Connect with us

INDIA

România și alte cinci țări UE trimit ajutoare medicale Indiei prin Mecanismul european de protecție civilă. Țara noastră donează aparate de oxigen

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

România și alte cinci țări din UE trimit în India un transport de urgență cu echipament medical, după ce autoritățile indiene au cerut ajutor prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, informează executivul european într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, România va trimite 80 de concentratoare de oxigen și 75 de cilindri de oxigen. 

Irlanda va 700 de concentratoare de oxigen, un generator de oxigen, 365 de ventilatoare, Belgia – 9000 de doze de Remdesivir, Luxemburg – 58 de ventilatoare, Portugalia – 5500 de flacoane de Remdesivir și 20 000 de litri de oxigen, iar Suedia – 120 de ventilatoare.  

Comisia Europeană a anunțat că în zilele următoare se vor implica în acțiune și alte state membre, făcând trimitere la Franța și Germania. 

Janez Lenarčič, comisarul european pentru managementul crizelor, a afirmat că ”UE este alături de poporul indian și este gata să ofere sprijin în această perioadă critică”.

“UE este în deplină solidaritate cu poporul indian și este gata să facă tot posibilul pentru a-i sprijini în acest moment critic. Aș dori să mulțumesc statelor noastre membre care au venit cu numeroase oferte generoase de ajutor, arătând că UE este un partener de încredere și un prieten în momentele în care este nevoie. Abordarea mecanismului de protecție civilă al UE depășește cu mult frontierele UE. Centrul nostru de coordonare a răspunsului la situații de urgență facilitează aranjamentele logistice, iar UE va acoperi costurile de transport”, a spus Lenarčič.

Sprijinul oferit de UE a fost anunțat la finalul săptămânii trecute de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus că Uniunea Europeană va oferi Indiei asistență sanitară de urgență pentru a ajuta această țară să depășească valul agresiv al pandemiei provocat de o nouă variantă de COVID-19.

Ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, India a înregistrat 352.991 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore, depășind vechiul său record mondial. Sistemul său sanitar se află în pragul colapsului, spitalele confruntându-se cu lipsa paturilor, a oxigenului şi medicamentelor vitale.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INDIA

”Un soare, o lume, o rețea”: Premierii Regatului Unit și Indiei au lansat o inițiativă internațională menită să accelereze tranziția globală către energie curată

Published

on

© No. 10/ Flickr

Prim-miniștrii Regatului Unit și Indiei, Boris Johnson și  Narendra Modi, au lansat marți o nouă inițiativă emblematică în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatică, sprijinită de peste 80 de țări, pentru a accelera tranziția globală către o energie curată, potențând astfel planul internațional pentru accesul la tehnologii curate oriunde în lume

Denumită ”Un soare, o lume, o rețea”, noua inițiativă va accelera dezvoltarea și construirea rețelelor electrice interconectate pe toate continente pentru a îmbunătăți accesul celor defavorizați la energie prin intermediul mini-rețelelor.

”Regatul Unit lucrează cot la cot cu prietenii noștri din India pentru a transforma viitorul sectorului energetic și pentru a se asigura că energia electrică curată și fiabilă va fi accesibilă peste tot în lume până la sfârșitul acestui deceniu. Este fantastic faptul că peste 80 de țări au sprijinit inițiativa noastră recent lansată, care va contribui la crearea locurile de muncă și la investiții în viitorul nostru verde la nivel mondial și la asigurarea faptului că nimeni nu va rămâne fără acces la energie”, a transmis Johnson. 

”Dacă lumea trebuie să se îndrepte către un viitor curat și verde, aceste rețele transnaționale interconectate vor fi soluții esențiale”, a completat Modi. 

Pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris și pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, lumea va trebui să treacă la energie curată, sporind ponderea globală a energiei regenerabile, cum ar fi energia solară și eoliană.

Citiți și:
COP26: UE face parteneriat cu BEI și programul ”Breakthrough Energy Catalyst” pentru a stimula investițiile în tehnologii curate

Tranziția către acest viitor cu energie curată va necesita dezvoltarea unei infrastructuri electrice capabile să facă față unei proporții mult mai mari de energie regenerabilă variabilă, satisfăcând în același timp cererea tot mai mare de energie electrică în mod sigur, fiabil și la prețuri accesibile.

