Corespondență de la München
Premierul Ludovic Orban va reprezenta România la lucrările celei de-a 56-a ediții a Conferinței de Securitate de la München, care debutează vineri în capitala Bavariei, continuând astfel tradiția ultimilor ani când țara noastră a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis, în anii 2016 și 2019, dar și la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Apărării Naționale în perioada 2018-2019.
Prim-ministrul interimar Ludovic Orban participă, de joi până duminică, la Conferinţa internaţională de Securitate de la Munchen, ajunsă anul acesta la cea de-a 56-a ediţie, informează Guvernul într-un comunicat. Din delegaţia care îl însoţeşte la Munchen pe Ludovic Orban fac parte ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Ion Oprişor, alături de ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu.
În acest context, Ludovic Orban are programate întrevederi cu omologi din mai multe state, precum şi cu reprezentanţi de vârf ai comunităţii de afaceri.
”Participarea delegaţiei române la Conferinţa internaţională de Securitate de la Munchen reprezintă o oportunitate de a promova profilul României ca stat membru al NATO şi UE, partener strategic al SUA, profund angajat în consolidarea construcţiei europene şi a liantului transatlantic”, precizează Guvernul.
În ajunul Conferinţei, prim-ministrul Orban este invitat de onoare şi va susţine o alocuţiune în cadrul “European Dinner”, eveniment organizat de Conferinţa pentru Europa de la Munchen.
Agenda şefului Guvernului include participarea la dineul de stat oferit de prim-ministrul Landului Bavaria, Markus Soder, precum şi susţinerea unei intervenţii, alături de reprezentanţi ai instituţiilor UE şi omologi europeni, la un panel pe tema “Viitorului Uniunii Europene”.
Anul trecut, președintele Klaus Iohannis a fost invitat de onoare al Conferinței de Securitate în calitate de reprezentant al președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Șeful statului a participat atunci la o sesiune comună de dezbateri cu omologul său egiptean, Abdel Fattah El-Sisi, și a avut întrevederi bilaterale cu vicepreședintele SUA Mike Pence, cu prim-ministrul Croației, Andrej Plenkovici, cu liderul grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, și cu negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.
Citiți și ”Westlessness”: Lumea și Occidentul în sine intră într-o epocă ”mai puțin occidentală”, avertizează raportul anual al Conferinței de Securitate de la München
Transformarea epocală a scenei relațiilor internaționale într-o lume mai puțin occidentală, inclusiv pe fondul unei familii occidentale care devine mai puțin occidentală în sensul postbelic al construcției ordinii internaționale și dubla dilemă a portretizării unei lumi în care Occidentul lasă epicentrul scenei globale în favoarea altora și a unei strategii comune occidentale adaptată erei competiției între marile puteri sunt întrebările majore și elementele rezonante care îmbracă raportul anual al Conferinței de Securitate de la München, cel mai prestigios forum dedicat securității internaționale, care se defășoară între 14-16 februarie în capitala Bavariei sub sinteza unui termen intraductibil mot a mot în limba română: ”Westlessness”, ceea ce semnifică un sentiment răspândit de neliniște și agitație în fața unei incertitudini tot mai mari cu privire la viitorul și destinul Occidentului.
Cu o prezență fără precedent la nivel de șefi de stat și de guvern, precum și de miniștri ai afacerilor externe și apărării, din care se disting președintele francez Emmanuel Macron, președintele german, Frank-Walter Steinmeier, prim-miniștrii Canadei și Țărilor de Jos, șefii diplomațiilor din SUA, Rusia, China, Germania și Iran, miniștrii apărării canadian, german și american, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și fondatorul companiei Facebook, Mark Zuckerberg, cea de-a 56-a ediție a Conferinței de Securitate de la München își va deschide scena continuând în linia precedentelor ediții în care erau prefigurate temerile unei rupturi epocale la nivel transatlantic și destrămării ordinii internaționale liberale prin intrarea în epoca unei competiții strategice SUA-China-Rusia, cu Europa în eșalonul secund. Din garnitura celor peste 500 de decidenți internaționali lipsește, pentru moment, un reprezentant al guvernului britanic, țara proaspăt ieșită din Uniunea Europeană, devenind primul stat din istorie în această postură politică.
CaleaEuropeana.ro va relata, pentru al treilea an consecutiv, de la acest important for de dezbateri consacrat securității și apărării la nivel internațional. (Umăriți aici corespondența premieră de la ediția din 2018 și aici corespondența de la ediția din 2019).