România riscă să nu mai poată găzdui Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări din luna septembrie. Administrația Prezidențială acuză Guvernul de blocarea angajamentelor internaționale prin sabotaj bugetar

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că rectificarea bugetară anunţată de Guvern reprezintă “o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca prin constrângeri bugetare activitatea unei instituţii fundamentale”, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi, care a transmis că această formă de sabotaj bugetar pune România în postura de a nu mai putea găzdui Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, prevăzut a fi desfășurat în zilele de 17-18 septembrie la București.

”Reducerea, de către Guvern, a bugetului Administrației Prezidențiale este de natură să ducă la imposibilitatea de a se mai desfășura Summit-ul Iniţiativei celor 3 Mări, care este găzduit de România și organizat de către Administraţia Prezidenţială, pe 17 și 18 septembrie”, a declarat Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

Purtătorul de cuvânt a menționat că Summit-ul din acest an este un eveniment de o anvergură deosebită, care presupune participarea a 12 şefi de stat din Europa Centrală şi de Sud-Est, a Președintelui Comisiei Europene, a unor invitați de nivel înalt din Statele Unite și din conducerea instituțiilor financiare europene și internaționale. El presupune și organizarea primei ediții a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări, cu peste 600 de participanți – oameni de afaceri și oficiali din cele 12 state ale Inițiativei, din restul Uniunii Europene și din SUA, din Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Balcanii de Vest, precum și reprezentanți ai unor think-tank-uri renumite pentru componenta de dezbateri a Forumului.

”În egală măsură, acest Summit este important pentru că este primul care urmează să producă rezultate concrete: pe lângă Forumul de Afaceri, Summit-ul urma să omologheze o listă de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transport, energie și digital, care să stimuleze dezvoltarea economică a statelor regiunii, să creeze o rețea de camere de comerț în regiune, să stimuleze crearea unui Fond de investiții al Inițiativei, dar și alte elemente foarte importante. Pentru toate aceste rezultate Administrația Prezidențială, împreună cu alte instituții ale statului, inclusiv din componența Guvernului, a lucrat intens de mai bine de un an, iar acum aceste rezultate sunt puse în pericol, afectând grav și iresponsabil nu doar interesele de politică externă și de dezvoltare ale României, precum și reputația internațională a statului român, dar și interesele regiunii Europei Centrale și de Sud-Est”, a argumentat Mădălina Dobrovolschi.

Ea a mai arătat că diminuarea fondurilor bugetare de către Guvern va avea impact negativ şi asupra celorlalte acţiuni de politică externă întreprinse de şeful statului.

Reamintim că anul trecut, în luna iulie, președintele Klaus Iohannis s-a aflat la Varșovia, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări (Adriatică, Baltică, Neagră), la care a participat și președintele american Donald Trump, reuniune la care omologii săi au acceptat invitația ca summitul celor Trei Mări din 2018 să aibă loc la București.

Mai mult, în luna februarie, președintele Klaus Iohannis a solicitat premierului Viorica Dăncilă și președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, colaborarea dintre Administrația Prezidențială, Guvern și majoritatea parlamentară pentru organizarea ”Summitului Inițiativei celor Trei Mări” la București.

„Inițiativa celor Trei Mări” urmărește să ofere susținere politică pentru o mai bună cooperare și interconectare a economiilor statelor din spațiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică și Neagră – în domenii precum energie, transporturi, telecomunicații sau protecția mediului.

”Inițiativa celor Trei Mări” constituie o platformă importantă de dialog la nivel înalt în contextul în care ea reunește țări membre UE și NATO, iar Mările Baltică și Neagră joacă un rol esențial în noua postură de descurajare a NATO față de agresiunile dinspre est, în vreme ce Marea Adriatică capătă un potențial aparte, având în vedere apartenența Croației la UE și NATO.

Inițiativa a fost lansată de către Croația, alături de Polonia, în anul 2015, iar o primă reuniune la nivel înalt a avut loc la Adunarea Generală ONU din 2015, întrunirea fiind găzduită de președintele Croației, Kolinda Grabar- Kitarović, în colaborare cu think tank-ul american Atlantic Council.

În 2016, Croația a găzduit la Dubrovnik primul summit al inițiativei, iar Polonia pe cel de-al doilea în 2017. Al treilea summit al Inițiativei celor Trei Mări este prevăzut a avea loc la București, în perioada 17-18 septembrie, în agenda sa fiind cuprins, în premieră, un forum internațional de business.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.