Connect with us

ONU

România preia la 1 iulie președinția Grupului Regional European din cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU

Published

on

© Ambasada Romaniei in Italia/ Facebook

România preia începând cu 1 iulie, pentru următoarele șase luni, președinția Grupului Regional European (ERG) din cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), cu sediul la Roma, a anunțat luni, într-o postare pe Facebook, Ambasada României în Italia.

Acest grup reprezintă principalul instrument prin intermediul căruia cele 47 de state membre din Europa conlucrează și se coordonează în cadrul organizației, precizează misiunea diplomatică.

România preia acest mandat de la președinția asigurată în primele șase luni ale anului 2020 de către Luxemburg.

Printre prioritățile mandatului României se numără organizarea Conferinței Regionale FAO pentru Europa și Asia Centrală și participarea statelor europene la Consiliul FAO și la alte reuniuni din cadrul organizației.

Provocarea majoră o reprezintă organizarea pentru prima dată a acestor reuniuni într-un format virtual, ca urmare a restricțiilor aferente pandemiei COVID-19.

Pentru a asigura reușita acestui mandat, Ambasada intenționează să folosească experiența și succesul dobândit cu ocazia exercitării în cadrul FAO a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din 2019.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite, cu sediul la Roma, al cărei scop principal este eliminarea foametei pe scară mondială, îmbunătățirea alimentației, prin coordonarea activităților guvernelor în domeniul agriculturii, silviculturii și în industria piscicolă. De asemenea FAO vine în sprijinul țărilor prin programe de cercetare, specializare, dezvoltare și aplicații practice și acordă ajutor în cazuri de dezastru.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ONU

Bogdan Aurescu, la videoconferința Alianței pentru Multilateralism găzduită de omologii francez și german: România sprijină ferm multilateralismul, singura soluție viabilă în gestionarea COVID-19

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri la reuniunea ministerială a Alianței pentru Multilateralism, desfășurată în sistem video-conferință, cu prilejul aniversării a 75 de ani de la semnarea Cartei Organizației Națiunilor Unite, și găzduită de Jean-Yves Le Drian, ministrul afacerilor externe al Franței, și de Heiko Maas, ministrul afacerilor externe al Germaniei, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul reuniunii, participanții au evaluat modul în care a acționat sistemul internațional în contextul crizei declanșate de pandemia de COVID-19 și au analizat modalitățile de consolidare a arhitecturii multilaterale, în special cea din domeniul sanitar. Participanții au prezentat, de asemenea, abordările naționale privind mecanismele la dispoziția comunității internaționale pentru prevenirea unor crize viitoare. Demnitarii au examinat și lupta împotriva infodemiei – fenomen informațional complex cu elemente diverse între care informațiile false, zvonuri, informații inexacte, incomplete și narative care subminează stabilitatea societăților, credibilitatea instituțiilor, inducând adesea panică sau anxietate în rândul cetățenilor. Acest fenomen a apărut pregnant în contextul pandemiei de COVID-19 și a reliefat importanța crucială pe care o are accesul la informații din surse de încredere, rolul esențial al unei mass-media libere și independente, precum și al informării cetățenilor și rezilienței acestora în raport cu fenomenul știrilor false (fake news).

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a salutat marcarea celor 75 de ani de la semnarea Cartei ONU, moment de referință al sistemului internațional construit după cel de-Al Doilea Război Mondial. A exprimat sprijinul ferm al României pentru multilateralism și a subliniat importanța protejării și consolidării sale în raport cu provocările evidențiate de pandemie, inclusiv așa-numita „infodemie”.

Ministrul Aurescu a subliniat nevoia consolidării multilateralismului și a valorilor care stau la baza sistemului internațional bazat pe reguli. Înaltul demnitar a salutat inițiativa franco-germană ca parte a demersurilor internaționale de reafirmare a nevoii de cooperare și coordonare, ca singura soluție viabilă în gestionarea pandemiei de COVID-19 și a consecințelor ei. În acest context, a amintit eforturile României pe linia cooperării internaționale în combaterea crizei, cu accent pe rolul său în cadrul mecanismelor europene de reacție la criză și pe demersurile țării noastre de sprijin medical pentru parteneri externi. A prezentat modul responsabil și predictibil în care a acționat România în ultimele luni, atât la nivel multilateral, cât și bilateral. A subliniat că țara noastră a fost prima care a găzduit, la nivelul Uniunii Europene, o rezervă comună a materiale medicale (rescEU), necesare în situațiile de urgență, materialele fiind distribuite țărilor din vecinătate și nu numai. A arătat că România a oferit și sprijin bilateral, constând în trimiterea de echipe medicale și echipamente de protecție către mai multe țări partenere.

Citiți și Bogdan Aurescu, la reuniunea aniversară a Comunității Democrațiilor prezidată de România: Democraţia nu este întotdeauna un marş triumfal, ci un maraton pe care trebuie să-l câștigăm împreună

Ministrul român de externe a făcut referire și la reuniunea ministerială aniversară a Comunității Democrațiilor, prezidată, în aceeași zi, de către șeful diplomației române, în contextul deținerii Președinției acestei platforme multilaterale de către țara noastră. Șeful diplomației române a evidențiat semnificația adoptării astăzi, sub Președinția României, a Declarației de la București a Comunității Democrațiilor și a pus accent pe activitatea țării noastre în cadrul Comunității, în sprijinul principiilor democratice, manifestată și prin proiectele axate pe contracararea intervențiilor străine maligne asupra democrațiilor.

Ministrul Aurescu a transmis sprijinul României pentru dezvoltarea și implementarea narativelor și a instrumentelor comune, necesare pentru combaterea „infodemiilor”. Acestea trebuie să fie în serviciul valorilor, drepturilor fundamentale și al principiilor democratice comune, împărtășite de partenerii țării noastre de pe scena internațională, și trebuie să respecte libertăți fundamentale precum organizarea alegerilor libere și juste, libertatea presei, libertatea de expresie și opinie.

Ministrul a salutat, în acest context, lansarea în cadrul reuniunii a unui grup de lucru ad hoc anti-infodemii, sub egida Forumului privind Informarea și Democrația.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Secretarul general al ONU Antonio Guterres pledează pentru mai mult multilateralism: Sărbătorirea celei de-a 75-a aniversări a Națiunilor Unite, o oportunitate ”de a reinventa împreună lumea” afectată de criza COVID-19

Published

on

©Evan Schneider/ www.un.org

Sărbătorirea celei de-a 75-a aniversări a ONU trebuie să fie o oportunitate ”de a reinventa împreună lumea pe care o împărțim”, afectată de pandemia de COVID-19, a precizat secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care și-a exprimat speranța organizării unui summit cu participarea celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate în septembrie, care să atenueze actuaele disensiuni, anunță AFP și DPA, citate de Agerpres.

Pentru aceasta ”avem nevoie de un multilateralism eficient care să funcţioneze ca un instrument de guvernare globală acolo unde este nevoie”.

”Sper în continuare că un summit P5 va fi posibil înaintea Adunării Generale a ONU”, a declarat presei Antonio Guterres în ajunul celei de-a 75-a aniversări a adoptării, în iunie 1945, a Cartei Naţiunilor Unite.

”Diplomaţia înseamnă contacte, prezenţă. Nimic nu înlocuieşte contactele personale, diplomaţia personală (…) care pot genera empatie, consens, sentimentul comun de a lucra împreună pentru a face faţă provocărilor dramatice cu care ne confruntăm”, a secretarul general al ONU.

Din martie, din cauza pandemiei de COVID-19, reuniunile ONU s-au mutat în mare parte în online, iar diviziunile în Consiliul de Securitate s-au accentuat, cu precădere între Statele Unite și China, cei doi din cinci membri permanenți.

Secretarul general al Națiunilor Unite a subliniat, de asemenea, nevoia inovării. ”Nu putem să ne întoarcem la situaţia anterioară şi să recreăm pur şi simplu sistemele care au înrăutăţit criza. Trebuie să reconstruim mai bine societăţi şi economii mai durabile, mai inclusive şi mai echitabile între sexe”, a precizat Guterres, prezentând o broșură intitulată ”Salvare de vieți, protejare a societăților, recuperare mai bună”, care prezintă acțiunile întreprinse împotriva pandemiei și trasează o foaie de parcurs pentru viitor.

Priorităţile pentru viitor sunt clare: ”acces universal la sănătate, consolidarea solidarităţii între popoare şi naţiuni, regândirea economiei globale împotriva inegalităţii”. La 75 de ani de la adoptarea Cartei ONU, ”trebuie să reimaginăm modul în care naţiunile cooperează”, a insistat secretarul general al organizaţiei.

La 26 iunie 1945, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când ţările erau în ruină şi omenirea năzuia la pace, reprezentanţi din 51 de state s-au reunit la San Francisco pentru a semna un document, Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, cuprinzând principiile fundamentale pe care urmau să se bazeze relaţiile internaţionale din acel punct înainte, de la egalitatea suverană a statelor la interzicerea folosirii forţei în aceste relaţii.

Continue Reading

ONU

România salută aniversarea a 75 de ani de la semnarea Cartei ONU și reconfirmă atașamentul său pentru obiectivele și valorile Națiunilor Unite

Published

on

Guvernul României salută aniversarea a 75 de ani de la semnarea, la 26 iunie 1945, la San Francisco, a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), document fundamental pentru organizarea politică a relaţiilor internaţionale, după experienţa tragică a celui de-al Doilea Război Mondial, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Valoarea documentului fondator a fost dovedită pe parcursul celor 75 de ani prin contribuția majoră la stabilitatea și pacea internaționale, la dezvoltarea economică, la promovarea drepturilor omului, a democrației și statului de drept, consolidând patrimoniul de valori naționale al celor 193 de state membre ONU.

Aderarea României la ONU, în 1955, a fost rezultatul aspiraţiei naţionale pentru valorile universale ale Organizației, în concordanță cu interesele României pentru consolidarea profilului său politic în  plan bilateral, regional și multilateral, contribuind, pe baza expertizei și a experienței, la întărirea păcii și securității în lume și la dezvoltarea socio-economică.

Dubla aniversare, a 75 de ani de la semnarea Cartei ONU și a 65 de ani de când România a devenit stat membru al Organizației, oferă Guvernului României ocazia de a reitera atașamentul față de obiectivele și valorile organizației, hotărârea de a contribui constant la eforturile internaționale de promovare a acestora.

Succesoare a Ligii Națiunii, de la a cărei înființare aniversăm anul acesta 100 de ani, Organizația Națiunilor Unite a fost creată odată cu semnarea Cartei ONU de către delegaţi ai 50 de state, pe 26 iunie 1945, la Conferinţa de la San Francisco. Carta ONU a intrat în vigoare la 24 octombrie 1945, dată considerată oficial Ziua Naţiunilor Unite, când a fost ratificată de SUA, Franța, China, Marea Britanie, Uniunea Sovietică și de majoritatea celorlalți semnatari.

La 14 decembrie 1955, Adunarea Generală a ONU a decis, prin rezoluţia A/RES/995 (X), primirea României în ONU, alături de alte 15 state.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending