Connect with us

ROMÂNIA

România obține aurul și trei medalii de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului din Coreea de Sud

Published

on

© Ministerul Educației Naționale

Lotul olimpic al României a înregistrat o nouă performanță la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad – IESO), din Coreea de Sud, trecându-și în palmares patru premii, o medalie de aur și trei medalii de argint, la ediția din acest an, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației Naționale.

Medaliatul cu aur din acest an este Constantin-Petrișor Ciaușescu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Gib Mihăescu” din Drăgășani (jud. Vâlcea).

Colegii săi de lot, Eva-Maria Savin (clasa a X-a/Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București), Ștefan Dimitriu (clasa a X-a/Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov) și Gabriel-Darius Mardaru (clasa a X-a/Colegiul Național „Mircea ce Bătrân” din Constanța), și-au adjudecat medaliile de argint.

Echipa a fost coordonată de prof. Cătălina Șerban (Inspectoratul Școlar al Municipiului București) și prof. Cristina Pârvu (Centrul Național de Evaluare și Examinare).

© Ministerul Educației Naționale

Selecția lotului s-a realizat la finalul Olimpiadei Naționale „Științele Pământului”, desfasurată în februarie 2019, la Suceava, iar pregătirea lotului a avut loc la București.

Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului este o competiție în cadrul căreia concurenții susțin individual o probă teoretică și una practică. Pentru a încuraja colaborarea între elevii din țările participante, se organizează echipe internaționale, care primesc teme de cercetare privind poluarea mediului dintr-o anumită arie geografică și sarcina de a realiza un proiect cu posibile soluții pentru ameliorarea problemelor din zona respectivă.

La a XIII-a ediție a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului (Daegu, Coreea de Sud, 26 august– 3 septembrie) au participat 163 de elevi din 41 de țări.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului Lucian Pahonțu, care va rămâne în funcția de director al SPP

Published

on

©️ Serviciul de Protecție și Pază

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind trecerea în rezervă, începând cu data de 2 noiembrie, a generalului cu patru stele Lucian Pahonţu, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), însă încetarea calităţii de director al SPP presupune emiterea unui decret de eliberare din funcţie.

Administrația Prezidențială a anunțat vineri că șeful statului a semnat “decretul privind trecerea în rezervă a domnului general – cu patru stele Pahonțu Lucian-Silvan din Serviciul de Protecție și Pază, la data de 2 noiembrie 2024”.

Ulterior, într-o precizare pentru Agerpres, SPP a transmis că încetarea calităţii de director al instituției presupune emiterea unui decret de eliberare din funcţie.

SPP este condus de un director cu rang de secretar de stat, numit de preşedintele României, la propunerea CSAT.

În conformitate cu dispoziţiile legale privind statutul cadrelor militare, generalii din Serviciul de Protecţie şi Pază sunt menţinuţi în activitate până la împlinirea vârstei de 60 de ani.

În acest context, Lucian Pahonţu, care este şef al SPP de 19 ani, este trecut în rezervă din calitatea sa de militar, la împlinirea vârstei de 60 de ani, la data de 2 noiembrie.

Lucian Pahonţu s-a născut în 1964 la Lereşti, judeţul Argeş. Din 2005, a fost director al SPP, cu rang de secretar de stat.

În perioada 2002 – 2005 a fost comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie “Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române. Între 1999 şi 2002 a fost şef de Stat Major la Brigada 11 Mobilă Jandarmi din Bucureşti.

A absolvit în 1994 cursurile Facultăţii de Arme Întrunite din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, iar în 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Economiei arată „progresul evident” al schimburilor comerciale România-Turcia: Am avut o țintă de 10 miliarde de dolari, iar acum suntem deja la 11,5 miliarde de dolari

Published

on

© MEAT

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a anunțat, vineri, progrese majore în schimburile comerciale dintre România și Turcia, cu o valoare care a depășit 11,5 miliarde de dolari, în cadrul celei de-a doua sesiuni a Comitetului Economic și Comercial bilateral (JETCO), organizată împreună cu ministrul Comerțului din Turcia, Omer Bolat, relatează Agerpres.

„Am avut o țintă de 10 miliarde de dolari, iar acum suntem deja la 11,5 miliarde de dolari. În urma vizitei premierului Marcel Ciolacu la Ankara, alături de președintele Erdogan, am stabilit un nou obiectiv de 15 miliarde de dolari pentru valoarea schimburilor comerciale bilaterale”, a afirmat Oprea, subliniind că „progresul este evident”.

În ciuda dezechilibrului actual în balanța comercială, ministrul a subliniat importanța investițiilor turcești în România, care contribuie semnificativ la economia locală.

„Sunt aproape 19.000 de companii turcești care investesc în România, iar multe dintre acestea sunt printre principalii exportatori ai României, Ford Otosan fiind pe locul doi astăzi”, a spus Ștefan-Radu Oprea. El a subliniat necesitatea unei analize extinse a balanței comerciale, care să includă și investițiile turcești și valoarea exporturilor realizate de aceste companii: „Dacă vedem lucrurile din această perspectivă, vom observa că relațiile foarte bune la nivel guvernamental se traduc și prin relații excelente la nivelul oamenilor de afaceri.”

În cadrul reuniunii JETCO, oficialii au discutat despre înlăturarea unor obstacole comerciale recente, inclusiv cele referitoare la exportul de carne de pasăre și animale vii.

„Am discutat, de asemenea, despre industria tutunului și a hârtiei, teme aduse în discuție de sectorul românesc. Din partea Turciei, am discutat despre problema vizelor, inclusiv cum să deschidem mai mult partea de turism pentru turiștii turci și cum să facilităm vizele de lungă durată pentru oamenii de afaceri”, a explicat Oprea.

Ministrul român a adăugat că s-a discutat și despre atragerea specialiștilor turci din companiile de construcții, care au câștigat deja numeroase contracte în România, în special în sectorul infrastructurii rutiere.

„Avem ținte ambițioase în multe domenii de activitate, de la agricultură și exporturi de produse agricole, la industrie, cercetare-dezvoltare și colaborarea între întreprinderile mici și mijlocii. Turcia este deja un partener important în industria de apărare, iar companiile turcești sunt prezente în marile proiecte de infrastructură din România,” a afirmat Oprea.

La finalul întâlnirii, s-a stabilit ca reuniunile JETCO să aibă loc anual, pentru a facilita și mai mult cooperarea și a răspunde nevoilor în evoluție ale parteneriatului bilateral. Cea de-a treia sesiune JETCO este programată pentru 2025, urmând să se desfășoare la Ankara sau Istanbul.

Continue Reading

ROMÂNIA

ICI București participă la InnopRo Summit 2024, arătându-și astfel angajamentul de a contribui activ la dezvoltarea ecosistemului de inovație digitală din România

Published

on

© ICI București

ICI București participă la InnopRo – Innovation Pathways for Romania, eveniment dedicat promovării soluțiilor digitale pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și autoritățile publice.

Potrivit unui comunicat al institutului, cea de-a treia ediție a summit-ului are loc în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2024, la Ploiești și în locațiile partenerilor de proiect, fiind organizată sub umbrela Wallachia eHub, cu sprijinul Asociației Clusterelor din România – CLUSTERO.

Acest eveniment aduce în prim-plan provocările și oportunitățile tranziției digitale și verzi, oferind IMM-urilor, autorităților locale și experților în inovație cadrul necesar pentru colaborare și identificarea celor mai eficiente soluții pentru viitor.

Temele principale abordate la InnopRo 2024 sunt: digitalizarea sistemelor energetice și tehnologiile informatice verzi, agricultura digitală, agrosilvicultura și agroturismul, producția sustenabilă și economii circulare în comunitățile inteligente.

Pe durata summit-ului, experții ICI București iau parte la sesiuni interactive de pitching și workshop-uri tematice. Clusterele, IMM-urile și furnizorii de CDI (cercetare-dezvoltare-inovare) prezintă soluții inovatoare și strategii de afaceri orientate către atingerea obiectivelor de sustenabilitate pe termen lung.

InnopRo 2024 adună un public divers, format din reprezentanți ai mediului de afaceri, autorități locale și internaționale, experți și lideri din diverse sectoare economice, dornici să contribuie la construirea unui viitor sustenabil prin inovare digitală.

Participarea institutului la acest summit demonstrează angajamentul institutului de a contribui activ la dezvoltarea ecosistemului de inovație digitală din România, aducând în prim-plan soluții moderne și eficiente care răspund provocărilor actuale în tranziția către un viitor sustenabil.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ROMÂNIA7 hours ago

Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului Lucian Pahonțu, care va rămâne în funcția de director al SPP

U.E.9 hours ago

Borrell: Viitorul UNRWA este un test al umanității noastre. Legislația adoptată de Israel va face aproape imposibilă salvarea de vieți în Gaza

U.E.10 hours ago

Depozitele de gaze din UE sunt pline în proporție de 95%, anunță Comisia Europeană: Ne oferă posibilitatea de a menține aprovizionarea și prețurile stabile în această iarnă

ROMÂNIA10 hours ago

Ministrul Economiei arată „progresul evident” al schimburilor comerciale România-Turcia: Am avut o țintă de 10 miliarde de dolari, iar acum suntem deja la 11,5 miliarde de dolari

ROMÂNIA11 hours ago

ICI București participă la InnopRo Summit 2024, arătându-și astfel angajamentul de a contribui activ la dezvoltarea ecosistemului de inovație digitală din România

ROMÂNIA11 hours ago

Ministrul Luminița Odobescu: Participarea universităților românești în alianțe universitare europene constituie o prioritate strategică pentru stimularea educației și promovarea diplomației culturale și academice în Europa

U.E.11 hours ago

Sprijinul „material și diplomatic” al Chinei pentru Rusia este o „amenințare directă” pentru securitatea Europei, avertizează șeful diplomației UE

U.E.11 hours ago

UE și Japonia încheie un parteneriat de apărare și securitate, primul de acest fel al Uniunii în regiunea Indo-Pacifică

U.E.12 hours ago

Josep Borrell subliniază nevoia unui ”răspuns contondent și unit” la desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Emmanuel Macron, mesaj în română pentru moldoveni înainte de turul 2 al prezidențialelor: “Calea europeană este cea a libertății și democrației”

U.E.13 hours ago

Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”

ROMÂNIA2 days ago

România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic

INTERNAȚIONAL3 days ago

Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate

INTERNAȚIONAL4 days ago

NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința intitulată ”Dezvoltarea Moldovei – proiectul – cheie pentru valorificarea potențialului de dezvoltare a României”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu își lansează Planul pentru România, axat pe investiții de 155 miliarde de euro și reindustrializare: Putem fi a 10-a economie a UE în următorii cinci ani

INTERVIURI2 weeks ago

INTERVIU | Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE: Cu 1% din PIB nu rezolvăm problema competitivității UE. Trebuie să reformăm structurile și să generăm investiții

Trending