Connect with us

NEWS

România, primul partener economic al Turciei în Balcani. Ambele ţări vor avea scut antirachetă

Published

on

România este primul partener economic al Turciei în Balcani şi al doilea în regiunea Marii Negre, respectiv a 11-a piaţă de export şi 12-a piaţă pentru import, cele două ţări colaborează la realizarea unor proiecte strategice în domeniul energetic şi sunt viitoare locaţii ale scutului antirachetă, informează Mediafax.ro.

Deşi, istoric, primele contacte româno-turce datează din secolul al XIV-lea, când domnitorii Ţărilor Române au început să trimită solii la Înalta Poartă, relaţii diplomatice la nivel de legaţie au fost stabilite, între cele două ţări, abia în noiembrie 1878. În anul 1938, relaţiile dintre cele două state au fost ridicate la nivel de ambasadă.

Din punct de vedere economic şi comercial, după 1989, raporturile dintre România şi Turcia s-au dezvoltat susţinut.

După un nivel record al schimburilor, care a atins 5 miliarde de euro în 2008, în anul 2009 schimburile au scăzut aproape la jumătate – 2,9 miliarde de euro în 2009, crescând în 2010 cu 47,2%, la 4,3 miliarde de euro. Astfel, Turcia este primul partener al României în cadrul schimburilor comerciale extracomunitare şi, începând cu anul 2008, este al treilea partener la export.

Turcia ocupă de asemenea locul al 14-lea în topul investitorilor străini în România. Astfel, la 31 decembrie 2010, erau înregistrate în România 12.036 de societăţi cu capital turcesc, cu un capital total investit (investiţii directe) de 433,1 milioane euro (531,3 milioane USD).

Potrivit datelor MAE, România este primul partener economic al Turciei în Balcani şi al doilea în regiunea Marii Negre, respectiv a 11-a piaţă de export ( cu 2,28% din totalul exportului turc) şi 12-a piaţă pentru import a acestei ţări (cu 1,86% din totalul importurilor turceşti).

România şi Turcia colaborează de asemenea la realizarea unor proiecte strategice în domeniul energetic, cum sunt: construcţia gazoductului Nabucco pentru aprovizionarea cu gaze din regiunea Mării Caspice, cablul electric submarin dintre Constanţa şi Istanbul, exploatarea resurselor de gaze din zona economică turcă a Marii Negre, Akcakoca şi la construirea de hidrocentrale în Turcia.

Astfel, la 16 septembrie, Statele Unite au salutat semnarea acordului cu Turcia pentru instalarea unui radar antirachetă pe teritoriul turc, la câteva zile după ce România semnase acordul în vederea instalării a 24 de interceptoare antirachetă.

Partea americană a catalogat acordul cu Ankara ca fiind cel mai important aspect al cooperării militare bilaterale din ultimii opt ani, după ce, în 2003, Turcia a refuzat să permită trupelor americane să tranziteze teritoriul turc pentru a pătrunde în Irak.

Totodată, România şi Turcia cooperează în domeniul afacerilor europene, Bucureştiul pronunţându-se în mod constant în favoarea aderării Turciei la Uniunea Europeană. De asemenea, cele două ţări participă la mai multe programe de cooperare transfrontalieră din fonduri europene: ENPI-CBC Marea Neagră şi Programul de cooperare transnaţională în Sud-Estul Europei, Programul Operaţional Comun “Marea Neagră 2007-2013” .

Mai multe informatii despre relaţiile Romania-Turcia, gasiti pe Mediafax.ro

Sursa foto: presidency.ro

INTERNAȚIONAL

A fost stablită noua dată de desfășurare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo: 23 iulie-8 august 2021

Published

on

©Olympics/ Twitter

Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, amânate din cauza pandemiei de coronavirus, vor avea loc în perioada 23 iulie-8 august 2021, au anunțat luni Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și Comitetul japonez de organziare, în urma unei reuniuni între responsabilii acesto două organisme decizionale, informează Agerpres.

Jocurile Olimpice urmau să se dispute iniţial în perioada 24 iulie – 9 august 2020 în capitala japoneză, dar au fost amânate pentru prima data în istorie, din cauza răspândirii noului coronavirus.

”Cu acest anunţ, sunt sigur că, lucrând alături de Comitetul de organizare Tokyo 2020, Guvernul Metropolitan Tokyo, Guvernul Japoniei şi cu ceilalţi actori, putem depăşi această provocare fără precedent. Umanitatea se găseşte în prezent într-un tunel întunecat. Aceste Jocuri Olimpice de la Tokyo pot fi lumina de la capătul tunelului”, a afirmat Bach într-un comunicat dat publicităţii de CIO.

Preşedintele forului olimpic mondial a ţinut să mulţumească federaţiilor internaţionale pentru ”susţinerea unanimă”, precum şi asociaţiilor continentale ale comitetelor olimpice naţionale, pentru parteneriatul deosebit şi susţinerea în procesul de consultare din ultimele zile.

Totodată, Jocurile Paralimpice vor avea loc între 24 august şi 5 septembrie 2021, potrivit Digi24.

Marţea trecută, premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele CIO, Thomas Bach, au convenit să amâne Jocurile Olimpice, dar să păstreze brandul ”Tokyo 2020”, în ciuda întârzierii cu un an a competiţiei.

Flacăra olimpică pentru Jocurile din 2021, care a ajuns din Grecia în Japonia pe 20 martie, va fi menţinută la Fukushima pentru o lună, după care va fi păstrată în capitala Tokyo.

Jocurile Olimpice nu au fost niciodată amânate în cele 31 de ediţii moderne ale sale, începând din 1896, însă trei dintre ediţii au fost anulate din cauza războiului, în 1916, 1940 şi 1944.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ambasada României în Spania a coborât în bernă steagurile de la sediul misiunii și de la secția consulară, în memoria victimelor pandemiei de coronavirus

Published

on

©Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España/ Facebook

Ambasada României în Spania a coborât luni în bernă, steagurile de la sediul misiunii și de la secția consulară, în semn de solidaritate cu Comunitatea Madrid, care a decretat doliu pentru victimele pandemiei de coronavirus.

Într-o postar publicată pe pagina de Facebook, Ambasada României în Spania ”îndeamnă la solidaritate și responsabilitate pentru a face față inamicului invizibil, dar care ne afectează pe toți în egală măsură, indiferent de naționalitate.”

Ambasada a ținut să mulțumească ”personalului medical și de securitate, precum și tuturor celor care se expun pentru a asigura continuitatea vieții de zi cu zi.”

La mijlocul lunii martie, Ambasada României în Spania și-a suspendat pe perioadă nedeterminată serviciile consulare în contact direct cu publicul pentru protejarea sănătății cetățenilor români și a personalului diplomatic în contextul pandemiei de coronavirus.

Autoritățile spaniole au anunțat luni că, față de bilanțul de duminică, au înregistrat moartea a alte 812 persoane infectate cu coronavirus. De asemenea, au fost confirmate aproape 6.400 de cazuri noi de infectare, potrivit Digi24.

Numărul cazurilor de coronavirus din Spania a urcat luni la 85.195, de la cifra de 78.797 înregistrată duminică, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Astfel, bilanţul infecţiilor din Spania l-a depășit pe cel raportat de China, de 81.470.

Bilanţul deceselor cauzate de coronavirus în Spania a urcat luni la 7.340, după ce duminică au fost înregistrate 6.528, a precizat ministerul.

La nivel global, peste 720.000 de persoane au fost confirmate cu SARS-CoV-2, în vreme ce peste 34.000 de oameni și-au pierdut viața, cei mai mulți fiind în Italia, Spania și China.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

COVID-19. Marea majoritate a familiilor din Coreea de Sud vor primi bani de la stat pentru a face față crizei: Toți merită să fie recompensați pentru această suferință, dar și pentru participarea lor la eforturile comune de prevenire

Published

on

Coreea de Sud va acorda tuturor familiilor indemnizații, cu excepția celor mai înstărite, și va întocmi un al doilea buget suplimentar luna viitoare, scopul fiind acela de a diminua impactul economic al crizei provocate de pandemia de coronavirus, a declarat luni președintele Moon Jae-in, potrivit Reuters.

Președintele sud-coreean a menționat după o întrevedere cu factorii de decizie din domeniul economic că gospodăriile din țară vor primi 820 de dolari, cu excepția celor 30%, care se află în partea superioară a ierarhiei sociale, potrivit veniturilor, acest ajutor totalizând 7.44 miliarde de dolari.

Moon a declarat că va pregăti un alt buget suplimentar pentru a fi aprobat de Parlament în luna aprilie, iar unele companii mici și mijlocii vor fi scutite de la plata facturilor utilităților, potrivit Digi24.

”Cetățenii au suferit din cauza coronavirusului și toți merită să fie recompensați pentru această suferință, dar și pentru participarea lor la eforturile comune de prevenire”, a declarat președintele Coreei de Sud.

Noul pachet de măsuri este cel mai recent dintr-o serie de pași pe care guvernul i-a făcut pentru a ușura presiunea crizei COVID-19. Măsurile anterioare au inclus o reducere a ratei dobânzii, un buget suplimentar de 10 miliarde de dolari destinat bancilor și un pachet de salvare pentru companii în valoare totală de 81 de miliarde de dolari.

Coreea de Sud a înregistrat, până în prezent, peste 9.600 de cazuri confirmate pozitiv cu COVID-19 și 158 de decese cauzate de noul coronavirus.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending