Connect with us

CONSILIUL UE

România, Germania și Franța vor lansa “Platforma de sprijin pentru Moldova”. Miniștrii de externe ai celor trei țări vor găzdui o conferință la Berlin pe 5 aprilie

Published

on

© Bogdan Aurescu/ Twitter

România, Franța și Germania au anunțat luni crearea unei platforme de sprijin pentru Republica Moldova cu scopul de intensifica sprijinul internațional și al Uniunii Europene pentru această țară, confruntată cu un val crescut de refugiați din Ucraina, cu o criză energetică din cauza dependenței de Rusia și dornică să își urmeze parcursul european. Lansarea acestei platformă va fi găzduită de miniștrii de externe ai celor trei țări în cadrul unei Conferințe la Berlin, în perioada următoare

Anunțul a fost făcut de ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE, la care invitat special este ministrul de externe de la Chișinău, Nicu Popescu.

“Am prezentat împreună cu Annalena Baerbock și Jean-Yves Le Drian proiectul Conferinței de la Berlin din 5 aprilie, pe care Germania, Franța și România o vor co-găzdui cu scopul creării “Platforma de sprijin pentru Moldova” pentru a intensifica sprijinul UE și internațional, inclusiv al țărilor donatoare și instituțiilor financiare internaționale, pentru Republica Moldova”, a scris șeful diplomației române, pe Twitter.

La sosirea la reuniunea CAE, Bogdan Aurescu a amintit că autoritățile române au organizat un centru în partea de nord a României pentru a colecta și transfera asistență umanitară, nu doar în Ucraina, ci și în Republica Moldova.

El a precizat că “sprijinim organizarea pe 5 aprilie la Berlin, împreună cu colegii noștri germani și francezi, a unei conferințe internaționale de sprijin pentru Republica Moldova pentru a crea o “Platformă de susținere a Republicii Moldova” și pentru a stimula mai mult sprijin pentru această țară”.

Conferința, care va fi co-prezidată de miniștrii de externe român, german și francez, va lansa Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova (“Moldova Support Platform”), precum și un apel pentru donații din partea statelor membre UE, G7, a instituțiilor financiare internaționale și a altor state și organizații.

Conferința va crea cinci grupuri de lucru în domenii unde Republica Moldova are nevoie de sprijin: refugiați, energie, financiar/economie, managementul frontierelor, anticorupție. 

În marja reuniunii CAE a avut loc o discuție a miniștrilor europeni de externe cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Discuția are loc în urma propunerii României, într-un moment marcat de impactul deosebit de puternic al crizei din Ucraina asupra economiei și cetățenilor din Republica Moldova.

Discuția s-a concentrat pe o mai bună înțelegere la nivel UE a nevoilor și provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova în contextul invaziei ruse în Ucraina, reafirmarea aprecierii și sprijinului UE pentru eforturile Chișinăului de găzduire a refugiaților din Ucraina, precum și discutarea sprijinului suplimentar concret al UE pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova.

În acest context, ministrul de externe român a evidențiat demersurile active ale României de sprijinire a Republicii Moldova, în linie cu măsurile în sprijinul autorităților din Republica Moldova, propuse în scrisoarea comună transmisă recent împreună cu ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, către Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell și către comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Olivér Várhelyi.

Ministrul român de externe a reiterat sprijinul pentru perspectiva europeană a R. Moldova, subliniind că cererea de aderare a acestui stat la UE reprezintă un prim pas dintr-un proces laborios, și va exprima convingerea că demersul va reprezenta un stimulent suplimentar pentru R. Moldova în continuarea reformelor.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Ministrul de interne al Ungariei, convins că statele membre UE vor da joi un vot favorabil aderării României şi a Bulgariei la Schengen şi cu frontierele terestre

Published

on

© MAI

Ministrul de interne ungar Sandor Pinter, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, şi-a exprimat joi convingerea că omologii săi din celelalte state membre UE vor da joi un vot favorabil aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre, cele două ţări fiind pregătite tehnic, aşa cum au constatat toate evaluările efectuate de experţii europeni.

”În 2011, când Ungaria a deţinut prima dată preşedinţia UE, am prezentat această chestiune şi eram deja absolut convinşi că ambele state membre sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen. Potrivit speranţelor noastre de astăzi, toţi ceilalţi miniştri de interne vor accepta, vor adopta asta şi vom avea un vot pozitiv, un rezultat pozitiv în această chestiune. În 2010, SCHEVAL (grupul de evaluare Schengen) a verificat cele două ţări pentru a vedea dacă sunt pregătite să devină parte a spaţiului Schengen. Experţii au ajuns la concluzia că ambele ţări erau pregătite tehnic şi de aceea ele puteau adera la Schengen. Şi cred că, dacă un stat membru este pregătit tehnic să se alăture spaţiului Schengen, el a făcut un efort imens pentru a face asta. Ele (România şi Bulgaria, n.red.) au introdus amendamente legislative şi merită să devină parte a spaţiului Schengen”, a declarat Sandor Pinter la sosirea la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), potrivit Agerpres.

Joi, 12 decembrie, miniștrii afacerilor interne vor lua o decizie cu privire la data eliminării controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România și între acestea, se arată într-o informare a Consiliului UE, la o zi după ce Austria a anunţat că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o aşteptare îndelungată.

Consiliul Justiție și Afaceri Interne va decide asupra accesului României și Bulgariei la Spațiul Schengen, după ce miniștrii afacerilor interne din Austria, Bulgaria, România și Ungaria s-au întrunit pe 21-22 noiembrie la Budapesta, sub auspiciile președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene, pentru a avansa negocierile pentru integrarea deplină a Bulgariei și a României la spațiul Schengen, singura țară care se mai opunea acestei decizii fiind Austria. Reprezentantul României la negocieri, ministrul de interne Cătălin Predoiu, artizan al ridicării MCV și al aderării la Schengen, a explicat după întâlnirea cu miniştrii de interne ai Ungariei, Austriei şi Bulgariei, precum şi cu comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, că obiectivul a fost crearea condițiilor pentru o decizie pozitivă privind aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen la Consiliul JAI din luna decembrie.

Potrivit acordului prezentat în noiembrie în Ungaria, care prezidează până la finalul anului Consiliul Uniunii Europene, controale temporare vor fi efectuate “pentru o perioadă iniţială de şase luni, petru a reduce la minim schimbarea potenţială a rutelor migratorii care ar putea rezulta” din această extindere a spaţiului Schengen.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 27 noiembrie că ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți la nivelul Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER), au agreat aderarea completă la Schengen și cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025, decizia formală urmând a fi luată la nivelul Consiliului JAI.

Austria, refractară în 2022, când şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, a acceptat în cele din urmă o aderare parţială a Bulgariei şi României în martie, limitată la aeroporturi şi la porturi maritime.

Astfel, România și Bulgaria au aderat, la 31 martie 2024, la spațiul Schengen, însă numai cu ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, conform unei decizii a Consiliului UE, luată la finalul anului 2023. Atunci s-a stabilit și că integrarea deplină, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre, necesită o decizie ulterioară.

Continue Reading

CONSILIUL UE

EXCLUSIV Ministrul Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”

Published

on

© predoiupolitica.ro

Ministrul afacerilor interne Cătălin Predoiu s-a întâlnit miercuri seară, la Bruxelles, cu noul comisar european pentru afaceri interne, austriacul Magnus Brunner, cu care a discutat despre reuniunea de joi a miniștrilor de interne din UE, unde va fi luată decizia finală privind aderarea României la spațiul Schengen.

“Suntem pregătiți pentru protecția frontierei pentru orice situație. M-am reasigurat că sprijinul comisarului este intact și solid”, a declarat Predoiu, pentru CaleaEuropeană.ro, după întrevedere.

Cei doi au participat la reuniunea de lucru a miniștrilor de interne din Partidul Popular European.

Joi, 12 decembrie, miniștrii afacerilor interne vor lua o decizie cu privire la data eliminării controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România și între acestea, se arată într-o informare a Consiliului UE, la o zi după ce Austria a anunţat că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o aşteptare îndelungată.

Consiliul Justiție și Afaceri Interne va decide asupra accesului României și Bulgariei la Spațiul Schengen, după ce miniștrii afacerilor interne din Austria, Bulgaria, România și Ungaria s-au întrunit pe 21-22 noiembrie la Budapesta, sub auspiciile președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene, pentru a avansa negocierile pentru integrarea deplină a Bulgariei și a României la spațiul Schengen, singura țară care se mai opunea acestei decizii fiind Austria. Reprezentantul României la negocieri, ministrul de interne Cătălin Predoiu, artizan al ridicării MCV și al aderării la Schengen, a explicat după întâlnirea cu miniştrii de interne ai Ungariei, Austriei şi Bulgariei, precum şi cu comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, că obiectivul a fost crearea condițiilor pentru o decizie pozitivă privind aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen la Consiliul JAI din luna decembrie.

Potrivit acordului prezentat în noiembrie în Ungaria, care prezidează până la finalul anului Consiliul Uniunii Europene, controale temporare vor fi efectuate “pentru o perioadă iniţială de şase luni, petru a reduce la minim schimbarea potenţială a rutelor migratorii care ar putea rezulta” din această extindere a spaţiului Schengen.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 27 noiembrie că ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți la nivelul Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER), au agreat aderarea completă la Schengen și cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025, decizia formală urmând a fi luată la nivelul Consiliului JAI.

Austria, refractară în 2022, când şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, a acceptat în cele din urmă o aderare parţială a Bulgariei şi României în martie, limitată la aeroporturi şi la porturi maritime.

Astfel, România și Bulgaria au aderat, la 31 martie 2024, la spațiul Schengen, însă numai cu ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, conform unei decizii a Consiliului UE, luată la finalul anului 2023. Atunci s-a stabilit și că integrarea deplină, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre, necesită o decizie ulterioară.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE adoptă cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează în special „flota fantomă” de petroliere rusești

Published

on

© Roberta Metsola/ Twitter

Consiliul Uniunii Europene a adoptat miercuri cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni ca reacție la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Pachetul adaugă mai multe persoane și entități pe lista de sancțiuni deja existente și vizează entități din Rusia și din țări terțe, care contribuie indirect la consolidarea militară și tehnologică a Rusiei prin eludarea restricțiilor la export.

Sancțiunile adoptate limitează activitatea navelor suplimentare ale statelor terțe care operează pentru a contribui la acțiuni sau politici de sprijinire a acțiunilor Rusiei împotriva Ucrainei.

 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat acordul privind cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni.

„UE și partenerii săi din G7 sunt hotărâți să mențină presiunea asupra Kremlinului. Salut acordul privind cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni, care vizează în special flota fantomă a Rusiei”, a scris von der Leyen, pe platforma X.

Europarlamentarii au solicitat deja măsuri drastice împotriva „flotei fantomă” de petroliere rusești, despre care spun că este o sursă de finanțare esențială pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Rusia utilizează petroliere vechi, adesea neasigurate și cu proprietate neclară, pentru a-și exporta țițeiul și produsele petroliere în străinătate, în ciuda sancțiunilor UE, G7 și internaționale. Aceste activități au stârnit, de asemenea, temeri cu privire la riscul de dezastre ecologice, inclusiv deversări grave de petrol. Ca parte a eforturilor sistematice de subminare a măsurilor restrictive ale UE, „flota fantomă” reprezintă un element financiar esențial pentru Rusia în războiul său ilegal și nejustificat de agresiune împotriva Ucrainei.

Comisia Europeană a propus deja măsuri pentru incriminarea încercărilor de eludare a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și s-a angajat să-și intensifice cooperarea și colaborarea cu partenerii pentru a fi sigură că mașinăria de război a Rusiei este oprită.

Pentru a facilita acțiunile în această direcție, UE a stabilit și o definiție comună a încălcării sancțiunilor. Normele prevăd că pedepsele pentru încălcarea și eludarea sancțiunilor sunt disuasive prin transformarea lor în infracțiuni penale cu pedepse cu închisoarea de maximum cinci ani în toate statele membre.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO2 hours ago

Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece

U.E.2 hours ago

De la Varșovia, Tusk și Macron transmit o poziție la unison: Ucraina trebuie să se afle în centrul oricăror potențiale negocieri de pace cu Rusia

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Președintele Consiliului European, prima întâlnire cu prim-ministrul britanic. Cei doi lideri au discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și UE

U.E.4 hours ago

Finlanda organizează pe 21 şi 22 decembrie o reuniune a unor lideri europeni dedicată securității și imigrației: Europa trebuie să-şi asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea sa

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

Încă un pas făcut spre aderarea la OCDE: România are de astăzi o Strategie națională privind datele deschise din sectorul public

SUA4 hours ago

Donald Trump, desemnat “Personalitatea Anului 2024” de revista TIME pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul ungar de externe, despre aderarea României la Schengen: Unul dintre cele mai importante obiective ale președinției ungare a Consiliului UE a fost atins

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR5 hours ago

Primarul Orașului Cugir, Adrian Teban: Implicarea cetățenească în modelarea politicii de coeziune, esențială

ROMÂNIA6 hours ago

ICI București a participat la cea de-a patra ediție a conferinței ”Future Energy Europe Summit”, un eveniment semnificativ pentru industria energetică

ROMÂNIA6 hours ago

Innovation România | MIPE a semnat un nou acord de finanțare europeană de 106,7 mil. euro care va sprijini dezvoltarea economică sustenabilă

NATO2 hours ago

Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece

ROMÂNIA7 hours ago

“Europa are un viitor, iar solidaritatea europeană există”, afirmă artizanul aderării la României la Schengen, Cătălin Predoiu, după “decizia istorică”

ROMÂNIA9 hours ago

Klaus Iohannis, după decizia istorică a aderării depline a României la Schengen: Cei care dau vina pe UE pentru nemulțumirile cetățenilor nu ne vor binele. Când ne gândim la o viață mai bună, ne dorim mai multă Europă

ROMÂNIA9 hours ago

România este în Schengen cu drepturi depline! – exclamă Klaus Iohannis: “O decizie așteptată prea mult timp. Poziția strategică a României, poartă între Estul și Vestul Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

Trending