România se alătură celor 24 de țări UE care vor coopera în domeniul inteligenței artificiale și în tehnologia blockchain

România a decis să se alăture inițiativei de la nivelul Uniunii Europene privind cooperarea în domeniul inteligenței artificiale și în tehnologia blockchain, după ce 24 de țări membre UE plus Norvegia au semnat pe 10 aprilie, la Bruxelles o declarație de cooperare în domeniul Inteligenței Artificiale (AI), în încercarea de a ține pasul cu investițiile făcute de SUA și China. România, Cipru, Croația și Grecia erau singurele state UE care nu au semnat la data respectivă.

”România se va alătura Declarației de cooperare în domeniul Inteligenței Artificiale și va deveni parte a parteneriatului european în tehnologiile blockchain. Lucrăm împreună pentru o piață unică digitală puternică”, a anunțat Reprezentanța Permanentă a României la UE.

În declarația de cooperare în domeniul Inteligenței Artificiale, cât și în cea privind tehnologia blockchain se arată că țările care nu au aderat încă la acest demers o pot face în orice moment.

Comisia Europeană a anunțat în luna februarie din acest an că finanțează din 2013 proiecte în domeniul tehnologiei blockchain prin programele de cercetare ale Uniunii Europene PC7 și Orizont 2020. Până în 2020, va finanța proiecte care ar putea fi bazate pe tehnologiile blockchain, în valoare de până la 340 de milioane euro.

Aceste două acorduri de cooperare au fost semnate la Bruxelles, cu ocazia evenimentului Ziua Digitală 2018, organizat de Comisia Europeană, la care au participat miniștri și reprezentanți ai statelor UE, precum și reprezentanți ai sectorului industrial, ai mediului academic și ai societății civile.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.