U.E.
România, între cele 18 state care participă la programul UE de achiziții comune de muniții pentru Ucraina: “Este o decizie istorică”
Published
2 years agoon
Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, între care și România, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia.
Optsprezece state au semnat luni acordul de proiect de 2 miliarde de euro al Agenției Europene de Apărare pentru achiziția comună de muniție pentru a ajuta Ucraina și a reface stocurile naționale ale statelor membre, informează EDA într-un comunicat.
Proiectul deschide calea pentru ca statele membre ale UE și Norvegia să procedeze pe două căi: o procedură rapidă de doi ani pentru cartușe de artilerie de 155 mm și un proiect de șapte ani pentru achiziționarea mai multor tipuri de muniție.
Acordul a fost semnat de Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovacia, Suedia și Norvegia.
Mai multe state membre și-au exprimat deja intenția de a se alătura inițiativei în curând, în urma procedurilor naționale.
“Este o decizie istorică. În urma propunerii mele, statele membre au convenit să ofere (Ucrainei) un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni“, a anunţat pe Twitter şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, în timpul unui Consiliu al miniştrilor de externe şi ai apărării din statele UE.
We are taking a key step towards delivering on our promises to provide #Ukraine with more artillery ammunition
18 countries signed up to the @EUDefenceAgency project to aggregate orders&place them with industry#EU committed to deliver more & faster to Ukraine#StandWithUkraine pic.twitter.com/tR2F2BHNtB
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) March 20, 2023
Proiectul “Achiziționarea în colaborare a munițiilor” a fost creat în timp record de către AEA pentru a răspunde apelului de a achiziționa muniții în mod colectiv și mai rapid prin agregarea, coordonarea și încheierea de contracte cu industria europeană de apărare. Proiectul AEA oferă un cadru solid pentru intenția statelor membre de a achiziționa în comun muniția de care Ucraina are nevoie urgentă. Acest proiect transmite un mesaj clar către industrie și consolidează sprijinul UE pentru Ucraina în urma războiului de agresiune al Rusiei.
Achizițiile comune reprezintă cea mai bună opțiune pentru a obține o reducere a costurilor datorită economiilor de scară, permițând în același timp statelor membre să achiziționeze muniție în funcție de nevoile lor naționale și să sprijine Ucraina.
Aranjamentul, care este flexibil și de natură incluzivă, permite tuturor celorlalte state membre AEA să se alăture inițiativei într-o etapă ulterioară.
“Astăzi, facem un pas înainte. Ne respectăm promisiunea de a furniza Ucrainei mai multă muniție de artilerie. Odată cu semnarea de astăzi, 18 țări au semnat pentru a agrega comenzi și a le plasa împreună cu industria prin intermediul Agenției Europene de Apărare. Autoritățile ucrainene și-au exprimat clar nevoile, iar acest proiect AEA face parte din răspunsul UE. Prin achiziții comune prin intermediul cadrului AEA și prin mobilizarea sprijinului financiar din partea Facilității europene pentru pace, vom livra Ucrainei mai mult și mai repede. Înlăturăm din nou un tabu și deblocăm potențialul cooperării UE în materie de achiziții publice comune”, a mai spus Borrell.
Decizia luată la nivelul reuniunii miniștrilor apărării din țările UE a fost salutată de ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.
Today, 17 EU member states and Norway signed a deal on joint procurement of ammunition for Ukraine and their national stockpiles. I applaud this strategic move that will bring our victory closer. It sends a strong message of European unity and commitment to defend shared ideals.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 20, 2023
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice
Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România
Armata României își extinde prezența militară la trei din cele opt grupuri de luptă NATO de pe flancul estic
Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia despre Parteneriatul Strategic și programul Visa Waiver
Polonia, țară care deține președinția Consiliului UE, și alte nouă state membre, printre care și România, propun măsuri restrictive privind gazul natural lichefiat din Rusia
UE invită Elveția să participe la proiectul PESCO „Mobilitate Militară”, care vizează simplificarea procedurilor naționale de transport militar transfrontalier
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice
Published
17 hours agoon
January 14, 2025By
Andreea RaduEuroparlamentarul Dan Motreanu a anunțat că va aborda subiectul implementării Mecanismului de stimulare a talentelor în cadrul dezbaterilor care vor avea loc săptămâna viitoare în Parlamentul European, pe tema provocărilor demografice cu care se confruntă Uniunea Europeană.
„Uniunea Europeană nu lasă pe nimeni în urmă. 21 regiuni din Uniunea Europeană, printre care și două din România, beneficiază de sprijin prin Mecanismul de stimulare a talentelor, finanțat de UE. Am fost raportor din partea grupului PPE pentru Mecanismul de stimulare a talentelor, aprobat de Parlamentul European. Am cerut Comisiei Europene să precizeze care este stadiul proiectelor-pilot”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Dan Motreanu a amintit că, în cadrul pilonului 1 al Mecanismului de stimulare a talentelor, 11 regiuni aflate deja într-o „capcană a dezvoltării talentelor”, printre care și regiunea Vest din România, au fost selectate pentru a primi asistență tehnică drept ajutor pentru crearea de cadre concrete în scopul abordării impactului schimbărilor demografice.
„Zece regiuni din Uniunea Europeană, printre care și regiunea Nord-Vest din România, vor fi sprijinte pentru atenuarea efectelor schimbărilor demografice și ale plecării populației mai tinere. Sprijinul este acordat în cadrul pilonului 2 al Mecanismului de stimulare a talentelor”, a adăugat eurodeputatul.
Mai mult, acesta a precizat că regiunile selectate vor beneficia de analize detaliate, de recomandări de politică și de planuri de acțiune adaptate pentru a aborda provocările lor demografice și teritoriale specifice.
„De asemenea, vor fi sprijinite prin consiliere din partea experților OCDE. Lucrările pentru ambele proiecte sunt în curs, iar rezultatele intermediare vor fi prezentate în cadrul celui de-al doilea eveniment la nivel înalt al mecanismului de stimulare a talentelor, planificat pentru primul semestru al anului 2025”, a conchis Dan Motreanu.
Mecanismul de Stimulare a Talentelor, care se bazează pe opt piloni, a fost introdus prin Comunicarea privind valorificarea talentelor în regiunile Europei. Mecanismul sprijină regiunile UE afectate de declinul accelerat al populației de vârstă activă în ceea ce privește formarea, păstrarea și atragerea de persoane cu competențele necesare pentru a atenua impactul tranziției demografice.
CHINA
China a limitat în mod inechitabil accesul dispozitivelor medicale din UE pe piața achizițiilor publice, semnalează CE
Published
19 hours agoon
January 14, 2025By
Diana ZaimUniunea Europeană condamnă acțiunile Chinei de limitare, în mod inechitabil și discriminatoriu, a accesului producătorilor de dispozitive medicale europene la contractele sale publice. Comisia Europeană amenință că va răspunde cu aceeași monedă, informează un comunicat oficial al Executivului European.
Acest lucru a fost devedit într-un raport publicat de Comisia Europeană care a anchetat în temeiul Instrumentului UE pentru achiziții publice internaționale (IPI).
„UE își menține angajamentul de a angaja China într-un dialog constructiv menit să abordeze și să elimine măsurile discriminatorii. Cu toate acestea, în absența unei soluții acceptabile, Comisia va evalua acum cu atenție posibilitatea de a adopta măsuri în cadrul Instrumentului pentru Achiziții Publice Internaționale (IPI). În cazul în care se consideră că astfel de măsuri sunt în interesul UE, acestea ar putea include o restricționare sau o excludere a ofertanților chinezi de contracte guvernamentale în UE”, transmite Comisia Europeană.
Raportul Comisiei publicat astăzi concluzionează că statul chinez a pus în aplicare mai multe forme diferite de discriminare directă și indirectă împotriva dispozitivelor medicale și a furnizorilor din UE, ceea ce a dus la o afectare gravă și recurentă a accesului acestora la piața de pe întreg teritoriul Chinei. Această discriminare afectează toate categoriile de dispozitive medicale.
Piața achizițiilor publice din UE este una dintre cele mai mari și mai accesibile din lume. În plus, exporturile chineze de dispozitive medicale către UE au înregistrat o creștere de peste 100 % între 2015 și 2023, demonstrând deschiderea generală a pieței UE.
Instrumentul pentru achizițiile publice internaționale a intrat în vigoare la 29 august 2022. Instrumentul este conceput pentru a restabili echilibrul de oportunități pentru întreprinderile din UE care participă la licitații în afara UE și pentru a promova accesul deschis și echitabil la piețele de achiziții publice din întreaga lume. Principalul său obiectiv este de a încuraja deschiderea reciprocă a piețelor de achiziții publice pentru operatorii economici din UE și pentru livrările din UE.
La 24 aprilie 2024, Comisia a lansat prima sa anchetă în temeiul regulamentului ca răspuns la măsurile și practicile de pe piața chineză a achizițiilor publice pentru dispozitive medicale.
Orice măsură adoptată în cadrul IPI trebuie să fie specifică și să se bazeze pe principiile proporționalității și eficienței, luând în considerare în același timp orice posibile probleme legate de aprovizionare.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE Victor Negrescu atrage atenția că ideea lui Mark Rutte de a direcționa fonduri pentru sănătate și pensii la apărare va permite inamicilor să câștige alegeri în țările aliate
Published
20 hours agoon
January 14, 2025Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, atrage atenția că propunerea secretarului general al NATO, Mark Rutte, de a tăia bugetele pentru sănătate sau pensii și a direcționa fondurile către apărare va permite inamicilor să câștige alegeri în țările aliate prin intermediari periculoși care aplică deja retorica rusă și sunt dispuși să colaboreze cu Moscova
“Nu-i putem învinge pe ruși copiindu-i”, a scris Negrescu, pe X, după ce secretarul general al Alianței s-a adresat luni Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare.
I’ve always pledged for the need to invest more in our defense, but also in our resilience. Cutting the budgets for health or pensions @SecGenNATO will allow our enemies to win elections through dangerous proxies who are already applying the Russian rhetoric & are willing to…
— Victor NEGRESCU (@negrescuvictor) January 14, 2025
“Întotdeauna am pledat pentru necesitatea de a investi mai mult în apărarea noastră, dar și în reziliența noastră. Tăierea bugetelor pentru sănătate sau pensii, domnule secretar general al NATO, le va permite inamicilor noștri să câștige alegerile prin intermediari periculoși care aplică deja retorica rusă și sunt dispuși să colaboreze cu Moscova”, a atras atenția Victor Negrescu.
Europarlamentarul român a arătat că nu există o cale ușoară de urmat și că “trebuie să ne dezvoltăm industria de apărare, să obținem bani prin înghețarea activelor inamicilor noștri sau chiar prin reducerea unora dintre profiturile uriașe, să luptăm împotriva corupției și a risipei de bani și, în același timp, să ne creștem nivelul de trai”
În calitate de negociator al Parlamentului European pentru bugetul UE în anul 2025, Negrescu a negociat mai multe investiții în apărare în apărare, securitate și protecția frontierelor.
El a mai evocat și importanța creșterii transparenței și controlului legislativ asupra cheltuielilor UE.
“Unele soluții-cheie la nivelul UE ar putea fi schimbarea normelor fiscale care exceptează cheltuielile de apărare de la deficit, încetarea afacerilor cu Rusia, crearea mai multor locuri de muncă, dezvoltarea ecosistemului de apărare UE-SUA sau îmbunătățirea rețelei și a aprovizionării noastre cu energie”, a conchis Victor Negrescu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025
Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)
Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept
Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul
Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii
Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice
ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană
”Santinela Baltică”. NATO își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică în fața atacurilor hibride
Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România
Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
Trending
- COMISIA EUROPEANA7 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA7 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- U.E.1 week ago
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
- U.E.5 days ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe