România, în recesiune: Ce spune presa externă

Intrarea Romaniei in recesiune tehnica, potrivit unui anunt facut joi de Institutul National de Statistica, a generat reactii si in afara tarii, atat in randul celor mai cunoscute institutii de presa, cat si in randul institutiilor bancare.
lei romanesti“O regandire a politicilor publice este necesara, din moment ce ei (Romania – n.red.) par sa puna cel mai mare obstacol in fata cresterii investitiilor, prin pierderea investitiilor publice, reducerea cofinantarii (si prin urmare a absorbtiei) fondurilor europene si impovararea fiscala a investitorilor privati. Daca lucrurile nu se schimba, Romania se confrunta cu spectrul unei recesiuni tehnice, ceva ce era exclus in urma cu doar trei luni” afirma joi Dan Bucsa, de la UniCredit din Londra, citat de  Portofolio.hu, potrivit Ziare.com.

Un alt specialist, Nora Szentivanyi, de la J.P. Morgan, din Londra, a spus ca expunerea Romaniei la efectele masurilor impuse de Rusia privind importurile si exporturile va fi cea mai mica din regiunea Europei Centrale.

In schimb, William Jackson, de la Capital Economics, Londra, precizeaza, potrivit sursei citate, ca, pe langa Romania, o singura tara a mai inregistrat o asemenea performanta economica slaba pe primul semestru – Cehia.

Intrarea Romaniei in recesiune este semnalata si de prestigioasa agentie de presa AFP, care titreaza “Romania in recesiune, economia se contracta cu 1% in trimestrul 2”.

Agentia de presa mai subliniaza ca scaderea din al doilea trimestrul inregistrat de economia Romaniei este cea mai pronuntata din randul tarilor Uniunii Europene. Stirea de pe AFP este preluata si de Business.iafrica.com.

Joi, Institutul National de Statistica a anuntat ca Romania a inregistrat doua trimestre consecutive de scadere economica, ceea ce inseamna ca a intrat in recesiune tehnica. In trimestrul al doilea, tara noastra a avut cea mai mare scadere a produsului intern brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1%, comparativ cu primul trimestru, arata Eurostat.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.