Klaus Iohannis, mesaj pentru tinerii lumii la evenimentul ”Educație pentru Pace” organizat de România la ONU: Trebuie să fiți actori ai păcii, trebuie să ne educăm copiii să respecte și să înțeleagă diversitatea

România a organizat miercuri, la ONU, un important eveniment privind Educația pentru Pace în cadrul căruia președintele Klaus Iohannis a subliniat rolul pe care îl are educația în privința prevenirii radicalizării tinerilor.

VIDEO

Extras din intervenția președintelui Klaus Iohannis:

Prevenirea radicalizării este cea mai eficientă atunci când educăm copiii noștri să înțeleagă și să respecte diversitatea, într-un climat al drepturilor omului și al demnității.

Credința mea este că tinerii ar trebui să fie actori ai păcii! Ei trebuie să fie sprijiniți și încurajați să fie curioși, să învețe din trecut, să practice toleranță, să evite clișeele, să înțeleagă că diversitatea este o comoară, să lupte pentru drepturile lor, conștientă și respectând drepturile altor persoane. Implicarea tinerilor în arena publică într-un stadiu incipient este esențială pentru dezvoltarea societăților noastre.

(…)

În opinia mea, o societate nu poate progresa decât dacă vedem învățarea ca un proces continuu, susținut pentru oameni de toate vârstele, dar în mod special pentru generațiile tinere. Pentru ca acest obiectiv să fie atins, trebuie să implicăm tinerii în fiecare etapă a dezvoltării politicilor pentru tineret și educație.

De aceea am inițiat un proiect național, numit România Educată care are ca scop dezvoltarea unei viziuni și strategii naționale pe termen lung pentru educație și cercetare pentru anii pana in 2030. Anul trecut am avut peste 40 de evenimente publice în care am discutat despre calea de urmat, pe întreg teritoriul României. Mai mult de jumătate din aceste evenimente au fost organizate de către studenți sau ONG-uri de tineret. Acest lucru demonstrează numai interesul și capacitatea tinerilor de a contribui la o societate mai bună”.

“În cadrul evenimentului privind Educația pentru Pace, organizat de România, cu participarea altor oficiali de rang înalt, președintele României va sublinia rolul pe care îl are educația inclusivă și de calitate pentru toți în prevenirea conflictelor, a radicalizării tinerilor şi a violenței, în promovarea tinerilor ca actori esențiali ai păcii, respectiv importanța asigurării accesului la educație ca drept fundamental al omului și a educației ca factor de progres în societate, de natură să conducă la atingerea obiectivelor ONU”, informează Administrația Prezidențială.

Discursul lui Klaus Iohannis la evenimentul organizat de România va avea loc și în contextul în care șeful statului a lansat în repetate rânduri un apel către toți cetățenii români de a se alătura proiectului inițiat de președinte privind ”România Educată”.

La acest eveniment moderat de Remus Pricopie, rector al SNSPA, vor susține alocuțiuni și președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, directorul general al UNESCO, Irina Bokova, rectorul universității ONU, David Malone, reprezentantul Asociației UN Youth România, Valentin Florea.

Evenimentul va debuta la ora locală 15:00 (22:00, ora României).

Participarea președintelui Klaus Iohannis la acest eveniment va avea loc înaintea discursului pe care șeful statului îl va susține în plenul Adunării Generale a ONU (de la ora locală 17:00, ora 24:00 în România).

Citiți și Președintele Klaus Iohannis se adresează astăzi Adunării Generale a ONU și se întâlnește cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres

Citiți și Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit la New York cu Donald Tusk şi Jens Stoltenberg și cu omologii din Estonia, Egipt şi Serbia

Citiți și Președintele Klaus Iohannis, întâlnire cu Donald Trump la New York în marja celei de-a 72-a reuniuni a Adunării Generale a ONU

Citiți și Klaus Iohannis, întâlniri bilaterale cu secretarul general ONU și omologi ai altor state cu ocazia participării sale la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York

Citiți și Președintele Klaus Iohannis participă la Adunarea Generală a ONU în condițiile în care România candidează pentru un mandat de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate

Prezența președintelui la ONU are loc și în contextul în care România și-a lansat campania de promovare a candidaturii sale pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în intervalul 2020 – 2021. De la momentul aderării sale la ONU, în anul 1955, România a mai deţinut patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (1962, 1976-1977, 1990-1991, 2004-2005).

De la începutul mandatului său de președinte, Klaus Iohannis a efectuat trei vizite în Statele Unite: în 2015, la Adunarea Generală ONU; în 2016, la Summitul Securității Nucleare și în 2017, pentru o întrevedere oficială cu omologul său american, Donald Trump.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.