România şi alte ţări est-europene ar putea face lobby ca SUA să le permită importul de gaz lichefiat

gazearagazRomânia şi alte state din Europa Centrală şi de Est, care cumpără cantităţi semnificative de gaze naturale din Rusia, lucrează la formarea unui grup de lobby care să convingă SUA să le permită importul de gaze naturale lichefiate (GNL), restricţionat în prezent de legislaţia americană, notează Mediafax.

Ţările europene lucrează cu o firmă din Washington specializată în relaţii cu autorităţile pentru lansarea în februarie a unei coaliţii de lobby, în colaborare cu companii americane active în sectorul energetic, a declarat o sursă apropiată situaţiei pentru publicaţia National Journal, potrivit sursei citate.

Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia vor fi probabil membre ale acestei coaliţii. Cele nouă ţări au trimis reprezentanţi în decembrie la o întâlnire la ambasada Lituaniei la Washington. Alţi potenţiali participanţi sunt Croaţia, Ungaria, Slovenia, Suedia şi Grecia, a declarat sursa citată, responsabilă cu organizarea grupului de lobby la firma cu care lucrează statele est-europene.

Coaliţia se va numi LNG Allies şi va face lobby pe lângă autorităţile americane pentru a permite statelor respective un acces mai uşor la gazele naturale din SUA, unde producţia a crescut foarte puternic în ultimii ani, iar preţurile s-au prăbuşit comparativ cu restul lumii. În prezent, legea federală a SUA restricţionează semnificativ exporturile de gaze naturale către ţări care nu sunt partenere de liber schimb.

Detalii AICI.

Sursa: Mediafax.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.