Connect with us

ROMÂNIA

România semnează cu Vietnam o serie de documente bilaterale de cooperare. Marcel Ciolacu: Îmi doresc ca România să devină principalul dumneavoastră partener pentru accesul comercial pe piața europeană

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu l-a primit luni, 22 ianuarie, la Palatul Victoria, pe omologul său vietnamez Pham Minh Chinh, întâlnire care a prilejuit și semnarea unei serii de e documente de cooperare bilaterală în domenii de interes comun, precum afaceri și economie, cultură, educație, muncă și securitate socială, informează Guvernul României.

Cu ocazia marcării, anul acesta, a aproape șapte decenii și jumătate de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Vietnam, caracterizate printr-o „lungă istorie de colaborare și prietene”, premierul Marcel Ciolacu a precizat că „a venit timpul ca relațiile dintre țările noastre să treacă la nivelul următor”.

„România a fost unul dintre principalii promotori ai dezvoltării relațiilor Vietnamului cu Uniunea Europeană. Finalizarea negocierilor prin semnarea Acordului de liber schimb UE-Vietnam și a Acordului privind protecția investițiilor este una dintre poveștile de succes ale Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, în anul 2019.  Tocmai de aceea, îmi doresc ca România să devină principalul dumneavoastră partener pentru accesul comercial pe piața europeană. Și în acest sens, avem un avantaj competitiv indiscutabil, inclusiv prin poziția geostrategică de poartă către întreg continentul european”, a precizat șeful Guvernului, într-o conferință de presă comună cu omologul vietnamez.

Totodată, el a amintit că țara noastră a fost admisă recent cu frontierele aeriene și maritime în Spațiul Schengen, ceea ce înseamnă „că portul Constanța poate deveni centru principal pentru exporturile vietnameze către Uniunea Europeană”.  Astfel, premierul Ciolacu a sugerat ca cele două guverne să-și propună „ținte ambițioase și chiar o dublare a schimburilor comerciale, către 1 miliard de euro în următorii ani”.

„Am investit enorm și vom continua să investim în modernizarea portului Constanța, dar și a porturilor fluviale. De aceea, suntem pregătiți să oferim toată logistica noastră necesară pentru ca, în cooperare cu porturile vietnameze, să creștem semnificativ volumul de transport în beneficiul ambelor țări”, a precizat Marcel Ciolacu.

În acest sens,  premierul i-a adresat omologului vitenamez rugămintea de a identifica cele mai bune modalități pentru a sprijini accelerarea procedurilor pentru certificarea la import a produselor agro-alimentare din România, precum și pentru facilitarea reînnoirii sau acordarea autorizațiilor de introducere pe piață pentru produsele farmaceutice românești.  

„Agricultura și industria farma sunt două domenii strategice pentru țările noastre. Cunoașteți foarte bine, domnule prim-ministru, calitatea produselor românești, de aceea cred că fructele, cerealele sau produsele de origine animală, în special pui, ar trebui să aibă acces pe piața din Vietnam.  Cred că avem toate mijloacele să sprijinim proiecte-pilot importante de investiții comune în ferme agricole și mai ales în domeniul piscicol, unde țara dumneavoastră are o experiență vastă.  De asemenea, vă propun să lucrăm împreună foarte serios pentru a realiza un parteneriat cu Antibiotice Iași pentru distribuția produselor companiei românești pe piața vietnameză. Am avut o colaborare foarte bună în timpul pandemiei de COVID-19 și cred că trebuie să folosim acea experiență pentru a crește prezența medicamentelor românești prin intermediul dumneavoastră în întreaga zonă a Asiei de Sud-Est”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Ulterior întâlnirii dintre cei doi șefi de guvern, au fost semnate o serie de documente bilaterale în domenii de interes comun – afaceri şi economie, cultură, muncă şi securitate socială, relatează Agerpres.

Astfel, a fost semnat un memorandum de înţelegere pentru promovarea cooperării în domeniul afacerilor şi definirea unor domenii economice de interes între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din România şi Ministerul Industriei şi Comerţului din Republica Socialistă Vietnam. Din partea română a semnat Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, iar din partea vietnameză Nguyen Hong Dien, ministrul Industriei şi Comerţului.

A fost semnat şi un program de cooperare între Ministerul Culturii din România şi Ministerul Culturii, Sportului şi Turismului al Republicii Socialiste Vietnam în domeniul Culturii, de către Raluca Turcan, ministrul român al Culturii, şi Ta Quang Dong, ministru adjunct al Culturii, Sportului şi Turismului din Vietnam.

Un memorandum de înţelegere între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România şi Ministerul Muncii, Invalizilor de Război şi Afacerilor Sociale al Republicii Socialiste Vietnam, privind cooperarea în domeniul muncii şi securităţii sociale, a fost parafat de Simona Bucura-Oprescu, ministrul român al Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Le Van Thanh, ministru adjunct al Muncii, Invalizilor de război şi Afacerilor sociale din Vietnam.

A fost parafat şi un document privind donaţia Republicii Socialiste Vietnam către România a 10.000 de doze de vaccin AVAC contra pestei porcine africane, semnatari fiind şefii agenţiilor de resort din cele două state.

În cadrul ceremoniei a avut loc şi o serie de schimburi de documente, acorduri de cooperare şi memorandumuri, între universităţi din România şi Republica Socialistă Vietnam. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

Published

on

© President of Ukraine Official Website

România şi întreaga lume liberă stau alături de Ucraina, o naţiune care luptă pentru viaţă şi democraţie, a transmis, sâmbătă, pe rețelele sociale, preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, în contextul marcării a doi ani de la declanșarea invaziei ruse.

„În urmă cu doi ani, Ucraina s-a confruntat cu un război la scară largă neprovocat. De atunci, oamenii din Ucraina, cu hotărâre şi curaj, şi-au apărat necruțător casele, libertatea şi viitorul. România și întreaga lume liberă stă alături de Ucraina, o națiune care luptă pentru viață şi democraţie. Slava Ukrainii” (Glorie Ucrainei n.r.)”, a scris Nicolae Ciucă pe X.

Liderul liberal a mai precizat că „agresiunea rusă nejustificată” reprezintă un atac asupra „valorilor fundamentale” ale unui stat. 

„Acum doi ani, întreaga lume liberă s-a cutremurat la aflarea veștii că granițele păcii și ale democrației au fost încălcate de începutul unui război în estul Europei. Ucraina se trezea sub asaltul unei agresiuni nejustificate, un atac asupra valorilor pe care le considerăm fundamentale: libertatea, suveranitatea, dreptul fiecărui popor de a-și alege propriul destin. Poporul ucrainean, cu o uriașă determinare, cu reziliență și curaj, și-a apărat casa, libertatea și viitorul”, a scris șeful Senatului pe pagina sa de Facebook.

Ciucă a subliniat în mesajul său că peste 7 milioane de refugiați ucraineni au intrat România de la începutul războiului.

„În fața acestei tragedii, România și-a deschis și porțile, dar și inimile. Peste 7 milioane de refugiați ucraineni au intrat în țara noastră în ultimii doi ani, iar zeci de mii încă locuiesc în România. În această luptă cu absurdul și cruzimea, Ucraina nu este singură. Întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice”, a conchis Nicolae Ciucă.

Continue Reading

ROMÂNIA

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

Published

on

© Guvernul României

Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina, se transmite într-un comunicat care marchează astăzi, 24 februarie, doi ani de la debutul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva țării vecine.

„România a fost alături de Ucraina încă din primele momente ale acestei tragedii și a făcut eforturi constante și substanțiale pentru a veni în sprijinul statului ucrainean, precum și a populației grav afectate. Țara noastră a menținut o abordare constructivă, transparentă și bazată pe încredere în relația cu Ucraina. Dovedim că suntem un partener credibil și predictibil atât în plan bilateral, cât și la nivel european și multilateral, contribuind astfel la securitatea și stabilitatea regiunii extinse a Mării Negre”, precizează comunicatul

Guvernul amintește, în context, că acest conflict reprezintă „un act neprovocat, ilegitim și ilegal, în contradicție cu toate principiile Cartei ONU și normele de drept internațional care stau la baza ordinii pe care este construită de decenii lumea în care trăim”.

Pentru a marca simbolic semnificația acestui moment și solidaritatea cu Ucraina, Palatul Victoria va fi iluminat, în cursul serii, în culorile drapelului ucrainean.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Adrian Câciu: Valoarea proiectelor depuse pe noul exercițiu financiar a depășit 24,6 miliarde de euro

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că valoarea proiectelor depuse pe noul exercițiu financiar 2021-2027 a depășit suma de 24,6 miliarde euro, potrivit unui mesaj transmis vineri, pe pagina sa de Facebook.

„Valoarea proiectelor depuse pe noul exercițiu financiar 2021-2027 a depășit 24,6 miliarde euro. (…) Prioritatea noastră este ca toate fondurile europene alocate României să fie puse la dispoziție în acest an iar cât mai multe din aceste proiecte să intre în implementare”, a afirmat Adrian Câciu.

Potrivit ministrului, doar în domeniul transporturilor valoarea proiectelor depuse depășește 10 miliarde de euro.

„Proiectele din fondurile de coeziune se adaugă astfel proiectelor din PNRR unde sunt deja contractate 36 miliarde euro”, a mai spus Adrian Câciu.

Detalii despre stadiul apelurilor și proiectelor AICI

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Rareș Bogdan3 hours ago

Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina | Rareș Bogdan: Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Orice ezitare este interpetată de agresor drept dezbinare

NATO5 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Demonstrație de unitate și solidaritate occidentală la Kiev: Șefa Comisiei Europene și premierii Belgiei, Canadei și Italiei comemorează doi ani de la invazia rusă a Ucrainei alături de Volodimir Zelenski

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Von der Leyen predă 50 de autoturisme finanțate de UE forțelor de securitate ucrainene pentru a spori stabilitatea și a consolida investigațiile privind crimele de război în teritoriile eliberate de ocupație

ROMÂNIA7 hours ago

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

ROMÂNIA7 hours ago

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

NATO8 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

Dan Motreanu8 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu obține sprijinirea unor propuneri importante pentru România în cadrul raportului privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Olanda încheie un acord de securitate pe zece ani cu Ucraina pentru a-i consolida apărarea și integrarea în UE și NATO

SUA19 hours ago

UE și SUA își vor alinia strategia de reducere a riscurilor în relație cu China prin investiții în reziliența lor și reducerea dependențelor și vulnerabilităților critice

NATO8 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 day ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA3 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA5 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA1 week ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

Trending