Asociația RBA: Guvernul a ratat estimarea PIB-ului, vor fi presiuni mai mari pe economie

Asociația Romanian Business Accelerator (RBA) este  îngrijorată de greșelile Guvernului, “prin care acesta pune în pericol echilibrarea economică a țării”, arătând că Executivul ”a ratat estimarea PIB-ului”.

Realitatea este ca Guvernul a ratat estimarea PIB-ului. Acest fapt se traduce prin presiuni mai mari pe economie si prin faptul ca statul trebuie sa reconsidere alocarea banilor. Exista doua mari zone din care Guvernul ar putea taia din buget: cheltuielile sociale, adica salarii si pensii, si investitiile. E an electoral, prin urmare, Guvernul nu se va atinge de salarii si pensii. Asta inseamna ca taierea bugetului pentru investitii ar ramane ca solutie posibila si care ar putea fi adoptata de Guvern”, spune Marian Dusan, președintele Asociatiei Romanian Business Accelerator.

Totusi, taierea investitiilor inseamna scaderea bugetelor acelor companii care se bazau pe contracte cu statul si, cel mai probabil, angajati care nu vor mai avea de munca din aceasta cauza sau care nu vor mai putea fi platiti din cauza lipsei banilor.

Estimarea gresita a PIB-ului va atrage dupa sine inca o mare problema: Guvernul va fi nevoit sa se imprumute tot mai mult.  Efectele pe termen scurt vor fi destul de apasatoare: cresterea dobanzilor, gol de finantare pentru stat, pe care tot economia reala il va simti, adica o cerere de bani din partea statului, care ar putea fi acoperita si prin investitii straine directe sau atragerea de fonduri europene.

“In conditiile existente”, spune Dusan, “insistam pe crearea unor conditii favorabile investitiilor straine si pe organizarea si promovarea licitatiilor internationale.”

Asociatia Romanian Business Accelerator este o initiativa privata, infiintata de catre Marian Dusan, antreprenor, investitor si economist. Organizatia isi propune sa contribuie activ la imbunatatirea mediului de afaceri din Romania si sa accelereze atragerea de investitii in tara noastra. Misiunea membrilor asociatiei este de a pune laolalta antreprenori, investitori, politicieni, societate civila, cu scopul de a reporni motorul economiei romanesti si de a scoate in evidenta modele de succes din business-ul autohton.

 

One Response to Asociația RBA: Guvernul a ratat estimarea PIB-ului, vor fi presiuni mai mari pe economie

  1. Sever Avram 27/08/2012 at 12:44

    …de profesiune: ratationisti, s ar putea numi ac noua demnitate …

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.