Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

România, R. Moldova și Ucraina au adoptat o declarația politică de reînnoire a angajamentului comun pentru a acționa solidar în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat vineri la cea de-a treia ediție a formatului trilateral al miniștrilor afacerilor externe din România, Republica Moldova și Ucraina, desfășurată la Chișinău, alături de omologul din Republica Moldova, Mihai Popșoi și de omologul ucrainean, Dmytro Kuleba. La reuniunea trilaterală, încheiată cu adoptarea unei Declarații politice de reînnoire a angajamentului comun pentru a acționa solidar în contextul continuării războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, au participat și reprezentanți ai ministerelor energiei și transporturilor din cele trei state.

Întâlnirea a reprezentat o materializare a angajamentului României de a susține Republica Moldova și Ucraina, fiind un moment important pentru discuții aplicate pe teme cu impact asupra economiilor, societăților și vieții cetățenilor, precum: interconectarea energetică, transporturile, situația regională de securitate, dar și agenda europeană, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul discuțiilor, ministrul Luminița Odobescu a transmis sprijinul durabil și multidimensional al autorităților de la București pentru parcursul european al Republicii Moldova și al Ucrainei. A precizat că lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană aduce garanția conectării la proiectul european, singura opțiune care poate asigura cetățenilor celor două state securitate, pace și prosperitate.

Reuniunea a abordat și aspecte legate de situația de securitate regională și efectele destabilizatoare ale războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei. Ministrul român al afacerilor externe a reiterat susținerea pentru victoria Ucrainei, indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre.

În context, o coordonată importantă a discuțiilor a fost dezinformarea, fenomen catalizator al instabilității și fragmentării, care a cunoscut o intensificare majoră în contextul agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Reprezentanții celor trei state au agreat o abordare strategică și o acțiune comună menită să protejeze valorile democratice. De asemenea, miniștrii de externe au semnat un Memorandum de Înțelegere trilateral privind combaterea dezinformării, care reflectă angajamentul comun pentru o cooperare mai structurată pe acest palier.

Alături de reprezentanții ministerelor de resort, discuțiile reuniunii trilaterale au abordat și nevoia calibrării și consolidării cooperării în domeniul transporturilor și energiei.

În ce privește tematica transporturilor, infrastructurii și tranzitului, discuțiile au atins aspecte importante din perspectiva contribuției acestor domenii la integrarea și interconectarea Republicii Moldova și a Ucrainei la spațiul european. Referitor la Ucraina, au fost analizate opțiunile pentru dezvoltarea Coridoarelor de Solidaritate, esențiale pentru susținerea rezilienței acestui stat, respectiv pentru lansarea viitorului proces de reconstrucție.

În domeniul energiei, discuțiile au abordat proiectele de interconectare energetică care au ca obiectiv asigurarea securității energetice a Ucrainei și Republicii Moldova, inclusiv prin diversificarea rutelor și surselor de aprovizionare, dar și consolidarea interconectării lor cu Uniunea Europeană.

Reuniunea trilaterală a miniștrilor afacerilor externe din România, Republica Moldova și Ucraina s-a încheiat cu adoptarea unei Declarații politice de reînnoire a angajamentului comun pentru a acționa solidar în contextul continuării războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu și Dorin Recean reliefează eforturile continue pentru avansarea R. Moldova pe calea europeană: Dezvoltarea economică și democrația sunt interdependente

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova

Progresul economic ”este crucial pentru consolidarea sprijinului pentru democrație, iar democrația oferă cel mai solid fundament pentru construirea unei economii prospere”, a subliniat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul reuniunii Constituenței Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale, care are loc la Chișinău, arătând relația de interdependență dintre dezvoltarea economică și democrație.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova, Maia Sandu a subliniat că în ultimii ani, în ciuda numeroaselor provocări, Republica Moldova a devenit mai rezilientă și mai puternică, inclusiv datorită sprijinului de către partenerii internaționali, precum Banca Mondială și FMI.

Totodată, președinta a subliniat că Republica Moldova este în prima linie a luptei pentru protejarea democrației.

La rândul său, premierul Dorin Recean a dat asigurări în cadrul aceluiași eveniment că Guvernul lucrează continuu pentru a avansa pe calea europeană, de a crește economia, pentru a spori nivelul de trai al oamenilor, astfel încât aceștia să-și schimbe percepția și să aibă o încredere mai mare în instituțiile statului.

Prim-ministrul a accentuat că, în condițiile unei situații regionale volatile, autoritățile sunt motivate să lucreze și mai mult la politicile care vor contribui la creșterea economică.

”Desigur, este dificil, deoarece există o disonanță între ceea ce este în realitate și percepția oamenilor. Prin politicile noastre, trebuie să rezolvăm problemele cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova și să le sporim încrederea în instituțiile de stat”, a spus Dorin Recean, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău.

În această ordine de idei, premierul a remarcat ultimele evoluții în procesul de integrare europeană: ”Este un semn politic foarte bun și muncim pentru a ne asigura că toate eforturile de transformare a Republicii Moldova vor fi de lungă durată și nu vor fi reversibile”.

Șeful Executivului a apreciat desfășurarea la Chișinău a evenimentului care reunește circa 120 de reprezentanți ai băncilor centrale și ai ministerelor de finanțe din țările membre ale Constituenței FMI și ai Băncii Mondiale. Premierul a menționat că instituțiile financiare internaționale au un rol esențial în promovarea cooperării multilaterale și a globalizării, aceasta fiind cea mai potrivită abordare pentru a facilita avansarea economică a țării.

La finalul intervenției sale, premierul a punctat că Republica Moldova dorește să participe activ la procesul de reconstrucție a Ucrainei și a îndemnat partenerii internaționali să sprijine și mai activ statul vecin.

Republica Moldova este parte a Constituenței conduse de Belgia și Regatul Țărilor de Jos, începând cu 12 august 2012, alături de Andora, Armenia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Georgia, Israel, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Regatul Țărilor de Jos, România și Ucraina.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu și Dorin Recean l-au primit la Chișinău pe comisarul european pentru extindere: Construim o Moldovă Europeană / Olivér Várhelyi: UE este pregătită să vă primească în marea sa familie

Published

on

© Administrația Prezidențială din Republica Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și premierul Dorin Recean au avut o întâlnire cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, care întreprinde o vizită de lucru la Chișinău pentru demararea procesului bilateral de analiză a corespunderii legislației naționale cu cea a UE (screening).

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Maia Sandu și-a exprimat recunoștință pentru asistența financiară semnificativă oferită de Uniunea Europeană și a subliniat importanța susținerii Ucrainei, inclusiv pentru asigurarea securității în Republica Moldova și în regiune.

Citiți și: UE a deblocat un ajutor de 50 de milioane de euro pentru R. Moldova: “Suntem alături de prietenii noștri moldoveni în calea lor europeană”

De asemenea, președinta a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a avansa în parcursul european, subliniind că autoritățile vor finaliza reformele inițiate, inclusiv, în domeniul justiției.

La rândul său, Dorin Recean i-a mulțumit comisarului european pentru extindere pentru ”implicarea activă a Comisiei Europene în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”.

”Guvernul construiește o Moldovă Europeană, dezvoltată și prosperă, iar susținerea partenerilor noștri europeni ne face mai încrezători în această cale”, a dat asigurări premierul Republicii Moldova.

La rândul său, comisarul european a evidențiat efortul autorităților de la Chișinău, menționând că pașii următori vizează alinierea legislației naționale la cea europeană.

De asemenea, Olivér Várhelyi s-a referit la investițiile UE în sporirea rezilienței economice, dezvoltarea întreprinderilor și crearea a noi locuri de muncă. ”Uniunea Europeană va rămâne și în continuare alături de Republica Moldova și este pregătită să vă primească în marea familie a statelor membre”, a declarat comisarul Várhelyi., conform unui comunicat al Guvernului moldovean.

Cei doi au vizitat ulterior expoziția „Trenul durerii” din Piața Marii Adunări Naționale, prin care Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări staliniste din 5-6 iulie 1949.

”Este istoria țării noastre, pe care nu trebuie să o uităm și pe care avem datoria să o transmitem generațiilor viitoare, pentru a ne asigura că astfel de tragedii nu se vor repeta niciodată”, a continuat Recean.

Amintim că la 25 iunie, Republica Moldova a început oficial negocierile de aderare după ce președinta Maia Sandu a semnat decretul în acest sens și după ce cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au confirmat aprobarea cadrelor pentru deschiderea oficială a negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova.

La 3 martie 2022 autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării la UE, călcând pe urmele Kievului, care a făcut un pas identic, la 28 februarie, la doar patru zile după ce Putin a pornit războiul ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei.

La 23 iunie, același an, șefii de stat sau de guvern europeni au decis să acorde Republicii Moldova și Ucrainei statutul de  țări candidate la UE, urmând ca această călătorie să ajungă într-o nouă etapă la 14 decembrie 2023, când Consiliul European a hotărât începerea negocierilor de aderare.

Aceste decizii au culminat cu decizia Comisiei Europene, la 13 martie 2024, de a înainta Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Reuniți la 22 martie, în acest an, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova achiziţionează cel de-al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian cu sprijinul UE

Published

on

© Ministerul Apărării

Republica Moldova va beneficia de al doilea radar de monitorizare a spațiului aerian în anul 2025, conform anunțului făcut marți de ministrul apărării, Anatolie Nosatîi. Sistemul este în prezent în proces de asamblare și va fi complementar celui existent, asigurând detectarea unor eventuale pericole, relatează Radio Chișinău și IPN, preluat de Agerpres.

Radarul va fi achiziționat cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin intermediul Mecanismului European pentru Pace. Ministrul Nosatîi a explicat că, datorită parteneriatului cu UE, Republica Moldova va avea o capacitate sporită de monitorizare și avertizare a amenințărilor aeriene.

Într-o intervenție radiofonică la emisiunea “La 360 de grade” de la Radio Moldova, ministrul a subliniat că tehnologia care echipează Armata Națională este de ultimă generație. „Toată tehnica care vine pentru dotarea Armatei Naţionale este tehnică nouă. Dacă ne referim concret la acest radar, el este în proces de producere, componentele lui abia se asamblează acum,” a precizat Nosatîi, menționând și cererea mare pentru astfel de echipamente.

Pe 20 decembrie, Republica Moldova a primit din Franța un radar Ground Master (GM) 200, în valoare de aproximativ 14 milioane de euro. După începerea invaziei ruse în Ucraina, mai multe fragmente de rachete rusești au căzut pe teritoriul Moldovei, iar spațiul aerian al țării a fost survolat de rachete lansate de Rusia împotriva Ucrainei, amintesc media locale.

Aceste achiziții și modernizări sunt esențiale pentru consolidarea apărării spațiului aerian al Republicii Moldova, în contextul amenințărilor crescute din regiune.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ2 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.5 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.6 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA6 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA7 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA9 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA9 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA11 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending