; asistența oficială pentru dezvoltare consistentă acordată anual Republicii Moldova de către România (cifrele preliminare pentru 2021: 54,5 milioane de euro, din care 43,7 milioane de euro reprezintă asistență în domeniul educației și al formării profesionale); ajutoare umanitare precum combustibili, inclusiv 5000 tone păcură, în valoare de 3,8 milioane de euro, transfer de expertiză și alte forme de asistență.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

Published

on

© captură video/ Constantin Cojocaru - Facebook

Ne-am dorit și ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure, a subliniat Constantin Cojocaru, președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din Republica Moldova în cadrul Congresului Autorităților Locale (CALM).

Acesta a participat luni la Gala Asociației Orașelor din România, organizată cu ocazia celebrării a trei decenii de activitate neîntreruptă.

”Am fost și rămânem un bun partener al asociațiilor din România. Vă asigur că ne-am dorit și ne dorim dincolo de discursurile pe care le avem, fie înainte de alegeri, fie post-alegeri, parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure”, a evidențiat Cojocaru în cadrul intervenției sale. 

Acesta a reliefat beneficiile de a face parte din Uniunea Europeană și a amintit impactul pe care îl are geopoliticul asupra Republicii Moldova.

Citiți și: Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

”Vă asigur că este bine, frumos să vorbești despre românitate aici, pe malul Dâmboviței, și e cu totul altfel să vorbești despre românitate într-o comunitate cel puțin ca a mea, unde sunt cinci etnii, niciuna majoritară. E una a vorbi despre românitate în contextul unei formule europene, cu fonduri europene, și alta să vorbești despre românitate într-o zonă în care încă geopoliticul își lasă amprente foarte și foarte adânci”, a semnalat Constantin Cojocaru.

Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din Republica Moldova a ținut să amintească de eforturile depuse de ”primarii de sate, de orașe din Republica Moldova și România”, care au unit comunitățile lor prin ”declarații de unire simbolice”.

”Indiferent că sunteți primari, miniștri, deputați, președinți de țară, noi vă iubim pentru că sunteți români și suntem români. Eu nu am cetățenie română și nu vreau să-mi fac vreodată pentru că nu trebuie să-i demonstrez mamei că sunt român. Mama trebuie să-și recunoască feciorul și fără documente. Noi vă iubim pentru că românitatea trebuie să dăinuie”, a conchis Cojocaru.

Asociația Orașelor din România (AOR) sărbătorește anul acesta 30 de ani de activitate neîntreruptă și a marcat această ocazie specială cu o seară de recunoștință și celebrare la Gala AOR 30.

De la înființarea sa în 1994, Asociația Orașelor din România a fost un pilon al comunităților urbane din întreaga țară, promovând cooperarea și schimbul de bune practici între orașe și facilitând dialogul constructiv între autorități locale și centrale.

În ultimii 30 de ani, Asociația Orașelor din România a demonstrat angajamentul său față de dezvoltarea durabilă, incluzivitatea socială și inovarea în gestionarea orașelor.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul de Externe al R. Moldova a reiterat președintelui în exercițiu al OSCE ”angajamentul Chișinăului pentru o soluție pașnică în soluționarea conflictului transnistrean”

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul de externe al Republicii Moldova, l-a găzduit pe ministrul afacerilor externe, europene și comerțului din Malta, care se află în vizită de lucru în această țară în calitate de președinte în exercițiu al OSCE.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, cei doi miniștri au discutat despre situația regională, progresele în soluționarea conflictului transnistrean, angajamentul Republicii Moldova față de integrarea europeană și eforturile de reintegrare a țării.

Oficialii au subliniat faptul că cetățenii noștri de pe ambele maluri ale Nistrului se bucură de avantajele apropierii de UE.

Oficialii, de asemenea, au abordat cooperarea bilaterală și consecințele războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv provocările pentru funcționarea OSCE și securitatea europeană.

”Am reiterat angajamentul Chișinăului pentru o soluție pașnică în soluționarea conflictului transnistrean, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei. Am cerut președinției OSCE să se implice mai activ inclusiv în protejarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a țării noastre”, a spus oficialul moldovean.

La rândul său, președinția malteză a OSCE a anunțat că sprijină o soluție pașnică, complexă și de durată în abordarea conflictului transnistrean, cu perspectiva suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, informează Agerpres, care citează Moldpres.

Ian Borg a sugerat că scopul vizitei sale este de a înțelege mai bine provocările din regiune, oferind asigurări că este gata să asigure sprijin pentru depășirea lor.

”Este important să promovăm pacea şi să contribuim la facilitarea dialogului. Suntem angajaţi să lucrăm pentru obţinerea unei soluţii de durată. Credem cu fermitate în rolul OSCE în acest sens. Reafirmăm angajamentul puternic de suport în procesul de reglementare transnistreană”, a mai spus Borg.

El și-a arătat deschiderea de a contribui la identificarea de pași concreți pentru a consolida încrederea între părți, chiar dacă formatul 5+2 este pe pauză.

Citiți și: 32 de ani de la războiul de pe Nistru. Maia Sandu și UE ”condamnă agresiunile armate” și transmit un mesaj ”forțelor care încearcă să sădească neîncredere și discordie” în R. Moldova: Nu vor reuși

La începutul lunii martie, președinta Maia Sandu spunea că moldovenii nu au nimic împotriva rușilor, ci împotriva tancurilor rusești și că formatul de negocieri 5+2 este unul nefuncțional.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

ICI București a fost prezent la Forumul de Afaceri România – R. Moldova, eveniment ce a oferit prilejul prezentării oportunităților de investiții

Published

on

© ICI București

ICI București a fost prezent la Forumul de Afaceri România – Republica Moldova, organizat la Palatul Parlamentului, în marja celei de-a XII-a reuniuni a Comisiei Interguvernamentale pentru Cooperare Economică Moldo-Română.

Potrivit unui comunicat al institutului, evenimentul a constat în prezentări ale oportunităților de investiții, discuții tematice privind tendințele actuale în domeniul afacerilor și sesiune de B2B, reprezentând un cadru de dialog și colaborare între mediile de afaceri din ambele țări.

Forumul a adus împreună reprezentanți ai comisiilor economice de resort ale Senatului și Camerei Deputaților din România, șefi ai agențiilor de investiții din Republica Moldova și România, președinții Camerelor de Comerț și Industrie din cele două țări, precum și președintele Asociației Investitorilor Români din Republica Moldova.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Corina Crețu37 mins ago

Eurodeputatul Corina Crețu: PNRR este o șansă istorică pentru România. Toate proiectele trebuie implementate până în anul 2026

ROMÂNIA1 hour ago

Gabriela Firea: 6 din 10 români sunt interesați de alegerile europarlamentare. Românii au înțeles care sunt beneficiile că suntem membrii cu drepturi egale în UE

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Emmanuel Macron l-a asigurat pe premierul libanez că Franța va face „tot ce îi stă în putere” pentru a preveni creșterea violențelor între Liban și Israel

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu. Facem apel la toate părțile să dea dovadă de reținere

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară centrată pe combaterea violenței împotriva femeilor, revizuirea politicii agricole a UE și combaterea spălării banilor

NATO18 hours ago

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

NATO18 hours ago

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

U.E.1 day ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

G71 day ago

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

ROMÂNIA2 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA3 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA3 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending