Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

România, Germania și Franța au decis să transforme Platforma de Sprijin pentru R. Moldova într-un mecanism permanent interguvernamental: România are datoria de a ajuta Republica Moldova

Published

on

© MAE

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată în luna aprilie la Berlin de România, Germania și Franța, devine mecanism permanent de tip interguvernamental, a anunțat vineri ministrul român de externe Bogdan Aurescu, în deschiderea celei de-a doua conferințe a Platformei, care are loc la București, fiind co-prezidată de șefii diplomațiilor din România și Germania și de ministrul de stat din cadrul Ministerului de Externe al Franței. La Conferință sunt prezente alte 33 de state din Uniunea Europeană, din G7 și din alte regiuni ale lumii și peste 10 organizații internaționale, instituții europene, alte agenții, inclusiv agenții ONU.

“Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova îi va reveni un rol substanțial pentru atingerea acestor obiective, inclusiv în materie de implementare a unor reforme esențiale. Conferința de la Berlin din aprilie a reprezentat un moment cheie: a coagulat și eficientizat eforturile noastre colective în susținerea prietenilor noștri de la Chișinău, cu accent pe cinci domenii de interes central, esențiale pentru reziliența Republicii Moldova. La Conferința de astăzi, de la București, Platforma devine un mecanism permanent, de tip interguvernamental, un cadru internațional destinat mobilizării, concentrării și coordonării asistenței noastre pentru Republica Moldova“, a spus Aurescu, în deschiderea Conferinței, unde au mai luat cuvântul ministrul de externe german Annalena Baerbock, ministrul de stat francez Chrysoula Zacharopoulou, și, prin videoconferință, președinta R. Moldova, Maia Sandu.

 

Șeful diplomației române a remarcat că “lumea s-a schimbat dramatic de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei” și “că războiul trimite unde de șoc mult mai departe de granițele Ucrainei” care sunt “deosebit de severe pentru Republica Moldova – un stat vulnerabil și expus, situat în imediata apropiere a epicentrului războiului”.

Chiar și înainte de război, Republica Moldova se confrunta deja cu o serioasă criză energetică, a indicat Aurescu, punctând că odată cu declanșarea războiului, s-a adăugat un nou și complex mix de ample provocări, printre care creșterea dramatică a prețurilor la energie, inflația ridicată, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, pierderea de oportunități comerciale și urgența umanitară declanșată de afluxul masiv de refugiați.

Platforma de sprijin pentru Republica Moldova – inițiativa României, Germaniei și Franței – urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și expertiză pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare. Însă, după reuniunea inaugurală la Berlin, accentul la Conferința de la București cade pe sprijinirea efortului de reformă al Republicii Moldova și pe consolidarea eforturilor de integrare europeană, mai ales că această reuniune are loc după ce Republicii Moldova i s-a acordat statutului de candidat al UE.

“Pe acest fundal, de la reuniunea noastră de la Berlin, Republica Moldova a făcut pași uriași în ceea ce privește agenda sa europeană. La Consiliul European din 23-24 iunie, a fost acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată – o decizie cu adevărat istorică, ce a deschis calea care va conduce, în cele din urmă, când toate condițiile și criteriile vor fi fost îndeplinite, la integrarea în UE”, a spus Aurescu.

Astfel, ministrul de externe a anunțat că Platforma de Sprijin devine un mecanism permanent de tip interguvernamental, în timp ce Franța a informat că următoarea reuniune va avea loc la Paris, până la finalul acestui an.

Un alt anunț din partea României este propunerea de constituire a unui Grup de lucru nou, dedicat reformei administrației publice și managementului finanțelor publice.

România are datoria de a ajuta Republica Moldova, având în vedere comunitatea de limbă, de cultură și de istorie, dar și Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova“, a mai punctat Aurescu.

La Conferința de la București se întrunesc și cele cinci grupuri de lucru ale Platformei, create la Conferința de la Berlin. Cele cinci grupuri sunt:

  • Grupul de lucru privind situația umanitară a refugiaților din Ucraina (co-prezidat de Germania și Canada);
  • Grupul de lucru privind combaterea corupției (co-prezidat de România – la nivel de secretar de stat din Ministerul Justiției – și Marea Britanie);
  • Grupul de lucru în domeniul securității energetice (co-prezidat de Franța și Italia);
  • Grupul de lucru privind asistența financiară și consolidarea rezilienței economice a Republicii Moldova (prezidat de Comisia Europeană);
  • Grupul de lucru dedicat managementului frontierelor (prezidat de SUA).

Citiți și România găzduiește a doua conferință a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, înființată împreună cu Germania și Franța

În fața provocărilor întâmpinate de Republica Moldova în actualul context regional și internațional complex, miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței au agreat să pună bazele unui format internațional prin care Republica Moldova să beneficieze de o susținere pe fondul unui cumul de crize pe plan social, economic, energetic și financiar, cu efecte exacerbate de consecințele agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. De la debutul invaziei militare ruse în Ucraina vecină, R. Moldova a devenit țara cu cel mai mare număr de refugiați raportat la populație, a trebuit să gestioneze perturbări grave ale fluxurilor economice, comerciale și de transport, pierzând accesul la unele piețe tradiționale spre care se îndreptau exporturi de produse agricole. Prețurile la materii prime, combustibili, precum și la îngrășăminte au crescut, iar criza energetică s-a intensificat din cauza creșterii prețurilor. În plus, contextul regional de securitate se menține volatil, ceea ce face dificilă atragerea investițiilor străine.

Republica Moldova este țară prioritară în cadrul asistenței pentru dezvoltare acordată de România, Bucureștiul acordând un sprijin substanțial Chișinăului, în principal prin: acordul de asistență financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro, intrat în vigoare la 12 mai 2022; sprijinul bugetar direct de 10 milioane de euro anunțat la Conferința de la Berlin din 5 aprilie 2022; asistența oficială pentru dezvoltare consistentă acordată anual Republicii Moldova de către România (cifrele preliminare pentru 2021: 54,5 milioane de euro, din care 43,7 milioane de euro reprezintă asistență în domeniul educației și al formării profesionale); ajutoare umanitare precum combustibili, inclusiv 5000 tone păcură, în valoare de 3,8 milioane de euro, transfer de expertiză și alte forme de asistență.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Șeful diplomației române, către omologii din UE: Trebuie să stabilim misiunea civilă pentru securitatea R. Moldova și să creăm regimul de sancțiuni împotriva celor care destabilizează țara

Published

on

© European Union, 2023

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a pledat luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE, pentru consolidarea eforturilor în direcția stabilirii unei misiuni civile a UE axată pe securitatea Republicii Moldova și pe instituirea unui regim de sancțiuni împotriva celor care care derulează acțiuni de destabilizare a ordinii constituționale de la Chișinău.

“Voi atrage atenția asupra situației din Republica Moldova și asupra necesității de a sprijini Guvernul de la Chișinău, care este un Guvern pro-european, pro-reformă”, a spus Aurescu, în cadrul unor declarații de presă susținute la sosirea la reuniunea de la Bruxelles.

În opinia șefului diplomației române, UE trebuie să continue susținerea procesului de reformă în vederea integrării europene a Republicii Moldova.

“Trebuie să continuăm eforturile de a stabili misiunea civilă [UE] axată pe sectorul de securitate în Republica Moldova. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile de a crea un regim de sancțiuni împotriva acțiunilor de destabilizare, împotriva ordinii constituționale și a statului de drept, pe care le-am propus în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior”, a continuat Aurescu.

La reuniunea din februarie a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației române a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.

Ulterior, Parlamentul European a organizat o dezbatere consacrată situației de securitate din Republica Moldova pe fondul încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, demers politic în urma căruia deputații europeni au cerut adoptarea unei rezoluții prin care solicită adoptarea de sancțiuni din partea UE împotriva celor care destabilizează țara.

Potrivit presei de la Bruxelles, Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău. Potrivit EU Observer, care citează un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un “radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol”, pentru a ajuta Republica Moldova să îşi controleze spaţiul aerian.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Emmanuel Macron reafirmă într-o discuție telefonică cu Maia Sandu sprijinul pentru R. Moldova în fața ”tentativelor de destabilizare rusești”

Published

on

© presedinte.md

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat vineri sprijinul pentru omologul său moldovean, Maia Sandu, în fața ”tentativelor de destabilizare rusești” din Republica Moldova și ”tensiunile pe care acestea le provoacă”, a anunțat Palatul Elysee, citat de France Presse, conform Agerpres.

Într-o discuție telefonică, Macron a salutat ”eforturile” de reformă ale Republicii Moldova, care s-a angajat pe un traseu european ireversibil prin obținerea de obținerea de țară candidată la UE, în special în domeniul ”justiţiei pentru îmbunătăţirea luptei împotriva corupţiei”, a adăugat preşedinţia franceză.

Republica Moldova, vecină cu Ucraina, declară că se confruntă cu un ”război hibrid” dus de Moscova pentru ”răsturnarea” guvernului pro-european aflat la putere la Chişinău.

”Reamintind importanţa de a continua reformarea ţării”, Emmanuel Macron s-a oferit să pună la dispoziţia Chişinăului ”experţi, în special în materie de securitate cibernetică şi economie”.

Citiți și
Maia Sandu și Charles Michel au discutat despre situația de securitate din R. Moldova. Președintele Consiliului European: Sprijinul UE pentru Republica Moldova ”este de neclintit”

La 1 iunie, Republica Moldova va fi gazda celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene, propusă de președintele francez, la care vor participa peste 40 de șefi de stat sau de guverne, precum și președinții instituțiilor Uniunii Europene, într-un moment de a reconfirma profilul pro-european al acestei țări care se confruntă cu proteste de stradă orchestrate de Moscova, în încercarea de a instala un guvern pro-rus la Chișinău pentru a transforma Republica Moldova într-un satelit al Rusiei.

Maia Sandu a primit deja asigurări din partea Occidentului că va fi sprijinită în eforturile sale de a contracara planurile Rusiei.

Mărturie în acest sens stă decizia Uniunii Europene de a cumpăra un radar mobil cu rază lungă de acțiune pentru armata Republicii Moldova, alocând încă 40 de milioane de euro pentru apărarea acestei țări.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul Nicolae Ciucă: Salut adoptarea legii de către Parlamentul de la Chișinău prin care limba română primește statutul de limbă oficială în R. Moldova

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a salutat joi adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a legii prin care limba română primește statutul de limbă oficială în Republica Moldova.

”Salut adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău a legii prin care limba română primeşte statutul de limbă oficială în Republica Moldova. Recunoaşterea adevărului istoric şi ştiinţific reconfirmă comunitatea de cultură şi limbă de pe cele două maluri ale Prutului. Reafirm sprijinul pe care România îl acordă necondiţionat Republicii Moldova în parcursul european, pentru dezvoltarea economiei şi bunăstarea tuturor cetăţenilor săi. Pe această cale, reiterez susţinerea Guvernului României pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi stabilitatea statului vecin”, a menționat Nicolae Ciucă într-o postare pe pagina de Facebook a Partidului Național Liberal.

 

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi în a doua şi ultimă lectură proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei “limba moldovenească” cu “limba română” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie.

Documentul a fost susţinut de 57 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) al Maiei Sandu, şi de deputatul Gaik Vartanean, de la “Mişcarea Alternativa Naţională”, o majoritate de 58 de voturi.

Continue Reading

Facebook

G78 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA9 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO10 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.13 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA14 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending