ROMÂNIA
România, parte dintr-un nou proiect internațional de combatere a antisemitismului prin educație, finanțat prin programul european Erasmus+
Published
2 years agoon
By
Teodora Ion
Un nou proiect cu o durată de doi ani pentru combaterea antisemitismului prin educație în Europa a fost lansat astăzi.
Conform unui comunicat al Comisiei Europene, proiectul va fi finanțat prin programul Erasmus+ și va fi pus în aplicare de UNESCO în parteneriat cu Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR).
În urma lansării proiectului, UNESCO și partenerii săi vor colabora, în cadrul unor activități adaptate, cu autoritățile naționale din statele membre ale UE pentru a le ajuta să dezvolte dimensiunea educațională a planurilor lor naționale de combatere a antisemitismului.
La momentul lansării, 11 state și-au confirmat în mod oficial participarea. Este vorba despre Austria, Belgia (Valonia-Bruxelles), Croația, Republica Cehă, Franța, Germania (Baden-Württemberg și Schleswig-Holstein), Grecia, Italia, România, Slovenia și Spania.
”Construirea unei Europe lipsite de ură și antisemitism începe în sălile de clasă. Educația este esențială pentru reziliența tinerilor la ideile antisemite. Acesta este motivul pentru care, ca parte a Strategiei UE privind combaterea antisemitismului și sprijinirea vieții evreiești, vom sprijini statele membre ale UE să își formeze cadrele didactice, profesioniștii din domeniul educației și factorii de decizie. Dorim să le oferim mijloacele necesare pentru a combate antisemitismul în sălile de clasă. Am plăcerea să lansez oficial astăzi această inițiativă importantă, pusă în aplicare în strânsă cooperare cu UNESCO și ODIHR”, a precizat Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului nostru de viață european.
Se estimează că proiectul va produce mai multe rezultate, inclusiv evenimente naționale de formare cu prezență fizică pentru formatorii de cadre didactice, factorii de decizie și organizațiile societății civile, precum și webinare online tematice pentru formatorii de cadre didactice și educatori din toate statele membre ale UE. Scopul este de a sprijini profesorii și educatorii să combată teoriile conspirației și antisemitismul în sălile de clasă. Proiectul va contribui, de asemenea, la evaluarea programelor naționale de învățământ și a calității manualelor școlare în ceea ce privește antisemitismul în Europa, precum și a pregătirii actuale a cadrelor didactice înainte de a formula recomandări pentru factorii de decizie de la nivel național și regional.
Educația joacă un rol important în sensibilizarea tinerilor cu privire la prejudecăți, discursuri extremiste, gândirea conspiraționistă și ideologiile care incită la discriminare și ură. Erasmus+ include promovarea incluziunii și a diversității printre prioritățile sale generale, contribuind astfel la coeziunea socială și la consolidarea identității europene și promovând valorile Uniunii Europene. Acest proiect sprijină, de asemenea, dimensiunea educațională a Strategiei UE privind combaterea antisemitismului și susținerea vieții evreiești.
Antisemitismul în creștere din Europa și din afara acesteia reprezintă un fenomen îngrijorător. Un sondaj realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) arată că, în prezent, nouă din zece evrei (89 %) simt că ura și discriminarea sunt în creștere în țara lor, 44 % dintre tinerii europeni evrei fiind victime ale hărțuirii antisemite. Sondajul arată, de asemenea, că 62 % dintre evrei au văzut sau auzit persoane care nu sunt de origine evreiască sugerând că Holocaustul este un mit sau a fost exagerat. În plus, potrivit Eurobarometrului din 2019 privind percepțiile asupra antisemitismului, 53 % dintre europeni consideră că negarea Holocaustului reprezintă o problemă în țara lor.
În Uniunea Europeană, discursurile de incitare la ură legate de apologia, negarea sau minimalizarea flagrantă a Holocaustului sunt interzise în temeiul Deciziei-cadru a Consiliului privind combaterea rasismului și xenofobiei.
În 2021, Comisia Europeană a adoptat prima strategie a UE privind combaterea antisemitismului și susținerea vieții evreiești, care se axează pe: prevenirea și combaterea tuturor formelor de antisemitism; protejarea și susținerea vieții evreiești în UE și educația, cercetarea și comemorarea Holocaustului. Acest lucru este consolidat de eforturile internaționale ale UE de a conduce lupta globală împotriva antisemitismului. Ca parte a acestei strategii a UE, Comisia a solicitat efectuarea unui raport de expertiză independentă intitulat „Domeniul cercetării privind antisemitismul contemporan și viața evreiască: eforturi în vederea creării unui centru european de cercetare”, care a fost publicat la 31 martie 2023.
Instituirea unor sisteme naționale de educație și formare mai reziliente și mai favorabile incluziunii este unul dintre principalele obiective ale Spațiului european al educației. Acțiunile urmăresc să abordeze inegalitățile încă din primii ani și să disocieze statutul și originea unei persoane de nivelul de instruire și de realizări.
Programul Erasmus+ sprijină obiectivele cadrului Spațiului european al educației și ale Cartei drepturilor fundamentale a UE.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă
Stefano Scarpetta (OCDE): Îmbunătățirea productivității este esențială pentru întoarcerea românilor din diaspora, iar educația și formarea continuă sunt cheia pentru viitorul pieței muncii din România
Ministrul Daniel David va prezenta în luna mai un „diagnostic” al sistemului de educație, bazat pe datele furnizate de OCDE: „Aderarea la OCDE este un proiect de țară”
Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE
Vicepreședintele PES, Victor Negrescu, le propune liderilor UE cinci direcții esențiale în contextul ”actualelor provocări europene și globale”: Vor contribui la consolidarea poziției României în cadrul UE
Roxana Mînzatu: CE va lansa Agenda cadrelor didactice și Alianța școlilor europene, inițiative esențiale ale Uniunii Competențelor
ROMÂNIA
Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera
Published
4 hours agoon
April 29, 2025By
Teodora Ion
Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și al instituțiilor, a subliniat directorul general al institutului, Adrian-Victor Vevera.
Acesta a participat la evenimentul aniversar care a marcat 30 de ani de activitate ai companiei Danubius, un actor cu rol semnificativ în domeniul echipamentelor fiscale și al soluțiilor moderne de plată din România.
Potrivit unui comunicat al ICI București, de-a lungul acestor trei decenii, parteneriatul între cele două instituții a avut un rol important în dezvoltarea și consolidarea unor soluții fiscale durabile, în sprijinul autorităților și al mediului economic.
”Danubius Exim a demonstrat că inovația și responsabilitatea merg mână în mână. Felicit echipa Danubius Exim pentru viziunea, profesionalismul și determinarea cu care a construit, timp de 30 de ani, un pilon solid al modernizării fiscale în România”, a subliniat Adrian-Victor Vevera.
Cu acest prilej, ICI București și-a reafirmat angajamentul de a susține inițiativele strategice care contribuie la digitalizarea administrației publice și la crearea unui ecosistem fiscal transparent, sigur și eficient.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă
Published
4 hours agoon
April 29, 2025By
Andreea Radu
Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul, iar România trebuie să fie pregătită, a transmis vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu.
„Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă în economie, în educație, ca societate în general. La evenimentul Digital Series: AI and the Next Digital Decade, am vorbit despre ce am făcut și trebuie să facem concret”, a scris europarlamentarul, pe Facebook.
El a subliniat că noile tehnologii trebuie să fie accesibile tuturor în domeniul educației și a amintit proiecte precum „Learning from the Extremes”, prin care educația digitală ajunge în cele mai izolate școli.
„Ne trebuie resurse și reglementări adecvate și inteligente pe măsura impactului produs de AI: am negociat şi am obținut mai multe fonduri europene pentru educația digitală și AI”, a mai spus Victor Negrescu.
Potrivit acestuia, competitivitatea europeană depinde de capacitatea de a inova și de a dezvolta soluții autohtone. „Am propus ca o parte din Planul European pentru Competitivitate să fie alocată educației digitale și tehnologiei de vârf”, a spus el.
Vicepreședintele Parlamentului European a atras atenția că trebuie să fim pregătiți pentru proiectele pe care Europa urmează să le lanseze, precum:
- Planul pentru Competitivitate, cu investiții masive în digitalizare și inovație;
- Planul European pentru Educație Digitală 2.0;
- Programul AI academy, dedicat formării pentru toți.
„România trebuie să fie în prima linie pentru a nu rata schimbările profunde care vor surveni în economie! Mulțumesc Smart Everything Everywhere pentru invitație și ocazia de a prezenta viziunea mea ministrului educației și cercetării, Daniel David, mediului asociativ și de afaceri prezent la eveniment”, a conluzionat Victor Negrescu.
ROMÂNIA
Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre
Published
5 hours agoon
April 29, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan a subliniat, marți, în cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, importanța strategică a conectivității în dezvoltarea regiunii și rolul activ pe care România îl joacă în acest proces.
Șeful interimar al statului la segmentul dedicat șefilor de stat și de guvern a evidențiat angajamentul României pentru consolidarea cooperării regionale în contextul unui climat geopolitic și economic în continuă schimbare.
“Traversăm o perioadă complicată, în care noile realități afectează țările noastre, iar peisajul economic se reconfigurează constant, ceea ce ne obligă să ne adaptăm continuu. Deciziile și măsurile pe care le luăm în această etapă vor determina nu doar viitorul Inițiativei celor Trei Mări, ci și viitorul Europei”, a afirmat Bolojan în deschiderea intervenției sale, atrăgând atenția asupra contextului complex în care are loc acest summit.
În fața reconfigurării forțelor politice și economice la nivel global, liderul român a subliniat necesitatea consolidării parteneriatelor cu toți actorii interesați de stabilitatea și prosperitatea regională. În această ecuație, Inițiativa celor Trei Mări capătă o relevanță din ce în ce mai mare, iar conectivitatea, esența acestui format de cooperare, este văzută ca o oportunitate majoră pentru dezvoltarea regiunii.
România, prin poziția sa geostrategică și prin capacitățile economice în creștere, joacă un rol important în asigurarea conectivității regionale. În discursul său, Ilie Bolojan a structurat contribuțiile țării noastre în trei direcții prioritare: interconectarea energetică, infrastructura de transport și transformarea digitală.
Pe componenta energetică, România se remarcă prin dezvoltarea unor proiecte strategice, în parteneriat cu sectorul privat. Printre acestea, se numără avansarea planului pentru construirea reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară de la Cernavodă și continuarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, proiect esențial pentru securitatea energetică a întregii regiuni.
“Estimăm că producția va începe în 2027”, a precizat Bolojan. De asemenea, el a evidențiat dezvoltarea coridoarelor regionale de transport energetic, menționând importanța gazoductului Iași–Chișinău și proiectele pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, care beneficiază în prezent de electricitate și gaze în mare parte din România.
În ceea ce privește infrastructura de transport, președintele interimar a punctat nevoia acută de a dezvolta coridoarele nord–sud, insuficient acoperite în prezent. Proiectele prioritare pentru România rămân Via Carpathia și Rail-2-Sea.
“Pe lângă tronsoanele de autostradă realizate deja, întregul proiect Via Carpathia de pe teritoriul României este în faza de contractare a lucrărilor, pe o lungime de aproape 200 de kilometri”, a spus el.
Portul Constanța, cel mai mare de la Marea Neagră, își consolidează rolul de nod strategic în Coridorul Internațional de Transport Europa–Caucaz–Asia, în special în contextul conflictului din Ucraina și al aderării României la spațiul Schengen.
De asemenea, Bolojan a prezentat proiectele comune cu Republica Moldova, printre care construcția de noi poduri peste Prut, inclusiv cel de la Ungheni, aflat în faza de execuție. În raport cu Ucraina, România urmărește extinderea punctelor de frontieră și creșterea capacității de tranzit pentru cele existente.
Un alt pilon esențial în strategia României este transformarea digitală. Președintele interimar a subliniat că, în contextul unei competiții globale pentru inovare și tehnologie, este necesară cooperarea regională pentru dezvoltarea unei infrastructuri digitale de ultimă generație.
“Sectorul IT din România poate avea o contribuție semnificativă pe acest palier”, a adăugat el.
În încheierea intervenției, Ilie Bolojan a transmis un apel clar pentru mobilizarea capitalului privat în sprijinul dezvoltării regiunii. “Statul nu poate și nu trebuie să fie singurul motor al dezvoltării. Companiile private aduc nu doar resurse financiare, ci și inovație și eficiență”, a afirmat el.
Totodată, a subliniat rolul esențial al unității și solidarității în depășirea provocărilor actuale și a încurajat transformarea acestora în oportunități.
“Îndemnul meu este să transformăm provocările în oportunități și să construim împreună o regiune mai prosperă, mai sigură și mai conectată”, a conchis președintele interimar.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice