România, în avangarda deciziilor interconectării regionale a țărilor ce reprezintă 28% din PIB-ul UE. Cum vor funcționa rețeaua Camerelor de Comerț și Fondul de 100 de miliarde de euro al Inițiativei celor Trei Mări

România, țara gazdă a celei de-a treia ediții a Summitului Inițiativei celor Trei Mări, precum și a primului Forum de Afaceri al Inițiativei, s-a aflat luni în centrul celor mai importante angajamente asumate în cadrul I3M de la momentul înființării acestui format, în 2015.

FOTO: Administrația Prezidențială

În deschiderea Forumului de Afaceri la care au participat președinții României, Croației, Poloniei și Austriei, precum și comisarul european Corina Crețu, EximBank România și Camera de Comerț și Industrie a României au semnat două documente esențiale pentru viitorul cooperării și interconectării economice regionale între cele 12 state ale Inițiativei, care însumează 28% din PIB-ul Uniunii Europene, și care vor andosa în Declarația Summit-ului o listă de aproximativ 30 de proiecte menite să reducă decalajul de dezvoltare între estul și vestul Europei.

Primul pas spre interconectare economică: o rețea a Camerelor de Comerț

Obiectivul principal al I3M, o inițiativă care urmește să atingă deplina maturitate la cea de-a treia ediție a summitului, desfășurat la București, este acela de oferi susţinere politică pentru o mai bună cooperare, convergență şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – în trei domenii principale: energie, transporturi şi digital.

Primul pas spre interconectare economică a fost făcut de Camerele de Comerț Naționale din Bulgaria, Slovenia, Croația, Ungaria, Polonia, Lituania și România, care au semnat un document de colaborare menit să asigure dezvoltarea relațiilor comerciale și să stimuleze iniţiativele de afaceri şi investiţiile în regiunea celor trei mări.

”Acordul dintre Camerele de Comerț are în vedere schimbul de informații referitor la societățile comerciale, solvabilitatea și bonitatea lor și diseminarea oportunităților de afaceri. De asemenea, se urmărește identificarea proiectelor comune și a modalităților de finanțare a acestora”, informează CCIR într-un comunicat.

Declarația Comună (disponibilă aici) își propune promovarea implementării proiectelor de interconectivitate în regiunea celor Trei Mări, cu accent particular pe domeniile transporturilor, energiei și digital, și să coopereze cu națiunea gazdă pentru organizarea anuală a Forumului de Afaceri al celor Trei Mări, în marja Summitului I3M.

Un Fond de Investiții de 100 de miliarde de euro

Cea mai atractivă intenție politică a acestui summit – Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări – a fost semnat reprezentanții băncilor din șase țări ale Inițiativei: Croația, Cehia, Letonia, Polonia, România și Slovacia. Din partea României, scrisoarea a fost semnată de reprezentanții EximBank.

FOTO: Three Seas Summit/ Flickr

”Fondul va reprezenta un vehicul important prin care regiunea are șansa de a mobiliza si prioritiza contribuțiile financiare necesare pentru implementarea proiectelor prioritare ale regiunii”, a spus președintele Klaus Iohannis, în deschiderea Forumului, punctând că acest fond își propune să co-finanțeze proiectele prioritare.

Fondul de Investiții este văzut de președintele Croației, stat co-inițiator al formatului celor Trei Mări, o bază de implementare a unor proiecte masive în domeniul infrastructurii, energiei şi digitalizării pentru a ajuta statele mai puţin dezvoltate din estul Europei să își sporească competitivitatea.

Potrivit Adevărul, Fondul este o iniţiativă a Bank Gospodarstwa Krajowego, banca naţională poloneză de dezvoltare, iar acesta va începe să lucreze anul viitor şi nu va avea un sediu, board-ul de directori urmând să se întâlnească pe rând, în ţările membre.

Fondul de investiții în valoare de 100 de miliarde de euro va reprezenta platforma financiară care să sprijine cele aproximativ 30 de proiecte prioritare care vor alcătui lista proiectelor regionale ale Inițiativei. Dintre acestea, România și-a anunțat șase proiecte, câte două pentru fiecare domeniu de importanţă strategică de pe agenda regională şi europeană, respectiv, digital, energie şi transporturi.

Cele șase proiecte prioritare pentru România la Summitul celor Trei Mări:

1) crearea unei platforme digitale inteligente pentru monitorizarea în timp real a apelor din bazinele hidrografice aflate în regiunea Iniţiativei celor 3 Mări, care va oferi posibilitatea monitorizării factorilor de poluare, dar şi de efectuare a unor analize de risc;

2) crearea unei platforme digitale inteligente pentru tranzacţionarea serviciilor de transport şi logistică, iar a treia propunere a României se referă la definirea şi dezvoltarea unei foi de parcurs către un sector energetic digitalizat şi sustenabil şi crearea unei platforme digitale în domeniul stocării energiei;

3) proiectul FAIRway Danube, care are ca obiectiv general implementarea Master Planului pentru Reabilitarea şi Întreţinerea Şenalului Dunării şi Afluenţilor săi Navigabili, elaborat în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării;

4) proiectul RAIL 2 SEA – “Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk – Constanţa”, care are ca obiectiv principal modernizarea unor coridoare feroviare atât pentru utilizarea comercială, cât şi pentru transportul rapid al forţelor şi echipamentelor militare pe teritoriul României, cu o lungime totală de 3.663 km.

5) dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA, faza 1 şi 2), amplificarea coridorului bidirecţional de transport gaze natural Bulgaria – România – Ungaria – Austria (faza 3 a BRUA);

6) dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului sudic de Transport pentru gazele naturale de la ţărmul Mării Negre (de la Marea Neagră la Podişor).

România găzduiește, luni și marți, cea de-a treia ediţie a summitului Initiaţivei celor Trei Mări, o platformă politică lansată în 2015, al cărei obiectiv principal este acela de oferi susţinere politică pentru o mai bună cooperare, convergență şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – în trei domenii principale: energie, transporturi şi digital.

Prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări reprezintă un angajament al Declaraţiei Summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia din 2017.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.