Connect with us

ENERGIE

România la Forumul European pentru Energie Nucleară: ”Uniunea Europeană trebuie să dea un exmplu altor țări și să devină un model mondial în ceea ce privește siguranța nucleară”

Published

on

În perioada 26-27 mai 2015 s-a desfășurat la Praga, Republica Cehă, cea de-a 10-a reuniune plenară a Forumului European pentru Energie Nucleară (European Nuclear Energy Forum – ENEF), eveniment la care România a fost reprezentată de domnul Bogdan Badea, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, se arată într-un comunicat oficial remis CaleaEuropeana.ro.

energie_electrica1_0

ENEF a fost inaugurat de prim-ministrul Republicii Cehe, dl Bohuslav Sobotka şi de prim-ministrul Republicii Slovace, dl Robert Fico, precum şi de vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru Uniunea Energetică, dl Maroš Ševčovič. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale din state membre UE, membri ai instituțiilor UE, exponenţi ai industriei nucleare şi ai societăţii civile etc.

Subiectele supuse dezbaterii au fost legate de subiecte stringente din domeniul energiei nucleare. În discuțiile avute s-a pus accent pe rolul energiei nucleare în Uniunea Energetică și securitatea aprovizionării cu energie, poziția UE de lider mondial în securitatea nucleară, dar și procesul de dezafectare a instalațiilor nucleare în Europa.

În cadrul discursului susținut, domnul Secretar de Stat Bogdan Badea a prezentat politica României cu privire la domeniul nuclear. Încâ de la început, demnitarul român a ținut să salute faptul că legislația europeană statuează ca principiu fundamental dreptul Statelor Membre de a-și stabili propriul mix energetic, subliniind importanța energiei nucleare în atingerea țintelor de decarbonizare U.E. și a obiectivelor de mediu. ”Este aproape imposibil de imaginat un mix energetic european – care trebuie să răspundă cerințelor de securitate și să se încadreze în țintele de decarbonizare, fără contribuția energiei nucleare” – a afirmat domnul Bogdan Badea.

În ceea ce privește strategia României, demnitarul a subliniat faptul că țara noastră s-a angajat pe termen lung în dezvoltarea capacităților nucleare de producție, continuând astfel proiecte pe infrastructura nucleară națională existentă, infrastructură care și-a dovedit fiabilitatea și siguranța tehnologică. De asemenea, domnul Bogdan Badea a precizat că România beneficiază de întregul lanț de producere a energie nucleare, iar percepția publică despre acest tip de energie este una pozitivă, situație ce permite Guvernului să dezvolte planuri cum sunt cele privind realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

”Suntem conștienți că viitorul generării de energie nucleară în cadrul U.E. este dependent de asigurarea celui mai înalt grad de securitate a instalațiilor nucleare precum și de implementarea de soluții credibile pentru întregul lanț de producere, un element important fiind cel legat de stocarea în condiții de siguranță a deșeurilor radioactive. Asta înseamnă că trebuie să fie de asemenea asigurate fonduri pentru creșterea securității nucleare, managementul deșeurilor radioactive și depozitarea acestora. Recunoaștem necesitatea de a ne asuma întreaga responsabilitate atunci când ne angajăm în dezvoltarea unui program nuclear.”- a subliniat domnul Bogdan Badea.

În România, siguranța în exploatare este confirmata de testele de stres post Fukushima, lipsa accidentelor și factorul de capacitate extrem de ridicat al cele doua reactoare aflate in funcțiune. Mai mult, conform statisticilor publicate în Nuclear Engineering International Journal, statistici care iau în considerare factorul de capacitate mediu din perioada operării, Unitatea 2 de la Cernavodă se plasează pe locul cinci în lume cu 92,4%, iar Unitatea 1 este pe locul 16 cu 88,8%, dintr-un total de 404 unități nucleare aflate în exploatare.

Demnitarul român a remarcat eforturile făcute la nivelul U.E. în ceea ce privește îmbunătățirea legislației Euratom în domeniul nuclear, ca urmare a accidentului de la Fukushima, arătând că dezvoltarea securității nucleare la cele mai înalte standarde este o responsabilitate nu doar pentru Europa, ci pentru întreaga lume.

Uniunea Europeană trebuie să dea un exmplu altor țări și să devină un model mondial în ceea ce privește siguranța nucleară. Pe acest drum, cercetarea și inovarea sunt esențiale. Este fundamental pentru viitorul U.E. să cerceteze disponibilitatea tuturor surselor de energie cu emisii scăzute de carbon care ar putea asigura dezvoltarea sustenabilă a economiilor noastre.”- a afirmat demnitarul român.

