Connect with us

ENERGIE

România la Forumul European pentru Energie Nucleară: ”Uniunea Europeană trebuie să dea un exmplu altor țări și să devină un model mondial în ceea ce privește siguranța nucleară”

Published

on

În perioada 26-27 mai 2015 s-a desfășurat la Praga, Republica Cehă, cea de-a 10-a reuniune plenară a Forumului European pentru Energie Nucleară (European Nuclear Energy Forum – ENEF), eveniment la care România a fost reprezentată de domnul Bogdan Badea, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, se arată într-un comunicat oficial remis CaleaEuropeana.ro.

energie_electrica1_0

ENEF a fost inaugurat de prim-ministrul Republicii Cehe, dl Bohuslav Sobotka şi de prim-ministrul Republicii Slovace, dl Robert Fico, precum şi de vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru Uniunea Energetică, dl Maroš Ševčovič. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale din state membre UE, membri ai instituțiilor UE, exponenţi ai industriei nucleare şi ai societăţii civile etc.

Subiectele supuse dezbaterii au fost legate de subiecte stringente din domeniul energiei nucleare. În discuțiile avute s-a pus accent pe rolul energiei nucleare în Uniunea Energetică și securitatea aprovizionării cu energie, poziția UE de lider mondial în securitatea nucleară, dar și procesul de dezafectare a instalațiilor nucleare în Europa.

În cadrul discursului susținut, domnul Secretar de Stat Bogdan Badea a prezentat politica României cu privire la domeniul nuclear. Încâ de la început, demnitarul român a ținut să salute faptul că legislația europeană statuează ca principiu fundamental dreptul Statelor Membre de a-și stabili propriul mix energetic, subliniind importanța energiei nucleare în atingerea țintelor de decarbonizare U.E. și a obiectivelor de mediu. ”Este aproape imposibil de imaginat un mix energetic european – care trebuie să răspundă cerințelor de securitate și să se încadreze în țintele de decarbonizare, fără contribuția energiei nucleare” – a afirmat domnul Bogdan Badea.

În ceea ce privește strategia României, demnitarul a subliniat faptul că țara noastră s-a angajat pe termen lung în dezvoltarea capacităților nucleare de producție, continuând astfel proiecte pe infrastructura nucleară națională existentă, infrastructură care și-a dovedit fiabilitatea și siguranța tehnologică. De asemenea, domnul Bogdan Badea a precizat că România beneficiază de întregul lanț de producere a energie nucleare, iar percepția publică despre acest tip de energie este una pozitivă, situație ce permite Guvernului să dezvolte planuri cum sunt cele privind realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

”Suntem conștienți că viitorul generării de energie nucleară în cadrul U.E. este dependent de asigurarea celui mai înalt grad de securitate a instalațiilor nucleare precum și de implementarea de soluții credibile pentru întregul lanț de producere, un element important fiind cel legat de stocarea în condiții de siguranță a deșeurilor radioactive. Asta înseamnă că trebuie să fie de asemenea asigurate fonduri pentru creșterea securității nucleare, managementul deșeurilor radioactive și depozitarea acestora. Recunoaștem necesitatea de a ne asuma întreaga responsabilitate atunci când ne angajăm în dezvoltarea unui program nuclear.”- a subliniat domnul Bogdan Badea.

În România, siguranța în exploatare este confirmata de testele de stres post Fukushima, lipsa accidentelor și factorul de capacitate extrem de ridicat al cele doua reactoare aflate in funcțiune. Mai mult, conform statisticilor publicate în Nuclear Engineering International Journal, statistici care iau în considerare factorul de capacitate mediu din perioada operării, Unitatea 2 de la Cernavodă se plasează pe locul cinci în lume cu 92,4%, iar Unitatea 1 este pe locul 16 cu 88,8%, dintr-un total de 404 unități nucleare aflate în exploatare.

Demnitarul român a remarcat eforturile făcute la nivelul U.E. în ceea ce privește îmbunătățirea legislației Euratom în domeniul nuclear, ca urmare a accidentului de la Fukushima, arătând că dezvoltarea securității nucleare la cele mai înalte standarde este o responsabilitate nu doar pentru Europa, ci pentru întreaga lume.

Uniunea Europeană trebuie să dea un exmplu altor țări și să devină un model mondial în ceea ce privește siguranța nucleară. Pe acest drum, cercetarea și inovarea sunt esențiale. Este fundamental pentru viitorul U.E. să cerceteze disponibilitatea tuturor surselor de energie cu emisii scăzute de carbon care ar putea asigura dezvoltarea sustenabilă a economiilor noastre.”- a afirmat demnitarul român.

Domnul Bogdan Badea a arătat că Uniunea Europeană trebuie să facă în continuare eforturi susținute pentru a-și menține poziția de lider tehnologic în domeniul nuclear, subliniind faptul că România s-a alăturat inițiativei U.E. de dezvoltare a reactoarelor de generație IV, răcite cu plumb: ”Generația a IV-a de reactoare nu mai este doar subiect de dezbatere academică. Seria de proiecte și experimentele realizate au arătat că tehnologia este fezabilă și este foarte probabil ca noile reactoare să fie curând dezvoltate la scară industrială și să fie disponibile comercial.”

La finalul discursului, demnitarul român a ținut să sublinieze importanța ENEF ca platformă de discuții asupra rolului energiei nucleare, în cadrul căreia jucătorii semnificativi din domeniu pot aduce contribuții relevante în identificarea soluțiilor optime la aspecte sensibile specifice.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ENERGIE

Ministrul Energiei: Ne dorim ca, în 2026, să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele

Published

on

© Virgil Popescu/ Facebook

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a participat ieri la conferința online ”The Strategic Energy Projects of Romania. Perspectives and Development Opportunities”, organizată de New Strategy Center, alături de Josh Volz, Secretar adjunct interimar pentru Africa, Europa, Eurasia și Orientul Mijlociu, Departamentul pentru Energie al SUA și reprezentanți ai mediului privat.

Cu acest prilej, ministrul român a subliniat că odată cu implementarea proiectelor strategice în energie, va crește și gradul de securitate al României.

„În cadrul parteneriatului strategic cu SUA avem în plan investiții strategice în domeniul nuclear, așa cum a anunțat si presedintele Romaniei Klaus Iohannis la COP26. Ne dorim să fim un hub tehnologic pentru SMR, ne dorim să dezvoltăm reactoarele pe tehnologie CANDU alături de aliații și partenerii noștri americani, canadieni si francezi”, a transmis ministrul Energiei.

De asemenea, acesta a menționat că România s-a angajat să renunțe la producția de energie electrică pe bază de carbune, pentru a a-și îndeplini țintele de decarbonare: „Vom înlocui cărbunele din marile complexe energetice cu gaz, de aceea suntem concentrați și pe gaz. De asemenea, ne dorim ca, în 2026, să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele.”

Citiți și: Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat, la Glasgow, acordul prin care SUA vor construi în România primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni

În primul trimestru al anului viitor vom lansa un apel de proiecte din Fondul de Modernizare, iar productia de enegie cu regenerabilele este o prioritate. Vom avea investitii in regenerabile, nuclear, gaz și să nu uităm de hidrogen, care este combustibilul viitorului. Vom investi prin PNRR pentru a dezvolta producția și distribuția de gaz în amestec cu hidrogen”, a mai informat acesta.


Tema securității energetice s-a aflat din nou pe agenda New Strategy Center, într-un context în care subiectul se află acum pe agenda multor state europene.

New Strategy Center a organizat marți, 9 noiembrie, dezbaterea online ”The Strategic Energy Projects of Romania. Perspectives and Development Opportunities”. Moderată de dna. Alexandra Gătej, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, dezbaterea a beneficiat de contribuția dl. Virgil Popescu, Ministrul Energiei, dl. Josh Volz, Secretar adjunct interimar pentru Africa, Europa, Eurasia și Orientul Mijlociu, Departamentul pentru Energie al SUA, dna. Christina Verchere, CEO OMV Petrom, dl. Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica și dl. Daniel Farmache, CEO Electrogrup.

Continue Reading

ENERGIE

Klaus Iohannis, mesaj către întreprinzători: Măsurile pentru atenuarea impactului crizei energetice, un bun exemplu de cooperare a partidelor responsabile din Parlament

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj în cadrul celei de a XXIX-a ediţii a Topului naţional al firmelor private în care subliniază că situaţia economică şi socială trebuie gestionată cu maximă responsabilitate şi prudenţă. România “înregistrează, în prezent, o revenire economică peste aşteptări”, însă nu se poate face “abstracţie de unele dezechilibre macroeconomice în creştere, cum sunt cele externe, dar şi de alte îngrijorări generate de contextul actual”, a punctat șeful statului în mesajul prezentat la eveniment de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

“Astăzi ne regăsim într-o situaţie economică şi socială care trebuie gestionată cu maximă responsabilitate şi prudenţă, astfel încât să putem controla criza sanitară, să asigurăm redresarea economică şi stabilitatea financiară. Este un semn bun faptul că economiile îşi revin, după un an de scădere abruptă, în 2020. Cea mai recentă prognoză plasează România, în 2021, pe primele locuri în privinţa creşterii economice, prin estimarea actuală de 7,4%. Însă pandemia, care se dovedeşte un fenomen de durată şi profund, generează în continuare anumite rezerve privind evoluţiile economice”, a afirmat șeful statului.

El s-a referit și la cea de-a doua criză importantă a momentului, cea energetică.

“Pe lângă criza sanitară, traversăm în prezent şi o criză energetică. Creşterile fără precedent ale preţurilor la energie electrică, gaze naturale şi carburanţi au deja consecinţe importante asupra cetăţenilor şi mediului de afaceri, în principal asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi asupra industriei mari. În aceste condiţii, are loc intensificarea inflaţiei, care prin ritmul de 6,3% din septembrie deja depăşeşte dublul proiecţiilor de la începutul anului. Şi există riscul ca scumpirile recente să antreneze, în continuare, o spirală inflaţionistă cu efecte semnificative în plan economic şi social. Tocmai de aceea, situaţia trebuie tratată cu maximum de responsabilitate şi seriozitate, pentru a nu spori instabilitatea şi lipsa de predictibilitate pe care societatea şi mediul de afaceri le resimt deja”, a precizat Iohannis, potrivit Agerpres.

Preşedintele a menţionat că un prim pas în direcţia atenuării impactului crizei energetice a fost deja făcut prin promulgarea legii de aprobare a schemei de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale, indicând că printre beneficiarii măsurii se află şi întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi furnizorii de servicii sociale.

“Acesta este un bun exemplu de cooperare a partidelor responsabile din Parlament, care au ales să lase deoparte orgoliile politice şi să susţină formule de acţiune în sprijinul întreprinzătorilor. Întrebarea este dacă acest exemplu poate fi extins şi replicat în continuare, pentru că economia nu aşteaptă, iar întreprinzătorii nu mai pot avea răbdare”, afirmă şeful statului.

Klaus Iohannis a arătat că majoritatea IMM-urilor semnalează incertitudini în privinţa evoluţiilor viitoare şi că, în acelaşi timp, numărul agenţilor economici care au fost nevoiţi să renunţe la activitate a crescut cu aproape 30% faţă de anul 2020.

“Sunt aspecte mai mult decât preocupante, care arată însă că redresarea economică are nevoie, deopotrivă, de capital românesc şi de investiţii străine. Sunt încrezător că demersurile CNIPMMR în direcţia coagulării întreprinzătorilor şi a propunerilor concrete de susţinere a capitalului autohton, atât de necesar economiei noastre, vor avea succes. Finanţarea publică trebuie să fie orientată, realist şi fezabil, în direcţia nevoilor structurale ale economiei şi ale afacerilor dumneavoastră”, subliniază el.

Şeful statului şi-a exprimat susţinerea pentru apelurile repetate venite din partea mediului de afaceri privind reformarea statului, în scopul reducerii birocraţiei şi al eficientizării relaţiei dintre stat şi mediul de afaceri.

“Însă, în ciuda provocărilor generate de pandemie, este important să privim lucrurile şi dintr-o altă perspectivă, pentru a identifica şi ferestre de oportunitate, care să urgenteze reformele asumate. Pentru mediul de afaceri, una dintre oportunităţile cheie o reprezintă digitalizarea, care şi-a demonstrat beneficiile atât în relaţia cu consumatorii, cât şi cu angajaţii. Companiile au şansa de a accelera transformarea digitală inclusiv prin fondurile PNRR dedicate dezvoltării, cercetării şi inovării. Digitalizarea este o componentă esenţială a reformelor în instituţiile publice şi poate deveni un catalizator credibil al relaţiei dintre stat şi întreprinzători. În acest sens, reducerea birocraţiei şi a poverii administrative poate oferi o gură de oxigen necesară pentru segmentul de IMM-uri, mai ales în situaţia de faţă”, a mai spus Iohannis.

El a declarat că pentru mediul de afaceri pandemia a fost un “adevărat test de anduranţă, însă se poate dovedi şi o lecţie de adaptare sau de reinventare a antreprenoriatului, de exemplu prin reorientarea către resursele locale”.

“Avem şansa de a inversa trendul actual de adâncire a deficitului comercial, printr-o mai bună valorificare a potenţialului şi a resurselor locale. De exemplu, România se poate transforma din exportator de cereale sau animale în producător de valoare adăugată, prin revitalizarea industriei alimentare. Iar politicile de susţinere în domeniu ar trebui construite în jurul acestui obiectiv”, a arătat Iohannis.

Preşedintele a punctat că este nevoie de concretizarea angajamentelor făcute societăţii şi mediului de afaceri.

“Suntem obligaţi să răspundem cu maturitate şi profesionalism aşteptărilor, preocupărilor şi cerinţelor de dezvoltare ale întreprinzătorilor. Astăzi, parcă mai mult ca niciodată, avem nevoie de concretizarea angajamentelor făcute societăţii şi mediului de afaceri, tocmai pentru a dobândi stabilitatea, siguranţa şi predictibilitatea pe care cu toţii ni le dorim. Absenţa sau tergiversarea unor decizii politice atât de necesare riscă să afecteze mediul de afaceri, care s-a dovedit un partener de cursă lungă, credibil şi responsabil în relaţia cu instituţiile statului. Am încredere că mediul de afaceri, cu susţinerea necesară din partea statului, va dispune de instrumentele şi pârghiile necesare pentru a consolida parcursul actual de redresare economică, într-un ritm care să susţină sustenabil prosperitatea noastră economică”, a conchis Klaus Iohannis. 

Continue Reading

ENERGIE

Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat, la Glasgow, acordul prin care SUA vor construi în România primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni

Published

on

© Virgil Popescu/ Facebook

Directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi preşedintele şi directorul general al NuScale Power din Statele Unite, John Hopkins, au semnat joi, la Glasgow, documentele oficiale ale acordului pe baza cărora cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (Small Modular Reactor – SMR) în România.

La evenimentul din marja COP26 au participat și au susținut alocuțiuni și ministrul interimar al energiei, Virgil Popescu şi reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Justin Friedman.

Semnarea acestui acord are loc după ce Statele Unite și România și-au marți prezentat intenția privind planurile de a construi în România, în parteneriat cu compania americană NuScale Power, o centrală cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR), “prima de acest fel”, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte importantă a Europei. România va deveni astfel prima țară din lume în care va fi implementată tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni.

Prin această intenție, România va include Reactoare Modulare Mici (SMR) în sistemul național de producere a energiei până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Acordul a fost salutat de John Kerry, care a calificat acest pas drept unul “vizionar” și “de pionierat” din partea României.

Mai mult, Departamentul de Stat al SUA a anunțat la Glasgow că Statele Unite se angajează să acorde 25 de milioane de dolari către șase țări partenere, inclusiv România, pentru a sprijini extinderea accesului la energie nucleară curată prin ceea ce este cunoscut sub denumirea “Nuclear Futures Package”.

Prin “Nuclear Futures Package”, în valoare de 25 de milioane de dolari, România urmează să primească asistență tehnică din partea Statelor Unite pentru a deveni un centru regional de educație și formare pe teme care țin de reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR). În ce privește România, asistența acoperă cooperarea pentru înființarea un simulator SMR la una dintre universitățile de top, sprijinul aferent studiului cu privire la amplasarea reactoarelor, un transfer de bune practici cu deplasare în SUA (de tip “reverse trade mission”) și o serie de seminare pe teme de reglementări aplicabile reactoarelor SMR.

Potrivit NuScale Power, “parteneriatul cu Nuclearelectrica vine într-o perioadă crucială, în care factorii de decizie politică de rang înalt din întreaga lume discută despre urgența accelerării tranziției către o energie curată. SMR-urile de la NuScale pot sprijini obiectivele climatice internaționale de atenuare a celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice, consolidând în același timp prosperitatea globală”.

În 2019, NuScale și Nuclearelectrica au semnat un memorandum de înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construirea unui SMR NuScale în România, informează un comunicat al companiei americane.

În august 2020, NuScale a făcut istorie, fiind primul și singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA – un pas crucial pentru construirea și implementarea acestei tehnologii SMR. Compania menține un impuls puternic al programului pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, proiectarea standard a centralei, planificarea activităților de livrare a centralei și planurile de pornire și punere în funcțiune.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
POLITICĂ3 mins ago

Ziua Națională a României. PMP: Marea Unire este în continuare un deziderat sfânt pentru românii de pretutindeni

MAREA BRITANIE15 mins ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

NATO43 mins ago

Mircea Geoană, mesaj de Ziua Națională a României: Este nevoie de reclădirea proiectului național. Să investim și mai mult în ancora noastră occidentală, în NATO și UE

REPUBLICA MOLDOVA59 mins ago

Premierul Republicii Moldova, mesaj de Ziua Națională a României: Mă bucur să trăiesc într-o epocă în care construim poduri și viitor european acolo unde anterior era sârmă ghimpată și înstrăinare

NATO1 hour ago

Bogdan Aurescu a pledat, la Riga, pentru un nou Concept Strategic NATO și consolidarea prezenței aliate pe flancul estic

Eugen Tomac2 hours ago

Ziua Națională a României. Eugen Tomac: Indiferent de ce parte a Prutului ne aflăm, avem dreptul să visăm la reîntregirea națiunii române

POLITICĂ2 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

ROMÂNIA2 hours ago

Secretarul de stat al SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Suntem mândri să fim alături de România ca aliați NATO

Corina Crețu3 hours ago

Ziua Națională a României. Corina Crețu: Am ales întotdeauna să dau tot ce e mai bun în reprezentarea României în Uniunea Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Raport: Nicu Ștefănuță, desemnat cel mai activ europarlamentar Renew Europe și al șaselea cel mai influent membru al Parlamentului European

MAREA BRITANIE15 mins ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ2 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.2 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA3 days ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța6 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

Team2Share

Trending