Romania si Bulgaria, declaratie comuna la Consiliul JAI: Toate criteriile de aderare la Spatiul Schengen au fost indeplinite

schengenRomânia şi Bulgaia au prezentat, joi, la Consiliul Justiţie Afaceri Interne (JAI), o declaraţie politică privind aderarea la Schengen, anunţă ministerele de Interne şi Externe de la Bucureşti.

“În declaraţie, România şi Bulgaria îşi exprimă dezamăgirea faţă de imposibilitatea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea lor la spaţiul Schengen la acest moment şi au reiterat că au îndeplinit toate criteriile de aderare conform acquis-ului Schengen, fapt recunoscut de către toate Statele Membre şi stipulat în mod repetat în Concluzii ale Consiliului şi ale Consiliului European, precum şi în rezoluţiile  Parlamentului European pe acest subiect”, se arată într-un comunicat MAI-MAE.

Reprezentantii celor doua state au afirmat in Consiliul JAI ca “nu exista nici un motiv, juridic sau bazat pe realitati concrete, pentru o noua amanare a deciziei, precum si faptul ca solutia avansata privind o aderare etapizata nu a condus, pana in prezent,  la vreun rezultat”.

In opinia Romaniei, o noua discutie la Consiliul JAI privind aderarea la Spatiul Schengen “fara perspectiva unei decizii politice care sa intruneasca unanimitatea este de natura sa perpetueze acest blocaj”.

In aceste conditii, Romania si Bulgaria vor solicita “reluarea discutiei in cadrul Consiliului, fara intarziere, in momentul in care este intrunita unanimitatea”.

“Totodata, cele doua state au invitat partenerii europeni sa raspunda, in cel mai scurt timp posibil, asteptarilor legitime privind o decizie pozitiva de aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in conformitate cu prevederile Tratatului de aderare”, se arata in acest comunicat.

Sursa: MAE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.