Astfel, noua inițiativă va aduce împreună părțile interesate, inclusiv guverne, întreprinderi, autorități de reglementare, cercetători pentru a accelera extinderea rețelelor energetice în regiuni și continente și pentru a crea bazele accesului universal la energie durabilă:

  1. Investiții în energie solară, eoliană, stocare și alte tipuri de energie regenerabilă în locații înzestrate cu resurse regenerabile pentru susținerea unei rețele globale;
  2. Construirea de linii de transport transfrontaliere pe distanțe lungi pentru a conecta sursele de energie regenerabilă și centrele de cerere de pe toate continentele, susținute de acorduri transfrontaliere de comercializare a energiei electrice eficiente și reciproc avantajoase;
  3. Dezvoltarea și implementarea unor tehnici și tehnologii de ultimă generație pentru a modernizarea sistemelor energetice și sprijinirea rețelelor verzi care pot integra miliarde de panouri solare, turbine eoliene și sisteme de stocare;
  4. Sprijinirea tranziției globale către vehicule cu emisii zero prin integrarea rolului vehiculelor electrice pentru a contribui la îmbunătățirea flexibilității rețelei;
  5. Atragerea de investiții în mini-rețele solare și în sisteme de energie în afara rețelei pentru a ajuta comunitățile vulnerabile fără acces la rețea să obțină acces la energie curată, accesibilă și fiabilă, îmbunătățind dezvoltarea socio-economică și aprovizionare cu energie electrică rezilientă;
  6. Dezvoltarea unor instrumente financiare inovatoare, a unor structuri de piață, facilitând asistența financiară și tehnică pentru a atrage capital cu costuri reduse, inclusiv finanțarea destinată climei, pentru infrastructura globală a rețelei solare.

Acest lucru va asigura existența infrastructurii necesare pentru ca întreaga lume să fie alimentată cu energie regenerabilă, ca parte a efortului global de a realiza tranziția către o energie curată. 

Continue Reading

INDIA

Liderii SUA, Japoniei, Indiei și Australiei pledează pentru o regiune indo-pacifică ”fără a fi intimidată de presiuni” și își asumă să ”își dubleze eforturile pentru a fi o forță pentru securitatea regională”

Published

on

©President Joe Biden/ Facebook

Liderii Statelor Unite, Japoniei, Indiei și Australiei s-au angajat vineri ”să promoveze o ordine liberă, deschisă, bazată pe reguli, bazată pe dreptul internațional, fără a fi intimidată de presiuni, pentru a consolida securitatea și prosperitatea” în regiunea indo-pacifică.

În cadrul primului summit desfășurat cu prezență fizică la Casa Albă, liderii celor patru țări membre ale Dialogului Cvadrilateral de Securitate (Quad) care au dat dovadă de unitate în fața îngrijorărilor comune generate de China, au subliniat că susțin ”statul de drept, libertatea de navigație și survolare, dar și soluționarea pașnică a diferendelor, valorile democratice și integritatea teritorială a statelor.”

”Viitorul nostru comun va fi scris în Indo-Pacific și ne vom dubla eforturile pentru a ne asigura că Quad-ul este o forță pentru pacea, stabilitatea, securitatea și prosperitatea regionale”, consideră președintele SUA și cei trei premieri. 

Declarația comună adoptată la finalul acestei întrevederi face frecvente trimiteri la nevoia unui comportament bazat pe reguli într-o regiune în care China a încercat să-și încordeze mușchii și au salutat, de asemenea, noua strategie a UE pentru cooperarea în regiunea indo-pacifică.

Cei patru lideri și-au asumat, de asemenea, mai multe acorduri, inclusiv unul pentru a consolida securitatea lanțului de aprovizionare pentru semiconductori, pentru a combate pescuitul ilegal și pentru a stimula cunoașterea domeniului maritim.

”Cartografiem lanțul de aprovizionare cu tehnologii și materiale critice, inclusiv semiconductori, și ne afirmăm angajamentul pozitiv față de lanțurile de aprovizionare reziliente, diverse și sigure ale tehnologiilor critice, recunoscând importanța măsurilor și politicilor de sprijin guvernamental care sunt transparente și orientate către piață. Monitorizăm tendințele în domeniul tehnologiilor critice și emergente ale viitorului, începând cu biotehnologia, și identificăm oportunitățile de cooperare aferente. De asemenea, lansăm principiile Quad privind proiectarea, dezvoltarea, guvernanța și utilizarea tehnologiei, care sperăm că vor ghida nu numai regiunea, ci și lumea spre o inovare responsabilă, deschisă și de înaltă calitate”, mai este menționat în declarația finală.

Aceasta anunță, în egală măsură, și lansarea unui nou ”parteneriat pentru infrastructura Quad”, care îi va aduce periodic împreună pe cei patru lideri ”pentru a ne coordona eforturile, pentru a cartografia nevoile de infrastructură ale regiunii și pentru a ne coordona cu privire la nevoile și oportunitățile regionale.”

”Vom coopera pentru a oferi asistență tehnică, asigurându-le partenerilor regionali instrumente de evaluare, și vom promova dezvoltarea durabilă a infrastructurii. Susținem eforturile G7 în materie de infrastructură și așteptăm cu interes să cooperăm cu parteneri care împărtășesc aceleași idei, inclusiv cu UE. Reconfirmăm principiile G20 privind investițiile în infrastructuri de calitate și ne vom revigora eforturile de a furniza infrastructuri de înaltă calitate în Indo-Pacific. Ne reafirmăm interesul de a ne continua angajamentul față de Rețeaua Blue Dot. Subliniem importanța sprijinirii unor practici de creditare deschise, echitabile și transparente, în conformitate cu normele și standardele internaționale pentru principalele țări creditoare, inclusiv în ceea ce privește sustenabilitatea datoriei și responsabilitatea, și solicităm tuturor creditorilor să adere la aceste norme și standarde”, mai este specificat în declarația comună.

Aceasta cuprinde și lansarea unui parteneriat privind tehnologia 5G.

”În parteneriat cu industria, promovăm implementarea rețelelor 5G sigure, deschise și transparente și colaborăm cu o serie de parteneri pentru a încuraja inovarea și a promova furnizorii și abordările de încredere, cum ar fi Open-RAN.  Recunoscând rolul guvernelor în promovarea unui mediu favorabil pentru diversificarea 5G, vom colabora pentru a facilita cooperarea între sectorul public și cel privat și vom demonstra în 2022 capacitatea de adaptare și securitatea cibernetică a tehnologiei deschise, bazate pe standarde”, își asumă liderii SUA, Japonia, India și Australia.

Continue Reading

INDIA

Uniunea Europeană și India au organizat un exercițiu naval comun în Golful Aden pentru a promova o ordine liberă și bazată pe reguli în Indo-Pacific

Published

on

© EU NAVFOR/ Twitter

Uniunea Europeană și India au desfășurat săptămâna trecută un exercițiu naval comun în Golful Aden ca parte a angajamentului lor în favoarea unei ordini libere, deschise, incluzive și bazate pe reguli în regiunea Indo-Pacific, informează Serviciul European de Acțiune Externă într-un comunicat.

La exercițiu au participat fregata Trikand a Marinei indiene, mijloace ale EU NAVFOR Somalia – Operațiunea Atalanta, inclusiv fregata italiană Carabiniere (nava amiral a Atalantei) și fregata spaniolă Navarra, fregata franceză Surcouf și portavionul francez de elicoptere de asalt Tonnerre.

Exercițiul s-a bazat pe scenariul unei operațiuni antipiraterie. Acesta a inclus aterizări de elicoptere pe punți încrucișate, evoluții tactice complexe pe mare, trageri reale, o patrulă comună pe timp de noapte și o paradă navală în largul coastelor Somaliei.

“UE și India sunt angajate în favoarea unei ordini libere, deschise, incluzive și bazate pe reguli în regiunea Indo-Pacific, susținută de respectarea integrității teritoriale și a suveranității, a democrației, a statului de drept, a transparenței, a libertății de navigație și de survol, a comerțului legal neîngrădit și a soluționării pașnice a diferendelor”, informează sursa citată.

În ianuarie 2021, UE și India au lansat un dialog privind securitatea maritimă și au convenit să își aprofundeze dialogul și cooperarea în acest domeniu.

UE și India intenționează să își consolideze cooperarea operațională pe mare, inclusiv exercițiile navale comune și escalele portuare, și să protejeze căile maritime de comunicare. De asemenea, ele intenționează să stimuleze conștientizarea domeniului maritim în Indo-Pacific prin coordonare și schimburi reciproce și își reafirmă interesul de a-și consolida cooperarea în domeniul securității maritime în regiunea Indo-Pacific.

Amintim că miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au stabilit în luna aprilie intenția Uniunii de a-și consolida prezența și acțiunile în zona Indo-Pacific, pe care au definit-o drept o “regiune de primă importanță strategică pentru interesele UE” unde o concurență geopolitică intensă se manifestă, îndeosebi între SUA și aliații săi democratici și China.

Consiliul UE a aprobat astfel concluziile cu privire la o strategie a UE de cooperare în zona Indo-Pacific, scopul implicării UE fiind acela de a contribui la stabilitatea regională, securitate, prosperitate și dezvoltare durabilă, într-un moment al provocărilor și tensiunilor în creștere din regiune.

În ce privește relațiile dintre Bruxelles și New Delhi, Uniunea Europeană şi India au decis la data de 8 mai, în cadrul unui summit organizat la Porto, să-şi revigoreze relaţiile, convenind în special asupra reluării negocierilor în vederea unui acord de liber schimb şi unei cooperări mai substanţiale, inclusiv în ce privește zona indo-pacifică.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
NATO48 mins ago

Jens Stoltenberg promite că ”niciun aliat NATO nu este singur” în fața ofensivei hibride a regimului Lukașenko: Criza migrației afectează atât NATO, cât și UE

ROMÂNIA2 hours ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

U.E.3 hours ago

Premierul Poloniei acuză Rusia că folosește Nord Stream 2 pentru a șantaja Ucraina și Republica Moldova și speră că noul guvern german nu va permite ca proiectul ”să fie un instrument în arsenalul” lui Putin

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Margaritis Schinas transmite Marii Britanii că trebuie să-și gestioneze singură granițele și problemele legate de migranți: Dacă îmi amintesc bine, sloganul campaniei pentru Brexit a fost ”Preluăm controlul”

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu participă la Forumul Regional al Uniunii pentru Mediterana şi la Reuniunea Ministerială UE – Vecinătatea Sudică

Corina Crețu6 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu: Peste tot în Europa social-democrația câștigă teren, mai ales în contextul perioadei dificile prin care trecem. România are nevoie de o social-democrație puternică

ROMÂNIA8 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

ROMÂNIA24 hours ago

Viktor Orban l-a felicitat pe Nicolae Ciucă pentru învestirea în funcția de prim-ministru. Premierul ungar și-a exprimat convingerea că cele două țări își vor aprofunda relațiile și vor consolida dialogul

Corina Crețu1 day ago

Eurodeputatul Corina Crețu laudă proiectul metroului de la Cluj: Îi încurajez pe toți primarii să atragă și să folosească fondurile europene

U.E.1 day ago

Emmanuel Macron și Papa Francisc au discutat despre ”perspectivele apropiatei președinții franceze” a Consiliului Uniunii Europene

ROMÂNIA2 hours ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA8 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța3 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ3 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

POLITICĂ3 days ago

Premierul desemnat Nicolae Ciucă, în Parlament: Vom garanta stabilitatea României. Vom asigura respectarea statului de drept și o politică externă bazată pe consolidarea rolului în UE și NATO și a Parteneriatului cu SUA

Marian-Jean Marinescu3 days ago

Marian-Jean Marinescu, către comisarul european pentru energie: Vreau să văd energia nucleară și gazul în viitorul act delegat pentru taxonomie. ”Fit for 55” va determina ”o cerere de energie foarte mare”

ROMÂNIA4 days ago

Virgil Popescu anunță că o companie norvegiană dorește să investească 800 de milioane de euro în România

Team2Share

Trending