România, reprezentată de trei instituții la Conferința de Securitate de la München pentru a-și consolida statutul de ”furnizor de securitate” și de ”pilon al flancului estic al NATO”

Corespondență de la München – Robert Lupițu

După o dezbatere extrem de pătimașă privind inexistența unui nivel, fie el minim, de reprezentare a României la Forumul Economic Mondial de la Davos, al doilea mare eveniment global al începutului de an – Conferința de Securitate de la München -, poziționează România drept țara cu una dintre cele mai solide delegații naționale care participă cu o triadă de reprezentare ”Apărare, Externe și Președinție” la cel mai prestigios forum dedicat securității internaționale, eveniment cu o istorie de peste cinci decenii.

Conferința ce debutează vineri sub semnul unei lumi aflate atât de aproape de ”marginea prăpastiei”, un termen care producea teamă și incertitudine în anii Războiului Rece și ai confruntării bipolare americano-sovietice, reunește sute de lideri, oficiali și specialiști în domeniul securității. 

Garnitura de reprezentare a marilor puteri ale lumii este una consistentă, SUA fiind reprezentate de secretarul Apărării, Jim Mattis, și consilierul pentru securitate națională, H.R. McMaster, iar Rusia de ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Marea Britanie este reprezentată la cel mai înalt nivel de către premierul Theresa May, Franța de premierul Eduoard Phillipe și ministrul Apărării, Florence Parly, iar țara gazdă, Germania de ministrul de Externe, Sigmar Gabriel, și ministrul Apărării, Ursula von der Leyen.

FOTO: MApN

Delegația României este formată din ministrul Apărării, Mihai Fifor, secretarul de stat al MAE pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, și consilierul pentru securitate națională al președintelui Klaus Iohannis, generalul Ion Oprișor. Totodată, nivelul extins de reprezentare instituționale constituie și un element de continuitate al prezenței României la Conferința de la München, după ce în 2016 președintele Klaus Iohannis a profitat de participarea la eveniment pentru a consolida un culoar de interes pe agenda euro-atlantică privind regiunea Mării Negre, iar în anul 2017 ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a pus accent pe dezvoltarea liniilor de cooperare bilaterală.

Ministrul Mihai Fifor a confirmat pentru în exclusivitate CaleaEuropeana.ro că va conduce delegația României la München. Ulterior, într-un interviu acordat publicației noastre la finalul participării sale la ministeriala Apărării de la NATO, Fifor a precizat că mesajul cu care România merge la Conferința de la München este că țara noastră reprezintă ”unul dintre cei doi piloni importanți ai Alianței pe flancul estic”.

FOTO: Administrația Prezidențială

Poziționarea ministrului a fost dublată și de către consilierul prezidențial pentru securitate națională. Ion Oprișor a declarat în exclusivitate pentru CaleaEuropeana.ro că obiectivele cu care participă România la cea de-a 54-a ediție a Conferinței de la München,  sunt proiectarea statutului de furnizor de securitate, de aliat credibil în cadrul Alianței Nord-Atlantice și de membru al Uniunii Europene”.

De asemenea, potrivit unui comunicat transmis CaleaEuropeana.ro de către Ministerul Afacerilor Externe, secretarul de stat George Ciamba va utiliza prilejul conferinței ”pentru prezentarea viziunii României cu privire la situaţia de securitate la nivel european şi global și rolurile esențiale ale NATO și UE în acest context”.

De altfel, România este prezentată în raportul anual al Conferinței de Securitate drept a doua țară din regiune cu cel mai mare sentiment de apartenență la Occident (50%, după Croația) și a doua țară din regiune ai cărei cetățeni susțin ca țara lor să își apere aliații din NATO (81%, după Polonia).

Declarațiile oficialilor români prezentate anterior, dar și poziționările oficiale instituționale plasează România în rândul națiunilor euro-atlantice care au ajuns la nivelul culegerii dividendelor strategice derivate din responsabilitățile asumate ca aliat NATO și partener strategic al Statelor Unite în regiune.

Nu întâmplător asistăm la o reprezentare similară pe care România și Statele Unite, de pildă, o etalează în aceste zile la München. Ambele țări sunt reprezentate de miniștrii Apărării, cei care la ministeriala NATO de zilele trecute și-au consumat a treia lor întrevedere bilaterală din ultimele șase luni, un contact bilateral rarisim, chiar și pentru două țări partenere care reprezintă capetele de punte ale lumii transatlantice.

La nivel prezidențial, Donald Trump și Klaus Iohannis sunt reprezentanți de consilierii lor pentru securitate națională, ambii cu un rol important în configurarea strategiilor naționale de securitate și de apărare pe care fiecare administrație în parte le-a adoptat.

Ambițiile formulate de România la Conferința de Securitate de la München vor conta enorm pentru dimensiunea strategică a anului 2018, în care Bucureștiul are pe radar deciziile summitului NATO de la Bruxelles, obiectivul anunțat de ministrul Mihai Fifor la ministeriala Apărării – acela de a găzdui o componentă de comandă terestră pentru forța de răspuns rapid a Alianței -, găzduirea, în premieră, a Summitului Inițiativei celor Trei Mări și organizarea, tot în premieră, a reuniunii miniștrilor Apărării țărilor de pe flancul estic ce fac parte din București 9, formatul inițiat de România și de Polonia.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.