România, mesaj comun alături de Polonia și Lituania: Fără Marea Britanie, poziția UE pe scena globală ar putea fi slăbită, făcând-o mult mai vulnerabilă la amenințările externe

Miniştrii de Externe din Polonia, Lituania şi România cer, într-un articol comun publicat de Politico.eu, ca „vocea Regatului Unit să fie ascultată” şi fac apel la unitate în abordarea Brexit pentru „beneficiul” ambelor părți.

Miniștrii Teodor Meleșcanu, Jacek Czaputowicz și Linas Linkevicius au adresat și chestiunea securității și a politicii externe a UE după Brexit, punctând că trebuie să se asigure că va exista un schimb constant de informaţii și după Brexit între statele membre și Londra.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi la Salzburg că la Administrația Prezidențială ”nu s-a discutat această chestiune, e o scrisoare a miniștrilor, nu a țărilor”. ”Însă pe fond eu am spus deseori aceste lucruri, România și Marea Britanie au multe poziții comune. Scrisoarea reflectă poziția României”, a mai transmis Iohannis.

Jacek Czaputowicz și Teodor Meleșcanu Foto: MAE

Marea Britanie, în posura sa de membru al Consiliului de Securitate ONU, putere nucleară și posesor al unui sfert din capacitățile de apărare ale Europei, este unul dintre pilonii acțiunii externe a UE. Fără Marea Britanie, poziția UE pe scena globală ar putea fi slăbită, făcând-o mult mai vulnerabilă la amenințările externe”, au scris cei trei miniștri.

„Este în interesul UE să implice Londra în domeniul politicii de securitate şi de apărare, cât mai mult posibil. Retragerea Marii Britanii din UE este o situaţie fără precedent şi, ca atare, necesită soluţii fără precedent. De aceea trebuie să ne asigurăm că există un flux constant de informaţii între noi şi că vocea Regatului Unit este ascultată”, au transmis diplomații.

„Există încă probleme de rezolvat când vine vorba despre retragerea Marii Britanii din UE. Cum negocierile pentru Brexit intră într-o fază decisivă, avem o responsabilitate comună pentru a asigura o retragere ordonată și a conveni termenii relației noastre viitoare. Dar chestiunile de politică externă și securitate ar trebui să fie tratate ca probleme separate – pentru a ne asigura că ele nu cad victimă posibilelor neînțelegeri pe alte chestiuni. Trebuie de asemenea să ne canalizăm energiile pentru a realiza un parteneriat ambițios în politicile externe și de apărare exact de la momentul retragerii Marii Britanii din UE”, au mai scris cei trei miniștri.

„Forma cooperării viitoare între Marea Britanie și UE se află în mâinile noastre. Credem cu tărie că dacă ne vom combina eforturile, vom reuși să găsim modalități constructive de a utiliza pe deplin o nouă realitate post-Brexit – în beneficiul comun al UE și al Regatului Unit”, încheie cei trei oficiali editorialul. 

Marea Britanie și-a exprimat la începutul lunii dorința de a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul pe tema Brexitului până în luna noiembrie. Negocierile dintre Londra şi Comisia Europeană avansează extrem de greu în prezent, şi se profilează riscul unui Brexit fără acord, din cauza unor divergenţe care vizează în special relaţiile comerciale ale celor două blocuri, dar şi chestiunea frontierei irlandeze. Atât Marea Britanie, cât şi UE afirmă că doresc să ajungă la un acord privind „divorţul” cu ocazia Consiliului European din 18 octombrie, însă mulţi diplomaţi considerau că această ţintă este prea optimistă.

 

Citiți și: Negociatorul șef pentru Brexit, Michel Barnier, anunță agrearea a 80% din acordul cu Marea Britanie

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.