România, printre cele nouă state UE care vor crea ”echipe de reacție rapidă” împotriva unor eventuale amenințări cibernetice

Nouă state membre ale Uniunii Europene vor înființa ”echipe de reacție rapidă” pentru a răspunde unor eventuale amenințări cibernetice, în cadrul noului pact de apărare al UE, a anunțat joi Lituania, care va conduce acest proiect, anunță AFP, citat de Agerpres.

Nouă state au acceptat să participe (la proiect). Obiectivul este de a crea o forţă cibernetică de reacţie rapidă europeană care să funcţioneze prin rotaţie”, a precizat ministrul lituanian de Externe, Raimundas Karoblis, într-un interviu acordat AFP.

Ministrul României de Externe, Teodor Meleșcanu, omologul croat, Marija Pejčinović Burić, ministrul Estoniei de Externe, Sven Mikser, dar și șeful diplomației olandeze, Stef Blok, se vor deplasa luni la Luxemburg pentru a semna această înțelegere, în vreme ce reprezentanții Finlandei, Poloniei și Spaniei urmează să facă acest lucru mai târziu, în acest an.

Echipe formate prin rotaţie din experţi vor fi gata să ajute autorităţile naţionale în caz de atac cibernetic, potrivit unui calendar care va fi stabilit anul viitor, a adăugat Karoblis.

El contează pe faptul că UE va aloca fonduri pentru a achiziţiona programe informatice şi echipamente, şi trebuie să continue contactele cu instituţiile europene pentru a preciza chestiunile legale şi tehnice.

Forţa cibernetică figurează printre primele proiecte puse în practică în cadrul pactului european de apărare semnat anul trecut, într-un climat creat de îndoielile preşedintelui american Donald Trump în legătură cu rolul NATO şi ieşirea Marii Britanii din UE.

Lituania, care conduce acest proiect, şi-a întărit serviciile în domeniu, invocând ”activităţi cibernetice ostile” din partea Rusiei, ce vizează, în opinia sa, instituţiile de stat şi sectorul cibernetic.

Citiți și:

Luna Europeană a Securității Cibernetice. Comisia Europeană: Securitatea cibernetică este fundamentul lumii digitale

Măsuri suplimentare luate de NATO pentru a face face noilor amenințări. Alianța va investi trei miliarde de euro în sateliți miliari și echipamente de securitate cibernetică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.