Domnul Bogdan Badea a arătat că Uniunea Europeană trebuie să facă în continuare eforturi susținute pentru a-și menține poziția de lider tehnologic în domeniul nuclear, subliniind faptul că România s-a alăturat inițiativei U.E. de dezvoltare a reactoarelor de generație IV, răcite cu plumb: ”Generația a IV-a de reactoare nu mai este doar subiect de dezbatere academică. Seria de proiecte și experimentele realizate au arătat că tehnologia este fezabilă și este foarte probabil ca noile reactoare să fie curând dezvoltate la scară industrială și să fie disponibile comercial.”

La finalul discursului, demnitarul român a ținut să sublinieze importanța ENEF ca platformă de discuții asupra rolului energiei nucleare, în cadrul căreia jucătorii semnificativi din domeniu pot aduce contribuții relevante în identificarea soluțiilor optime la aspecte sensibile specifice.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ENERGIE

Nicolae Ciucă a prezentat principalului acționar al ”Black Sea Oil and Gas Romania” viziunea Guvernului privind aprovizionarea cu gaz și energie electrică 

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Carlyle Group, principalul acționar al Black Sea Oil and Gas Romania, prilej cu care a fost prezentată viziunea Guvernului privind consolidarea capacităților interne de asigurare a resurselor. 

În cadrul dialogului, au fost prezentate planurile de dezvoltare a investițiilor Grupului Carlyle, cu accent asupra dezvoltării capacităților de producție a gazului natural și a energiei, informează un comunicat al Guvernului.

De asemenea, premierul a prezentat viziunea Guvernului privind consolidarea capacităților interne de asigurare a resurselor necesare pentru aprovizionarea populației și mediului de afaceri cu gaz și energie electrică, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung.

Tot astăzi, prim-ministrul Nicolae Ciucă a găzduit, la Palatul Victoria, reuniunea ministerială a miniștrilor energiei din regiune, aflați la București pentru a participa la RIGC – Romanian International Gas Conference. 

Principalele teme au vizat soluțiile care pot fi implementate la nivel regional pentru a asigura gazul necesar cetățenilor și mediului de afaceri.  

Continue Reading

ENERGIE

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii energiei din regiune despre întărirea cooperării în vederea asigurării resurselor energetice

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a găzduit, la Palatul Victoria, reuniunea ministerială a miniștrilor energiei din regiune, aflați la București pentru a participa la RIGC – Romanian International Gas Conference, informează un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro

Principalele teme au vizat soluțiile care pot fi implementate la nivel regional pentru a asigura gazul necesar cetățenilor și mediului de afaceri.  

„România se numără printre țările europene care dețin resurse importante de gaz și de producere a energiei electrice. Acest format de dialog este găzduit de România pentru a asigura țărilor din regiune necesarul de gaz natural, dar și pentru a genera soluții care să ofere sprijin economiilor puternice din Vestul Europei, de al căror bun mers depinde și economia regiunii noastre”, a declarat premierul. 

Reuniunea a pus accent pe aplicarea proiectelor de întărire a cooperării între țările participante, în vederea asigurării resurselor energetice și a găsirii celor mai bune soluții pentru întărirea securității energetice a tuturor statelor participante.

De asemenea, temele de discuții au vizat necesitatea cooperării în vederea diversificării surselor și rutelor de aprovizionare cu energie pentru a putea trece cu bine peste actuala criză energetică. Au fost punctate și identificate noile rute alternative pentru transportul de gaze naturale prin porturile din Turcia și Grecia și interconectarea pentru transportul și tranzitul gazelor naturale către România.

România a reamintit necesitatea proiectului de interconectare prin cablul subteran de transport de energie electrică pe ruta Azerbaidjan – Georgia -România- Ungaria.

Evenimentul a confirmat solidaritatea pe care țările din regiunea noastră o demonstrează în actualul context geoplitic, generat de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.

La reuniunea ministerială au participat Virgil Popescu – Ministrul Energiei, Andrei Spînu – vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Kostas Skrekas, ministrul Mediului și Energiei din Grecia, Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, Rossen Hristov, ministrul Energiei din Bulgaria, Alparslan Bayraktar, adjunctul ministrului Energiei și Resurselor Naturale din Turcia, Mykola Kolisnyk, adjunctul ministrului Energiei din Ucraina, Péter Sztáray, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria și George Chikovani, director general, JSC Georgian Oil and Gas Corporation – Georgia.

