România îi răspunde vicepremierului Italiei, care a acuzat ”importul de sclavi” din țara noastră. MAE: Este inacceptabilă orice asociere între cetăţenii unei ţări şi un fenomen infracţional

Ministerul Afacerilor Externe consideră inacceptabilă orice asociere între cetăţenii unei ţări şi un fenomen infracţional, orice manifestare care poate genera fenomene de ură rasială sau xenofobie, arată un răspuns al MAE transmis la solicitarea Agerpres.

FOTO: Matteo Salvini/ Facebook

Reacţia MAE vine în contextul declaraţiilor ministrului Italian de Interne, Matteo Salvini. Acesta a declarat război reţelelor mafiote care organizează munca la negru a muncitorilor agricoli străini în sudul ţării, după moartea a 16 dintre ei în două accidente rutiere. Vorbind într-o conferinţă de presă la Foggia, în Puglia, Salvini şi-a anunţat intenţia de a ataca problema ”importului de sclavi” europeni, cerând mai multă atenţie şi controale din partea omologilor săi bulgar şi român.

“Situaţia cetăţenilor care comit infracţiuni trebuie abordată fără stereotipii şi, în nici un caz, pe baze etnice sau nerespectând principiului nediscriminării. Legea trebuie să se aplice, în mod egal şi ferm, indiferent de cetăţenie sau de etnie. Ca stat membru al UE, România manifestă o intensă preocupare şi acţionează pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane, indiferent sub ce formă se manifestă: cerşetorie, exploatare sexuală, exploatare prin muncă etc”, arată ministerul.

MAE afirmă că România “îşi asumă responsabilităţile care îi revin în ceea ce priveşte modul în care proprii cetăţeni se comportă în străinătate, aliniindu-se standardelor internaţionale în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de fiinţe umane, fiind parte la principalele instrumente internaţionale în materie”.

În ceea ce priveşte numărul mare de cetăţeni români care se află pe teritoriul Italiei sau al oricărei alte ţări, precizează ministerul, “România colaborează strâns cu autorităţile din statele gazdă pentru gestionarea şi prevenirea problemelor ce derivă din acest fenomen şi este gata să intensifice această colaborare”.

De asemenea, cu privire la cooperarea bilaterală în domeniul afacerilor interne, în prezent, arată MAE, România dispune de o reţea de ataşaţi de afaceri interne sau ofiţeri de legătură în majoritatea statelor europene, în special în zonele în care se regăsesc comunităţi importante de cetăţeni români.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.