România, pe locul 46 în Topul global al prosperității. Norvegia ocupă prima poziție pentru a opta oară în ultimii zece ani

Institutul britanic Legatum a publicat „Studiul anual al Prosperității”, o cercetare masivă care clasifică așa-numitele state cu cel mai ridicat nivel de prosperitate din lume.

Norvegia a fost desemnată, pentru a opta oară în ultimii zece ani, cea mai prosperă țară din lume. Aceasta este urmată de Noua Zeelandă și Finlanda, pe locul 3. De altfel, Noua Zeelandă a ocupat fruntea clasamentului în 2016. Cea de-a patra poziție este ocupată de Elveția, urmată Suedia, Olanda clasându-se pe cel de-al șaselea loc. Danemarca, Canada, Australia și Marea Britanie completează topul primelor zece state.

Foto: Legatum Institute

Nu mai puțin de 104 variabile sunt luate în calcul pentru acest top. Printre acestea PIB-ul pe cap de locuitor sau numărul persoanelor angajate cu normă întreagă. Aceste variabile sunt, la rândul lor, împărțite în subcategorii precum: economie, mediu de afaceri, calitatea guvernării, educaţie, sănătate, siguranţă şi securitate, libertatea individului, capitalul social şi mediul natural.

Potrivit Indexului, România ocupă locul 46, într-un top în care au fost analizate nu mai puțin de 149 de țări. Am urcat patru poziții față de 2016. Țara noastră stă cel mai bine la capitolul siguranță și securitate – locul 42, în timp ce la sănătate aceasta ocupă locul 91.

Foto: Legatum Institute

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.