Continue Reading

ENERGIE

Franța anunță că pregătește un nou plafon pentru prețul energiei electrice pentru 2023

Published

on

© European Union, 2022

Ministrul Tranziţiei Energetice din Franţa, Agnes Pannier-Runacher, a anunţat duminică faptul că Executivul lucrează la un nou plafon pentru creşterea preţului electricităţii pentru toţi consumatorii, în 2023, dar nu a dat indicii despre noul prag, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„Guvernul şi-a asumat responsabilităţi pentru a atenua creşterea preţurilor la energia electrică şi fără mecanismul pe care l-am pus în mişcare creşterea nu ar fi fost de 4% ci de 40% (în 2022). Iniţiativa noastră va fi la fel anul viitor”, a spus ea într-un interviu pentru postul de radio RTL.

De asemenea, Pannier-Runacher a afirmat că în următoarele zile vor fi noutăţi în legătură cu noul plafon şi a subliniat că această măsură va fi stabilită împreună cu ministrul Economiei, Bruno Le Maire, şi cu prim-ministrul Elisabeth Borne.

Ea a semnalat, totodată, că această limitare a preţurilor va fi compensată de noi venituri pentru a menţine obiectivul de deficit pentru 2023 de 5% din PIB.

Mai mult, a vorbit despre cele aproape jumătate din totalul de 56 de reactoare nucleare din Franţa care în prezent nu funcţionează din motive de mentenanţă şi şi-a exprimat încrederea că majoritatea vor redeveni operaţionale pentru a nu lipsi energia electrică în iarnă ce vine.

„În fiecare săptămână de întâlnim cu cei de la EDF (compania care operează centralele nucleare) pentru a afla dacă s-au înregistrat avansuri”, a precizat ministrul.

În plan european, Pannier-Runacher a menţionat că Executivul european lucrează pentru a prezenta statelor membre propuneri, printre care figurează un impozit pentru companiile energetice şi un plafon pentru preţul gazelor.

Citiți și: Miniștrii energiei din UE cer Comisiei Europene să acționeze în privința plafonării prețului la gaze

„Suntem în favoarea propunerii de a cere producătorilor o contribuţie pentru că, pentru majoritatea, costurile de producţie practic nu au variat, dar preţul la care vând da, a explodat”, a spus Agnes Pannier-Runacher, fără a intra în detalii despre modul în care ar putea fi aplicată această taxă.

Reamintim că Executivul european a propus, miercuri, plafonarea prețului la importurile de gaze din Rusia, ca parte a unui pachet de măsuri menit să protejeze consumatorii și întreprinderile vulnerabile din UE, în contextul unei piețe energetice extrem de volatile, precum și să taie finanțarea Kremlinului pentru continuarea războiului ilegal din Ucraina.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL12 hours ago

De la începutul invaziei ruse, SUA au acordat Ucrainei un ajutor militar de 16,2 miliarde de dolari: Noul sprijin de 1,1 miliarde include 18 sisteme HIMARS

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis felicită societatea civilă pentru mobilizarea exemplară în pandemie și în criza războiului din Ucraina: România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică!

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană propune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: Nu acceptăm referendumuri false și nici anexări în Ucraina. Vom face “Kremlinul să plătească”

ROMÂNIA16 hours ago

România reiterează condamnarea, în termenii cei mai fermi, a așa-ziselor ”referendumuri” organizate în regiunile ucrainene ocupate de trupele ruse

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Volodimir Zelenski, convorbire cu președintele Turciei. Prevenirea crizei alimentare globale, discutată

Dan Motreanu17 hours ago

Dan Motreanu, desemnat responsabil din partea grupului PPE pentru regulamentul care transformă rețeaua de informații contabile agricole în rețeaua privind durabilitatea agricolă

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul Energiei încurajează creșterea investițiilor companiilor americane în domeniul energiei din România

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană lansează o cerere de propuneri pentru cercetători strămutați din Ucraina, oferind burse de 25 mil. euro

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană invită România și celelalte țări membre să își modernizeze sistemele de venit minim pentru a combate sărăcia și a promova ocuparea forței de muncă

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană ia măsuri pentru o mai bună protecție împotriva expunerii la azbest și pentru a asigura un viitor fără azbest

JUSTIȚIE2 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.6 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA6 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU1 week ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL1 week ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending