România intră în elita țărilor care folosesc sisteme de apărare Patriot: Ministerul Economiei și compania americană Raytheon au semnat acordul pentru înzestrarea Armatei cu sisteme Patriot

Ministerul Economiei, prin S.C. Aerostar S.A. (Bacău), și compania americană Raytheon International Defence System au semnat miercuri la sediul Guvernului Memorandumul de înțelegere care va permite lansarea programului de înzestrare a Armatei României cu sisteme de apărare aeriană Patriot.

Documentul prevede transferul de tehnologie și asistența tehnică necesară pentru modernizarea și retehnologizarea echipamentelor existente, precum și asigurarea suportului tehnic specific pentru sistemele de rachetă Patriot. Semnarea memorandumului permite astfel lansarea efectivă, în cursul acestui an, a procedurilor pentru achiziționarea primului sistem Patriot din dotarea Armatei României, în concordanță cu Planul de înzestrare pentru 2017 – 2026 și în contextul angajamentelor României ca stat partener în flancul estic al NATO şi partener strategic în relaţia cu SUA”, informează Guvernul într-un comunicat de presă.

Acordul a fost anunțat și salutat de către premierul Mihai Tudose în debutul ședinței de Guvern de miercuri, subliniind că aceasta este a cincea mare firmă americană care în ultimele două luni își ia un angajament privind transferul tehnologic în România.

 

”România face pași concreți în ceea ce privește revitalizarea industriei de apărare. Astăzi s-a semnat un nou acord de parteneriat economic între o firmă românească privată, Aerostar Bacău, și una dintre cele mai mari companii din lume, Raytheon, producătorii rachetelor Patriot, care vin și investesc la noi în țară, cu tot cu transfer de tehnologie. Raytheon este a cincea mare firmă americană care își ia angajamentul în ultimele 2 luni de a investi în România”, a scris Tudose pe Facebook.

La ceremonia de semnare a documentului care a avut loc la Palatul Victoria au fost prezenţi, alături de premier, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, consilierii de stat Lucian Foca, Florin Vodiță, Felix Rache și Ramona Lohan, și ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm.

Românii fac primul pas către participarea la producerea și mentenanța fiecărui sistem Patriot furnizat României”, a spus Tom Laliberty, vicepreședinte al diviziei Integrated Air and Missile Defense a companiei americane Raytheon, la semnarea Memorandumului de Înțelegere care pregăteşte terenul pentru participarea industriei de apărare românești la programul Patriot.

Memorandumul mai oferă companiei româneşti Aerostar, din Bacău, ocazia de a comercializa echipamente și servicii de întreţinere către alte 13 țări, care dețin împreună peste 220 de sisteme Patriot.

”Reprezentanții celor două companii semnatare, Grigore Filip, președinte, director general S.C. Aerostar S.A., respectiv, William Schmieder, președinte Raytheon International Defence System, au evidențiat faptul că acesta este un prim pas al unei colaborări de durată, care include România în programele majore de achiziții în domeniul apărării. Vor fi create astfel oportunități pentru implementarea noilor tehnologii de vârf în domeniu, iar dezvoltarea celui mai avansat sistem antirachetă constituie nu doar o garanție de securitate pentru România, ci și îndeplinirea unor angajamente asumate de România ca stat partener în cadrul NATO”, mai informează Guvernul.

Citiți și Ambasadorul SUA la Bucharest Forum: România va intra în elita celor 12 state care folosesc rachete Patriot, sistem interoperabil cu forțele armate ale Statelor Unite

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat la finalul lunii trecute că până la finalul acestui an Armata română va achiziţiona primul sistem Patriot, solicitarea din partea țării noastre fiind ca plata să fie făcută eșalonat, iar mentenanța să fie realizată în România.

Anunțul aprobării unei posibile vânzări de rachete Patriot către România a fost făcut de către Agenția Americană pentru Apărare – o structură a Pentagonului – în ziua în care România și SUA au aniversat două decenii de la lansarea Parteneriatului Strategic.

Rachetele Patriot reprezintă un sistem de apărare avansat de tip sol-aer împotriva avioanelor sau rachetelor de croazieră sau balistice. Rachetele Patriot sunt deţinute de 12 ţări: Statele Unite, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuwait, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite.

Un sistem Patriot este alcătuit din patru elemente: sistemul radar, centrul de control şi generatorul de energie electrică, turnurile de comunicaţii şi lansatoarele de rachete instalate pe camioane.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.